• Tartalom

46/2013. (VIII. 7.) NFM rendelet

46/2013. (VIII. 7.) NFM rendelet

a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével, továbbképzésével, utánképzésével és vizsgáztatásával összefüggő díjakról szóló 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet módosításáról1

2013.08.12.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § (1) A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével, továbbképzésével, utánképzésével és vizsgáztatásával összefüggő díjakról szóló 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díj – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – a kérelem benyújtásáig vagy a vizsgára való jelentkezésig a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) kincstárnál vezetett 10032000-00289926-00000000 számú előirányzat-felhasználási keretszámlájára történő átutaláson kívül a közlekedési hatóságnál készpénzben is megfizethető oly módon, hogy a közlekedési hatóság szedi be a díjat, de az az NKH-t illeti.”

(2) Az R. 1. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Vizsgára jelentkezés esetében a vizsgadíjnak az eljáró hatóságot illető része a képző szerv útján a vizsgára való jelentkezésig fizetendő meg. A közúti közlekedési szakemberek vizsgáztatása esetén a közlekedési hatóság megbízása alapján a vizsgaszervezésben közreműködő képző szervet a vizsga díjának 78%-a, a közlekedési hatóságot a vizsga díjának 22%-a illeti meg.”

2. § Az R. 2. §-a a következő (3a)–(3c) bekezdésekkel egészül ki:

„(3a) A jogorvoslati eljárásban megfizetett igazgatási szolgáltatási díj visszatérítéséről az erről szóló döntés jogerőre emelkedését követő tizenöt napon belül kell gondoskodni.
(3b) Túlfizetés esetében az eljáró hatóság a díjtöbbletet hivatalból vagy az ügyfél kérelmére az erről szóló döntés jogerőre emelkedését követő tizenöt napon belül a kérelmező ügyfél részére, az általa írásban megjelölt számlaszámra vagy postai címre visszatéríti, ha a kérelem és a befizetést igazoló iratok alapján megállapítható, hogy a kérelmező az e rendeletben meghatározott mértéket meghaladó összegű díjat fizetett.
(3c) Amennyiben a visszatérítés kérelemre történik, a kérelemben meg kell jelölni a kérelmező nevét, címét, a keletkezett ügy iktatószámát, a visszatérítés okát, a számlatulajdonos nevét, a jóváírandó számlaszámot vagy a postai címet, ahová a kérelmező a visszatérített összeg kiutalását kéri.”

3. § Az R. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § Az e rendeletben meghatározott díjakra
a) a díjfizetés tárgya tekintetében az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 28. § (2)–(3) bekezdésében foglaltakat,
b) a díjfizetésre kötelezettek körének megállapítására az Itv. 31. § (1) bekezdés első mondatában, valamint 31. § (2) bekezdésében foglaltakat,
c) az elmulasztott díjfizetés pótlására vonatkozó felhívásra az Itv. 73/A. §-ában foglaltakat,
d) a mulasztási bírságra az Itv. 82. §-ában foglaltakat,
e) a jogorvoslati eljárásra az Itv. 32. §-ában foglaltakat
kell megfelelően alkalmazni, azzal, hogy ahol az Itv. illetéket említ, azon e rendelet tekintetében díjat kell érteni.”

4. § Az R. 5. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendeletnek a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével, továbbképzésével, utánképzésével és vizsgáztatásával összefüggő díjakról szóló 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet módosításáról szóló 46/2013. (VIII. 7.) NFM rendelettel (a továbbiakban: Mód. R.) megállapított rendelkezéseit a Mód. R. hatálybalépését követően kezdeményezett hatósági eljárásokban és vizsgajelentések esetében kell alkalmazni.”

5. § Az R. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

1. melléklet a 46/2013. (VIII. 7.) NFM rendelethez

Az R. mellékletének módosítása
1. Az R. melléklet II. rész A) pont 6. alpontjában a „Járműkezelési vizsga (A1, A korl., A, B,)” szövegrész helyébe a „Járműkezelési vizsga” szöveg lép.
2. Az R. melléklet II. rész A) pont 7. alpontjában az „(M)” szövegrész helyébe az „(AM)” szöveg lép.
3. Az R. melléklet II. rész A) pont 8. alpontjában a „Speciális tanpályán vezetés szakképzésben” szövegrész helyébe a „Speciális tanpályán vagy szimulátoron történő vezetés szaktanfolyami képzésben” szöveg lép.
4. Az R. melléklet II. rész A) pont 9. alpontjában a „Forgalmi vizsga (M, T)” szövegrész helyébe a „Forgalmi vizsga (AM, T)” szöveg lép.
5. Az R. melléklet II. rész A) pont 10. alpontjában a „Forgalmi vizsga (A1, A korl., A, B, B+E C1, D1, C, C1+E, C+E, D1+E, D+E, Tr,)” szövegrész helyébe a „Forgalmi vizsga (9., 11. pont kivételével)” szöveg lép.
6. Az R. melléklet II. rész A) pont 12. alpontjában a „Képesítő vizsgák forgalmi vezetési gyakorlata (C, D)” szövegrész helyébe a „Szakképesítés (felvételi és képesítő) gyakorlati vizsgái vizsgatárgyanként a 8. pont kivételével” szöveg lép.
7. Az R. melléklet II. rész B) pont 13. alpontjában az „A gépjárművezetői képesítési igazolvány, a gépkezelői jogosítvány, a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) alapján meghatározott képesítéshez kapcsolódó gyakorlati vizsgák tárgyanként” szövegrész helyébe a „Szakképesítés (felvételi és képesítő) gyakorlati vizsgái vizsgatárgyanként” szöveg lép.
8. Az R. melléklet II. rész B) pont 14. alpontjában a „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetési vizsga (B+E C1, D1, C1+E, C, D, C+E, D1+E, D+E)” szövegrész helyébe a „Biztonsági ellenőrzés és üzemeltetési vizsga” szöveg lép.
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. augusztus 13. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére