• Tartalom

4/2013. (II. 22.) NGM utasítás

4/2013. (II. 22.) NGM utasítás

a Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 21/2012. (VIII. 7.) NGM utasítás módosításáról1

2013.02.23.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdése és 28. § (1) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés a) pontja, valamint 1. mellékletének 11. pontja alapján – figyelemmel az egyes miniszterek, valamint a miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontra és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltakra is – a következő utasítást adom ki:
1. A Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 21/2012. (VIII. 7.) NGM utasítás 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
2. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
3. Hatályát veszti a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Kereskedelmi Tanácsadó Testületéről szóló 28/2008. NFGM utasítás.

1. melléklet a 4/2013. (II. 22.) NGM utasításhoz

1. A Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 21/2012. (VIII. 7.) NGM utasítás (a továbbiakban: utasítás) 1. melléklet II. fejezet 1. h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Kötelezettségvállalási dokumentumok különösen az alábbiak:]
h) az Ávr. 150. § k) pontja szerinti kormányhatározat”
2. Az utasítás 1. melléklet IV. fejezet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A fejezeti kezelésű előirányzatok esetében a következő esetekben nincs szükség a közigazgatási államtitkár előzetes jóváhagyására és a formanyomtatvány szerinti kötelezettségvállalásra:
a) pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódnak,
b) összegét vagy az összeg megállapításának módját, továbbá a felek valamennyi jogát és kötelezettségét jogszabály, nemzetközi szervezetben való tagsági viszony vagy jogerős, illetve fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, hatósági döntés teljes körűen meghatározza, így különösen a normatív és normatív jellegű hozzájárulások, nemzetközi kötelezettséggel kapcsolatos hozzájárulások, kártalanítási, kártérítési és megtérítési kötelezettségek, a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljáráshoz kapcsolódó regisztrációs díjak,
c) a Kötött segélyhitelezés fejezeti kezelésű előirányzatból nyújtott segélyhiteleknek az Eximbank lehívó levele szerint történő teljesítéséhez,
d) a Nemzetközi tagdíjak, nemzetközi kapcsolattal összefüggő feladatok fejezeti kezelésű előirányzatból a miniszter nemzetközi szervezetekben betöltött tagságához kapcsolódó tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettségek teljesítéséhez kapcsolódnak,
e) az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és a Magyar Köztársaság Kormánya között Székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló 2010. évi CLXVI. törvény által előírt Európai Innovációs és Technológiai Intézet személyi juttatásaihoz való hozzájárulás fizetési kötelezettsége,
f) az adományozott díjakhoz, kitüntetésekhez kapcsolódó pénzbeli juttatások, és
g) a maradványok és zárolások miatti befizetések.”
3. Az utasítás 1. melléklet IV. fejezet 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. Az NGM Igazgatása által történő kötelezettségvállalások esetében a következő esetekben nincs szükség a közigazgatási államtitkár előzetes jóváhagyására és a formanyomtatvány szerinti kötelezettségvállalásra:
a) illetmény,
b) cafeteria-juttatás,
c) munkába járás és hétvégi hazautazás költségtérítés,
d) személyi reprezentáció,
e) helyi adó, vám, illeték és egyéb adójellegű kötelezettség, igazgatási szolgáltatási díj,
f) az adományozott díjakhoz, kitüntetésekhez kapcsolódó pénzbeli juttatások,
g) a maradványok és zárolások miatti befizetések,
h) a dologi kiadások közül:
ha) a kötbér,
hb) a bírság,
hc) a késedelmi kamat,
hd) a perköltség,
he) a sürgősségi karbantartási kiadások,
hf) a közbeszerzési hirdetések díja,
hg) a közjegyzői díj,
hh) a tagdíj, hozzájárulási költség,
kifizetéséhez.”
4. Az utasítás 1. melléklet V. fejezet 1. pontja rendelkezése helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. A minisztérium terhére történő kötelezettségvállalásra jogosult:
a) 15 millió forint értékhatárig a közigazgatási államtitkár előzetes jóváhagyásával
aa) a közigazgatási államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó főosztályvezető,
ab) a helyettes államtitkár, amennyiben a tisztség nincs betöltve, a tisztség betöltéséig a helyettes államtitkár helyettesítését ellátó főosztályvezető, amennyiben sem a helyettes államtitkári, sem a főosztály-vezetői tisztség nincs betöltve, a közigazgatási államtitkár által írásban erre a feladatra kijelölt személy,
ac) a kabinetfőnök,
ad) a miniszteri biztos a részére jóváhagyott kerete mértékéig,
b) a közigazgatási államtitkár előzetes jóváhagyásával – a számára meghatározott feladatai tekintetében – a részére jóváhagyott kerete mértékéig a pénzügyi jogok biztosa,
c) 40 millió forint értékhatárig a közigazgatási államtitkár,
d) felső értékhatár nélkül a miniszter.”
5. Az utasítás 1. melléklet IX. fejezet B) Szerződés cím a következő 7. ponttal egészül ki:
„7. A szerződés megkötését megelőzően a szerződéskötést kezdeményező feladata megvizsgálni és az engedélyeztetés előtt írásban (feljegyzésben) tájékoztatni a kötelezettségvállalót a szerződés megkötésének fontosságáról, az adott partner kizárólagosságáról, a beérkezett ajánlatok kiértékeléséről, indokolni, hogy a kérdéses feladat miért nem látható el közszolgálati jogviszonyban, továbbá indokolni, hogy a szerződés megkötése nem ellentétes az Ávr. 50. § (2) bekezdésében, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 8. § (1)–(3) bekezdésében foglaltakkal.”
6. Az utasítás 1. melléklet IX. fejezet C) Támogatási szerződés cím 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. A támogatási szerződésben ismertetni kell a támogatási döntést megelőző eljárást (amennyiben volt ilyen), a támogatási döntés meghozatalának alapjául szolgáló jogszabályi helyet (amennyiben jogszabály kifejezetten rendelkezik az adott célra nyújtandó költségvetési támogatásról), illetve a támogatás indokait és jogcímét. A költségvetési támogatást mindaddig nem szabad fizetni, amíg a kedvezményezett (támogatott) az előző időszakra vonatkozó, teljes támogatás mértékének összegével szabályszerűen el nem számolt.”
7. Az utasítás 1. melléklet X. fejezet 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„15. A szerződéstervezetet a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység a véleményezési eljárás lezárását követően annyi példányban nyomtatja ki, hogy annak megkötését követően a minisztériumnak legalább három és valamennyi szerződő félnek legalább egy aláírt (eredeti) példány álljon rendelkezésére, azokat iktatószámmal ellátja és gondoskodik azok aláírásáról. (A Szerződéses adatlap, a Kötelezettségvállalási adatlap és a szerződés tervezete a továbbiakban: Dokumentumok.)”
8. Az utasítás 1. melléklet XI. fejezet 1. pont a) és b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[1. Pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés esetén az előzetes kötelezettségvállalás és a kötelezettségvállalás dokumentumainak ellenjegyzése jogi és pénzügyi ellenjegyzésből áll.]
a) Pénzügyi ellenjegyzés nélkül pénzügyi teljesítési kötelezettséget is keletkeztető kötelezettség, tekintet nélkül annak tárgyára, nem vállalható. Nincs szükség új pénzügyi ellenjegyzésre, ha a már vállalt kötelezettség összege változatlan vagy annak összege csökken, feltéve, hogy mindkét esetben annak megoszlása nem változik.
b) A kötelezettségvállalás dokumentumának jogi ellenjegyzése annak igazolása, hogy a szerződés és mellékletei a vonatkozó jogszabályoknak megfelelnek. A jogi ellenjegyzésre a Jogi és Kodifikációs Főosztály vezetője, vagy az általa erre a feladatra írásban kijelölt kormánytisztviselő jogosult (a továbbiakban: jogi ellenjegyző).”
9. Az utasítás 1. melléklet XI. fejezet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A pályázati úton kötendő szerződések esetében, melyek azonos tartalmi és formai követelményekkel kerülnek megkötésre, a jogi ellenjegyző csak a mintaszerződést, illetve a szerződésmódosítás-mintát a dátum egyidejű feltüntetése mellett aláírásával ellenjegyzi. Az ellenjegyzett mintaszerződések tartalma nem módosítható.”
10. Az utasítás 1. melléklet XI. fejezet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A pénzügyi kötelezettségvállalás dokumentumát a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység küldi meg jogi ellenjegyzés céljából a Jogi és Kodifikációs Főosztálynak. Amennyiben nem pályázati úton odaítélt támogatási szerződés megkötését igényli a szervezeti egység, úgy a támogatási kérelmet és az azt jóváhagyó támogatói döntést is meg kell küldeni. A szerződés jogszabályoknak való megfelelőségét a jogi ellenjegyző a szerződéstervezet valamennyi rendelkezésre bocsátott példányán aláírásával igazolja a dátum egyidejű megjelölésével.”
11. Az utasítás 1. melléklet XII. fejezet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A minisztérium részére legalább három, minden további szerződő fél részére legalább egy-egy aláírt szerződés példányának rendelkezésre állását kell biztosítani.”
12. Az utasítás 1. melléklet XII. fejezet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A felek által aláírt szerződéseknek egy-egy eredeti példányát a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztálynak és a Jogi és Kodifikációs Főosztályának továbbítja a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység vezetője.”
13. Az utasítás 1. melléklet XIII. fejezet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A szakmai pénzügyi teljesítésigazolásra jogosult személyt a szerződésben, vagy a szerződés hiányában az 1. függelék szerinti Kötelezettségvállalási adatlapon a kötelezettségvállaló jelöli ki. Amennyiben a kötelezettségvállalás dokumentumában a teljesítésigazoló kijelölése nem történt meg vagy a teljesítésigazoló személy megváltozik, a teljesítésigazoló személy kijelölése a 3. függelék szerinti Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványon történik.”
14. Az utasítás 1. mellékletének XIII. fejezet 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. A teljesítés igazolása során ellenőrizhető okmányok alapján meg kell győződni arról, hogy a feladat elvégzése előírásszerűen, a szerződésben foglaltak szerint megtörtént-e, illetőleg az ellenérték kifizetése és annak összegszerűsége megalapozott-e, amelyet a kötelezettségvállalásban meghatározottak szerint kell igazolni.”
15. Az utasítás 1. melléklet XIII. fejezet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. Amennyiben a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban kifogás nem merül fel, a teljesítés igazolására jogosult személy a szerződő felet a teljesítés elfogadásáról tájékoztatja. A számla beérkezését követően a Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatvány kitöltéséről és aláírásáról a szakmai kezelő gondoskodik.”
16. Az utasítás 1. melléklet XIII. fejezet 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. Nincs formanyomtatvány szerinti teljesítésigazolás a IV. fejezet 5. pontjának a)–g) alpontban felsorolt esetekben. A IV. fejezet 4. pontjában és az 5. pont h) alpontjában felsorolt esetekben a formanyomtatvány szerinti teljesítésigazolás kötelező.”
17. Az utasítás 1. melléklet XVII. fejezet 3. pont ac) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[3. Az irányítási és kontroll feladatok]
ac) a szerződés jogi ellenjegyzése a jogi ellenjegyző feladata,”
X. fejezet 1. pontjában hivatkozott 2. függelék helyébe az utasítás 1. függeléke,
XIV. fejezet 1. pontjában hivatkozott 4. függelék helyébe az utasítás 2. függeléke,
XIV. fejezet 6. pontjában hivatkozott 6. függelék helyébe az utasítás 3. függeléke lép.”

1. függelék a 4/2013. (II. 22.) NGM utasításhoz

Szerződéses adatlap
Az adatlap és szerződéstervezet iktatórendszerből származó iktatószáma:

AZ NGM SZERZŐDÉSSEL ÉRINTETT SZERVEZETI EGYSÉGEI, MUNKATÁRSAI

Szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység:

Kötelezettségvállaló:

Szakmai teljesítésigazoló:

Ügyintéző:

SZERZŐDÉS – ALAPADATOK

Kötelezettségvállalás azonosítója:

Az NGM szerződő (külső) partnere:

Szerződés típusa:

Szerződés tárgya:

Szerződés összege:

Nettó:

Bruttó:

Szerződés felek általi aláírásának kelte:

A szakmai teljesítés véghatárideje:

Szerződés minősítése: ⬜ Nem minősített ⬜ Üzleti titok ⬜ Államtitok ⬜ Szolgálati titok

Közbeszerzés:

Amennyiben nem közbeszerzés, annak indoka:

⬜ Igen
⬜ Nem

⬜ Értékhatár alatti
⬜ Nem visszterhes szerződés
⬜ Nem a Kbt. hatálya alá tartozik

⬜ Kizárólagos jog/műszaki sajátosság
⬜ Alaptevékenységhez fűződő tanácsadás
⬜ A Kbt. (szakasz száma) szerinti kivételi kör

VÉLEMÉNYEZÉS

Véleményezés

Név

Dátum

Iktatószám

Jogi

Közbeszerzési

MÓDOSÍTÁS

Módosításra került szerződés azonosítója:

Megjegyzés:

Budapest, 201…………………………………

Szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység vezető

 

2. függelék a 4/2013. (II. 22.) NGM utasításhoz

Kiadási utalványrendelet

Nemzetgazdasági Minisztérium

Csomagszám: …………………………

A MÁK ………………………… számlája terhére a mellékelt dokumentumok alapján a kiadást a következők szerint érvényesítem/utalványozom:

Kiadási kötelezettségvállalás és számlaadatok

Kincstári köt. váll. bejelentési száma:

Jogosult megnevezése:

Fizetési mód:

Partner/jogosult bankszámlája:

Számla száma:

Partner bevételi KTK-kódja:

Számla nyilvántartási száma:

Köt. váll. nyilvántartási száma:

Számla fizetési határideje:

Szerződés száma:

 

Pénzügyi év:

Kincstári kiegyenlítés dátuma:

Ellenszámla száma:

Kincstári kivonat száma:

Főkönyvi szám (megnevezéssel)

KTK
kód

Pénzforrás
kód

Ügyfélkód
(megnevezéssel)

Elszámolási
egység
(megnevezéssel)

Ügylet-
csoport
kód

Szakfeladat kód
(megnevezéssel)

Összeg
HUF

Áfa
(%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen HUF

 

 

Megjegyzés: ………………………………………………………………………………………………………………

 

 

    ………………………………………    ……………………………………
    érvényesítő     utalványozó
    Dátum: ………………………………    Dátum: ……………………………

 

 

 

………………………………………
könyvelő
Dátum: ………………………………

3. függelék a 4/2013. (II. 22.) NGM utasításhoz

Adatlap a kijelöléshez
SZERVEZETI EGYSÉG MEGNEVEZÉSE/NEVE:

Kijelölő személy neve, beosztása:

Neve

Beosztása

Aláírás

Kötelezettségvállalás ellenjegyzésére jogosult(ak)*

 

 

 

 

 

 

Érvényesítésre jogosult(ak)*

 

 

 

 

 

 

Utalványozásra jogosult(ak)*

 

 

 

 

 

 

Érvényesség: a kijelölés időpontjától.
……………………………………
Kijelölő aláírása
Kijelölés időpontja: 201… év hónap nap
* A kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző ugyanazon gazdasági esemény tekintetében azonos személy nem lehet. Az érvényesítő ugyanazon gazdasági esemény tekintetében nem lehet azonos a kötelezettségvállalásra, utalványozásra jogosult és a teljesítést igazoló személlyel.
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. február 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére