• Tartalom

30/2013. (VIII. 16.) NFM utasítás

30/2013. (VIII. 16.) NFM utasítás

az országosan kiemelt termékekre vonatkozó állami normatívákról szóló 14/2012. (VI. 8.) NFM utasítás módosításáról1

2013.08.17.

A központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet 22. § (1) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az országosan kiemelt termékekre vonatkozó állami normatívákról szóló 14/2012. (VI. 8.) NFM utasítás 6. függeléke helyébe az 1. melléklet lép.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 30/2013. (VIII. 16.) NFM utasításhoz

Gépjárművek (0600000000)

Besoroló azonosító (a továbbiakban: BA)

Termékkör megnevezés

0600000000

Gépjárművek

0601000000 Személyszállító gépjárművek
I. Kiemelt termékkör definíciója
A személygépjármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 1. számú függelék II. fejezet d) pontjában meghatározott (személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben – a vezető ülését is beleértve – legfeljebb kilenc állandó ülőhely van) személygépkocsi-kategóriába tartozik.
A személygépjármű rendeltetése az intézmények általános utazási, személyszállítási, ügyintézői feladatainak ellátása, valamint az állami vezetők és az állami vezetői juttatásra jogosultak személygépkocsi-ellátásának biztosítása.
Az egyterű személygépjármű rendeltetése az intézmények szolgálati, hivatali feladataihoz kapcsolódó kiscsoportos személy- és áruszállítás ellátása.
A személyszállító könnyű terepjáró rendeltetése az intézmények szolgálati, hivatali feladatainak könnyű terepen, illetve nehéz útviszonyok között történő ellátása.
A személyszállító nehéz terepjáró rendeltetése az intézmények szolgálati, hivatali feladatainak közepes és nehéz terepen történő ellátása.
Az 5 személyes áruszállító (pick-up) terepjáró haszongépjármű olyan gépjármű, mely a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 1. számú függelék II. fejezet i) pontjában meghatározott tehergépkocsi-kategóriába tartozik.
Rendeltetése az intézmények szolgálati, hivatali személy- és áruszállítási feladatainak könnyű terepen, illetve nehéz útviszonyok között történő ellátása.
Származó termékosztályok:
A termékkör az alábbi termékcsoportokra terjed ki:
Személygépjárművekre (0601010000), amelyek lehetnek
–    személyszállító személygépjárművek alsó 1. és 2. kategória,
–    személyszállító személygépjárművek alsó-közép 3. és 4. kategória,
–    személyszállító személygépjárművek közép 5. és 6. kategória,
–    személyszállító személygépjárművek felső-közép 7. és 8. kategória,
–    személyszállító személygépjárművek felső 9. kategória,
–    személyszállító személygépjármű extra felszereltségek.
Egyterű személygépjárművekre (0601020000)
–    egyterű személygépjárművek 1., 2., 3., 4. és 5. kategória,
–    egyterű személygépjármű extra felszereltségek.
Terepjáró gépjárművekre (0601030000), amelyek lehetnek
–    személyszállító könnyű terepjáró gépjárművek 1. és 2. kategória,
–    személyszállító nehéz terepjáró gépjárművek,
–    5 személyes áruszállító (pick-up) terepjáró haszongépjárművek,
–    személyszállító terepjáró gépjármű extra felszereltségek.
II.1. Általános műszaki követelmények
II.1.1. A személygépjárművek kategóriába sorolásának műszaki tulajdonságai:
–    hosszúság (mm),
–    szélesség (mm),
–    magasság (mm),
–    tengelytáv (mm), amelynek elvárt minimális értéke az 1. kategóriában 2350 mm, a 2. kategóriában és attól felfelé 2400 mm,
–    szállítható személyek száma,
–    ajtószám,
–    gépjármű normatív felszereltsége.
A fenti hosszúság, szélesség, magasság és tengelytáv értékek alapján a kategória besorolás úgynevezett fuzzy halmazok mentén történik.
Minden esetben úgy jellemezhető egy halmaz, hogy definiáljuk egy adott geometriai paraméterű jármű adott halmazba tartozásának mértékét definiáló függvényt. Ezen függvények az adott geometriai paraméter függvényében „háromszögek”, melyek egységnyi (100% magasságúak), és az egymás melletti kategóriákat jellemző függvényeket úgy definiáljuk, hogy egy adott geometriai érték esetében a két szomszédos függvényből kimetszett érték összege 100% legyen. Ez a következőképpen biztosítható:

1. ábra Fuzzy függvény
Az i. kategóriát leíró fuzzy halmaz képlete:

A járművek besorolásához kilenc kategóriát definiálunk az alábbi értékeknek megfelelően:

1. táblázat Kategóriahatárok
Az 1. kategóriába tartozás mértéke:

A 2. (3, 4, 5, 6, 7, 8) kategóriákba tartozás mértéke:

A 9. kategóriába tartozás mértéke:

A személyszállító gépjárművek kategóriába sorolását biztosító műszaki tulajdonságokhoz az alábbi súlyok kerültek meghatározásra:

Paraméter

Megnevezés

Súly

hosszúság

SÚLY_HOSSZ

50%

szélesség

SÚLY_SZÉLESSÉG

10%

tengelytáv

SÚLY_TENGELYTÁV

35%

magasság

SÚLY_MAGASSÁG

5%

A kategória meghatározása:

A KATEG értékét a matematika szabályai mentén egészre kerekítve adódik ki a vizsgált személygépjármű kategória-besoroló értéke. A személygépkocsi kizárólag abba a kategóriába sorolható, amely kategóriára vonatkozó személygépjármű-kategória besoroló értéknek megfelel.
A kategóriába sorolás további tulajdonsága a gépkocsi ajtószáma, valamint a szállítható személyek száma.
II.1.2. Egyterű személygépjárművek kategóriába sorolásának műszaki tulajdonságai:
–    gépjármű hosszúsága,
–    gépjármű magassága,
–    szállítható személyek száma,
–    ajtószám,
–    gépjármű normatív felszereltsége.
II.1.3. A terepjáró gépjárművek kategóriába sorolásának műszaki tulajdonságai:
–    gépjármű magassága,
–    első terepszög,
–    hátsó terepszög,
–    szabad magasság,
–    szállítható személyek száma,
–    gépjármű teljesítménye,
–    megengedett legnagyobb össztömeg,
–    külső rámpaszög,
–    maximális gázlómélység,
–    karosszéria/felépítmény,
–    gépjármű normatív felszereltsége.
II.1.4. A normatívák előírásait új gépjárművek beszerzésére kell alkalmazni. E tekintetben új gépjárműnek minősül az a gépjármű, amely forgalomba helyezve sem Magyarországon, sem pedig külföldön nem volt, bemutató, illetve próbajárműként nem használták.
Speciális igények esetén a beszerző, intézményi ajánlatkérő egyéb műszaki tulajdonságok teljesülését követelheti meg, ezt azonban az ajánlati felhívásban közzé kell tenni.
Az állami normatíva nem vonatkozik kötelező érvénnyel a speciális katonai követelményeknek megfelelő nehéz terepjáró személyszállító gépkocsira.
A termékkör további műszaki követelményeit a termékkör II.2. Részletes műszaki követelmények fejezete tartalmazza.
II.2. Részletes műszaki követelmények
A termékkör részletes, terméktulajdonságokkal meghatározott specifikációját és normatív követelményeit, valamint felszereltségi követelményeit az M-0601 termékkóddal jelzett jegyzék tartalmazza.
III. Gazdasági követelmények
A Rendelet szerinti beszerző a termékkör közbeszerzési eljárása során az ajánlattevő és alvállalkozójának pénzügyi és gazdasági, valamint műszaki, illetve szakmai alkalmasságának feltételeit és igazolását a Kbt.-ben meghatározottak alapján írja elő az alábbi gazdasági követelmények figyelembevételével:
1.    A gépjárművek átadása forgalomba és üzembe helyezett állapotban, hatósági jelzésekkel ellátva történik.
2.    A forintban megadott áraknak tartalmazniuk kell a beszerzéssel összefüggő valamennyi adót, illetéket (a vagyonszerzési illeték és kötelező biztosítás kivételével), vámot és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos minden fizetési kötelezettséget.
3.    A gépjárművekhez biztosítani kell legalább a jogszabályban előírt garanciális és alkatrész-ellátási kötelezettséget.
4.    A gépkocsik garanciaidő alatti teljes körű garanciális javítását és karbantartását régiónként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben kell biztosítani. A régió Magyarország következő hét tervezési-statisztikai régióját jelenti:

 

Régiók

Megyék

 

Nyugat-Dunántúl

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala

 

Közép-Dunántúl

Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém

 

Dél-Dunántúl

Baranya, Somogy, Tolna

 

Közép-Magyarország

Pest, Budapest főváros

 

Dél-Alföld

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád

 

Észak-Alföld

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

 

Észak-Magyarország

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád

Ajánlatkérő szükség esetén előírhatja, hogy a gépjárművek javítása és karbantartása Budapesten és megyénként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben biztosítható legyen. A budapesti szakszerviz Pest megyeinek elfogadható.
5.    A gépjárműnek meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben meghatározott – a szállítás tervezett időpontjában hatályos – követelményeknek.
6.    A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal.
7.    A gépjármű rendelkezzen magyar nyelvű kezelési utasítással.
8.    A gyártómű rendelkezzen a gyártás helyén honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
9.    A márkaszerviz rendelkezzen Magyarországon honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
10.    A személygépkocsik esetében a gépkocsik forgalomba helyezésétől számított legalább egy évig 24 órás magyarországi mobil szervizszolgáltatást (assistance szolgáltatást) kell biztosítani.
IV. Egyéb követelmények
1.    A Rendelet szerinti beszerző az egyes központosított közbeszerzési eljárások során a piaci vagy műszaki változások következtében az állami normatívarendszerben meghatározottak mellett az általános és a részletes termék műszaki követelményeire vonatkozóan egyéb követelményeket írhat elő oly módon, hogy az állami normatívában rögzített tulajdonságok és termékadatok mentén határozhat meg kötelező követelményeket az eljárás során megajánlható termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A normatívától történő eltérés nem eredményezheti a normatív felszereltségi csomagokra vonatkozó követelményrendszer gyengítését, azaz az adott kategóriában előírt követelményszinttől lefelé eltérni nem lehet. Speciális rendőrségi vagy rendvédelmi igények esetén személygépkocsik ajtószámának vagy karosszériakialakításának követelményétől eltérés lehetséges. A Rendelet szerinti beszerző köteles az eltérés tényét az ajánlati felhívásban, annak részletezését pedig az ajánlati dokumentációban közzétenni.
2.    A Rendelet szerinti beszerző a központosított közbeszerzési eljárások során köteles a beszerzésre irányadó jogszabályokat, így különösen a felhasználók juttatásaira, a környezetkímélő beszerzések előmozdítására vonatkozó szabályokat figyelembe venni.
0602000000 Haszongépjárművek
I. Kiemelt termékkör definíciója
A haszongépjármű olyan gépjármű, mely a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet 1. számú függelék II. fejezet i) pontjában meghatározott tehergépkocsi-kategóriába tartozik.
Rendeltetése az intézmények szolgálati, hivatali tevékenysége során jelentkező könnyű áruszállítási feladatok ellátása.
Származó termékosztályok:
A termékkör az alábbi termékcsoportokra terjed ki:
Kis áruszállító haszongépjárművekre (BA: 0602010000), amelyek lehetnek
–    kis áruszállító haszongépjárművek 1. kategória,
–    kis áruszállító haszongépjárművek 2. kategória,
–    kis áruszállító haszongépjárművek 3. kategória,
–    kis áruszállító haszongépjárművek extra felszereltségei.
Áruszállító haszongépjárművekre (kistehergépkocsi) (BA: 0602020000), amelyek lehetnek
–    áruszállító haszongépjárművek (kistehergépkocsi) 1. kategória,
–    áruszállító haszongépjárművek (kistehergépkocsi) 2. kategória,
–    áruszállító haszongépjárművek (kistehergépkocsi) 3. kategória,
–    áruszállító haszongépjárművek extra felszereltségei.
II.1. Általános műszaki követelmények
A haszongépjárművek kategóriába sorolásának műszaki tulajdonságai:
–    megengedett legnagyobb össztömeg,
–    szállítható személyek száma,
–    teljesítmény,
–    terhelhetőség,
–    raktérfogat,
–    karosszéria/felépítmény,
–    gépjármű normatív felszereltsége.
A normatívák előírásait új gépjárművek beszerzésére kell alkalmazni. E tekintetben új gépjárműnek minősül az a gépjármű, amely forgalomba helyezve sem Magyarországon, sem pedig külföldön nem volt, bemutató, illetve próbajárműként nem használták.
Speciális igények esetén a beszerző, intézményi ajánlatkérő egyéb műszaki tulajdonságok teljesülését követelheti meg, ezt azonban az ajánlati felhívásban közzé kell tenni.
A termékkör további műszaki követelményeit a termékkör II.2. Részletes műszaki követelmények fejezete tartalmazza.
II.2. Részletes műszaki követelmények
A termékkör részletes, terméktulajdonságokkal meghatározott specifikációját és normatív követelményeit, valamint felszereltségi követelményeit az M-0602 termékkóddal jelzett jegyzék tartalmazza.
III. Gazdasági követelmények
A Rendelet szerinti beszerző a termékkör közbeszerzési eljárása során az ajánlattevő és alvállalkozójának pénzügyi és gazdasági, valamint műszaki, illetve szakmai alkalmasságának feltételeit és igazolását a Kbt.-ben meghatározottak alapján írja elő az alábbi gazdasági követelmények figyelembevételével:
1.    A gépjárművek átadása forgalomba és üzembe helyezett állapotban, hatósági jelzésekkel ellátva történik.
2.    A forintban megadott áraknak tartalmazniuk kell a beszerzéssel összefüggő valamennyi adót, illetéket (a vagyonszerzési illeték és kötelező biztosítás kivételével), vámot és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos minden fizetési kötelezettséget.
3.    A gépjárművekhez biztosítani kell legalább a jogszabályban előírt garanciális és alkatrész-ellátási kötelezettséget.
4.    A gépkocsik garanciaidő alatti teljes körű garanciális javítását és karbantartását régiónként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben kell biztosítani. A régió Magyarország következő hét tervezési-statisztikai régióját jelenti:

 

Régiók

Megyék

 

Nyugat-Dunántúl

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala

 

Közép-Dunántúl

Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém

 

Dél-Dunántúl

Baranya, Somogy, Tolna

 

Közép-Magyarország

Pest, Budapest főváros

 

Dél-Alföld

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád

 

Észak-Alföld

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

 

Észak-Magyarország

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád

Ajánlatkérő szükség esetén előírhatja, hogy a gépjárművek javítása és karbantartása Budapesten és megyénként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben biztosítható legyen. A budapesti szakszerviz Pest megyeinek elfogadható.
5.    A gépjárműnek meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben meghatározott – a szállítás tervezett időpontjában hatályos – követelményeknek.
6.    A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal.
7.    A gépjármű rendelkezzen magyar nyelvű kezelési utasítással.
8.    A gyártómű rendelkezzen a gyártás helyén honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
9.    A márkaszerviz rendelkezzen Magyarországon honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
10.    A haszongépjárművek esetében a gépkocsik forgalomba helyezésétől számított legalább egy évig 24 órás magyarországi mobil szervizszolgáltatást (assistance szolgáltatást) kell biztosítani.
IV. Egyéb követelmények
1.    A Rendelet szerinti beszerző az egyes központosított közbeszerzési eljárások során a piaci vagy műszaki változások következtében az állami normatívarendszerben meghatározottak mellett az általános és a részletes termék műszaki követelményeire vonatkozóan egyéb követelményeket írhat elő oly módon, hogy az állami normatívában rögzített tulajdonságok és termékadatok mentén határozhat meg kötelező követelményeket az eljárás során megajánlható termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A normatívától történő eltérés nem eredményezheti a normatív felszereltségi csomagokra vonatkozó követelményrendszer gyengítését, azaz az adott kategóriában előírt követelményszinttől lefelé eltérni nem lehet. A Rendelet szerinti beszerző köteles az eltérés tényét az ajánlati felhívásban, annak részletezését pedig az ajánlati dokumentációban közzétenni.
2.    A Rendelet szerinti beszerző a központosított közbeszerzési eljárások során köteles a beszerzésre irányadó jogszabályokat, így különösen a felhasználók juttatásaira, a környezetkímélő beszerzések előmozdítására vonatkozó szabályokat figyelembe venni.
0603000000 Gépjármű-flottaüzemeltetési szolgáltatások
I. Kiemelt termékkör definíciója
A gépjármű operatív lízing szolgáltatás (új gépjármű bérlés) olyan tartós bérleti konstrukció, amelyben az operatív lízing tárgya, a finanszírozott gépjármű a bérbeadó tulajdonát képezi az egész futamidő alatt, és amelyet a bérbeadó – az eszköz teljes hasznos, gazdasági élettartamát el nem érő időszakra – kizárólagos használatra ad hosszú távra bérbe a bérlő részére. A bérleti idő lejártával a bérbeadónak az eszközre vonatkozóan sem vételi opciója nincs, sem vevőkijelölési joga nem keletkezik, az eszközzel a bérbeadó szabadon rendelkezik, azt harmadik félnek piaci áron értékesíti. A bérleti idő alatt az eszközzel kapcsolatos, rendeltetésszerű és szerződés szerinti használat során felmerülő normál kockázatok a bérbeadót terhelik.
Az operatív lízing – mint finanszírozási forma – kiegészül a gépjármű folyamatos üzemben tartásához fontos és lényeges gépjárműpark-kezelési szolgáltatásokkal (szerviz, biztosítás, kárügyintézés stb).
Származó termékosztályok:
A termékkör az alábbi termékcsoportokra terjed ki:
Operatív lízing szolgáltatások (BA: 0603010000), amelyek lehetnek
–    új gépjármű bérlés.
Gépjárműpark kezelési szolgáltatások (BA: 0603020000), amelyek lehetnek
–    új gépjármű beszerzés,
–    gépjármű értékesítés,
–    gépjármű biztosítás,
–    gépjármű biztosításhoz kapcsolódó szolgáltatások,
–    szervizszolgáltatások,
–    gépjármű gumiabroncshoz kapcsolódó szolgáltatások,
–    csereautó-biztosítás,
–    bérautó-biztosítás,
–    sofőrszolgálat,
–    assistance szolgáltatás.
II. Általános műszaki követelmények
A termékkör további műszaki követelményeit a termékkör részletes, terméktulajdonságokkal meghatározott specifikációját és normatív követelményeit, valamint felszereltség követelményeit az M-0603 melléklet tartalmazza.
III. Gazdasági követelmények
A Rendelet szerinti beszerző a termékkörre vonatkozó (köz)beszerzése során köteles figyelembe venni az alábbi követelményeket:
1.    A gépjárművek átadása forgalomba és üzembe helyezett állapotban, hatósági jelzésekkel ellátva történik.
2.    A forintban megadott áraknak tartalmazniuk kell a beszerzéssel összefüggő valamennyi adót, illetéket (a vagyonszerzési illeték és kötelező biztosítás kivételével), vámot és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos minden fizetési kötelezettséget.
3.    A gépjárművekhez biztosítani kell legalább a jogszabályban előírt garanciális és alkatrész-ellátási kötelezettséget.
4.    A gépkocsik garanciaidő alatti teljes körű garanciális javítását és karbantartását régiónként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben kell elvégezni. A régió Magyarország következő hét tervezési-statisztikai régióját jelenti:

 

Régiók

Megyék

 

Nyugat-Dunántúl

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala

 

Közép-Dunántúl

Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém

 

Dél-Dunántúl

Baranya, Somogy, Tolna

 

Közép-Magyarország

Pest, Budapest főváros

 

Dél-Alföld

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád

 

Észak-Alföld

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

 

Észak-Magyarország

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád

Ajánlatkérő szükség esetén előírhatja, hogy a gépjárművek javítása és karbantartása Budapesten és megyénként legalább egy, az adott gyártmány és típus javítására a gyártó vagy megbízottja által auditált szakszervizben biztosítható legyen. A budapesti szakszerviz Pest megyeinek elfogadható.
A garanciaidő alatti és azon túli javítások és karbantartás során eredeti gyári alkatrészeket kell felhasználni.
A javítások és karbantartások során a gyártómű által előírt normaidőket kell alkalmazni.
5.    A gépjárműnek meg kell felelnie a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletben meghatározott – a szállítás tervezett időpontjában hatályos – követelményeknek.
6.    A gépjármű rendelkezzen a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott érvényes típusbizonyítvánnyal.
7.    A gépjármű rendelkezzen magyar nyelvű kezelési utasítással.
8.    A gyártómű rendelkezzen a gyártás helyén honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
9.    A márkaszerviz rendelkezzen Magyarországon honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
IV. Egyéb követelmények
1.    A Rendelet szerinti beszerző az egyes központosított közbeszerzési eljárások során a piaci vagy műszaki változások következtében az állami normatívarendszerben meghatározottak mellett az általános és a részletes termék műszaki követelményeire vonatkozóan egyéb követelményeket írhat elő oly módon, hogy az állami normatívában rögzített tulajdonságok és termékadatok mentén határozhat meg kötelező követelményeket az eljárás során megajánlható termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A normatívától történő eltérés nem eredményezheti a normatív követelményrendszer gyengítését, azaz az előírt követelményszinttől lefelé eltérni nem lehet. A Rendelet szerinti beszerző köteles az eltérés tényét az ajánlati felhívásban, annak részletezését pedig az ajánlati dokumentációban közzétenni.
2.    A Rendelet szerinti beszerző a központosított közbeszerzési eljárások során köteles a beszerzésre irányadó jogszabályokat, így különösen a felhasználók juttatásaira, a környezetkímélő beszerzések előmozdítására vonatkozó szabályokat figyelembe venni.
0690000000 Új gépjárművekhez kapcsolódó szolgáltatások
I. Kiemelt termékkör definíciója
Az új gépjárművekhez kapcsolódó szolgáltatások a megrendelő adott területi elhelyezkedésű gépjárműparkjának eseti, rendszeres vagy rendkívüli kiszolgálása (pl. új gépjármű üzembe helyezés, üzemeltetés, karbantartás, javítás).
A normatívák előírásait új gépjárművekhez kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére kell alkalmazni. E tekintetben új gépjárműnek minősül az a gépjármű, amely forgalomba helyezve sem Magyarországon, sem pedig külföldön nem volt, bemutató, illetve próbajárműként nem használták.
Származó termékosztályok:
A termékkör az alábbi termékcsoportokra terjed ki:
Új gépjármű üzembe helyezéséhez kapcsolódó szolgáltatásokra (BA: 0690010000), amelyek lehetnek
–    kiszállítás,
–    betanítás,
–    forgalomba helyezés.
Új gépjármű garanciális időtartama alatti üzemeltetéséhez kapcsolódó szolgáltatásokra (BA: 0690020000), amelyek lehetnek
–    karbantartás,
–    hibaelhárítás,
–    kiszállás.
Új gépjármű bérleti szolgáltatásra (BA: 0690030000).
Új gépjármű garancia kiterjesztésére (BA: 0690040000).
II. Általános műszaki követelmények
A termékkör műszaki követelményeit a termékkör részletes, terméktulajdonságokkal meghatározott specifikációját és normatív követelményeit az M-0690 melléklet tartalmazza.
III. Gazdasági követelmények
A Rendelet szerinti beszerző a termékkörre vonatkozó (köz)beszerzése során köteles figyelembe venni az alábbi követelményeket:
1.    A gépjárművek átadása forgalomba és üzembe helyezett állapotban, hatósági jelzésekkel ellátva történik.
2.    A forintban megadott áraknak tartalmazniuk kell a beszerzéssel összefüggő valamennyi adót, illetéket (a vagyonszerzési illeték és kötelező biztosítás kivételével), vámot és a forgalomba helyezéssel kapcsolatos minden fizetési kötelezettséget.
3.    A gépjárművekhez biztosítani kell legalább a jogszabályban előírt garanciális és alkatrész-ellátási kötelezettséget.
4.    A gépkocsik garanciaidő alatti teljes körű javítását és karbantartását az adott gyártmány és típus javítására a gyártómű vagy megbízottja által auditált szakszervizben kell elvégezni. A garanciaidő alatti és azon túli javítások és karbantartás során eredeti gyári alkatrészeket kell felhasználni.
    A javítások és karbantartások során a gyártómű által előírt normaidőket kell alkalmazni.
5.    A márkaszerviz rendelkezzen Magyarországon honos – bármely nemzeti rendszerben akkreditált – minőségbiztosítási rendszerrel.
IV. Egyéb követelmények
A Rendelet szerinti beszerző az egyes központosított közbeszerzési eljárások során a piaci vagy műszaki változások következtében az állami normatívarendszerben meghatározottak mellett az általános és a részletes termék műszaki követelményeire vonatkozóan egyéb követelményeket írhat elő oly módon, hogy az állami normatívában rögzített tulajdonságok és termékadatok mentén határozhat meg kötelező követelményeket az eljárás során megajánlható termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban. A Rendelet szerinti beszerző köteles az eltérés tényét az ajánlati felhívásban, annak részletezését pedig az ajánlati dokumentációban közzétenni.
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. augusztus 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére