• Tartalom

268/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

268/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.07.14.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A KIFÜ-t elnök vezeti. Az elnök vezetői megbízását a miniszter adja és vonja vissza, valamint gyakorolja az elnök felett a munkáltatói jogokat.”

(2) Az R. 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A KIFÜ elnökhelyettesének vezetői megbízását az elnök javaslatára a miniszter adja és vonja vissza. Az elnökhelyettes feletti egyéb munkáltatói jogokat az elnök gyakorolja.”

(3) Az R. 2. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A KIFÜ gazdasági vezetőjének vezetői megbízását az elnök javaslatára a miniszter adja és vonja vissza, valamint állapítja meg a díjazását. A gazdasági vezető feletti egyéb munkáltatói jogokat az elnök gyakorolja.”

2. § Az R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § A KIFÜ alaptevékenysége körében, az egyes hazai finanszírozású, valamint az európai uniós társfinanszírozású különösen informatikai tárgyú kiemelt ágazati fejlesztési projektek – a nemzetbiztonsági és honvédelmi feladatok támogatása érdekében végzett fejlesztések kivételével – központosított tervezése és lebonyolítása érdekében:
a) az európai uniós vagy hazai forrásból megvalósuló projektekben projektgazdaként, konzorciumvezetőként, illetve a projektgazda vagy a konzorciumvezető kérésére konzorciumi tagként vagy más, nem kedvezményezetti szerepkörben vesz részt; a KIFÜ ennek keretében a projektmenedzsment és független minőségbiztosítási feladatok ellátásáról, a pénzügyi elszámolások szabályszerűségéről gondoskodhat, illetve felügyelőmérnöki és egyéb, a projektek sikeres lebonyolítását támogató szakértői feladatokat láthat el;
b) a Kormány döntése alapján, vagy az ágazati miniszterek vagy az érintett költségvetési szervek felkérésére közreműködik a költségvetési vagy európai uniós forrásból finanszírozott egyes ágazati (különösen központi közigazgatási, önkormányzati igazgatási, egészségügyi, oktatási, vidékfejlesztési, foglalkoztatási) fejlesztések megvalósításában;
c) megállapodás alapján projektmenedzsment módszertan szolgáltatásokat nyújt más közigazgatási szervek részére;
d) ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabály a feladatkörébe utal.”

3. § Az R. 5. §-a a következő d) és e) ponttal egészül ki:

(A KIFÜ részt vesz:)

d) a közigazgatási projektmenedzsment irányelvek és módszertan kidolgozásában;
e) szakmai támogatás nyújtásával az informatikáért felelős miniszter, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításáért felelős miniszter feladatainak ellátásában, így különösen az intézményi projektfelügyelet kialakításában, működtetésében.”

4. § (1) Az R. 6. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A megvalósítani tervezett projekteknél a KIFÜ önállóan, vagy amennyiben a KIFÜ a konzorciumvezető – a projektek eredményeként megvalósuló informatikai fejlesztések használóival, hasznosítóival (a továbbiakban: befogadó intézmények) együtt a közreműködő szervezettel kötendő támogatási szerződéssel, az EU-s és más nemzetközi támogatások elnyeréséhez szükséges pályázattal, vagy a Kormány részére készített előterjesztéssel gondoskodik a fejlesztésekhez szükséges forrás megszerzéséről.
(3) A konzorciumi formában megvalósított projekteknél a KIFÜ mint konzorciumvezető (kivételes esetben, mint konzorciumi tag) látja el a projektmenedzsment feladatokat. A projektek során megvalósult fejlesztések jövőbeli fenntartásáról és üzemeltetéséről a befogadó intézmények gondoskodnak az irányító miniszterek rendelkezése szerint. A befogadó intézmények a projekt fizikai megvalósítását követően, a fenntartási időszak első napjától kezdődően kötelesek az informatikai fejlesztések tulajdonjogának vagy vagyonkezelői jogának az átvételére. Az intézmények az átvételt megelőzően kellő időben gondoskodnak az átvett vagyonelemek fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról.”

(2) Az R. 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A KIFÜ az európai uniós forrásból társfinanszírozott projektekhez kapcsolódó rendszerek fenntartásában, üzemeltetésében – ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – a befogadó intézményekkel kötött megállapodásban foglaltak szerint vehet részt. Befogadó intézmény hiányában a projektekhez kapcsolódó rendszerek fenntartását, üzemeltetését a KIFÜ végzi.”

5. § Az R. a következő 9. §-sal egészül ki:

9. § A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségről szóló 268/2010. (XII. 3.) Korm. rendelet módosításáról szóló 268/2013. (VII. 11.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód. rendelet) megállapított a 2. § (1) és (3) bekezdésében foglalt rendelkezést a Mód. rendelet hatályba lépését követően létrejött elnöki és elnökhelyettesi megbízásokra kell alkalmazni.”

6. § Hatályát veszti az R. 6. § (1) és (4) bekezdése.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. július 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére