• Tartalom

38/2013. (VII. 12.) HM utasítás

38/2013. (VII. 12.) HM utasítás

a bélyegzőellátásról és a bélyegzők használatáról1

2013.07.14.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján a bélyegzőellátásról és bélyegzők használatáról a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: szervezetek) terjed ki.

(2) A szervezetek bélyegzővel való ellátását, a bélyegző központi nyilvántartás vezetését, a bélyegzők felhasználásának ellenőrzését és a selejtezést az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) végzi. A tevékenység szakmai felügyeletét a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) csoportfőnöke látja el.

(3) A HM tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaságok irányába a miniszter a bélyegzőellátással és a bélyegzők használatával kapcsolatos feladatok végrehajtása érdekében tulajdonosi határozatban intézkedik.

2. A bélyegzők felosztása

2. § (1) A bélyegzők feliratuk szerint hivatalos és nem hivatalos, felhasználásuk szerint alap-, segéd- és kisegítő bélyegzők, típusuk szerint nedves-, száraz-, viaszbélyegzők, személyi pecsétnyomók lehetnek. A száraz-, a viaszbélyegzők és a személyi pecsétnyomók fém vagy kemény műanyag alapanyagúak.

(2) Hivatalos az a bélyegző, amelyen a szervezet alapító okiratában szereplő megnevezése teljes terjedelmében, vagy hivatalos rövidítésével szerepel.

(3) A hivatalos alapbélyegzők közé tartoznak a címeres és címer nélküli, kör-, valamint a más alakú bélyegzők, amelyeket az iratok hitelesítésére lehet felhasználni, így különösen: kör alakú címeres nagy és kis méretű, négyszögletes anyagbeszerző, négyszögletes átvevő, négyszögletes kiadó bélyegzők, a szervezeteknél szolgálatot teljesítő jogtanácsosok önfestékező házas jogtanácsosi bélyegzője és a háromszögletes műszaki ellenőrző állomás bélyegző.

(4) A hivatalos segédbélyegzők közé tartoznak a címer nélküli, szögletes alakú bélyegzők, amelyeket nyomtatványok, iratok, kiadványok azonosításához lehet felhasználni, így különösen: a fej, az iktató, az érkeztető, az átjáró, a mellékletazonosító, a térkép és a könyvnyilvántartó bélyegzők, valamint a számmal vagy betűjellel ellátott személyi pecsétnyomók. A segédbélyegzők hitelesítésre nem használhatók.

(5) A nem hivatalos, kisegítő bélyegzők közé tartoznak a minősítési, az iratkezelési és postai, tábori postakezelési jelzések, a névaláírást helyettesítő, valamint a záradékbélyegzők. A kisegítő bélyegzők hitelesítésre, kiadmányozásra nem használhatók.

(6) Minden hivatalos bélyegzőt iratnak kell tekinteni, kezelésükre ezen utasítás előírásain túl az iratkezelési szabályokat kell alkalmazni.

(7) A bélyegzők elkészítésénél a szervezetek vezetői, helyettesei, törzsfőnökei és anyagbeszerzői, valamint a katonai attasé beosztást betöltők részére engedélyezett az önfestékező változat, az egyéb bélyegzőket fafogós változatban kell elkészíteni. A kör önfestékező változatok kizárólag lila festékpárnával adhatók ki.

(8) A bélyegzők eltérő színű festékpárnával és kivitelben, kizárólag indokolt esetben, a HVK HTCSF csoportfőnöke engedélyével adhatók ki.

3. A bélyegzők felirata

3. § (1) A hivatalos bélyegző a jogszabályokban, az alapító okiratokban vagy a szervezési alapokmányokban meghatározottak szerinti megnevezéssel készíthető el.

(2) A bélyegző első, külső sora:

a) a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) kivételével a HM-nél és a HM szervezeteinél a „HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM” feliratot,

b) a HVK-nál a „HONVÉD VEZÉRKAR” feliratot,

c) a KNBSZ esetében a „KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT” feliratot,

d) a katonai szervezeteknél a „MAGYAR HONVÉDSÉG” feliratot,

e) ettől eltérő esetben az alapító okiratban meghatározott feliratot

tartalmazza magyar vagy angol, vagy más idegen nyelven.

(3) Az ügyvitel részére kiadott nagy alakú címeres körbélyegző a szervezet megnevezését és az „Ügyvitel” feliratot tartalmazza.

(4) A pénzügy részére kiadott nagy alakú címeres körbélyegző a szervezet megnevezését és a „Pénzügy” feliratot tartalmazza.

(5) A jogszabályban, az alapító okiratokban, a (3) és (4) bekezdésben, vagy a szervezési alapokmányokban meghatározott megnevezésen kívül valamely szervezeti egység megnevezésével ellátott és egyéb feliratú hivatalos alapbélyegző használatára a szervezetek a HVK HTCSF csoportfőnöke engedélye alapján jogosultak. A szervezeti egységeket a munkaköri jegyzék és az állománytábla szerinti névvel kell jelölni.

(6) Beosztás megnevezését tartalmazó bélyegzővel elláthatók:

a) a miniszter,

b) a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF),

c) Magyarország nagykövetségéhez beosztott attasék, és

d) azon szervezetek, beosztások, munkakörök, ahol jogszabály hatósági, képviseleti jogkört ír elő.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott bélyegzők hivatalos bélyegzőnek minősülnek.

(8) A HVK HTCSF csoportfőnöke az (5) és (6) bekezdésben felsorolt eseteken túl, különösen indokolt esetben, egyedi elbírálás alapján engedélyezheti a beosztás megnevezésével ellátott bélyegzők kiadását.

(9) A több telephellyel rendelkező szervezetek részére kiadott érkeztető, átjáró, iktató és mellékletazonosító bélyegzők a szervezet hivatalos neve mellett az adott telephelyen működő szervezeti elem megnevezést is tartalmazhatják.

4. A hivatalos bélyegzők használata

4. § (1) Címeres, nagyméretű, szám nélküli körbélyegző használatának joga csak a szervezetek vezetőjét, parancsnokát (a továbbiakban együtt: vezető) illeti meg. A bélyegző felhasználható:

a) harci okmányok,

b) személyügyi javaslatok, minősítések és szolgálati jellemzések,

c) nyíltparancsok, megbízólevelek,

d) menetlevelek,

e) igazolások,

f) katonai és nem katonai szervezetekkel való levelezés,

g) szabályzatban, utasításban, belső rendelkezésben előírt, kitöltött és aláírt nyomtatványok, utalványok és minden elszámolási okmány, és

h) a szervezeti vezetők által hozott határozatok

hitelesítésére.

(2) Az ellátásra jogosult szervezetek – a szervezet vezetője kivételével – feladataik ellátásához elsősorban számmal ellátott körbélyegzőt használhatnak, az ettől eltérő, a 3. § (5) és (6) bekezdése szerinti bélyegző csak indokolt esetben adható ki. A 3. § (3)–(8) bekezdése alapján kiadott bélyegzők esetén az első bélyegző sorszám nélkül, az ezt követő bélyegzők sorszámmal ellátva adhatók ki.

(3) Címeres, nagyméretű, számmal ellátott, illetve egyéb címeres körbélyegzők elosztását a szervezet vezetője növekvő sorrendben, a munkaköri jegyzék és az állománytábla szervezeti sorrendjének megfelelően határozza meg.

(4) Címeres, nagyméretű körbélyegző o40 mm-es méretben kerül legyártásra és kiadásra.

5. § (1) A címeres, kisméretű körbélyegzők az alábbiak szerint használhatók fel:

a) az 1. számú a személyügyi okmányok hitelesítésére,

b) a 2. számú a belépési, behajtási engedélyek hitelesítésére,

c) a 3. számú a honvédségi gépjárművek forgalmi okmányainak hitelesítésére, valamint a környezetvédelmi és műszaki vizsgák igazolására.

(2) Címeres, kisméretű körbélyegző o20 mm-es méretben kerül legyártásra és kiadásra.

(3) A további sorszámmal ellátott bélyegzők használatát a szervezet vezetője határozza meg.

6. § A címer nélküli, különböző formájú bélyegzők használatát a következő szervezetek vezetői határozzák meg:

a) a térképnyilvántartó bélyegzőket az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök,

b) az ügyviteli segédbélyegzőket a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke,

c) az egészségügyi alkalmasságot megállapító orvosi, valamint a közegészségügyi, járványügyi felügyelők bélyegzőit az MH egészségügyi főnök,

d) a pénzügyi és számviteli bélyegzőket a szakmai illetékességgel rendelkező HM szervezet, és

e) az anyagátvevők, anyagbeszerzők, a műszaki ellenőrző és technikai kiszolgáló állomások bélyegzőit a szervezetek vezetői.

7. § (1) A szervezeti egység megjelölésével ellátott, valamint az előzőekben nem szabályozott bélyegzők használatára a szervezet vezetője, a HM vonatkozásában a HM iratkezelési rendjéért felelős vezető intézkedik.

(2) A futár és tábori posta feliratú, sorszámozott bélyegzőkön feltüntetett törzsszámot rendkívüli állapot idején tábori postaszámként kell használni.

(3) A szervezetek rövidített megnevezését kell használni az összes kisméretű körbélyegzőn, ügyviteli érkeztető, átjáró, mellékletazonosító és térképnyilvántartó bélyegzőn.

5. Különleges jogrendi bélyegzők használata

8. § (1) A katonai szervezet a magasabb készenlétbe helyezése esetén a készenléti idő elérésétől kezdve használhatja különleges jogrendi bélyegzőit.

(2) A katonai szervezet a tábori postaszám használatára történő áttérés után a minősített és a nyílt küldeményeik borítékjainak, csomagjainak címzésekor a feladó feltüntetésére a „MAGYAR HONVÉDSÉG Tpsz: ....” feliratú fejbélyegzőt használja.

(3) Kizárólag a békeidőszakban használt bélyegzőket a készenlét elérése után a katonai szervezetek – lenyomat alapján elkészített jegyzéken – megküldik az MH HKNYP részére. Ezt a feladatot a pénzügyi és számviteli szervezetek által használt bélyegzőkkel kapcsolatban az új bélyegzőknek a bankoknál történt bejelentése után kell végrehajtani.

6. A hivatalos bélyegzők kiadása és elosztása

9. § (1) A szervezetek részére a címeres, nagy- és kisméretű körbélyegzőket sorszám nélkül, illetve több példány esetén arab számmal megkülönböztetve kell kiadni. A hivatalos bélyegzők elosztását és felhasználásának rendjét a HM-nél a szerv vezetője, a katonai szervezeteknél azok vezetői az utasítás alapján állapítják meg.

(2) A címeres, nagyméretű, szám nélküli körbélyegzőt a vezető részére kell kiadni.

(3) Az ügyviteli szervezetek részére minden 3 fő után egy-egy bélyegző készlet adható ki, amelytől eltérni indokolt esetben a HVK HTCSF csoportfőnöke engedélyével lehet.

(4) A HM, a HVK több szervezeti elemét kiszolgáló ügyvitel részére „HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM” „Ügyvitel”, illetve „HONVÉD VEZÉRKAR” „Ügyvitel” feliratú, címeres nagyméretű körbélyegzőket kell kiadni.

(5) A címeres, kisméretű, szám nélküli körbélyegzőt a vezetőnek vagy helyettesének kell kiadni.

(6) A címeres, kisméretű, számozott körbélyegzőket a következők szerint kell kiadni:

a) az 1. számút a személyzeti szervezeti egység vezetőjének,

b) a 2. számút a belépési és a behajtási engedélyek kiadásáért felelős személy részére,

c) a 3. számút az MH ÖHP által kijelölt katonai szervezetek 5. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatokat végrehajtó szervezeti egységének vezetője részére.

(7) Az anyagbeszerzők, anyagátvevők részére kiadott sorszámos bélyegzők elosztását a vezető sorszámos rendelkezésben szabályozza.

(8) A vezető hatáskörébe utalt, a 4–7. §-ban nem szabályozott hivatalos bélyegzők elosztását, kiadását, tárolását és felhasználását, valamint a lenyomat alapján történő éves ellenőrzést sorszámos rendelkezésben kell szabályozni.

7. A hivatalos bélyegzők nyilvántartása és tárolása

10. § (1) A szervezetek kizárólag az MH HKNYP által központilag kiadott és nyilvántartásba vett bélyegzőket használhatják.

(2) Az ügyviteli szerveknél „Bélyegző és pecsétnyomó nyilvántartás”-t kell felfektetni, azt főnyilvántartó könyvben nyilvántartásba venni, amelynek vezetésére az MH minősített adat védelméről szóló, valamint az MH iratkezeléséről szóló szabályzatának vonatkozó pontjai az irányadók. A nyilvántartásba vett hivatalos bélyegzők kizárólag eredeti formájukban használhatók fel. A bélyegző nem változtatható meg, felirata nem módosítható és nem csonkítható meg.

(3) Az MH HKNYP által központilag kiadott és nyilvántartásba vett bélyegzőket a (2) bekezdésben meghatározottak szerint lenyomat alapján kell nyilvántartani. A bélyegzők központi nyilvántartású iratok, azokra a nyilvántartási számot nem kell rávezetni. A különleges jogrendben megalakítandó szervezet nyilvántartásának elkészítéséért és tárolásáért a felállításáért felelős szervezet vezetője a felelős.

(4) A szervezetek elöljárói, szakmai felügyeleti ellenőrzéséhez az MH HKNYP biztosítja a bélyegzőkről és személyi pecsétnyomókról központilag nyilvántartott adatokat.

(5) A szervezetek szervezetelemzése során vizsgálni kell – a központi nyilvántartásból származó adatok alapján – az igényelt bélyegzők szükséges és elégséges mennyiségét.

11. § (1) A hivatalos bélyegző használatáért és biztonságos őrzéséért a használatra jogosult személy felelősséggel tartozik. A bélyegzők és a személyi pecsétnyomók használati joga másra át nem ruházható.

(2) A használatra jogosult személy a bélyegzőt:

a) kizárólag hivatali munkával kapcsolatban használhatja,

b) a szervezet hivatali helyiségéből csak a szervezet vezetőjének engedélyével viheti ki, feladat végrehajtása közben nem bízhatja rá más személyre és nem hagyhatja őrizetlenül,

c) a munkaidő befejezése után és a hivatalos helyiségből való távozáskor elzárja, biztonságos őrzéséről gondoskodik és törekszik arra, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férjen hozzá, a hivatalos bélyegzőket munkaidő után vasiratszekrényben, vagy jól zárható, egyszerű sorozat kulccsal nem nyitható irodabútorban zárja el,

d) vezénylés, áthelyezés, a szolgálati viszony megszűnése, szabadság és betegség esetén is kizárólag az ügyviteli szerv útján adhatja át sorszámos rendelkezésben kijelölt másik ügyintézőnek.

(3) Amennyiben valamely szolgálat ellátásához bélyegzőt rendszeresítettek, akkor az a bélyegző szolgálatváltásakor átadás-átvétel tárgyát képezi, a váltásra kijelölt személynek a szolgálat belső leírásában, vagy külön erre a célra használt és a bélyegző nyilvántartására megjelölt munkafüzetben, könyvben adhatja át.

(4) A használatra jogosult személy a bélyegző elvesztését vagy eltűnését a közvetlen elöljárójának, felettesének azonnal jelenti.

8. A bélyegzőellátás rendje

12. § (1) Az MH HKNYP a szervezetek igénylése és a HVK HTCSF csoportfőnöke engedélye alapján hivatalos bélyegzőkkel, személyi pecsétnyomókkal, valamint egyes kisegítő bélyegzőkkel közvetlenül látja el:

a) az újonnan felálló, megalakuló szervezeteket a hadrendbe lépés, megalakítás időpontjáig a jogelőd szervezet igénylése alapján,

b) az átszervezés folytán megváltozott megnevezésű szervezeteket az új adatok érvénybelépésének időpontjáig a szervezet igénylése alapján,

c) a névadományozás folytán megváltozott megnevezésű szervezeteket az erről szóló határozatnak a Honvédelmi Közlönyben (a továbbiakban: HK) történő megjelenését követő 15 napon belül, a szervezet igénylése alapján.

(2) A bélyegzőigénylés legalább az alábbi adatokat tartalmazza:

a) az igényelt bélyegző felirata és típusa a 2. § szerint,

b) az igényelt bélyegző kivitele, önfestékező ház esetén indoklással,

c) kisegítő bélyegző esetén a 2. mellékletben szereplő minta sorszáma,

d) amennyiben a 2. melléklet nem tartalmazza a szükséges bélyegző feliratot, az igényelt bélyegző pontos felirata és mérete, és

e) több darab esetén az igényelt bélyegzők mennyisége.

(3) Amennyiben a felhasználás során a bélyegző hitelesítésre is szolgál, azt az igényléskor fel kell tüntetni;

(4) A hitelesítésre szolgáló címeres körbélyegzők igénylésekor törekedni kell arra, hogy egy személy részére – több hitelesítési feladatot tartalmazó feladatkör esetén is – egy bélyegző kerüljön igénylésre és kiadásra. Ilyen esetben a hatásköri jegyzékben és a bélyegzők elosztásáról, kiadásáról, tárolásáról szóló parancsban kell rögzíteni azon feladatokat, ahol az adott bélyegző felhasználható.

13. § (1) Az igényelt bélyegzők kiadását a HM, a HM szervezetei, a KNBSZ és MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) részére a HVK HTCSF csoportfőnöke engedélyezi.

(2) A katonai szervezetek által igényelt bélyegzők kiadására közvetlenül az MH HKNYP parancsnoka jogosult.

(3) A személyi pecsétnyomók darabszáma a katonai szervezeteknél a hadi állománytáblában rendszeresített hivatásos és szerződéses katona, valamint honvédségi közalkalmazotti állomány létszáma, a HM-nél és a HM szervezeteinél a munkaköri jegyzékben rögzített létszám alapján kerül meghatározásra. A megállapított létszámon felül 10%-os tartalékot kell képezni.

(4) A kisegítő bélyegzőket a központi és helyi nyilvántartásban megjeleníteni nem kell. Kiadásuk első ellátmányként térítésmentesen, pótlásuk térítés ellenében történik.

(5) A hivatalos bélyegzőigényléseket a katonai szervezetek közvetlenül az MH HKNYP parancsnoknak, a HM, a HM szervezetei, a KNBSZ és az MH ÖHP a HVK HTCSF csoportfőnökének küldik meg.

(6) A 2. mellékletben található kisegítő bélyegző igényléseket minden szervezet az MH HKNYP parancsnokának küldi meg. Az attól eltérő igényeket minden szervezet a HVK HTCSF csoportfőnökének küldi meg.

(7) Az MH HKNYP a költségvetési tervezési utasítási rendnek megfelelően tervezi a bélyegzőellátás és -készítés éves költségvetési előirányzat-szükségletét.

9. Csoportos bélyegzőellátás

14. § (1) Amennyiben a szakterületért felelős szervek által a szakterület egészére igényelt bélyegzők kiadása egyszerre történik, az igénylő szervezetek gondoskodnak a bélyegzők elosztásáról, központi nyilvántartásáról és kiadásáról. A bélyegzők első elosztásáról és az abban történt jelentősebb változásokról a szervezetek az MH HKNYP-t értesítik.

(2) Amennyiben a szakterületért felelős szervek által a szakterületük egészére igényelt bélyegzők külön-külön kerülnek kiadásra, a bélyegzők központi nyilvántartása és kiadása az MH HKNYP feladata.

(3) A bélyegzőigénylést a HVK HTCSF csoportfőnökéhez írásban, indoklással kell felterjeszteni. Az igénylés tartalmazza a bélyegző feliratát, formáját, méretét, továbbá a (2) bekezdésben foglalt esetben a részletes elosztási tervet is.

(4) A szakterületért felelős szervek a szakterületük egészére igényelt bélyegzők használatának rendjét saját hatáskörben szabályozzák, vagy hatáskör hiányában kezdeményezik az arra vonatkozó szabályozó kiadását. A bélyegzők bevonására és módosítására az igénylő szervezet vezetője intézkedik, hatáskör hiányában kezdeményezi az intézkedés kiadását.

10. Az elhasználódott bélyegzők cseréje

15. § (1) A természetes elhasználódás miatt szükségessé vált bélyegzőcserét a szervezetek közvetlenül az MH HKNYP-től igénylik. A HM, a HM szervezetei, a KNBSZ és az MH ÖHP és katonai szervezetek bélyegzőcseréi térítésmentesek.

(2) A bélyegzők használhatóságának állapotát a vezetők az éves ügyviteli ellenőrzés során tételesen ellenőriztetik. Amennyiben a bélyegzők állapota nem megfelelő, helyettük újat igényelnek. A békeidőszakban használt bélyegzőket azonnal, a különleges jogrendben hadihasználatra kiadottakat minden év március 1. és április 30. között kell igényelni.

(3) A cserét igénylő iraton fel kell tüntetni az elhasználódott bélyegzők lenyomatát. Ha az elhasználódás olyan mértékű, hogy a felirat olvashatatlan, akkor a lenyomat mellé a bélyegző eredeti feliratát géppel ki kell írni.

(4) A személyi pecsétnyomók cseréjére vonatkozó kérelmet minden év március 1. és április 30. között kell megküldeni az MH HKNYP-nek.

11. Az érvénytelen bélyegzők visszaküldése

16. § (1) A szervezetek közvetlenül az MH HKNYP részére küldik meg:

a) a hatályát vesztett bélyegzőt, azonnal,

b) az elhasználódott bélyegzőt, a pótlás megérkezése után, és

c) a pénzügyi és számviteli szolgálat által használt bélyegzőt, az új bélyegző banknál történt bejelentése után.

(2) A megszüntetett szervezet valamennyi bélyegzőjét a szervezési intézkedésben, vagy parancsban előírt felszámolási időpontig közvetlenül küldi meg az MH HKNYP részére.

(3) Bélyegző hiánya esetén az MH HKNYP értesíti a megszüntetett szervezet jogutódját, ha az nem került kijelölésre, akkor a megszüntetett szervezet volt szolgálati elöljáróját, aki a 17. § és 18. §-ban foglaltak szerint jár el.

(4) A központi ellátás keretében térítésmentesen biztosított bélyegzők állami tulajdonú, HM vagyonkezelésű vagyontárgynak minősülnek. A bélyegzőket az MH HKNYP-től kapott formátumban kell visszaszolgáltatni. A bélyegzőkön bizonyíthatóan végrehajtott módosításért az érintettek fegyelmi és anyagi felelősséggel tartoznak.

(5) A jogutód kijelölésével megszüntetett szervezetek a részükre kiadott személyi pecsétnyomót a jogutód szervezet részére közvetlenül átadhatják. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv MH HKNYP részére történő megküldése után a központi nyilvántartásban a személyi pecsétnyomók átvezethetők az átvevő szervezet nyilvántartásába.

(6) A megszüntetett szervezetek által leadott személyi pecsétnyomók központi készletbe kerülnek, ahonnan a leadástól számított 5 év elteltével adhatók ki ismételten.

12. Eljárás bélyegzők elvesztése esetén

17. § (1) A hivatalos bélyegző elvesztése esetén a vezető minden szükséges intézkedést megtesz a bélyegző felkutatása érdekében.

(2) A megnevezést tartalmazó, hivatalos alap- és segédbélyegzők elvesztését a szervezet vezetője kivizsgáltatja és – a központi nyilvántartásból való törléstől függetlenül – saját hatáskörében intézkedik legalább két helyi, megyei és országos napilapban az elveszett bélyegző használatának letiltására.

(3) A hivatalos bélyegző elvesztése esetén a jelentést az iratok elvesztésére vonatkozó szabályok szerint kell megtenni. Az elveszett bélyegző törlésére a HVK HTCSF csoportfőnöke jogosult. A szolgálati út betartásával a HVK HTCSF csoportfőnökétől kell kérni a bélyegző törlését, aki a törléssel együtt intézkedik annak pótlására is.

(4) A hivatalos bélyegző elvesztése esetén az észleléstől számított nyolc napon belül jegyzőkönyvet kell készíteni, amely tartalmazza az elvesztésért felelős személy nevét, rendfokozatát, beosztását és az elvesztés körülményeit. A kísérőirat tartalmazza a vezetői intézkedést.

(5) A jegyzőkönyv egy példányát a szervezetek a HVK HTCSF csoportfőnökének küldik meg. A jegyzőkönyv kísérő iratában kérni kell a bélyegző érvénytelenítését és pótlását.

(6) A HVK HTCSF csoportfőnöke engedélye alapján az MH HKNYP a bélyegzőt a HK-ban érvénytelennek nyilvánítja és megkülönböztetett jelzéssel új bélyegzőt ad ki.

(7) A hivatalos bélyegző „Bélyegző és pecsétnyomó nyilvántartás”-ból történő kivezetése az érvénytelenítés tényének HK-ban való megjelenése után, a vezető sorszámos rendelkezésére való hivatkozással történik.

18. § (1) A bélyegző és személyi pecsétnyomó elvesztéséből eredő károk megtérítésére a kártérítési felelősségre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket kell alkalmazni, valamint a fegyelmi felelősséget is vizsgálni kell. A kártérítési összeg megállapítása bélyegző és személyi pecsétnyomó esetén az MH HKNYP által a HK-ban közzétett térítési díj alapján történik.

(2) Személyi pecsétnyomó elvesztése esetén jegyzőkönyvet felvenni nem kell. A vezető a személyi pecsétnyomót – a sorszámos rendelkezésre való hivatkozással – a ”Bélyegzők és pecsétnyomók nyilvántartásából” törölteti. Az elveszett személyi pecsétnyomó központi nyilvántartásból való törlésének kérésével egyidejűleg igényelhető az elveszett pecsétnyomó pótlása. A pótlás megérkezéséig tartalékból kell a szükségletet kielégíteni.

(3) A szervezetek vezetői az MH HKNYP-val minden év március 1. és április 30. között szolgálati úton közlik az elveszett személyi pecsétnyomók mennyiségét, sorszámát és a bevételi pénztárbizonylat számát.

(4) A 3. §-ban leírtaktól való eltérés – így különösen: csonkítás, máshol készíttetés – esetén a vezető a bélyegző elvesztésére vonatkozó kivizsgálási és jelentési szabályok alapján jár el.

13. Bélyegzők rendszeresítése

19. § (1) Az új bélyegzőtípusok rendszeresítésével és az utasításban részletesen nem szabályozott, a bélyegzők formáját, feliratát és használatát érintő kérdésekkel kapcsolatos döntések előkészítésére Bélyegzőrendszeresítési Munkacsoport kerül létrehozásra, amely szakmai segítséget nyújt az MH HKNYP parancsnokának.

(2) A Bélyegzőrendszeresítési Munkacsoport titkárát az MH HKNYP állományából kell kijelölni, tagjaira az MH HKNYP parancsnoka kér javaslatot a haderőszervezési, ügyviteli és a jogi szakterületek vezetőitől.

14. Záró rendelkezések

20. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az új feliratot tartalmazó ügyviteli körbélyegzőkkel az MH HKNYP 2014. december 31-ig látja el a szervezeteket.

(3) A bélyegzőellátásról és a bélyegzők használatáról szóló 56/2008. HM utasítás alapján kiadott bélyegzőnormák nem használhatók, azokat az utasítás hatályba lépését követő évben irattározni kell.

(4) A használatban lévő beosztás megnevezésével ellátott bélyegzők a miniszter és a HVKF bélyegzői kivételével addig használhatók, amíg a jelenlegi használó tölti be azt a beosztást, amelyhez kiadták.

(5) A használatban lévő névaláírást helyettesítő bélyegzők addig használhatók, amíg a jelenlegi használó tölti be azt a beosztást, amelyhez kiadták.

(6) A használatban lévő, teljes megnevezést tartalmazó kisméretű körbélyegzők, ügyviteli érkeztető, átjáró, mellékletazonosító és térképnyilvántartó bélyegzők – bármilyen okból, így különösen: elhasználódás, szervezeti változás miatt történő – leadásukig tovább használhatók.

(7)2

1. melléklet a 38/2013. (VII. 12.) HM utasításhoz



2. melléklet a 38/2013. (VII. 12.) HM utasításhoz



1

Az utasítást az 58/2023. (XII. 21.) HM utasítás 20. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 22. napjával.

2

A 20. § (7) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére