• Tartalom

28/2013. (IV. 30.) HM utasítás

28/2013. (IV. 30.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium által nyújtott lakhatási támogatásokkal összefüggő feladatok ellátásáról szóló 26/2010. (II. 26.) HM utasítás módosításáról1

2013.05.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Honvédelmi Minisztérium által nyújtott lakhatási támogatásokkal összefüggő feladatok ellátásáról szóló 26/2010. (II. 26.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) a következő 26/A. §-sal egészül ki:

26/A. § (1) A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény hatálya alá tartozó cég (a továbbiakban: cég) székhelyének HM vagyonkezelésű lakásban létesítéséhez a bérbeadó a bérlő írásbeli kérelmére, a (2)–(6) bekezdésben foglalt feltételekkel járulhat hozzá.
(2) A hozzájárulás akkor adható meg, ha a cég a bérlő vagy a HM vagyonkezelésű lakásban a bérbeadó hozzájárulásával határozatlan időtartamra befogadott és vele együtt élő hozzátartozója kizárólagos tulajdonában áll, vagy társas vállalkozás esetén e személy a cég korlátlan felelősséggel bíró tagja. E rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhatta be a lakásba vele együtt élő hozzátartozóját.
(3) A hozzájárulás megadása esetén feltételként kell előírni, hogy
a) a lakás, illetve helyiségeinek funkciója nem változtatható meg,
b) a lakásban tényleges gazdasági tevékenység nem folytatható,
c) a lakás egésze vagy része a cég számára albérletbe, használatba nem adható,
d) a lakásbérlet megszűnése, megszüntetése esetén a székhelybejegyzést a cégnyilvántartásból haladéktalanul töröltetni kell.
(4) A hozzájárulásban a kérelmező figyelmét fel kell hívni arra, hogy a hozzájárulás megadása nem mentesíti a kérelmezőt az egyéb, külön jogszabályokban előírt engedélyek beszerzése alól. A hozzájárulásnak tartalmaznia kell továbbá azt is, hogy az abban foglalt feltételek megszegése – a Lakástörvény 24. § (1) bekezdés b) és c) pontja alapján – a bérleti szerződés felmondásával járhat.
(5) Nem adható hozzájárulás olyan cég székhelyének létesítéséhez, melynek
a) működése a lakás, illetve helyiségeinek más célú használatával, funkciójának megváltoztatásával vagy a Lakástörvényben előírt együttélési szabályokkal össze nem egyeztethető tevékenységgel járna, vagy
b) célja, működése nem egyeztethető össze a HM és az MH rendeltetésével.”

2. § Az Ut. 68. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben a részletfizetési kedvezmény megvonása még nem hatályosult, a vételárhátralék megfizetésével késedelembe esett személlyel, indokolt esetben, kérelmére a teljes hátralékos tartozás rendezésére a HM vagyonkezelői feladatokat ellátó szerv részletfizetési megállapodást köthet. A megállapodásban – a tárgyhavi törlesztőrészlet megfizetése mellett – amennyiben a hátralékos tartozás a 100 000 Ft-ot nem haladja meg, legfeljebb 6, minden egyéb esetben legfeljebb 12 havi egyenlő részletben történő megfizetés köthető ki.”

3. § Az Ut. 103. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A lakásüzemeltetési hozzájárulás iránti kérelemben a kérelmezőt nyilatkoztatni kell arról, hogy az általa megjelölt lakásban tulajdonosként (tulajdonostársként), a tulajdonos házastársaként vagy – az R. szerinti feltételekkel rendelkező – élettársaként, továbbá közös háztartásban eltartott tulajdonos szülőjeként (nevelő és örökbe fogadó szülőjeként) lakik.”

4. § Az Ut. a következő 138/B. §-sal egészül ki:

„138/B. Jelen utasításnak a Honvédelmi Minisztérium által nyújtott lakhatási támogatásokkal összefüggő feladatok ellátásáról szóló 26/2010. (II. 26.) HM utasítás módosításáról szóló 28/2013. (IV. 30.) HM utasítás (a továbbiakban: mód.ut2.) 1. §-ával megállapított 26/A. §-át, 2. §-ával módosított 68. § (5) bekezdését és 3. §-ával megállapított 103. § (3) bekezdését a mód.ut2. hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyek elbírálása során is alkalmazni kell.”

5. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. május 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére