• Tartalom

557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet

557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelet

a szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről

2017.07.01.

A Kormány a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 129. § (1) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1 (1) A jövedéki adóról szóló törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerinti, a szárított és fermentált dohány belföldre történő behozatalához, tárolásához, értékesítéséhez és külföldre történő kiszállításához szükséges regisztrációt a regisztrációra kötelezettnek a vámhatóság honlapjáról letölthető, elektronikus regisztrációs adatlap kitöltésével a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, legkésőbb a szárított dohánnyal és a fermentált dohánnyal kapcsolatos tevékenység megkezdését megelőző 15. napig kell kérelmezni. A regisztrációs adatlap adattartalmát az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A vámhatóság a nyilvántartásba vételről a 2. mellékletben meghatározott adattartalmú igazolást ad ki.

(3) A Jöt. szerinti, a dohányimportáló és dohánykereskedő által teljesítendő bejelentést a vámhatóság honlapjáról letölthető, elektronikus bejelentő adatlap kitöltésével a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül kell megtenni. A bejelentő adatlap adattartalmát a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A regisztráció és a bejelentés elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.

1/A. §2 (1) A regisztrációra kötelezett termelő a megtermelt dohányt az 1. melléklet szerinti regisztrációs adatlapon megadott helyen tárolhatja fajtánként elkülönítetten, a mennyiségi számbavételt lehetővé tevő módon.

(2) A termelőnek a dohány jogszerű birtokban tartását a termelői, értékesítési szerződésben foglalt utolsó átvételi időpontot követően a megsemmisítésig az átvevő által kiállított olyan dokumentummal kell igazolnia, amely tartalmazza az át nem vett dohány mennyiségét és az átvétel megtagadásának okát.

(3) A termelő a (2) bekezdés szerinti megsemmisítés helyszínét, időpontját, a megsemmisíteni tervezett dohány mennyiségét legkésőbb a megsemmisítést 3 munkanappal megelőzően bejelenti a vámhatóságnak.

(4) A tárolt dohány mennyiségéről a vámhatóság kérésére a termelő adatot szolgáltat.

2. § Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez3


KÉRELEM
a szárított dohány és a fermentált dohány vámhatósági regisztrációjához

I.        Személyi adatok
    1.    Természetes személy esetében
1.1.    Neve:
1.2.    Születési helye, ideje:
1.3.    Anyja neve:
1.4.    Állandó lakcíme (tartózkodási helye):
1.5.    Adóazonosító jele:
1.6.    Vámazonosító száma (a továbbiakban: VPID):
1.7.    Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
    2.    Egyéni vállalkozó esetében
2.1.    Neve:
2.2.    Születési helye, ideje:
2.3.    Anyja neve:
2.4.    Állandó lakcíme (tartózkodási helye):
2.5.    Székhelye:
2.6.    Adószáma:
2.7.    VPID száma:
2.8.    Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
    3.    Jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetében
3.1.    Neve (elnevezése):
3.2.    Székhelye (belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetén nem kötelező):
3.3.    Adószáma:
3.4.    VPID száma:
3.5.    Regisztrációs száma (változásbejelentés esetén):
II.        A regisztrációköteles tevékenység:
    1.    1. Típusa a Jöt. szerint:
    2.    Kezdő dátuma:
    3.    Befejező dátuma (tevékenység megszüntetése esetén):
    4.    Földterület/Telephely címe/helyrajzi száma:
    5.    Földterület/Telephely használati jogcíme:
III.        A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):
IV.        A bejelentő adóazonosító jele:
V.         Az 1/A. § szerinti
    1.    külföldi partner neve:
    2.    Magyarország területén kívüli teljesítési hely címe:
    3.    szerződés megkötésének ideje:

2. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez4

IGAZOLÁS

szárított dohánnyal, fermentált dohánnyal kapcsolatos tevékenység regisztrálásáról


I.        Vámhatóság megnevezése:

A jövedéki adóról szóló törvény szerinti regisztrációs kérelem alapján a szárított dohánnyal, illetve fermentált dohánnyal kapcsolatban végzett tevékenységét az alábbi számon regisztráltam:

II.        Regisztrációs szám:

III.        Regisztrált személy:

1. Neve (elnevezése):

2. Székhelye/Lakcíme (ennek hiányában telephelye, tartózkodási helye):

3. Adószáma/adóazonosító jele:

IV.        A tevékenység végzésének típusa, helye, címe:

V.        A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):

A vámhatósági regisztrációs számot minden módosításnál, illetve bejelentésnél kötelező feltüntetni.

VI.         Külföldi partner neve:


Kelt: ………………………………

3. melléklet az 557/2013. (XII. 31.) Korm. rendelethez5


Bejelentés
szárított dohány, fermentált dohány szállításáról

I.        A regisztrált személy
    1.    Neve (elnevezése):
    2.    Székhelye (belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó esetén nem kötelező):
    3.    Adószáma/adóazonosító jele:
    4.    VPID száma:
    5.    Regisztrációs száma:
II.        A Jöt. szerinti tevékenység típusa:
III.        A dohány típusa(i) (szárított és/vagy fermentált):
IV.        A bejelentett termék mennyisége (kg):
V.        A szállításra vonatkozó adatok:
    1.    Indulási hely:
    2.    Indulás időpontja:
    3.    Érkezési hely címe/helyrajzi száma:
    4.    Érkezés várható időpontja:
    5.    Címzett:
    6.    Szállító jármű forgalmi rendszáma:
VI.        A bejelentő adóazonosító jele:
5

A 3. melléklet a 419/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére