• Tartalom

41/2013. (II. 14.) Korm. rendelet

41/2013. (II. 14.) Korm. rendelet

a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó nemzetközi és európai közösségi jogi aktusok végrehajtásának egyes szabályairól szóló 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.03.01.

A Kormány a Washingtonban, 1973. március 3. napján elfogadott, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló 2003. évi XXXII. törvény 3. § (2) bekezdésében, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 85. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó nemzetközi és európai közösségi jogi aktusok végrehajtásának egyes szabályairól szóló 292/2008. (XII. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (1)–(3) bekezdéseinek a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Akinek a tanácsi rendelet A. mellékletében szereplő gerinces állatfaj példánya, valamint a tanácsi rendelet B. mellékletében szereplő emlős-, madár- és szárazfölditeknős-faj élő példánya (a továbbiakban együtt: bejelentésköteles példány) van a birtokában, köteles annak megszerzését, tartását, az ország területére történő behozatalát és az ország területéről történő kivitelét, elidegenítését, elhullását, megsemmisülését, tartási helyének megváltoztatását, megjelölését, újrajelölését, valamint szaporulatát bejelenteni. A bejelentést
a) solymászmadár esetén a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez,
b) egyéb fokozottan védett állatfaj esetén a Főfelügyelőséghez, vagy
c) az a) és b) pont alá nem eső faj esetén a tartás helye szerint illetékes felügyelőséghez
kell megtenni.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség nem vonatkozik az 1. számú mellékletben felsorolt fajok példányaira, valamint azon vadászati trófeákra, amelyek jogszerű eredetét a tanácsi rendeletben szereplő engedélyekkel, illetve bizonylatokkal tudják igazolni.
(3) A bejelentést – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a megszerzéstől, az ország területére történő behozataltól, az ország területéről történő kiviteltől, az elidegenítéstől, az elhullástól, a megsemmisüléstől, a szaporulat létrejöttétől, illetve a tartási hely megváltoztatásától, a megjelöléstől, újrajelöléstől számított 30 napon belül kell megtenni. Állatkertek esetében az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint minden év március 1-jéig elkészített és benyújtott éves jelentés megfelel az e rendelet szerinti bejelentésnek, ha az valamennyi bejelentésköteles egyed esetében tartalmazza azokat az adatokat, amelyek a származási igazoláson, az eredetigazoláson, illetve a tenyésztői bizonylaton feltüntetésre kerülnek.”
„(4) A bejelentésköteles, 10 cm páncélhosszt meg nem haladó méretű teknősök a 865/2006/EK bizottsági rendelet 64–67. cikkeiben meghatározott egyedi jelöléstől eltérően a felügyelőség által készített fotódokumentációval is jelölhetők. A fotózás helyét és idejét a felügyelőség határozza meg az ügyféllel történt egyeztetést követően. A jelölést legalább hat hónaponként meg kell ismételni.”

3. § (1) Az R. 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A példány elhullása, megsemmisülése esetén a származási igazolást, a tenyésztői bizonylatot, az eredetigazolást, tanácsi rendeletben szereplő import és export engedélyt, illetve re-export bizonylatot, az EU-bizonylatot a bejelentésköteles példány tartásának helye szerint illetékes felügyelőség részére 30 napon belül meg kell küldeni, amely azt bevonja, vagy EU bizonylat esetében bevonás céljából továbbítja a kiállító hatóságnak, külföldi hatóság által kiállított EU bizonylat esetében az igazgatási hatóságnak.”

(2) Az R. 10. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A származási igazolással, tenyésztői bizonylattal, eredetigazolással vagy EU bizonylattal rendelkező példány esetében a tanácsi rendelet szerinti export engedély vagy re-export bizonyítvány iránti kérelemhez mellékelni kell az eredeti származási igazolást, a tenyésztői bizonylatot, az eredetigazolást vagy az EU bizonylatot, amelyet az igazgatási hatóság bevon.”

4. § Az R. 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

11. § (1) A kérelmezőnek az engedély iránti kérelemben nyilatkoznia kell arról, hogy vele szemben a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 78/B. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott kizáró ok fennáll-e.
(2) A tanácsi rendelet 4. cikke szerinti import-, az 5. cikke szerinti exportengedély és re-export bizonylat iránti kérelmet el kell utasítani, ha a kérelmezett tevékenység állategészségügyi kockázattal jár.”

5. § Az R. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) Főemlősök élő egyedei – a közönséges makákó (Macaca fascicularis), a rhesusmajom (Macaca mulatta) és a közönséges selyemmajom (Callithrix jacchus) állatkísérletekről szóló kormányrendeletben meghatározott intézményben tartott egyedei kivételével – kizárólag az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben foglalt tartási feltételek teljesítése esetén tarthatók.
(2) Emberszabású majmok (gorillák – Gorilla spp., orángutánok – Pongo spp., csimpánzok – Pan spp. és gibbonok – Hylobatidae spp.) élő egyedei kizárólag az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint működő állatkertben tarthatók.
(3) Nem emberszabású főemlősök élő egyedei – a 2013. március 1-jét megelőzően bejelentett egyedek, valamint az állatkísérletekről szóló kormányrendeletben előírtaknak megfelelően működő intézményekben tartott egyedek kivételével – kizárólag az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint működő állatkertben tarthatók.”

6. § Az R. 17. § (1)–(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A tanácsi rendelet hatálya alá tartozó tokfaj kaviárjának feldolgozásával, csomagolásával, illetve átcsomagolásával foglalkozó üzem által a 865/2006/EK bizottsági rendelet 66. cikkének (7) bekezdése szerinti engedély iránti kérelmet a 9. számú mellékletben meghatározott adattartalommal kell benyújtani.
(2) A kaviártároló edény jelölésére szolgáló, a 865/2006/EK bizottsági rendelet 66. cikk (6) bekezdésében meghatározott címkén (a továbbiakban: címke), ha a csomagolt kaviár Magyarország területéről származik, a következő adatokat kell feltüntetni:
a) azon faj 7. számú melléklet szerint kódja, amelynek ikrájából a kaviárt készítették,
b) a csomagolt kaviár eredetének kódja a 865/2006/EK bizottsági rendelet IX. melléklete szerint,
c) a származási ország kétbetűs ISO kódja,
d) a kaviár kinyerésének éve,
e) a csomagoló üzem egyedi azonosító kódja, és
f) a csomagoló üzem által a tételek nyomon követésére használt azonosító.
(3) A címkén, amennyiben az átcsomagolt kaviár nem Magyarország területéről származik, a következő adatokat kell feltüntetni:
a) azon faj 7. számú melléklet szerinti kódja, amelynek ikrájából a kaviárt készítették,
b) az átcsomagolt kaviár eredetének kódja a 865/2006/EK bizottsági rendelet IX. melléklete szerint,
c) a származási ország kétbetűs ISO kódja,
d) az átcsomagolás éve,
e) az átcsomagoló üzem telephelye szerinti ország kétbetűs ISO kódja, ha ez különbözik a származási országtól és az átcsomagoló üzem egyedi azonosító kódja, és
f) az üzem által a tételek nyomon követésére használt azonosító.”

7. § (1) Az R. 20. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Amennyiben a tanácsi rendelet A–D. mellékletében meghatározott faj példányának tartása, szállítása, kereskedelme a szükséges engedély, illetve bizonylat hiányában történik, illetve a példány szállítására jogszabályi vagy hatósági előírás megszegésével kerül sor, a 3. § (3) bekezdése szerinti hatóság – a 4. § (1) bekezdése szerinti hatóság kivételével – a példányt a helyszíni intézkedés során, jegyzőkönyv felvétele mellett visszatartja és megteszi a külön jogszabályok szerinti intézkedéseket, amelyről 48 órán belül értesíti a 4. § (1) bekezdés szerinti hatóságot, valamint az igazgatási hatóságot. A visszatartott élő példány elhelyezése iránt az igazgatási hatóság véleményének kikérésével a 4. § (1) bekezdés szerinti hatóság intézkedik.
(2) A 4. § (1) bekezdésében meghatározott hatóság – az általa végzett ellenőrzés vagy más hatóság által az (1) bekezdés szerint foganatosított visszatartás nyomán – lefoglalja azt a példányt, amelynek jogszerű importját, exportját, re-exportját vagy tartásának jogszerűségét annak birtokosa az ellenőrzés során nem igazolja, és határidő kitűzésével felhívja az ügyfelet a példány eredetét igazoló iratok bemutatására.”

(2) Az R. 20. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Egyszerű megítélésű ügy esetén, ha a példány eredetét igazoló iratok hiánya, a példány tartásának jogellenessége a (2) bekezdés szerinti felhívás hiányában is kétséget kizáró módon megállapítható, a hatóság a lefoglalásról való döntéshozatalt mellőzheti, és a példány elkobzásáról dönthet.”

(3) Az R. 20. §-a a következő (6)–(8) bekezdésekkel egészül ki:

„(6) Tilos a lefoglalt, elkobzott példányok szaporítása – ideértve a véletlen szaporulat létrejöttét is –, kivéve, ha a lefoglalást, elkobzást kimondó döntés a szaporítást kifejezetten lehetővé teszi.
(7) Ha az elkobzást kimondó határozat lehetővé teszi a példány szaporításba vonását, a védetté vagy fokozottan védetté nyilvánított fajok esetében a szaporulat is állami tulajdonban marad. Egyéb fajok esetében az elkobzást kimondó határozat rendelkezhet arról, hogy az elkobzott példány szaporulatának tulajdonjoga az annak ellátását végző mentőközpontot illeti meg.
(8) Ha közigazgatási hatóság az e rendelet hatálya alá tartozó példány lefoglalásról, elkobzásáról dönt, a lefoglalásról, elkobzásról rendelkező határozatát az igazgatási hatósággal közli. A közlési kötelezettség akkor is fennáll, ha a lefoglalásra, az elkobzásra nem e rendelet alapján került sor.”

8. § Az R. 22. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A 4. § (1) bekezdés szerinti hatóság, ha a példány (1) bekezdésben meghatározott mentőközpontban való
a) elhelyezésére – a tartáshoz szükséges férőhely vagy más feltétel hiányában – nincs lehetőség,
b) elhelyezése aránytalanul magas költséggel járna, vagy
c) elhelyezését állatjóléti szempontok nem indokolják,
az igazgatási hatóság véleményének kikérését követően dönthet a lefoglalt vagy elkobzott példánynak az (1) bekezdésben szereplő mentőközpontoktól eltérő, általa kijelölt mentőközpontban történő elhelyezéséről.”

9. § Az R. 24. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A 2013. március 1-jét megelőzően lefoglalt, elkobzott példányok esetében a felügyelőség, illetve a Főfelügyelőség a mentőközpont kérelmére külön határozatban engedélyezheti a szaporításba vonást.”

10. § Az R.

a) 3. § (3) bekezdésében a „vám- és pénzügyőrség” szövegrész helyébe a „Nemzeti Adó- és Vámhivatal”,

b) 3. § (4) bekezdésében az „igazolásokról” szövegrész helyébe az „igazolásokról, valamint az EU bizonylatokról”,

c) 9. § (1) bekezdésében a „tartása” szövegrész helyébe a „tartása, kivitele”,

d) 20. § (4) bekezdésében az „Az igazgatási hatóság” szövegrész helyébe az „A 4 . § (1) bekezdés szerinti hatóság”,

e) 21. § (2) bekezdésében az „az igazgatási hatóság” szövegrész helyébe az „a 4. § (1) bekezdés szerinti hatóság”,

f) 2. számú mellékletében az „Az eredeti CITES-engedélyengedély száma / CITES permit No.” szövegrész helyébe az „Az eredeti CITES-engedély száma, származási ország, kiállítás dátuma / CITES permit No, country of origin, date of issue.”,

g) 3. számú mellékletben a „Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium” szövegrész helyébe a „Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség”,

h) 4. számú mellékletében a „Név” szövegrész helyébe a „Tenyésztő neve, telefonszáma, e-mail címe”, a „Faj” szövegrész helyébe a „Faj neve (magyar és latin)”, a „Szülőállatok egyedi azonosító száma(i)” szövegrész helyébe a „Mindkét szülőállat egyedi azonosító száma, nyilvántartási száma, eredetkódja”

szöveg lép.

11. § (1) Az R. 6. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § (1) Hatályát veszíti az R. 7. § (2) bekezdése, 18. § (3) bekezdése, valamint 24. § (3) bekezdése.

(2) Hatályát veszíti az R. 1. számú mellékletében az „Arborophila charltonii Örvös hegyifogoly, Arborophila orientalis Fehérarcú hegyifogoly” szövegrész.

13. § (1) Ez a rendelet 2013. március 1-jén lép hatályba.

(2) Ez a rendelet

a) a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló, 1996. december 9-i 338/97/EK tanácsi rendelet 16. és 20. cikke,

b) a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló 338/97/EK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 2006. május 4-i 865/2006/EK bizottsági rendelet 66. cikk (6) és (7) bekezdése

végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet a 41/2013. (II. 14.) Korm. rendelethez

A tanácsi rendelet 12. cikk 1. pontjával összhangban kijelölt határátkelőhelyek listája
Importra kijelölt határátkelőhelyek = (1)
(Re-)exportra kijelölt határátkelőhelyek = (2)

 

Élő állatok

Állati részek, származékok

Élő növények

Növényi részek/ származékok

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

1, 2

1, 2

1, 2

1, 2

MVCSV (posta)

 

 

1, 2

1, 2

Záhony (közút)

1, 2

1, 2

1, 2

1, 2

Eperjeske (vasút)

2

1, 2

1, 2

1, 2

Röszke (közút)

1, 2

1, 2

1, 2

1, 2

Kelebia (vasút)

2

1, 2

1, 2

1, 2

Mohács (hajó)

 

 

1, 2

1, 2

Udvar (közút)

 

 

2

2

Gyékényes (vasút)

2

1, 2

1, 2

1, 2

Letenye (közút)

2

1, 2

1, 2

1, 2

Az élő állatok esetében a határátkelők import esetén csak az alábbi fajok vonatkozásában használhatók:
Röszke: Kedvtelésből tartott, nem patás állatok.
Záhony: Kedvtelésből tartott, nem patás állatok, és valamint páratlanujjú patás.
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér: Valamennyi állat.

2. melléklet a 41/2013. (II. 14.) Korm. rendelethez

A kaviár feldolgozása, csomagolása, illetve átcsomagolása iránti kérelem tartalma

Feldolgozás*□

Csomagolás□

Átcsomagolás□

ENGEDÉLYKÉRELEM
[A négyzetben jelölje be a kérelmezett tevékenység(ek) tárgyát!]

Kérelmezőre vonatkozó adatok

1. Kérelmező neve (cég neve):

2. Kérelmező képviselője:

3. Címe (lakóhely/székhely):

4. Amennyiben már nyilvántartásba van véve, az üzem egyedi azonosító kódja:

A kérelmezett tevékenységre vonatkozó információk

5. A tevékenység részletes leírása:

6. A tevékenység végzésének helye:

7. A tevékenység tervezett ideje:

A kérelem tárgyát képező tevékenységre vonatkozó adatok

8. Az évente várhatóan csomagolt, átcsomagolt és/vagy forgalomba hozott kaviár mennyisége:

9. A várhatóan csomagolt, átcsomagolt és forgalomba hozott kaviárt adó tokhalfajok:

10. A kaviár tervezett beszerzési forrása (amennyiben nem saját üzemében történik a tokhalak tenyésztése, a kaviár feldolgozása és/vagy a kaviártartalmú termékek előállítása, illetve csomagolása, a szerződött üzem neve és címe):

Mellékelt dokumentumok

– címke terv

– a 13/2011. (V. 9.) KöM rendelet hatálya alá tartozó fajok példányaival végzett tevékenység esetén a tartási/
hasznosítási engedély másolata

– más üzemmel történő együttműködés esetén a szerződés másolata

* Feldolgozó üzemnek minősülnek a kaviárt előállító akvakultúrák is.
Dátum:
Aláírás:
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. március 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére