• Tartalom

41/2013. (XII. 5.) NFM utasítás

41/2013. (XII. 5.) NFM utasítás

a Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználásának, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 18/2011. (III. 29.) NFM utasítás módosításáról1

2013.12.06.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 28. § (1) bekezdése, valamint az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdése alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. mellékletének 13. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben a Zöld Beruházási Rendszer működtetésének szabályait az alábbiak szerint határozom meg.

1. § (1) A Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználásának, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 18/2011. (III. 29.) NFM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A ZBR pénzügyi műveleteinek lebonyolítására a Minisztérium által nyitott és a Kincstárnál vezetett, 10032000-00290737-50000012 számú Zöld Beruházási Rendszer végrehajtásának feladatai célelőirányzat felhasználási keretszámla szolgál. A Zöld Beruházási Rendszer végrehajtásának feladatai célelőirányzat felhasználási keretszámlához kapcsolódó számlavezetési díj, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték fedezetét a ZBR terhére kell biztosítani.”

(2) Az Utasítás 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), valamint az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet előírásai szerint időközi mérlegjelentést, valamint évközi (féléves) és éves beszámolót készít a kezelő szerv bevonásával, amelyet a zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: helyettes államtitkár) hagy jóvá. A számszaki adatokat alátámasztó szöveges beszámoló elkészítése – a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KF) által meghatározott időpontra – a Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály (a továbbiakban: ZFF) feladata.”

2. § Az Utasítás 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) A ZFF az előirányzat terhére teljesített kifizetésekhez szükséges forrás teljesítésarányos igénybevételéhez az Ávr. 132. § (1) bekezdése alapján előirányzat-finanszírozási tervet készít, amelyet összesítésre, valamint a Kincstár részére történő adatszolgáltatás teljesítése érdekében havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 17. napjáig a KF részére megküld. A január hónapra vonatkozó tervet – elfogadott költségvetési törvény hiányában a benyújtott törvényjavaslat alapján – dekádonkénti részletezésben a tárgyévet megelőző év december 19-éig kell a KF részére megküldeni. Az előirányzat-finanszírozási terv soron kívüli módosítása iránti kérelmet a kiadás várható teljesítésének időpontját megelőzően soron kívül kell a ZFF-nek a KF részére megküldenie, a módosítás iránti igény indokolásával együtt.
(2) A ZBR maradványának következő évi felhasználása az Ávr. 149–155. §-ában foglalt rendelkezések szerint történik. Az Ávr. 152. § (2) bekezdés c) pontja szerinti javaslatot a maradvány-elszámolás keretében a KF készíti elő a ZFF bevonásával.”

3. § Az Utasítás 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) Amennyiben a fejezethez költségvetési (fő)felügyelő került kijelölésre, az a kötelezettségvállalásra irányuló eljárásokat előzetesen véleményezi azzal, hogy az Ávr. 61. § (6) bekezdésében meghatározott mértéket elérő kötelezettségvállalások tekintetében kifogással élhet. Elektronikus úton a KF tájékoztatja a költségvetési (fő)felügyelőt az Ávr. 61. § (6) bekezdése szerinti kötelezettségvállalás dokumentumának ellenjegyzése előtt legalább három munkanappal.
(2) Az Ávr. 61. § (8) bekezdése alapján amennyiben a költségvetési (fő)felügyelő három munkanapon belül nem nyilatkozik, a kötelezettségvállalás ellenjegyzésére sor kerülhet. Abban az esetben, ha a költségvetési (fő)felügyelő valamely intézkedés felfüggesztésére tesz javaslatot, annak indokolását három munkanapon belül eljuttatja az 5. § (9) bekezdés szerinti kijelölt szerv vezetőjének, aki továbbítja azt a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység vezetőjének és az ellenjegyzésre jogosult személy részére.”

4. § Az Utasítás 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az előirányzat terhére kötelezettség csak a jóváhagyott előirányzat összegéig vállalható. Az előirányzat terhére több év vagy a költségvetési éven túli év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettségvállalást – a KF bevonásával előterjesztve – a ZFF kezdeményezésére az államtitkár, valamint a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyetértésével a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) engedélyezhet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 36. § (4)–(4a) bekezdésében, valamint 111/E. §-ában foglalt rendelkezésekre, továbbá az Ávr. 46. § (2) bekezdésében és a 48. § (1) bekezdésében rögzítettekre figyelemmel.”

5. § Az Utasítás 6. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A ZBR felhasználásáról a következő jelentések készülnek:)

e) záró jelentés (a továbbiakban: záró jelentés), amely a pályázati pénzek felhasználását, a pályázatok megvalósulását, monitorozását és az elért kibocsátáscsökkentés igazolását tartalmazza a pályázati kiírások megjelenésétől számítva 2012. december 31-éig terjedő időszakra, ha a pályázatok megvalósulása ezen időponton túlnyúlik, akkor a szükséges időpontig.”

6. § Az Utasítás 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos adatszolgáltatási és közzétételi kötelezettség teljesítését az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvényben, valamint az Ávr. 7. és 8. mellékletében foglaltaknak megfelelően kell ellátni.”

7. § Az Utasítás 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázati felhívást az államtitkár véleményének kikérése mellett, a helyettes államtitkár felterjesztése alapján a miniszter hagyja jóvá.”

8. § Az Utasítás 10. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályázati felhívás alapján a pályázati adatlapok és útmutató összeállításáról és módosításáról a ZFF bevonásával és egyetértésével a kezelő szerv gondoskodik, és azt a helyettes államtitkár hagyja jóvá. A jóváhagyott adatlapok és útmutató közzétételéről – szükség esetén a ZFF bevonásával – a kijelölt szerv gondoskodik.”

9. § Az Utasítás 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázati felhívás – az Ávr. 66. § (2) bekezdésében megjelölt elemeken túl – tartalmazza:
a) a program keretében támogatható fejlesztéseket, intézkedéseket,
b) a pályázat elbírálásának szabályait,
c) a pályázattal kapcsolatos egyedi feltételeket,
d) a szakkivitelező megbízásával kapcsolatos feltételeket,
e) a mérőeszköz telepítésére vonatkozó feltételeket, valamint
f) a pályázat mellékleteinek felsorolását.”

10. § Az Utasítás 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § A pályázati felhívásban a támogatás intenzitása nem haladhatja meg a jogszabályban, illetve uniós állami támogatási szabályban meghatározott felső mértéket.”

11. § Az Utasítás 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatási szerződés – az általános szerződési feltételeken, valamint az Ávr. 73. §-ában megjelölt elemeken túl – tartalmazza:
a) a támogatás formáját,
b) a projekt megvalósításának kezdetét és befejezését, működtetési kötelezettség esetében annak időtartamát,
c) a költségek elszámolhatóságának szabályait,
d) a szakkivitelező megbízásával kapcsolatos feltételeket,
e) a mérőeszköz telepítésére vonatkozó feltételeket,
f) az üvegházhatású gáz kibocsátása csökkentésének várható és vállalt mértékét és igazolásának módját különösen a megtakarítás mérhetővé tétele érdekében,
g) a projekt megvalósítására vonatkozó jelentések elkészítésével kapcsolatos kötelezettségeket,
h) az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályokra történő utalást,
i) a közbeszerzéssel kapcsolatos szabályokra történő utalást,
j) a tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségeket,
k) a dokumentációs kötelezettségeket,
l) az ellenőrzés-tűrési kötelezettségeket,
m) a helyszíni ellenőrzések végzésére vonatkozó szabályokat,
n) a szerződésszegés eseteit, a támogatás kifizetésének felfüggesztésére, illetve a támogatás visszafizetésére, visszavonására vonatkozó szabályokat,
o) a szerződéstől való elállás szabályait és ennek jogkövetkezményeit,
p) a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket (szükség szerint) és
q) a szerződés módosításának folyamatát.”

12. § Az Utasítás 21. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Minisztérium és a kijelölt szerv közötti támogatási szerződésben:)

a) rögzíteni kell az Ávr. 73. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségek megtartását biztosító feltételeket, valamint”.

13. § Az Utasítás 23. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az utasításnak a Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználásának, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 18/2011. (III. 29.) NFM utasítás módosításáról szóló 41/2013. (XII. 5.) NFM utasítással (a továbbiakban: Mód. Utasítás) megállapított 12. §-át a Mód. Utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő pályázati eljárásokban is alkalmazni kell.”

14. § Az Utasítás

1. 5. § (1) bekezdésében a „klíma- és energiaügyért felelős államtitkár” szövegrész helyébe a „fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár” szöveg,

2. 5. § (9) bekezdésében az „Energia Központ Nonprofit Kft.” szövegrész helyébe a „NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság”, valamint a „közreműködő szerv” szövegrész helyébe a „kezelő szerv” szöveg,

3. 22. §-ában a „Zöldgazdaság Fejlesztésért és Klímapolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárság” szövegrész helyébe a „Zöldgazdaság Fejlesztésért, Klímapolitikáért és Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Helyettes Államtitkárság” szöveg,

lép.

15. § Hatályát veszti az Utasítás 1. § (2) bekezdése és a 18. § (3) bekezdése.

16. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

17. § A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kezelésének és gazdálkodásának szabályairól szóló 33/2013. (IX. 20.) NFM utasítás 18. § a) pontjában az „általa” szövegrész helyébe az „államtitkár által” szöveg lép.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. december 7. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére