• Tartalom

56/2013. (IX. 20.) HM utasítás

56/2013. (IX. 20.) HM utasítás

a Katonai Vizsgaközpontban végrehajtandó vizsgáztatás előkészítéséről, valamint a tananyagtartalom kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról1

2013.09.21.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a minősítő vizsgák végrehajtása érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) rektorát, hogy biztosítsa az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását.

2. § Az utasítás alkalmazásában:

a) KVK: Katonai Vizsgaközpont, amely az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (a továbbiakban: NKE HHK) szervezetében működő, a tiszti és altiszti minősítő vizsgák előkészítéséért és végrehajtásáért felelős szervezet,

b) minősítő vizsga: az előmeneteli rendszer működtetése érdekében végrehajtott olyan számonkérés, ahol a jelentkezők önálló felkészülést követően a meghirdetett vizsgaidőpontokban általános katonai ismeretekből tesznek tanúbizonyságot felkészültségükről,

c) tananyag: a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF) által lektorált és a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) által jóváhagyott általános katonai ismeretanyag,

d) vizsgaanyag: a rendfokozatonként differenciált általános katonai vizsga alapját képező tudástartalom.

2. A minősítő vizsgák előkészítésének feladatai

3. § A HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF), a HVK Személyzeti Csoportfőnökséggel (a továbbiakban: HVK SZCSF), valamint az NKE HHK-val együttműködésben kidolgozza a minősítő vizsgáztatás rendszerét 2013. november 30-ig.

3. Az általános katonai vizsgák tananyagának és vizsgaanyagának kidolgozása

4. § (1) A HVK KIKCSF – együttműködve a HM Jogi Főosztállyal, a HVK Felderítő Csoportfőnökséggel, a HVK Hadműveleti Csoportfőnökséggel, a HVK Logisztikai Csoportfőnökséggel, a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökséggel, az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal, az MH Geoinformációs Szolgálattal, az MH Egészségügyi Központtal és az MH Altiszti Akadémiával – összeállítja az általános katonai ismeretanyaghoz rendfokozatonként javasolt szakirodalom-jegyzéket, amelyet 2013. szeptember 30-ig megküld az NKE HHK részére.

(2) A szakirodalom-jegyzék alapján az NKE HHK kidolgozza az általános katonai tananyagot, valamint a rendfokozatonként differenciált vizsgaanyagokat, és azokat 2013. október 31-ig megküldi a HVK KIKCSF részére.

(3) A HVK KIKCSF – együttműködve az (1) bekezdésben felsorolt szervezetekkel – lektorálja a javasolt általános katonai tananyagot és a rendfokozatonként differenciált vizsgaanyagokat, majd ezt követően jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére 2013. november 15-ig.

(4) A HVK KIKCSF a jóváhagyott általános katonai tananyagot és vizsgaanyagokat megküldi az NKE HHK részére 2013. november 30-ig.

(5) Az NKE HHK intézkedik 2013. december 15-ig az általános katonai tananyag és vizsgaanyagok interneten történő közzétételéről.

4. Egyéb rendelkezések

5. § (1) Az NKE HHK dékánja a KVK elvégzett tevékenységéről félévente, a félévet követő hónap közepéig – első alkalommal 2014. január 15-ig – a próbavizsgák, minősítő vizsgák eredményéről, tapasztalatairól azok befejezését követő egy hónapon belül a HVK SZCSF útján jelentést terjeszt fel a HVKF részére, amelyről a HVK SZCSF tájékoztatja a HM HPF-et.

(2) A próbavizsgáztatást 2013. december 20-ig a KVK hajtja végre. A próbavizsgák végrehajtására a HVK SZCSF javaslata alapján a HVKF rendfokozatonként 5-5 főt jelöl ki.

(3) A KVK 2014. március 1-jétől végzi az első minősítő vizsgák végrehajtását.

(4) Az NKE HHK első alkalommal 2014. január 31-ig, ezt követően minden év január 31-ig az NKE hivatalos honlapján közzéteszi a tárgyévre vonatkozó vizsgaidőpontokat.

(5) Az NKE HHK – a HVK KIKCSF-fel együttműködve – minden év december 31-ig felülvizsgálja a kiadott vizsgaanyagokat.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az uatsítást a 66/2017. (XI. 30.) HM utasítás 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2017. december 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére