• Tartalom

42/2013. (II. 18.) Korm. rendelet

42/2013. (II. 18.) Korm. rendelet

az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.02.21.

A Kormány

az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (1) bekezdés 15. pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 14. § tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés a) pont 4. alpontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

„2. EMIR: a 2007–2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 12. § (1) bekezdés c) pontjában nevesített egységes monitoring információs rendszer, valamint a Rendelet 119. § (1) bekezdésében nevesített elektronikus alkalmazás,”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdés 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában]

„6. közszféra szervezet: a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 6. § (1) bekezdés a)–f) pontja alapján ajánlatkérőnek minősülő szervezet, valamint a nevelési-oktatási, kulturális, felsőoktatási, szociális, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményt érintő projektje vonatkozásában az egyház és belső egyházi jogi személy,”

2. § Az R. 3. alcíme helyébe a következő alcím lép:

„3. Az önerő-támogatások kérelmezésének, döntéshozatalának közös szabályai”

3. § (1) Az R. 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önerő-támogatás odaítélése kérelemre, egyedi döntéssel történik. A döntés alapján vissza nem térítendő önerő-támogatás esetében önerő-támogatói okirat, visszatérítendő önerő-támogatás esetén támogatási szerződés megkötésére kerül sor. A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatási formát is tartalmazó önerő-támogatási döntés alapján önerő-támogatási szerződés kerül megkötésre.
(2) Az önerő-támogatási kérelem és mellékletei az NFÜ honlapján keresztül elérhető EMIR-en keresztül nyújtható be. Az EMIR működéséről az NFÜ a honlapján felhasználói útmutatót tesz közzé.”

(2) Az R. 5. § (3) bekezdés h) és i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A kérelem tartalmazza különösen]

h) a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepel vagy az adóhatóság által kibocsátott köztartozás mentességre vonatkozó hatósági bizonyítványt,
i) tájékoztatást a benyújtandó elszámolások ütemezett összegéről.”

(3) Az R. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az önerő-támogatási kérelem (3) bekezdésben foglalt bármely elemének hiányossága esetén az NFÜ a kérelem benyújtásától számított nyolc napon belül, az EMIR-en keresztül hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A hiánypótlási határidő legfeljebb a hiánypótlási felhívás közlésétől számított 8 nap.”

4. § (1) Az R. 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önerő-támogatás iránti kérelmek előterjesztését követően az NFÜ az általa működtetett EMIR-en keresztül hozzáférést biztosít az államháztartásért felelős miniszter részére. Az államháztartásért felelős miniszter véleményezési jogkört gyakorol a jelen rendelet szerinti eljárásban. Az államháztartásért felelős miniszter a kérelem és mellékletei EMIR-be történő feltöltését követően 5 napon belül elektronikusan, az EMIR-be feltöltött, önerő-támogatási kérelmenként egyedileg megfogalmazott véleményében tájékoztatja az NFÜ-t. Ha 5 napon belül az államháztartásért felelős miniszter nem ad vélemény, azt úgy kell tekinteni, hogy a kérelmet támogatja.”

(2) Az R. 6. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem részesülhet önerő-támogatásban a kérelmező, ha]

c) nem azonos a projekt kedvezményezettjével, vagy a nevében eljáró projektgazdával,”

(3) Az R. 6. § (2) bekezdés h)–j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nem részesülhet önerő-támogatásban a kérelmező, ha]

h) csőd-, felszámolási-, illetve végelszámolási eljárás hatálya alatt áll,
i) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (3) bekezdése szerinti köztartozása van,
j) a projektre vonatkozóan nem rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel.”

5. § (1) Az R. 7. § (1) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a következő g) és h) ponttal egészül ki:

[Az önerő-támogatási döntés meghozatala során figyelembe kell venni]

e) a kérelmező által előterjesztett – különösen a kérelmező gazdasági, költségvetési helyzetére vonatkozó – indokokat,
f) a projekt megvalósításához fűződő nemzetstratégiai megfontolásokat,
g) korábbi önerő-támogatási kérelemben vállalt ütemterv teljesülését,
h) az állami támogatási szabályoknak történő megfelelést.”

(2) Az R. 7. § (2)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a 7. § a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A nemzetstratégiai megfontolások tekintetében a döntéshozó állásfoglalása irányadó.
(2) A felterjesztett kérelmekről a döntéshozó folyamatos elbírálás keretében, a kérelem előterjesztésétől számított 15 napon belül dönt. A döntésre nyitva álló határidő a kérelem EMIR-be történő hiánytalan feltöltésével kezdődik. A döntésre nyitva álló határidőbe nem számítandó be a 6. § (1) bekezdésében foglalt időtartam.
(3) Az önerő-támogatást a döntéshozó a rendelkezésére álló források erejéig, derogációs kötelezettséggel érintett projektek esetében a projekt teljes önerő-igénye vonatkozásában biztosíthatja.
(4) Az önerő-támogatásra vonatkozó döntésről szóló értesítés tartalmazza a rendelet 24–26. §-ában foglalt kifogás lehetőségéről szóló tájékoztatást is.
(5) Ha az önerő-támogatás iránti kérelem olyan projekt megvalósításához kapcsolódik, amelyből a kedvezményezettnek bevétele (a továbbiakban: támogatással érintett bevétel) keletkezik, a kérelem beadásával egyidejűleg, de legkésőbb az önerő-támogatási szerződés vagy önerő-támogatói okirat közlését követő 7 napon belül a kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a támogatással érintett bevételeit maradéktalanul a rendszer fenntartására – pótlási, üzemeltetési, fejlesztési költségeire – fordítja.”

6. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § A támogatási döntést az NFÜ haladéktalanul feltölti az EMIR-be és arról az EMIR-en keresztül elektronikusan tájékoztatja a kérelmezőt. Az NFÜ a döntésről annak kézhezvételét követően haladéktalanul tájékoztatja a miniszterelnökséget vezető államtitkárt, az államháztartásért felelős minisztert és a helyi önkormányzatokért felelős minisztert.”

7. § Az R. 11. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önerő Alap pénzügyi lebonyolítására szolgáló számla felett a rendelkezési jogot az NFÜ gyakorolja, ellátja az Önerő Alap gazdálkodási feladatai tekintetében a szakmai teljesítésigazolást, az érvényesítést és az utalványozást, végzi az Önerő Alappal kapcsolatos könyvvezetési, finanszírozási, adatszolgáltatási és beszámolási feladatokat.
(3) Az NFÜ gondoskodik az Önerő Alapban rendelkezésre álló források, a megítélt önerő-támogatások és a visszafizetett önerő-támogatások EMIR-ben történő folyamatos, naprakész és átlátható nyilvántartásáról, számlákkal, bizonylatokkal és egyéb szükséges dokumentumokkal alátámasztva.”

8. § (1) Az R. 18. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az NFÜ jogosult az önerő-támogatási szerződéstől elállni és a támogatás egy részét vagy egészét a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti kamattal növelt összeggel visszakövetelni”

(2) Az R. 18. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[Az NFÜ jogosult valamennyi önerő-támogatási szerződéstől elállni és a támogatás egy részét vagy egészét a Ptk. szerinti kamattal növelt összeggel visszakövetelni]

e) ha a kedvezményezett az önerő-támogatási kérelemben meghatározott kifizetési ütemezéstől – az ütemezésben szereplő összeg 20%-át meghaladó mértékben – eltér.”

(3) Az R. 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a projekt önerő-támogatási szerződése az (1) bekezdés alapján megszűnik, a kedvezményezett köteles a már folyósított önerő-támogatást a folyósítás időpontjától számított, a Ptk. szerinti kamatokkal növelt mértékben, a visszavonásról szóló döntésben megadott fizetési számlára, de legkésőbb a projekt támogatási szerződése megszűnésétől számított 30 napon belül egy összegben visszafizetni.”

9. § A R. 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

19. § (1) Az NFÜ az önerő-támogatással összefüggő bűncselekmény gyanújának észlelése esetén büntetőeljárást kezdeményez.
(2) A támogatói okiratban foglaltak nem vagy nem megfelelő teljesítése esetén a 18. §-t és az (1) bekezdést kell alkalmazni.”

10. § Az R. 21. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az önerő-támogatás és a korábban megítélt támogatás együttesen nem eredményezhet olyan támogatási arányt, amely az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 25. §-a szerinti támogatás térképben meghatározott maximális támogatási intenzitás, és a regionális beruházási támogatás esetében a Szerződés 87. és 88. cikke alkalmazásában a támogatások bizonyos fajtáinak a közös piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról (általános csoportmentességi rendelet) szóló, 2008. augusztus 6-i 800/2008/EK bizottsági rendelet 13. cikk (6) bekezdésében előírt 25%-os saját forrás követelményébe ütközik.”

11. § Az R. 22. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás mértéke az önerő-támogatással együtt sem haladhatja meg a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükséges nettó költséget, beleértve az ésszerű nyereséget. Az önerő-támogatás mértékét az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló, 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat (a továbbiakban: Határozat) 5. cikke szerint kell megállapítani.
(4) Ha a kedvezményezett az önerő-támogatással együtt a Határozat 5. cikkének megfelelően meghatározott összeget meghaladó támogatásban részesül, köteles a túlkompenzációt visszafizetni. Ha a túlkompenzáció összege nem haladja meg az átlagos éves ellentételezés összegének 10%-át, a túlkompenzáció átvihető a következő időszakra, és levonható az arra az időszakra fizetendő támogatás összegéből.”

12. § Az R. 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kifogást a (3) bekezdésben és a (4) bekezdés a) pontjában foglalt eseteket kivéve a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (a továbbiakban: NFK) bírálja el. Az NFK a kifogás elbírálása során nincs kötve a kifogásban előterjesztettekhez.”

13. § Az R. 27. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A rendeletnek az EU Önerő Alap felhasználásának részletes szabályairól szóló 285/2012. (X. 9.) Korm. rendelet módosításáról szóló 42/2013. (II. 18.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Módr2.) megállapított rendelkezéseit a 6. § (2) bekezdés i) pontja, 7. § (1) bekezdés g) és h) pontja, a 7. § (5) bekezdése és a 18. § (1) bekezdés e) pontja kivételével a Módr2. hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

14. § A közúti közlekedésbiztonság egyes állami feladatainak teljesítéséhez szükséges pénzügyi forrásokról és azok felhasználásának módjáról szóló 188/1996. (XII. 17.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az 1. §-ban meghatározott bevételek közül a tárgyhónapot követő hónap 25. napjáig kell átutalni]

a) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámlájára (ÁHT: 333717, számlaszám: 10032000-00290737-57000006) az 1. § a) pontjában meghatározott 13,5%-ból 8,5%-ot,”

15. § Az R.

a) 2. § (1) bekezdés 5. pontjában a „köztartozás mentes” szövegrész helyébe „köztartozásmentes” szöveg,

b) 2. § (1) bekezdés 11. pontjában a „2007–2013 programozási” szövegrész helyébe a „2007–2013 közötti programozási” szöveg,

c) 7. § (1) bekezdés a) pontjában az „érintett” szövegrész helyébe az „államháztartásért felelős” szöveg,

d) 10. § (4) bekezdésében az „önerő-támogatási” szövegrészek helyébe az „önerő-támogatói” szöveg,

e) 14. § (1) bekezdésében a „kifizetésre” szövegrészek helyébe a „teljesítésre” szöveg,

f) 17. § (3) bekezdésében az „EMIR-rendszerbe” szövegrész helyébe az „EMIR-be” szöveg,

g) 17. § (4) bekezdésében az „EMIR-rendszerben” szövegrész helyébe az „EMIR-ben” szöveg,

h) 20. § (1) bekezdésében a „Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.)” szövegrész helyébe a „Ptk.” szöveg,

i) 21. § (6) bekezdésében a „önrész” szövegrész helyébe az „önerő” szöveg,

lép.

16. § Hatályát veszti az R.

g) 24. § (1) bekezdésében az „(1) bekezdése” szövegrész,

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. február 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére