• Tartalom

40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet

40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet

a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatásának 2013. évi szabályairól1

2013.06.11.

A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 77. § (2) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 13. § tekintetében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 100. § (3) bekezdés u) pontjában foglalt felhatalmazás alapján,

az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 41. § j) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel és az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § p) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró belügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) A Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 3. melléklet 12. pontjában meghatározott keretösszegből a települési önkormányzat által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatására (a továbbiakban: támogatás) fordítható összeg 300 millió forint.

(2) Az (1) bekezdés szerinti összegből

a) 240 millió forint múzeum,

b) 60 millió forint közérdekű muzeális gyűjtemény és közérdekű muzeális kiállítóhely

szakmai támogatására fordítható.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatás muzeális intézményenként nem haladhatja meg a 3 millió forintot.

(4) A támogatás utólagos elszámolás melletti, előfinanszírozott, egy összegben folyósított, nem visszatérítendő támogatás.

(5) E rendelet alapján kizárólag az Európai Bizottság SA.34770 (2012/N-2). számú, a kultúráért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) által vezetett minisztérium költségvetési fejezetének fejezeti kezelésű előirányzataiból és a Nemzeti Kulturális Alapból nyújtott támogatás tárgyában hozott határozatával összhangban nyújtható támogatás.

2. § (1) A települési önkormányzat gondoskodik arról, hogy a támogatás az e rendeletben előírt célra kerüljön felhasználásra, valamint arról, hogy a támogatáshoz az a muzeális intézmény, amelyre tekintettel a települési önkormányzat a támogatást kapja, a támogatásnak a települési önkormányzat fizetési számlájára történő megérkezésétől számított tíz napon belül hozzáférjen.

(2) A települési önkormányzat biztosítja a támogatás elkülönített kezelését és analitikus nyilvántartását annak érdekében, hogy annak felhasználása tételesen ellenőrizhető legyen.

(3) A települési önkormányzat a támogatás felhasználásáról 2013. december 31-i fordulónappal az éves költségvetési beszámoló keretében és annak rendje szerint számol el. A támogatás 2013. december 31-én kötelezettségvállalással terhelt maradványát 2014. június 30-áig lehet felhasználni.

3. § (1) Támogatásban az a települési önkormányzat részesülhet, amely a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményt tart fenn.

(2) A támogatás feltétele, hogy a kérelmező a támogatott fejlesztés keretében létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a fejlesztés befejezését követő legalább 5 évig fenntartsa.

(3) Az 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás csak olyan fejlesztéshez adható, amely esetén a teljes fejlesztési költség legalább 10%-át a települési önkormányzat saját forrásként biztosítja.

(4) Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 76. § (1) és (3) bekezdésében foglaltakon túl nem nyújtható támogatás olyan települési önkormányzat részére,

a) amely adósságrendezési eljárás alatt áll;

b) amelynek esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása van, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtott támogatások kivételével; vagy

c) amely a 4. §-ban meghatározott és az általa vállalt feladatokra költségvetési támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból támogatott regionális operatív programok finanszírozása keretében.

4. § (1) Az 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatás állandó kiállítás előkészítésére, létrehozására, teljes körű felújítására vagy korszerűsítésére – különös tekintettel a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására – használható fel.

(2) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatás

a) a muzeális intézményben őrzött tárgyi és szellemi örökség széles körű bemutatására, így különösen állandó kiállítások megvalósítására és felújítására,

b) a muzeális intézmény helyi identitást, közösséget erősítő szerepének növelésére, vagy

c) infrastrukturális fejlesztésekre

használható fel.

5. § (1) A támogatási igényt a kincstár által üzemeltetett elektronikus rendszerben 2013. július 1-jéig történő rögzítéssel, valamint papír alapon, az onnan kinyomtatott és cégszerűen aláírt, 1. melléklet szerinti adatlapon, postai úton 2013. július 2-áig a (2)–(5) bekezdésekben előírt mellékletekkel együttesen lehet benyújtani a miniszterhez a kincstár – igénylő székhelye szerint – illetékes területi szerve (a továbbiakban: Igazgatóság) útján. Az igénylést támogatási célonként egy eredeti és egy, a települési önkormányzat által hitelesített másolati példányban papír alapon, valamint egy példányban CD vagy DVD lemezen kell benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő, a kizárólag postai úton benyújtott kérelem érvénytelen.

(2) Az 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatási igényhez csatolni kell:

a) a tervezett fejlesztés várható eredményeit, a közösségi, közművelődési és gazdasági hatásokat bemutató hatástanulmányt, marketingtervet, közönséghasznosítási és kommunikációs tervet, figyelemmel az 1. melléklet szerinti adatlapon 2015. december 31-éig betervezett mutatók elérésére;

b) a feladatokra és költségnemekre lebontott részletes költségvetést a saját forrás feltüntetésével, valamint a pénzügyi ütemezést;

c) a kiállítás szakmai forgatókönyvét;

d) a kiállítás látványtervét;

e) a kiállítást a látogatók számára tudományos-ismeretterjesztő formában bemutató kiállításvezető kéziratát;

f) a kiállítás múzeumpedagógiai foglalkoztató füzetének tartalmi és módszertani összefoglaló vázlatát legalább 3 oldal terjedelemben; valamint

g) műemlék épület esetén az örökségvédelmi hatóság engedélyét, ha a munkálatok jellege alapján jogszabály ezt előírja, és ahhoz nem kell az építésügyi hatóság vagy más hatóság – örökségvédelmi szakhatóság hozzájárulásával kiadott – engedélye.

(3) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatási igényhez csatolni kell:

a) a tervezett fejlesztés leírását, várható eredményeit, a közösségi, közművelődési céljait bemutató tervet, közönséghasznosítási és kommunikációs tervet, figyelemmel az 1. melléklet szerinti adatlapon 2015. december 31-éig betervezett mutatók elérésére;

b) a feladatokra és költségnemekre lebontott részletes költségvetést;

c) a kiállítás szakmai forgatókönyvét, amennyiben az a benyújtott támogatási igényben megjelölt célfeladatra tekintettel indokolt;

d) a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosításának tervét, amennyiben az a benyújtott támogatási igényben megjelölt célfeladatra tekintettel indokolt;

e) műemlék épület esetén az örökségvédelmi hatóság engedélyét, ha a munkálatok jellege alapján jogszabály ezt előírja, és ahhoz nem kell az építésügyi hatóság vagy más hatóság – örökségvédelmi szakhatóság hozzájárulásával kiadott – engedélye; valamint

f) a Magyarországi Tájházak Szövetsége támogató véleményét a tervezett fejlesztésre vonatkozóan, amennyiben a fejleszteni kívánt muzeális intézmény tagja a Magyarországi Tájházak Szövetségének.

(4) A támogatási igényhez az Ávr. 72. § (2) bekezdésében foglaltakon túl csatolni kell továbbá a települési önkormányzat írásbeli nyilatkozatát

a) arról, hogy nem áll adósságrendezési eljárás alatt, és hogy rendelkezik-e lejárt esedékességű, meg nem fizetett köztartozással és

b) arról, hogy a 4. §-ban meghatározott és az általa vállalt feladatokra nem részesült költségvetési támogatásban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból támogatott regionális operatív programok finanszírozása keretében.

(5) A nyilatkozatokat egy okiratba foglalva szükséges az (1) bekezdés szerinti példányszámban a támogatási igényhez csatolni.

(6) Az Igazgatóság a nem megfelelő, hiányos kérelem hiánypótlására legfeljebb 8 napos határidőt tűzhet ki. Az Igazgatóság a vizsgálat lezárását követően a formailag megfelelő támogatási kérelmet a mellékletekkel együtt egy eredeti példányban és egy CD vagy DVD lemezen legkésőbb 2013. július 19-éig megküldi a miniszternek.

6. § (1) A támogatási igény értékelését a miniszter által felkért bizottság végzi el.

(2) A bizottság az értékelés kialakítása során az 5. § (2) és (3) bekezdése szerinti szakmai mellékleteket, így különösen a forgatókönyvet, a látványtervet és a költségvetést mérlegeli, és észrevételeiről a 2. mellékletben meghatározott tartalommal értékelőlapot készít.

(3) Az értékelés kialakítása során elsőbbséget élvez a 2011. és 2012. évben előkészítésre vagy kiállítás megvalósításának első ütemére támogatásban részesült települési önkormányzat megvalósításra benyújtott vagy második ütemre vonatkozó kérelme, valamint a Magyarországi Tájházak Szövetsége ajánlásával rendelkező igénylő.

(4) A támogatásról a miniszter az értékelőlap alapján 2013. szeptember 13-áig dönt, és döntését legkésőbb 2013. szeptember 20-áig az általa vezetett minisztérium honlapján közzéteszi.

7. § (1) A miniszter a támogatási szerződést a kedvezményezettel legkésőbb 2013. október 18-áig köti meg.

(2) A miniszter a támogatási szerződés egy eredeti példányát, valamint a kedvezményezett nevét, KSH azonosítóját és a jóváhagyott támogatási összeget tartalmazó összesítő jegyzéket legkésőbb 2013. október 25-éig utalványozás céljából megküldi a helyi önkormányzatokért felelős miniszternek.

(3) A kincstár a támogatást a helyi önkormányzatokért felelős miniszter utalványozása alapján legkésőbb 2013. november 19-éig utalja át a kedvezményezett fizetési számlájára.

8. § A kedvezményezett a támogatási szerződés megkötését követő 30 napon belül benyújtja a miniszterhez

a) a kiállítás műtárgyvédelmi szakvéleményét;

b) a muzeális intézmény biztonságvédelmi helyzetének leírását a kiállítóterekre és raktárakra vonatkozóan; valamint

c) építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységek esetén a jogerős építési engedélyt és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációt.

9. § A miniszter a szakmai megvalósulást folyamatosan ellenőrizheti, és vizsgálhatja a támogatás e rendeletben és a támogatási szerződésben meghatározott célra történő felhasználását.

10. § A támogatásnak a muzeális intézmény által levont vagy áthárított adóval érintett része tekintetében a jogosulatlanul igénybe vett támogatásra vonatkozó szabályok alkalmazandók.

11. § A települési önkormányzat, ha a támogatási szerződéstől való elállásra vagy annak felmondására okot adó bármely körülmény bekövetkezik, a támogatott tevékenység összköltsége a tervezetthez képest csökken, a muzeális intézmény adólevonási jogosultságában, a saját vagy a muzeális intézmény adataiban, vagy a támogatás egyéb – az e rendeletben vagy a támogatási szerződésben meghatározott – feltételeinek teljesítésére vonatkozó változás következik be, a tudomására jutástól számított 8 napon belül azt írásban a miniszternek bejelenti.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba, és 2014. december 31-én hatályát veszti.

13–14. §2

1. melléklet a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelethez

Kérelem muzeális intézmény szakmai támogatása iránt

 

A települési önkormányzat megnevezése, címe:

A települési önkormányzat pénzforgalmi jelzőszáma:

A települési önkormányzat KSH kódja vagy törzsszáma:

Kapcsolattartó személy neve, telefonszáma:

A támogatás jogcíme (kiválasztandó):

 

1. § (2) bekezdés a) pont

1. § (2) bekezdés b) pont

 

A muzeális intézmény megnevezése

A fejlesztés teljes költsége (ezer forintban)

 

 

A muzeális intézmény székhelye

A fejlesztési költség 10%-át kitevő saját forrás

 

mértéke (ezer forintban) [csak az 1. § (2) bekezdés

 

a) pontja szerinti támogatási igény esetén]

 

 

A fejlesztés helyszíne

Egyéb külső forrás (ezer forintban)

 

 

A célfeladat megnevezése

 

Kérelmezett támogatás (ezer forintban)

 

 

2015. december 31-éig elérni kívánt látogatószám

A honlap tervezett látogatottsága

 

2015. december 31-éig [csak az 1. § (2) bekezdés

 

a) pontja szerinti támogatási igény esetén]

 

Dátum: .....................................................................

P. H.

 

jegyző

 

polgármester

2. melléklet a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelethez

Az értékelőlap tartalmi elemei
A) Az 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti támogatási igény esetén
1. A támogatási kérelem alapadatai:
1.1. Települési önkormányzat megnevezése
1.2. A fejlesztés megvalósításának helye
1.3. A fejlesztés célja
1.4. Teljes költség
1.5. Saját forrás
1.6. Igényelt támogatás
1.7. A fejlesztés megvalósításának várható időpontja
2. A támogatási kérelem értékelése:
2.1. A támogatási rendelet formai követelményeinek teljesítése (mellékletek)
2.2. A tervezett fejlesztés indokoltsága és fenntarthatósága (különös tekintettel a látogatottság fenntarthatóságára)
2.3. A költségvetés megalapozottsága
2.4. A kiállítási forgatókönyv szakmai véleményezése
2.5. A kiállítás megjelenése, a látványterv értékelése
2.6. A látogató- és családbarát szemlélet érvényesítése
2.7. A marketingterv célkitűzéseinek és eszközeinek értékelése (különös tekintettel a látogatottsági mutatók emelésére)
2.8. A múzeumpedagógiai terv célkitűzéseinek és eszközeinek értékelése
2.9. A kiállításvezető és a múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet értékelése
B) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerinti támogatási igény esetén
1. A támogatási kérelem alapadatai:
1.1. Települési önkormányzat megnevezése
1.2. A fejlesztés megvalósításának helye
1.3. A fejlesztés célja
1.4. Igényelt támogatás
1.5. A fejlesztés megvalósításának várható időpontja
2. A támogatási kérelem értékelése:
2.1. A támogatási rendelet formai követelményeinek teljesítése (mellékletek)
2.2. A tervezett fejlesztés indokoltsága és fenntarthatósága (különös tekintettel a látogatottság fenntarthatóságára)
2.3. A költségvetés megalapozottsága
2.4. A szakmai mellékletek értékelése
1

A rendelet a 12. § alapján hatályát vesztette 2014. december 31. napjával.

2

A 13–14. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére