• Tartalom

436/2013. (XI. 19.) Korm. rendelet

436/2013. (XI. 19.) Korm. rendelet

a sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III. 12.) Korm. rendelet, valamint a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.11.27.

A Kormány

a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontjában kapott felhatalmazás alapján,

a 2. alcím tekintetében a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontjában kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III. 12.) Korm. rendelet módosítása

1. § (1) A sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kötelezettségszegés megalapozott gyanúja esetén a sportfegyelmi bizottság elnöke sportfegyelmi eljárást indít. Az (1c) bekezdésben meghatározott kivétellel nem indítható sportfegyelmi eljárás, ha a kötelezettségszegés elkövetése óta a sportszövetség sportfegyelmi szabályzatában meghatározott határidő (a továbbiakban: elévülési határidő) eltelt. Külföldön elkövetett kötelezettségszegés esetén az elévülési határidőt az eljárás alá vont személy belföldre történő visszaérkezésétől kell számítani.”

(2) Az R. 4. §-a a következő (1a)–(1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A sportszövetség a sportfegyelmi szabályzatában az elévülési határidőt úgy állapíthatja meg, hogy az elévülési határidő
a) igazodjon a kötelezettségszegés tárgyi súlyához és
b) a kötelezettségszegéstől számított legalább 1 év, legfeljebb 10 év legyen.
(1b) Ha a sportszövetség sportfegyelmi szabályzata az elévülési határidőről nem rendelkezik, akkor az elévülési határidő a kötelezettségszegéstől számított egy év.
(1c) A verseny, mérkőzés vagy versenyrendszer (bajnokság) eredményének jogellenes befolyásolása esetén a sportfegyelmi eljárás megindításának joga nem évül el.”

(3) Az R. 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A sportfegyelmi bizottság elnöke nyolc napon belül írásban, a postai szolgáltatásokról szóló törvény szerinti tértivevény többletszolgáltatással feladott postai küldemény megküldésével értesíti az eljárás alá vont személyt, illetve sportszervezetet a sportfegyelmi eljárás megindításáról.”

(4) Az R. 4. §-a a következő (7)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett vagy meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy az értesítést nem veszi át, az értesítést a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni.
(8) Ha az értesítés a sportfegyelmi bizottsághoz „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, az értesítést – az ellenkező bizonyításig – a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
(9) A kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet a címzett a kézbesítési vélelem beálltáról történő tudomásszerzéstől számított 8 napon belül, de legkésőbb a kézbesítési vélelem beálltától számított 15 napos jogvesztő határidőn belül terjeszthet elő. A kérelemben elő kell adni azokat a tényeket, illetve körülményeket, amelyek a kézbesítés szabálytalanságát igazolják vagy a címzett önhibájának hiányát valószínűsítik.
(10) A (9) bekezdés szerinti kérelmet az a sportfegyelmi bizottság bírálja el, amelyik a kézbesítés tárgyát képező értesítést kiadmányozta. A kérelem előterjesztésének a sportfegyelmi eljárás megindítására halasztó hatálya van. Ha a sportfegyelmi bizottság a kérelemnek helyt ad, a sportfegyelmi eljárás megtartására az (5) bekezdésben és az 5. § (1) bekezdésében meghatározott határidőkre figyelemmel új határidőt tűz ki, amellyel szemben igazolási kérelem ismételt előterjesztésének nincs helye.”

2. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § Meg kell szüntetni a sportfegyelmi eljárást, ha annak tartama alatt az eljárás alá vont személy elhalálozik vagy az eljárás alá vont sportszervezet megszűnik.”

3. § Az R. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az első fokú sportfegyelmi határozat ellen az eljárás alá vont személy, illetve sportszervezet, valamint az, akinek jogát vagy jogos érdekét a határozat érinti, a kézbesítéstől számított tizenöt napon belül jogorvoslati kérelmet terjeszthet elő. A jogorvoslati kérelmet az első fokú határozatot hozó sportfegyelmi bizottság elnökénél kell benyújtani, aki azt a kérelem kézhezvételétől számított tizenöt napon belül az eljárás során keletkezett iratokkal együtt továbbítja a sportszövetség fellebbviteli szerve vezetőjének.”

4. § Az R. a következő 15. §-sal egészül ki:

15. § (1) E rendeletnek a sportfegyelmi felelősségről szóló 39/2004. (III. 12.) Korm. rendelet, valamint a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 436/2013. (XI. 19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: módosító rendelet) megállapított 4. § (1)–(1c) bekezdését a módosító rendelet hatálybalépése után elkövetett kötelezettségszegésekre, külföldön elkövetett kötelezettségszegés esetén a módosító rendelet hatálybalépését követően belföldre történő visszaérkezés esetében kell alkalmazni.
(2) A 8. § módosító rendelettel történt módosítása a módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő sportfegyelmi eljárásokat nem érinti.”

2. A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet módosítása

5. § A doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 43/2011. (III. 23.) Korm. rendelet 21. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A doppingeljárásban hozott első fokú határozat ellen az eljárás alá vont személy, illetve az, akinek jogát vagy jogos érdekét a határozat érinti, a kézbesítéstől számított tizennégy napon belül jogorvoslati kérelmet terjeszthet elő. A jogorvoslati kérelmet az első fokú határozatot hozó doppingbizottság elnökénél kell benyújtani, aki azt a kérelem kézhezvételétől számított tizenöt napon belül az eljárás során keletkezett iratokkal együtt továbbítja a dopping fellebbviteli bizottság vezetőjének.”

3. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. november 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére