• Tartalom

3/2013. (I. 14.) HM utasítás

3/2013. (I. 14.) HM utasítás

az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról1

2017.08.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény végrehajtásáról szóló 290/2011. Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. §2 A szövetségi katonai védelmi képességek fejlesztése érdekében kidolgozott, és a NATO illetékes szervei által jóváhagyott szövetséges katonai műveletekhez kapcsolódó beruházások, valamint képességcsomagban, képességcsomag kiegészítésben, önálló feladatban, vagy kis munkában szereplő programok (a továbbiakban együtt: program) tervezésével, megvalósításuk megszervezésével, végrehajtásával, elszámolásával és fejezeti szintű ellenőrzésével kapcsolatos tevékenységek felügyeletét, szakirányítási jogkörében a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) végzi.

3. § (1)3 Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja (a továbbiakban: NSIP) nemzeti feladatai tervezését és végrehajtásának szakmai irányítását, a programok költségvetésének tervezését, kezelését, finanszírozását, időszakos elszámolását, megvalósításának koordinációját, valamint a megvalósult programok NATO Erőforrás Hivatal (a továbbiakban: NOR) útján a NATO Beruházási Bizottság (a továbbiakban: IC) és a NATO Nemzetközi Számvevő Testülete (a továbbiakban: IBAN) részére történő végleges elszámolását a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) végzi.

(2)4 Az NSIP-val kapcsolatos kérdésekben a HM VGH a NATO NSIP-ban érintett szervezeteiben közvetlenül, vagy Magyarország Állandó NATO Képviseletének Védelempolitikai Részlege útján közvetve – a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról, a NATO bizottságaival történő kapcsolattartásról, valamint a NATO és EU együttműködésre kijelölt személyek képviseleti felhatalmazásáról szóló 71/2013. (XI. 29.) HM utasításban (a továbbiakban: HM utasítás) foglaltak figyelembevételével – képviseli a HM-et.

(3)5 Az utasítás alkalmazásában ingó eszköznek az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet szerint a nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök és a nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök minősülnek, az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok, befektetett pénzügyi eszközök valamint értékpapírok kivételével.

2. A programok előkészítésének, jóváhagyásának és megvalósításának eljárási rendje

4. § (1)6 A NATO Képesség követelmény felülvizsgálatát és a Képesség felmérés elemzését követően a NATO Stratégiai Parancsnokságokon kialakításra tervezett, vagy fejlesztés alatt álló képességcsomagokról a 17. § (1) bekezdése szerinti nemzeti képviselő tájékoztatást nyújt a – HM VGHÁT által vezetett – HM Biztonsági Beruházási Munkacsoport (a továbbiakban: Munkacsoport) részére. A Munkacsoport feladatait, működési rendjét a 8/A. alcím tartalmazza.

(2)7 A HM Munkacsoport minden egyes szövetségi védelmi képességfejlesztés esetében kötelezően félévente, vagy soron kívül megvizsgálja, hogy melyek azok a képességcsomagok, amelyek illeszthetőek a tervezett, vagy végrehajtás alatt álló szakterületi, nemzeti finanszírozású programokhoz.

(3)8 A képességcsomaghoz történő csatlakozásról – a HM Munkacsoport javaslatai figyelembevételével – a miniszter dönt. A képességcsomaghoz történő csatlakozásról szóló döntés esetén, a HM Munkacsoportban képviseletet biztosító honvédelmi szervezetek felelősek azért, hogy a képességcsomag előkészítése során a magyar érdekek érvényesüljenek.

(4)9 A képességcsomag kidolgozásának megfelelő fázisában a HM VGH főigazgatója, állományából a program megvalósításáért felelős programfelelőst jelöl ki, vagy az érintett honvédelmi szervezet vezetőjénél kezdeményezi annak kijelölését.

(5) A programfelelős végzi a programmal kapcsolatos tevékenységek szakmai vezetését, a szakági felelősök tevékenységének koordinálását, és a program végrehajtása során – a szakági felelősök állásfoglalásának figyelembevételével – a magyar álláspont képviseletét.

(6) Több országot érintő fejlesztési program esetén, az érintett országok egyetértésével Nemzetközi Programiroda hozható létre. A Nemzetközi Programiroda létrehozását és működését a miniszter engedélyezi, illetve szabályozza.

(7) A programfelelős és a Nemzetközi Programiroda (a továbbiakban együtt: programfelelős) feladatait, hatás- és jogkörét munkaköri leírásban kell rögzíteni.

(8)10 A programot érintő átfogó jelentéseket és a felső szintű döntést igénylő javaslatokat a HM VGH főigazgatója terjeszti fel a miniszter részére.

5. § (1) Az Észak-atlanti Tanács által jóváhagyott és az IC részére megvalósításra átadott képességcsomagokban szereplő magyarországi programok képezik a HM fejezet NSIP költségvetési tervének az alapját.

(2)11 A NOR-hoz benyújtott és jóváhagyásra váró képességcsomag alapján, a HM VGH – indokolt esetben – előterjeszti az IC részére az előzetes tervezésre vonatkozó költségigényt, az előtervezési alapot. A jóváhagyott előtervezési alap a megvalósítandó program mérnök-műszaki feladatok megkezdésének fedezetét biztosítja. Rendkívüli esetben a mérnök-műszaki munkálatok megkezdésének fedezetét a 8. § (2) bekezdés g) pontja szerinti előirányzat átcsoportosítás biztosítja.

(3)12 A miniszter döntése alapján, amennyiben Magyarország csatlakozni kíván egy kialakítás alatt álló képességcsomaghoz, azonban a programok megkezdése a képességcsomag jóváhagyása előtt szükségessé válik, vagy egy tervezett nemzeti beruházást későbbi NSIP-finanszírozásra alkalmasnak ítél, a beruházás megkezdése előtt a HM VGH – az IC nemzeti képviselő útján – nemzeti előfinanszírozási bejelentést tesz az IC részére.

(4)13 A jóváhagyott képességcsomag alapján – a HM VGH bevonásával – a NOR által programokra lebontott programmegvalósítási terv (a továbbiakban: PMT) szerint a tárgyévet követő NSIP költségvetési terv – figyelembe véve az IC félévenkénti, március és szeptember hónapokban történő pénzügyi felülvizsgálatát – véglegesítésre, a további évek költségvetési terve pedig pontosításra kerül.

(5)14 A HM VGH a képességcsomag (1)–(4) bekezdések szerinti jóváhagyási folyamatáról, valamint azok végrehajtásának helyzetéről a HM Munkacsoport részére tájékoztatást nyújt.

6. § (1) A program végrehajtásának alapdokumentuma a PMT, amelyben éves ütemezésben rögzíteni kell a program tervezett kezdésének, végrehajtásának és átadásának idejét, erőforrás igényét, az előre látható kockázatok kezelésével és a minőségbiztosítással kapcsolatos feladatokat.

(2)15 A PMT alapján a HM VGH

a) javaslatot tesz a HM VGHÁT részére a mérnök-műszaki feladatokat ellátó szervezet kiválasztására és feladataira;

b) szerződést köt a kiválasztott mérnök-műszaki feladatokat ellátó szervezettel;

c)16 előkészíti a HM Munkacsoport ülését, szükség szerinti egyeztetéseket hajt végre és intézkedik az érintett honvédelmi szervezetek bevonására;

d)17 a programfelelős által előkészített és a Munkacsoport által elfogadott előzetes vagy utólagos költségbecslés (a továbbiakban együtt: költségbecslés) tervezet alapján összeállítja a program keretében megvalósuló beruházás teljes életciklusára becsült logisztikai fenntartási kiadásokat, ideértve az időszakos ellenőrző mérésekkel és biztonsági felülvizsgálatokkal kapcsolatos költségeket is;

e)18 a Munkacsoport egyetértése esetén a HM utasítás 1. mellékletében a felhatalmazás kiadására jogosult személy által jóváhagyott költségbecslést az IC képviselő útján megküldi a NOR részére felülvizsgálat és az IC általi jóváhagyás céljából;

f) az IC általi jóváhagyást követően, és az általa meghatározott módon – az NSIP beszerzési eljárási szabályainak, a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre vonatkozó részletes szabályokról szóló 109/2012. (VI. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), valamint a honvédelmi szervezetek beszerzéseit szabályozó belső rendelkezés előírásainak megfelelően – nemzetközi, vagy nemzeti tendereljárást indít a programban szereplő feladatok végrehajtására;

g) a megkötött szerződésekről értesíti a NOR-t;

h) a program teljes megvalósítását követően, legkésőbb a munkák befejezését követő 6 hónapon belül jelentést küld a NOR részére és kezdeményezi a közös záró átvételi szemlét; és

i) az átvételi szemledokumentum alapján kezdeményezi az IBAN-nál a program pénzügyi elszámolását, ellenőrzését, és a program lezárására vonatkozó dokumentum, a pénzügyi teljesítésről szóló záró igazolás kiadását.

7. § A közös záró átvételi szemlét igazoló dokumentum IC általi jóváhagyását követően, a program keretében közös finanszírozással megvalósult létesítmény és beszerzett eszközök képessége NATO-nyilvántartásba kerül.

3. 19 A programok költségvetési terve és költségterve összeállításának, gazdálkodásának és beszámolásának rendje

8. § (1) A programok pénzügyi fedezete egyrészt az Országgyűlés által a HM fejezet költségvetésében – a fejezeti kezelésű előirányzatok között – a „Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához” költségvetési jogcímcsoporton jóváhagyott előirányzat, másrészt a NATO-tagállamok programokhoz történő éves hozzájárulása.

(2) A HM VGH

a) az (1) bekezdés szerinti költségvetési jogcímcsoport éves költségvetési tervjavaslatát az IC által programokra lebontott, Magyarországot érintő hazai hozzájárulások költségvetési támogatási előirányzata, a képességcsomaghoz kapcsolódó – a HM költségvetését terhelő – nemzeti felelősség keretében megvalósítandó programok, valamint az infrastrukturális feltételek megteremtéséhez szükséges előirányzatok, továbbá Magyarország más nemzetek programjaihoz történő hozzájárulásának előirányzata alapján állítja össze,

b) Magyarország tárgyévi központi költségvetéséről szóló törvény hatálybalépését követően a programok elemi költségvetési tervét – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 28. § (1) bekezdése alapján kiadott – a fejezeti kezelésű előirányzatokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről szóló HM utasításban meghatározottak szerint készíti el, és terjeszti fel jóváhagyásra,

c) összeállítja

ca)20 programonként feladatsorosan és összesítve, előirányzatonkénti bontásban, az éves költségtervet, amely tartalmazza az IC által a programokra jóváhagyott magyar és NATO-tagállamok éves hozzájárulását, valamint a tárgyévet megelőző évek maradványát is (a továbbiakban együtt: NSIP források) és

cb) a 13. § (4) bekezdése szerinti feladatok ellátására kijelölt honvédelmi szervezetenként (a továbbiakban: költségviselő honvédelmi szervezet) és programfelelős honvédelmi szervezetenként a 10. és 11. § szerinti nemzeti adminisztrációs költségek (a továbbiakban: NAK) tervezési kereteit,

d) a c) pont ca) alpontja szerinti éves költségtervet – a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VPVTHÁT) egyidejű tájékoztatása mellett – az évente kiadásra kerülő, az intézményi, központi és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési javaslata elkészítésének és jóváhagyásának eljárásrendjében (a továbbiakban: HM KÁT tervezési körlevél) meghatározott határidőig jóváhagyásra felterjeszti a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) részére,

e) az intézményi elemi költségvetési tervjavaslatok összeállításához a c) pont cb) alpontja szerinti tervezési kereteket a HM KÁT tervezési körlevél kiadásával egyidejűleg megküldi a programfelelős és költségviselő honvédelmi szervezetek részére.

(3) A programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet a (2) bekezdés e) pontja szerinti előirányzatokat intézményi elemi költségvetésében önálló címrendkódon, a kiadási előirányzatot főkönyvi számla részletezettséggel, a kapcsolódó forrást államháztartáson kívülről kapott végleges pénzeszközátvételként szerepelteti.

(4) Az éves költségtervben jóváhagyott

a)21 személyi juttatások, járulékok, dologi és felhalmozási kiadásokhoz kapcsolódó NSIP források és előirányzatok

aa)22 képességcsomagok közötti módosítását, illetve átcsoportosítását a HM VGH főigazgatójának felterjesztése alapján a HM VGHÁT engedélyezi,

ab) képességcsomagok programjai közötti és programokon belüli átcsoportosításait a HM VGH főigazgatója saját hatáskörben végzi;

b) az IC által elfogadott PMT-ben rögzített kivitelezési munkák határidejének lerövidítése érdekében a NATO által előre hozott támogatások esetében az éves költségterv módosítását a HM VGHÁT engedélyezi.

(5) A programokra a programfelelős honvédelmi szervezet vezetője, a NAK felhasználására pedig a programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet vezetője a jóváhagyott éves költségvetése terhére kötelezettséget vállal. A programfelelős honvédelmi szervezet vezetője a NAK-kal történő gazdálkodási jogkört a programfelelősre átruházhatja.

(6)23 A HM VGH

a) a HM költségvetési fejezet részére a Magyar Államkincstárnál nyitott fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámlán (a továbbiakban: kincstári számla) végzi a jóváhagyott költségtervben szereplő programokkal kapcsolatos pénzforgalom bonyolítását,

b) a programok megvalósítása során végrehajtja

ba) a kötelezettségvállalások nyilvántartását,

bb) a fejezeti kezelésű előirányzatok teljesítéséhez kapcsolódó befejezetlen beruházások és készletbeszerzések vagyonnyilvántartásba vételét főkönyvi számlaszám mélységben összevontan, NSIP készletcsoportkódon,

c) a vagyonnyilvántartásban alkalmazott utalványon átadja a b) pont bb) alpontja szerint bevételezett ingó vagyonelemeket az MH ARB részére, valamint

d) végrehajtja a b) pont bb) alpontja szerinti nyilvántartásból az ingatlanok, illetve az azokhoz kapcsolódó befejezetlen beruházások központi analitikus nyilvántartásba történő átvezetését.

(6a)24 A (6) bekezdés b) pont bb) alpontja szerinti nyilvántartásba vételhez szükséges bizonylatokat a programfelelős, továbbá ingó vagyonelemek esetében az MH ARB, ingatlan vagyonelemek esetében a HM VGH együttesen biztosítják.

(7) A HM VGH a kincstári számla forgalmáról

a) a NATO elszámolási rendjéhez igazodó programonkénti – ideértve a 10. és 11. § szerinti NAK-ot is – és összesített analitikus nyilvántartást vezet,

b) vezetett analitikus nyilvántartásban a HM fejezet költségvetését terhelő, az infrastrukturális feltételek megteremtéséhez szükséges, valamint a nemzeti felelősség keretében megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódó kiadásokat külön-külön is kimutatja,

c) az analitikus nyilvántartásokat a tárgyévre vonatkozóan és halmozottan, a program befejezéséig vezeti,

d) vezetett analitikus nyilvántartást a főkönyvi könyveléssel legalább havonként egyezteti,

e) vezetett analitikus nyilvántartások egyeztetését és az időszakos beszámolást belső rendelkezések szerint hajtja végre,

f) önálló címrend- és forráskódon főkönyvi nyilvántartást vezet, és

g)25 vezetett főkönyvi könyvelésben a NATO tagállamok hozzájárulásának – kincstári számla analitikus nyilvántartással egyeztetett – év végi záró egyenlegét nemzetközi támogatási programok pénzeszközeként mutatja ki.

(8) A programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet a NAK teljesített kiadásairól és bevételeiről az évente kiadásra kerülő, a zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás elkészítéséről, továbbá az éves költségvetési beszámoló elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasításokban foglaltak szerint számol be.

(9) A programok megvalósításának helyzetéről a HM VGH

a) a HM VPVTHÁT egyidejű tájékoztatása mellett a HM VGHÁT útján a HM KÁT részére március 31-ig felterjeszti a forintalapú pénzügyi elszámolást is tartalmazó éves beszámoló jelentést;

b) a NOR részére

ba) az általa meghatározott határidőre megküldi a negyedéves pénzügyi beszámolót, amely tartalmazza többek között a programok aktualizált költségbecslését és a tagállamok programokhoz történő hozzájárulásának EUR-ban történő időszakos igénylését,

bb) a tagállamok programokhoz történő hozzájárulásának negyedéves teljesítéseiről EUR-ban és az előírt valutanemben visszaigazolást küld.

(10) A HM VGH a Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához költségvetési jogcímcsoport előirányzatának felhasználásáról a zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatását és egyéb könyvvezetéssel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségei teljesítését az évente kiadásra kerülő, a zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás elkészítéséről, továbbá az éves költségvetési beszámoló elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasítások szerint végzi.

4. A mérnök-műszaki feladatok kiadásai tervezésének, felhasználásának és elszámolásának rendje

9. § (1)26 A mérnök-műszaki feladatokra az IC által a program részeként biztosított összeg, és az elemi költségvetésben e célra jóváhagyott előirányzat használható fel. Amennyiben az IC másként nem rendelkezik, a szolgáltatások igénybevételére a HM VGH beszerzési eljárást indít.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő források az alábbi kiadásokra számolhatók el:

a) az NSIP-követelmények meghatározása, tanulmányok, piackutatás, szabványok adaptálása, helyszíni szemle, a vázlatos tervek elkészítésének és az összes, az előzetes költségbecslés megállapításához szükséges egyéb előkészítő munka költségei;

b) a szükséges műszaki dokumentációk és azok alapján a költségbecslés elkészítésének kiadásai;

c) a mérnök-műszaki feladatokat ellátó szervezettel megkötendő szerződés előkészítésének kiadásai és a megkötött szerződés alapján esedékes összes kifizetés, ideértve a mérnök-műszaki feladatok díját is, valamint a program során esetlegesen felmerülő polgári per költségei;

d) a beszerző ügynökségi tevékenység finanszírozása.

5. A NAK felhasználásának és elszámolásának rendje

10. § (1) NATO beruházás esetén a NAK – a 11. §-ban foglaltak kivételével – a HM által NATO-források terhére megvalósítandó programok tényleges kiadásaihoz kapcsolódó, %-os arányban megállapított, az IC által az NSIP költségvetéséből biztosított pénzügyi keret, amely a következő kiadásokra használható fel:

a) szabványadaptálásra, valamint olyan helyszíni szemlék költségeinek fedezetére, amelyek szükségesek a program általános nagyságrendjének, fő alkotóelemeinek és az előzetes nagybani költségbecslés megállapításához;

b) a HM azon fizetési kötelezettségeire, amelyek az átvételi ellenőrzés, illetőleg a program végső átvétele kapcsán merülnek fel;

c) a Nemzetközi Programiroda működéséhez szükséges épület, vagy helyiségek vásárlási, vagy bérleti költségeire;

d) az összes kapcsolódó szolgáltatás biztosításának, így különösen a pénzforgalom, a könyvvitel, az auditálás, a fordítások és kommunikációs szolgáltatások, az üzemeltetési dokumentáció magyar nyelvre fordításának, valamint a programfelelős működési költségeire;

e) a programmal kapcsolatos szolgálati utak és szakmai utazások költségeire, továbbá a program megvalósítási folyamatába épített ellenőrzések, helyszíni szemlék és az NSIP végrehajtásában érintett nemzetközi szervezetek utazási és étkezési kiadásaira;

f) az éves költségvetésben jóváhagyott összeg erejéig az NSIP megvalósításában részt vevő hivatásos és szerződéses katonák, valamint közalkalmazottak személyi járandóságaira és azok járulékaira;

g)27 a Nemzetközi Programirodánál foglalkoztatottak külszolgálati ellátmányára és annak járulékaira;

h) járművek és eszközök vásárlásának, fenntartásának és üzemeltetésének költségeire;

i) irodai készletek és bútorok beszerzési költségeire;

j) szakértők díjazására;

k) az NSIP-vel kapcsolatos szakmai konzultációk és rendezvények megrendezésére és lebonyolítására; és

l)28 a nemzetközi programiroda vezető és az IC elnöki posztját betöltő, az MH állományába tartozó kiküldött – a külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi képzésben részt vevő személyi állomány nemzeti támogatásával összefüggő tárgyévi ellátási normákról szóló, évente kiadásra kerülő HM KÁT–HVKF együttes intézkedésben meghatározottak szerinti – lakásbérleti díjára és a HM VGHÁT által engedélyezett reprezentációs kiadásaira.

(2) Amennyiben a HM biztosítja a mérnök-műszaki feladatokat ellátó szervezetet, és nem támaszt igényt az 5. § (2) bekezdése szerinti mérnök-műszaki feladatok díjának program terhére történő megtérítésére, úgy a NAK terhére az (1) bekezdésben felsoroltakon túl, a 9. § (2) bekezdésben felsorolt feladatok is elszámolhatók.

(3)29 Amennyiben a programokhoz kapcsolódó adminisztratív kiadások fedezetére az (1) bekezdés szerinti NAK, és a 14. § (1) bekezdése szerint létrehozott NAK tartalékának egyenlege nem nyújt fedezetet, úgy a HM VGHÁT jóváhagyásával a NAK kiegészíthető a „Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához” fejezeti kezelésű előirányzat terhére.

11. § A NATO-beruházás érdekében a NAK a HM költségvetési előirányzataiból megvalósuló programok esetén is létrehozható, a „Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához” fejezeti kezelésű előirányzat terhére. Ez esetben a NAK az elemi költségvetésben jóváhagyott előirányzat, amely a programmal kapcsolatos szolgálati utak és szakmai utazások, valamint a programokhoz kapcsolódó, Magyarországon lebonyolításra kerülő rendezvények költségeinek kiegyenlítésére használható fel.

12. §30 A HM VGH-nak a 10. § (3) bekezdése szerinti NAK kiegészítését, valamint a 11. § szerinti NAK igénylését a költségvetési tervben szöveges indoklással kell alátámasztania.

13. § (1) A NAK terhére a programokkal kapcsolatos, a honvédelmi szervezetek állományát érintő rendezvények, konferenciák megszervezését és a szolgálati utazások előkészítését az 1. melléklet szerinti normák alkalmazásával kell végrehajtani.

(2)31 A programokkal kapcsolatos utazásokat – a (3) bekezdés szerinti eltéréssel – a HM VGH által összeállított és a HM VGHÁT által a tárgyévet megelőző év december 15-ig jóváhagyott éves utazási terv alapján a HM VGH főigazgatója engedélyezi.

(3) A rendkívüli kiutazási engedélyeket legkésőbb a kiutazás megkezdése előtt két nappal a HM VGHÁT részére kell jóváhagyásra felterjeszteni.

(4)32 A NAK terhére

a)33 beszerzett gépjárművek fenntartását és a programfelelős érdekében történő üzemeltetését az 1. melléklet 4. pontjának rendelkezéseire figyelemmel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD)

b) a Nemzetközi Programiroda és a 10. § (1) bekezdés l) pontja szerinti beosztást betöltő kiküldött logisztikai ellátását az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

végzi.

(5)34 Készlet, kis értékű tárgyi eszköz beszerzések és szolgálati utazások ellenértékének készpénzben történő kiegyenlítéséhez a programfelelős – a programra biztosított NAK előirányzat terhére – előleget igényelhet. A kiadott előleggel a programfelelős a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikája Szabályzat Pénzkezelési Szabályzatában meghatározottak szerint számol el.

14. § (1)35 A HM VGH a programok költségbecslésében a 10. § szerinti NAK-ra jóváhagyott összegből tartalékot képez, amely a programok megvalósítása során biztosítja a NAK terhére teljesített személyi kiadások HM fejezetet terhelő járulékainak, a programokban korábban közös finanszírozásra tervezett, de a végső pénzügyi elszámolási, ellenőrzési eljárásban el nem fogadott kifizetések, valamint a felmerülő egyéb rendkívüli kiadások fedezetét. A tartalék összege nem lehet kevesebb a NAK-keret 5%-ánál, melynek felhasználását az éves költségvetések jóváhagyása során a HM KÁT, a költségvetési év során pedig – rendkívüli esetekben – a HM VGHÁT engedélyezi.

(2)36

(3)37 A HM VGH főigazgatója által kijelölt programfelelős NAK költségvetési terve elkülönítve tartalmazza a nemzetközi együttműködési megállapodásban szereplő, az NSIP adminisztrációs feladatai támogatását szolgáló informatikai rendszer működéséhez és fejlesztéséhez megállapított magyar hozzájárulás előirányzatát is.

(4)38 A programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet számára jóváhagyott, de a feladatok végrehajtásának tényleges forrásszükséglete alapján ki nem finanszírozott NAK év végi maradványát a tárgyévet követő év NAK éves költségvetési tervének összeállítása során kell figyelembe venni.

(5)39 A költségvetési év során a programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet

a)40 az intézményi költségvetésében jóváhagyott NAK előirányzatok kiadási előirányzatai teljesítéseihez szükséges pénzeszközt a várható kiadások figyelembevételével a HM VGH-tól havonta igényli,

b) a teljesített kiadásokkal negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 10-ig, a IV. negyedévben december 1-jéig a HM VGH részére elszámol, és

c)41 a költségvetési év zárásáig felhasználásra nem kerülő pénzeszközöket legkésőbb december 20-ig a HM VGH kincstári számlájára átutalja.

(6)42 A HM VGH az (5) bekezdés b) pontja szerinti elszámolásokat ellenőrzi és annak eredményéről az érintett honvédelmi szervezetet legkésőbb a tárgynegyedévet követő hónap végéig, a IV. negyedévet érintően december 5-ig tájékoztatja.

(7)43 A programok NAK felhasználása nem képezi a NATO végső pénzügyi elszámolásának tárgyát, az a programfelelős és költségviselő honvédelmi szervezet intézményi költségvetésében kerül elszámolásra.

(8)44 Amennyiben a (6) bekezdésben foglalt felülvizsgálat megállapítja, hogy a kiadás a NAK költségvetése terhére nem számolható el, úgy azt az érintett honvédelmi szervezet költségvetésében rendelkezésre álló egyéb előirányzatok terhére kell elszámolni.

(9)45

(10) A programfelelős feladataihoz szükséges működési és felhalmozási kiadások fedezetét részben a HM fejezet egyes előirányzatai, részben a NAK biztosítja, ezért az NSIP összes magyarországi képességcsomagja befejezését követően a NAK maradványa – ideértve a tartalékot is – és átvett pénzeszközként, a HM költségvetési fejezet központosított bevételét képezi.

(11)46 A NAK-kal történő gazdálkodás pénzügyi, számviteli és logisztikai kezelését a programfelelős és költségviselő honvédelmi szervezet, valamint a logisztikai ellátójaként kijelölt honvédelmi szervezet a költségvetési gazdálkodás szabályai szerint végzik.

(12)47 A programfelelős a NAK terhére beszerzett

a) eszközöket vagyonnyilvántartásába bevételezi,

b) gépjárműveket a honvédségi járművek fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 97/2009. (XII. 11.) HM utasítás 9. § (1) bekezdésére figyelemmel átadja az MH Anyagellátó Raktárbázis (a továbbiakban: MH ARB) részére. Az MH ARB a vagyonnyilvántartásába bevételezett gépjárművet üzemeltetésre kiutalványozza az MH BHD részére.

(13) A NAK terhére beszerzett gépjárművek által okozott kár a HM fejezetben alkalmazott általános szabályok szerint kerül rendezésre.

(14)48

6. A program megvalósításának és pénzforgalmának ellenőrzése,
a kötelezettségvállalások ellenjegyzése

15. § (1)49 A programhoz kapcsolódó kötelezettségvállalás ellenjegyzését az 5. § (2) bekezdése szerinti IC által jóváhagyott előtervezési alapnak, valamint a 6. § (2) bekezdés d) pontja szerint jóváhagyott költségbecslésnek megfelelően összeállított és jóváhagyott éves költségterv és a rendelkezésre álló szabad keretek alapján a HM VGH végzi.

(2)50 A Korm. rendelet és a honvédelmi szervezetek beszerzéseit szabályozó belső rendelkezés alapján, a HM VGH a programokkal kapcsolatos kötelezettségek végrehajtását operatív belső kontrollok és intézményi államháztartási belső ellenőrzés keretében ellenőrzi. A programfelelős által kiállított teljesítési igazolások és átadás-átvételi jegyzőkönyvek alapján a HM VGH a számlák jogszabályban előírt érvényesítésével és utalványozásával rendeli el a pénzügyi kötelezettség teljesítését.

(3)51 A programokhoz kapcsolódó folyamatba épített pénzügyi ellenőrzést a HM VGH végzi.

(4) A programok megvalósításának fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését – a 10. és 11. §-ban részletezett feladatokra kiterjedően is – a HM Belső Ellenőrzési Főosztály végzi.

(5) A felügyeleti ellenőrzésnek vizsgálnia kell különösen a kifizetések és elszámolások szabályosságát és helyességét, az analitikus nyilvántartás számszaki megfelelőségét, a devizaárfolyam átszámításának helyességét, a tényleges kiadásoknak az engedélyezett összegekkel való egyezőségét.

7. A beruházások hazai átvételének rendje

16. §52 (1) A programokhoz kapcsolódó önálló beruházások (a továbbiakban: beruházások) befejezését megelőzően a HM VGH

a) az érintett honvédelmi szervezetek bevonásával megkezdi az ingatlanok üzembehelyezési és használatbavételi eljárását,

b) ingó eszköz esetén – a hadfelszerelés rendszerbe kerülésének és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló HM utasítás szerint – a rendszeresítési eljárás megkezdéséhez szükséges dokumentumokat megküldi a hadfelszerelés rendszeresítéséért felelős honvédelmi szervezet részére, és

c) a befejezett beruházások üzemeltetéséhez vagy fenntartásához szükséges költségvetési előirányzatok biztosítása érdekében, a tárgyévet megelőző év március 31-ig tájékoztatja a HVK Logisztikai Csoportfőnökséget (a továbbiakban: HVK LOGCSF) a beruházás befejezésének várható idejéről.

(2) A HVK LOGCSF a megvalósuló képesség fenntartása érdekében logisztikai szakterületen koordináló feladatot lát el, amelynek keretében

a) tájékoztatja a beruházás üzemeltetési és fenntartási feladataiban érintett HVK csoportfőnökségeket és – szolgálati úton – a használatbavételre kijelölt katonai szervezetet, és

b) intézkedik a várhatóan átvételre kerülő új beruházás becsült üzemeltetési és fenntartási költségvetési előirányzat szükségletének megtervezésére.

(3) A megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódó

a) a (2) bekezdés b) pontja szerinti adatok alapján összeállított összesített logisztikai költségvetési támogatási igényt a HVK LOGCSF – a HM fejezet költségvetési javaslatának összeállításához szükséges adatszolgáltatás rendjét szabályozó eljárásrendben meghatározottak szerint – megküldi a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM GTSZF) részére,

b) infrastrukturális költségvetési előirányzat-szükségletet a HM VGH saját költségvetésében szerepelteti.

(4) A HM GTSZF a HM fejezet költségvetési javaslatát a (3) bekezdés a) pontja szerinti adatszolgáltatás figyelembevételével állítja össze.

(5) A használatba vett ingatlanok és ingó eszközök üzemeltetési feladatai költségviselésének kezdete a sikeres műszaki átadás-átvétel időpontja.

(6)53 A beruházások sikeres műszaki átvételét követően a HM VGH

a) a rendelkezésére álló dokumentációk alapján kezdeményezi, illetve végrehajtja a használatba adást vagy átadást a b) és c) pont szerint úgy, hogy annak időbeni végrehajtása biztosítsa a műszakilag átvett, üzembe helyezett ingatlanok vagy ingó eszközök fenntartását és üzemeltetését,

b) ingó eszközök esetén a rendszeresítési vagy alkalmazásba vételi határozat kiadását megelőzően, a szerződés szerinti telepítést és átadást követően kezdeményezi a kijelölt honvédelmi szervezet részére történő átadást vagy használatba adást, és egyidejűleg tájékoztatja a HM Vagyonfelügyeleti Főosztályt az állami vagyonkörbe kerülő ingó eszközökről,

c) ingatlanok vonatkozásában a jogerős használatbavételi engedély megléte esetén végrehajtja a 8. § (6) bekezdés b) pont bb) alpontja szerint bevételezett és d) pontja szerint átvezetett vagyon üzembe helyezését és használatba adását az objektumot használó honvédelmi szervezet részére.

(7)54 Amennyiben a (6) bekezdés a) pontja szerinti átadást vagy használatba adást követően csapatpróba végrehajtása szükséges, az ahhoz kapcsolódó közüzemi kiadások fedezetét a HM VGH központi költségvetése, az egyéb kiadások fedezetét a használatba vevő honvédelmi szervezet – vagy annak logisztikai ellátását végző honvédelmi szervezet – intézményi költségvetése biztosítja.

(8)55 Az MH ARB a 8. § (6) bekezdés c) pontja szerinti utalvány alapján

a) az ingó eszközt analitikus vagyonnyilvántartásában az átvétel más katonai szervezettől mozgáskóddal, az egyéb eszközállománytól elkülönítetten, NSIP készletcsoport kóddal vételezi be úgy, hogy a 8. § (6) bekezdés b) pont bb) alpontja szerinti összevont bevételezést kibontja,

b) végrehajtja a bevételezett ingó eszközök aktiválását, valamint az érintett honvédelmi szervezet részére történő átadását vagy használatba adását, valamint

c) a használatba adott ingó eszközök leltározásához szükséges leltáríveket megküldi a használatba vevő honvédelmi szervezet részére, és az időközi mérlegjelentések és az éves költségvetési beszámoló összeállítása során végzi ezen ingó eszközökkel kapcsolatos beszámolási feladatokat.

(9)56 Az ingó eszközöket átvevő vagy használatba vevő honvédelmi szervezet vagy annak tájékoztatása alapján a logisztikai ellátását végző honvédelmi szervezet

a) intézményi költségvetésében tervezi az átvett vagy használatba vett eszköz üzemeltetési kiadásait, illetve a központi készlet- és szolgáltatásellátáshoz adatszolgáltatást nyújt az MH ARB, valamint a HM VGH részére, és

b) a használatba vett eszközök esetében végrehajtott leltározásról kiállított leltáríveket az MH ARB részére, az általa meghatározott határidőig visszaküldi.

(10) Az egyes programok NATO általi műszaki átvételéről, a közös záró átvételi szemléről szóló dokumentumokat és a pénzügyi teljesítésről szóló záró igazolásokat a HM VGH nyilvántartásba veszi.

(11) A használatra átadott objektumok őrzés-védelmi feladatait a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HDMCSF) tervezi. Az őrzés-védelmi szolgáltatást úgy kell tervezni és megrendelni, hogy a műszaki átadás időpontjára az objektum őrzés-védelme biztosított legyen.

(12) A (8) bekezdés a) pontja szerint nyilvántartásba vett ingó eszközök továbbadása, feleslegessé minősítése és selejtezése a HM VGH előzetes engedélyével hajtható végre.

8. A NATO beszállításra alkalmas határozattal rendelkező,
hazai gazdasági szervezetekkel kapcsolatos feladatok

17. § (1)57 A NATO Stratégiai Parancsnokságokhoz, a NOR-ba, az IC-be és a NATO Katonai Bizottságba delegált nemzeti képviselő (a továbbiakban együtt: nemzeti képviselők) az NSIP-ban előkészítés és jóváhagyás alatt lévő képességcsomagokról keletkezett információkat elemzik, rendszerezik és továbbítják a HM VGH részére, a HM VPVTHÁT egyidejű tájékoztatása mellett.

(2)58 A nemzeti képviselő IC-ben végzett tevékenységének szakmai támogatása érdekében a HM VGH főigazgatója, állományából két főt – koordináló szereppel – jelöl ki. Feladatukat a munkaköri leírásban kell rögzíteni, amely részleteiben tartalmazza a NATO összes képességfejlesztési programjának folyamatos követését és a beszámolás rendjét.

(3)59 Az (1) bekezdésben nevesített személyek és a HM VGH feladata a NATO által elfogadott és a mindenkor érvényben lévő elveknek megfelelően egyenlő feltételek biztosítása a NATO beszállításra alkalmas határozattal rendelkező hazai gazdasági szervezetek részére.

(4)60 A HM VGH a NATO Beszállítói Rendszer működtetésével biztosítja a (3) bekezdés szerinti gazdálkodó szervezetek megfelelő időben történő informálását a NATO képességfejlesztések érdekében kiírásra kerülő nemzetközi pályázatairól.

8/A. 61 A Munkacsoport feladatai és működési rendje

17/A. § (1)62 A Munkacsoport tagjai:

a) a HM VGH főigazgatója,

b)63 a HM Vagyonfelügyeleti Főosztály főosztályvezetője,

c) a HM GTSZF főosztályvezetője,

d)64

e) a HVK HDMCSF csoportfőnöke,

f) a HVK LOGCSF csoportfőnöke,

g) az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka,

h) az MH Logisztikai Központ parancsnoka,

i) a HVK HIICSF csoportfőnöke,

j) a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke,

k)65 a HVK Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke,

l)66 a HM Haderőfejlesztési Programok Főosztály főosztályvezetője,

m)67 a HVK Titkárság vezető szakreferense,

n)68 az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka,

o)69 az érintett programfelelős.

(2) A Munkacsoport testületként működő szervezet, tagjai szavazati joggal rendelkeznek. A Munkacsoport vezetőjének és tagjainak egyenlő szavazati joguk van. Szavazategyenlőség esetén a Munkacsoport vezetőjének szavazata dönt.

(3) A Munkacsoport szükség szerint, de félévente legalább egy alkalommal ülésezik. A költségvetési év első ülését oly módon kell tervezni, hogy azon a HM VGH által – a HM VGHÁT útján – a miniszter részére március 31-ig felterjesztésre kerülő forint alapú pénzügyi elszámolást is tartalmazó éves beszámoló jelentés a Munkacsoport által – a felterjesztést megelőzően – elfogadásra kerüljön.

(4)70 A Munkacsoport vezetőjének távolléte esetén a HM VGH főigazgatója vagy a főigazgató által kijelölt személy jogosult az ülések levezetésére.

(5) A Munkacsoport tagjait távollétükben írásban kijelölt képviselőjük helyettesítheti. További résztvevők meghívására a Munkacsoport részére benyújtott előterjesztés tárgyától, valamint az ülések témájától függően kerülhet sor.

(6) A Munkacsoport titkársága teendőit a HM VGH látja el, amelynek feladata a Munkacsoport

a) tagjainak javaslatai alapján az ülések napirendi pontjainak összeállítása, és azok kiküldése az ülés résztvevői részére,

b) vezetőjének jóváhagyásával az ülések összehívása,

c) üléseiről készült jegyzőkönyv összeállítása és megküldése az ülés résztvevőinek,

d) tagjai, valamint a miniszter részére előterjesztések, jelentések összeállítása,

e) tagjaival és a nemzeti képviselőkkel történő kapcsolattartás.

17/B. § A kidolgozás és a felülvizsgálat alatt lévő képességcsomagok elemzése, értékelése során

a) a Munkacsoport titkársága a nemzeti képviselőktől kapott NATO dokumentumokat szakterület szerint továbbítja az illetékes tagok részére, akik a képességcsomagokról beérkezett információk alapján szakterületi jelentést készítenek, amelyet a Munkacsoport az ülésén megvitat;

b) a Munkacsoport a tagok által előterjesztett, a képességcsomagokról készült szakterületi jelentéseket megvizsgálja, és az egyes képességcsomagokkal kapcsolatban kialakítja előzetes nemzeti álláspontját;

c) a képességcsomag vizsgálata kiterjed

ca) az abban szereplő szövetségi védelmi képesség kialakításának a nemzeti védelmi képességekre gyakorolt hatására,

cb) az ahhoz kapcsolódó, várhatóan Magyarországon megvalósuló fejlesztési program becsült nemzeti erőforrás igényére,

cc) a tervezés, illetve a megvalósítás alatt lévő nemzeti védelmi program a kidolgozás, az előkészítés alatt álló képességcsomaghoz illeszthetőségére,

cd) a más minisztériumok hatáskörét érintő szakmai kérdésekre,

ce) a programhoz tartozó esetleges nemzeti beruházások megvalósításának helyzetére;

d) amennyiben a képességcsomagok kialakításához, vagy az azokban való részvételhez kapcsolódó magyar álláspont az MH hatáskörét meghaladja, a Munkacsoport vezetője az egységes nemzeti álláspont kialakítása érdekében egyeztetést kezdeményez az érintett minisztériumokkal;

e) a képességcsomagok elemzését követően a Munkacsoport-ülésen elhangzottak alapján a titkárság a miniszter részére jelentést állít össze, amely tartalmazza a képességcsomag

ea) megvalósításához tartozó nemzeti hozzájárulás részletes indokolását,

eb) nemzeti költségbecslését, annak a tárca 10 éves stratégiai tervébe és az (1+n) éves rövid távú tervébe történő beilleszthetőségére vonatkozó javaslatot, valamint szükség esetén a beilleszthetőség érdekében a tervek újratervezésére vonatkozó javaslatot,

ec) megvalósításában érintett honvédelmi szervezetek által végrehajtandó feladatokat,

ed) előfinanszírozási bejelentését, amennyiben egy adott képességcsomag nemzeti védelmi ágazati programhoz illeszthető,

ee) vonatkozásában a d) alpont szerint érintett minisztériumok által tett egyetértő nyilatkozatot.

17/C. § Az Észak-atlanti Tanácshoz jóváhagyásra benyújtott képességcsomagokkal kapcsolatos egységes nemzeti álláspont kialakítása során

a) az illetékes NATO bizottságokhoz jóváhagyásra benyújtott képességcsomagokkal kapcsolatosan a nemzeti képviselőtől beérkező információk, illetve szakterületi jelentések alapján a Munkacsoport az egyes képességcsomagokat érintően nemzeti álláspontot tartalmazó jelentést készít, amelyet jóváhagyás céljából felterjeszt a miniszter részére;

b) a miniszter által jóváhagyott jelentés alapján az illetékes tagok mandátumot küldenek a szakmai irányításuk alá tartozó nemzeti képviselő részére;

c) a képességcsomag jóváhagyási eljárása során, az érintett nemzeti képviselő a kiadott mandátumok alapján, a miniszter által elfogadott egységes nemzeti álláspontnak megfelelően képviselik a magyar érdekeket.

17/D. §71 (1) A programfelelős a képességcsomag jóváhagyását követően, az abban szereplő program megvalósítására az NSIP eljárási rendjének megfelelően költségbecslés-tervezetet készít, amelyet elfogadás céljából a titkárságon keresztül a Munkacsoport elé terjeszt, amelynek tagjai megvizsgálják, hogy

a) a program műszaki tartalma megfelel-e a vele szemben támasztott nemzeti hadműveleti és alkalmazói követelményeknek,

b) a program nemzeti erőforrás igénye – ideértve a beruházás átvételét követően az üzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatos költségvetési előirányzat igényt is – biztosítható-e és – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29. § (1) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 33/B. §-a szerinti – a tárca (1+2) évi költségvetési tervébe beállítható-e, és

c) a költségbecslés tartalma és alaki kellékei megfelelnek-e a NATO és nemzeti követelményeknek.

(2) A NATO közös forrásokat nem igénylő programok esetén a programfelelős előzetes költségbecslést készít.

(3) A költségbecslést és előzetes költségbecslést a Munkacsoport egyetértésével és (1) bekezdés szerinti feljegyzésével a programfelelős jóváhagyásra felterjeszti a HM utasítás 1. mellékletében a felhatalmazás kiadására jogosult személy részére. A jóváhagyást követően

a) a programfelelős a programok végrehajtását azonnal megkezdi, és

b) a HM VGH a forrásbiztosítás tervezése érdekében tájékoztatja a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökséget és a HM GTSZF-et.

9. Vegyes rendelkezések

18. § (1) A Nemzetközi Programiroda létrehozásával és működtetésével kapcsolatos kérdéseket – ideértve a költségmegosztást is – a résztvevő nemzetekkel külön megállapodásban kell rögzíteni.

(2)72 A Nemzetközi Programirodánál dolgozó kiküldöttek ellátását, így különösen a lakhatás költségeinek, a külszolgálati ellátmány, az utazási és szállítási költségek biztosítását a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet előírásai szerint kell biztosítani.

19. § (1) Az NSIP keretében megvalósuló, a HM által igazolt termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § n) pontja alapján mentesek a közterhek alól.

(2)73 Az NSIP keretében teljesített termékértékesítés és szolgáltatás közterhek alóli mentességére vonatkozó igazolást a HM VGH készíti elő, és a HM VGHÁT adja ki. Az igazolásnak tartalmaznia kell legalább a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre vonatkozó részletes szabályokról szóló 109/2012. (VI. 1.) Korm. rendelet 33. § (2) bekezdése szerinti adatokat.

(3)74 A program megvalósításával kapcsolatban foglalkoztatott külföldi állampolgárok adóit és járulékait – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény és az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény rendelkezései, valamint a kettős adóztatást kizáró egyezményekben foglaltak figyelembevételével – a HM VGH számolja el. Az elszámolás alapján a kifizetett összeg az analitikus nyilvántartásban átvezetésre kerül.

(4)75

20. §76 Az NSIP programokkal kapcsolatos biztonsági követelményeket – a Nemzeti Biztonsági Felügyelet meghatározása alapján – a KNBSZ és a HVK HIICSF érvényesíti.

21. § A közös záró átvételi szemlét, továbbá a pénzügyi teljesítésről szóló záró igazolás kiadását követően, a megvalósult program

a) műszaki dokumentációját az átvételi szemlében rögzített ideig, és

b) pénzügyi bizonylatait és azok egypéldányos másolatait külön-külön tíz évig

kell megőrizni, és a 20. §-ban megjelölt honvédelmi szervezetek előírásai szerint kell tárolni.

22. §77

10. Záró rendelkezések

23. § Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba.

24. §78 A költségvetési gazdálkodást érintő egyes honvédelmi miniszteri utasítások módosításáról szóló 19/2017. (V. 11.) HM utasítással (a továbbiakban: Ut.) megállapított 13. § (4) bekezdés a) pontja végrehajtása érdekében a HM VGH a NAK terhére beszerzett és vagyonnyilvántartásában kimutatott gépjárműveket az Ut. hatálybalépését79 követő 30. napig az MH ARB részére átadja.

1. melléklet a 3/2013. (I. 14.) HM utasításhoz


A HM VGH és a Nemzetközi Programiroda NSIP-hoz kapcsolódó
NAK ellátási és felhasználási normái80

1. Élelmezési és vendéglátási normák

1.1.81 A NATO általi ellenőrzések, továbbá a NATO és az NSIP végrehajtásában érintett nemzetközi szervezetek általi helyszíni szemlék, konzultációk esetén a napi ellátás normája a nemzetközi és belföldi (hazai) katonai együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) mellékletének a nem HM és MH alárendeltségében, külső szolgáltatónál történő napi ellátás „E” kategóriára megállapított összeg. Egy étkezés esetén a napi norma 70%-a használható fel. Az étkezéseken a HM, illetve az MH állományából szervezetenként egy-egy fő, a rendező szerv képviseletében – a gépjárművezetőt is beleértve – legfeljebb három fő vehet részt.
1.2. Több tagállamot érintő rendezvény, konferencia esetén:
1.2.1. a napi ellátás normája – beleértve a díszétkezést is – az Ut. 3. melléklet „E” kategóriájára,
1.2.2. a büféköltségek normája az Ut. 5. melléklet „D–E” kategóriájára meghatározott összeg.
1.3. Az NSIP-hoz kapcsolódó, hazai résztvevők részére tervezett rendezvények élelmezési ellátását lehetőség szerint honvédségi objektumban kell megszervezni, a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet 4. melléklet 8. pontja szerint.

2. Reprezentációs és protokolláris normák

2.1.82 A HM VGH főigazgatója részére – a NAK terhére – évente a belföldi reprezentációról szóló HM utasítás 1. melléklete szerint a hivatal vezetője részére meghatározott reprezentációs keret számítható fel.
2.2. Az egyes projektek ünnepélyes átadása alkalmából a megvalósításban részt vevő külső és belső személyek részére adható ajándéktárgy normája alkalmanként az Ut. 6. mellékletében a „C” kategóriára meghatározott összeg, amely:
2.2.1. miniszteri vagy államtitkári átadás esetén 20 fő,
2.2.2. helyettes államtitkári átadás esetén 10 fő,
2.2.3.83 a HM VGH főigazgatója által történő átadás esetén 5 fő után számítható fel.

3. Irodaszer- és nyomtatványnormák

3.1.84 A HM VGH írószer-, irodaszer-kiegészítés jogcímén a ruházati illetménynormákról szóló HM utasítás ruházati illetmények című melléklete alapján évente:
3.1.1. írószerre, egyéb irodaszerre a VII. típusú besorolás,
3.1.2. irodapapírra a VIII. típusú besorolás szerinti összeget tervezhet.
3.2. A Nemzetközi Programiroda évente a 3.1. alpont szerinti keretek 30%-át tervezheti.

4. A NAK terhére beszerzett és üzemeltetett gépjárművek éves kilométer-kiszabata és használatának rendje

4.1.85 A HM VGH gépjárműveinek éves
4.1.1. belföldi kilométer-kiszabata 20 000 km/gk,
4.1.2. külföldi utazásainak kilométer-kiszabata 20 000 km/gk, amely a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasítás szerint jóváhagyott kiutazási engedélyek alapján használható fel.
4.2. A 4.1. alpont szerint tervezhető éves kilométer-kiszabatok egymás közötti átcsoportosítása nem engedélyezett. A gépjárművek üzemeltetését a honvédségi járművek fenntartásáról szóló 18/2009. (XII. 18.) HM rendelet előírásai szerint kell biztosítani.
4.3. A Nemzetközi Programiroda állomáshelyén történő utazásokra 20 000 km/gk, külföldi utazásokra 10 000 km/gk éves keret tervezhető.
4.4.86

5.87 Külföldi kiküldetéssel kapcsolatos normák

A külföldi kiküldetésekkel kapcsolatos szállás, utazási és egyéb kiadásokat, valamint a napidíjat a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet normái szerint kell megállapítani.

6. Mobiltelefonok normái

6.1.88 A programfelelősök részére engedélyezett mobiltelefonok mennyiségét és azok használatára jogosultakat a HM VGH által összeállított és a HM VGHÁT által jóváhagyott névjegyzék tartalmazza.
6.2.89 A HM VGH főigazgatójának, a Nemzetközi Programiroda vezetőjének, és a programok koordinálására kijelölt programfelelős szervezeti elemek vezetőinek normája, a szolgálatirádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló HM utasítás 1. mellékletében a „B” kategóriának megfelelő keretösszeg.
6.3. Az ügyintézők normája a „D” kategóriára megállapított keretösszeg.
6.4.90 A keretösszeget meghaladó többletfelhasználás egyedi elbírálás alapján engedélyezhető. A kérelmet – a részletes számla csatolásával – a HM VGH főigazgatója a HM VGHÁT részére felterjeszti. Nemleges döntés esetén a többletfelhasználást magáncélú igénybevételnek kell tekinteni, összegét a felhasználó – a részletes számla költségeivel együtt – a 8. § (5) bekezdése szerinti kincstári számlára köteles befizetni.
6.5.91 A NAK terhére beszerzett és a 6.1. alpontban engedélyezett mennyiséget meghaladó mobiltelefonok tárolására, illetve azok használatának végleges befejezését követően az MH Anyagellátó Raktárbázisnak történő leadására a HM VGH főigazgatója intézkedik.

7.92

8. A NAK-normák felhasználási rendje

Az utasításban meghatározott normák alapján kell elkészíteni a NAK éves költségvetési tervét, melyhez csatolni kell a számszaki bizonyítást. Több program megvalósítását végző programfelelős a NAK éves költségvetési tervében a működési és fenntartási kiadásokat programokra elosztva állítja össze.
8.1.93 A HM VGH főigazgatója:
8.1.1. az 1.1. alpont szerinti rendezvényekre a normák alapján rendezvényenként, jóváhagyja a programfelelős által külön-külön elkészített, a pénzügyi kiadásokat is részletesen tartalmazó rendezvénytervet,
8.1.2. az 1.2. alpont szerinti rendezvényekre, a normák alapján rendezvényenként külön összeállított rendezvénytervet – a rendezvény megkezdése előtt 10 nappal – jóváhagyásra felterjeszti a HM VGHÁT részére.
8.2. A programfelelős a jóváhagyott rendezvénytervek alapján számol el a pénzügyi ellátó felé. A pénzügyi ellátó a normák alapján ellenőrzi a felhasználás jogosságát és szabályosságát.
1

Az utasítást a 39/2018. (XI. 15.) HM utasítás 38. §-a hatályon kívül helyezte 2018. november 20. napjával.

2

A 2. § az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 8. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdését az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

6

A 4. § (1) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 12. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (3) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 12. § a)–b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4. § (4) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (8) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 5. § (3) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 5. § (4) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 6. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 6. § (2) bekezdés c) pontja a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 12. § a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 6. § (2) bekezdés d) pontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

18

A 6. § (2) bekezdés e) pontja az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

19

A 3. alcím (8. §) a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

20

A 8. § (2) bekezdés c) pont ca) alpontja a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (4) bekezdés a) pont nyitó szövegrésze a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 8. § (4) bekezdés a) pont aa) alpontja a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 8. § (6) bekezdése a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

24

A 8. § (6a) bekezdését a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

25

A 8. § (7) bekezdés g) pontja a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 9. § (1) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 10. § (1) bekezdés g) pontja az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 8. § c) pontja szerint módosított szöveg.

28

A 10. § (1) bekezdés l) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 10. §-ával megállapított szöveg.

29

A 10. § (3) bekezdése a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 12. § a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 12. § e) pontja és 13. § b) szerint módosított szöveg.

31

A 13. § (2) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 13. § (4) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

33

A 13. § (4) bekezdés a) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 11. §-ával megállapított szöveg.

34

A 13. § (5) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 5. §-ával megállapított, az 1/2017. (I. 18.) HM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

36

A 14. § (2) bekezdését a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 14. § (3) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

38

A 14. § (4) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

39

A 14. § (5) bekezdése az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

40

A 14. § (5) bekezdés a) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 12. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

41

A 14. § (5) bekezdés c) pontja a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 13. § c) pontja szerint módosított szöveg.

42

A 14. § (6) bekezdése az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

43

A 14. § (7) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 14. § (8) bekezdését a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte, újonnan az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

45

A 14. § (9) bekezdését a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

46

A 14. § (11) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 14. § (12) bekezdése a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 14. § (14) bekezdését a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése iktatta be, hatályon kívül helyezte a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 13. § c) pontja.

50

A 15. § (2) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

51

A 15. § (3) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

52

A 16. § a 18/2016. (IV. 29.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

53

A 16. § (6) bekezdése a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

54

A 16. § (7) bekezdése a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

55

A 16. § (8) bekezdése a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

56

A 16. § (9) bekezdése a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

57

A 17. § (1) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

58

A 17. § (2) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

59

A 17. § (3) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

60

A 17. § (4) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

61

A 8/A. alcímet (17/A–17/D. §) a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 9. §-a iktatta be.

62

A 17/A. § (1) bekezdése a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

63

A 17/A. § (1) bekezdés b) pontja a 87/2014. (XII. 23.) HM utasítás 2. § c) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 4. § (2) bekezdését.

64

A 17/A. § (1) bekezdés d) pontját a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 6. §-a hatályon kívül helyezte.

65

A 17/A. § (1) bekezdés k) pontja a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 5. § f) pontjával megállapított szöveg.

66

A 17/A. § (1) bekezdés l) pontját a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

67

A 17/A. § (1) bekezdés m) pontját a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

68

A 17/A. § (1) bekezdés n) pontját a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

69

A 17/A. § (1) bekezdés o) pontját a 40/2017. (VII. 31.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

70

A 17/A. § (4) bekezdése az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

71

A 17/D. § a 18/2016. (IV. 29.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

72

A 18. § (2) bekezdése az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 8. § h)–i) pontja szerint módosított szöveg.

73

A 19. § (2) bekezdése a 18/2016. (IV. 29.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

74

A 19. § (3) bekezdése a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § c) pontja szerint módosított szöveg.

75

A 19. § (4) bekezdését a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 12. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte.

76

A 20. § a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 9. §-ával megállapított, az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 8. § j) pontja szerint módosított szöveg.

77

A 22. §-t a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 12. § (1) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte.

78

A 24. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 10. §-a iktatta be, szövege a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 14. §-ával megállapított szöveg.

79

A hatálybalépés időpontja 2017. május 12.

80

Az 1. melléklet címe a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

81

Az 1. melléklet 1.1. pontja az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított, a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 15. §-a szerint módosított szöveg.

82

Az 1. melléklet 2. pont 2.1. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

83

Az 1. melléklet 2. pont 2.2.3. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

84

Az 1. melléklet 3. pont 3.1. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

85

Az 1. melléklet 4. pont 4.1. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

86

Az 1. melléklet 4. pont 4.4. alpontját a 18/2016. (IV. 29.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte.

87

Az 1. melléklet 5. pontja az 52/2014. (VII. 28.) HM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

88

Az 1. melléklet 6. pont 6.1. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

89

Az 1. melléklet 6. pont 6.2. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

90

Az 1. melléklet 6. pont 6.4. alpontja a 66/2013. (X. 18.) HM utasítás 11. §-ával megállapított, a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 13. § c) pontja szerint módosított szöveg.

91

Az 1. melléklet 6. pont 6.5. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) és d) pontja szerint módosított szöveg.

92

Az 1. melléklet 7. pontját a 87/2014. (XII. 23.) HM utasítás 3. §-a hatályon kívül helyezte.

93

Az 1. melléklet 8. pont 8.1. alpontja a 46/2013. (VIII. 16.) HM utasítás 11. § a) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére