• Tartalom

57/2013. (IX. 20.) HM utasítás

57/2013. (IX. 20.) HM utasítás

a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról

2022.10.14.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 11. § (1) bekezdés c) pontja, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1)1 Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre (a továbbiakban: honvédelmi szervezet) terjed ki.

(2)2 A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 69. § (2) bekezdés b) pontja alapján munkáltatói intézkedésben megállapított, nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső azon jogviszonyokban, amelyek esetében a KNBSZ jogosult az ellenőrzés lefolytatására, ezen utasítás szerinti eljárásrendet kell alkalmazni.

(3) Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, hogy az utasításban meghatározott feladatok végrehajtásában működjön közre.

2. A nemzetbiztonsági ellenőrzés lefolytatásával kapcsolatos általános szabályok

2. §3 A foglalkoztató szervezeteknél az 1. § (2) bekezdése szerinti jogviszonyban foglalkoztatott személy (a továbbiakban: ellenőrzött) esetében a nemzetbiztonsági ellenőrzést (a továbbiakban: ellenőrzés) a KNBSZ hajtja végre.

3. § (1)4 Az ellenőrzés alapjául szolgáló jogviszony létrehozatalát megelőző ellenőrzést az Nbtv. 70. § (2) bekezdés d) és e) pontja esetén a miniszter, vagy a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény, valamint a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet, vagy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény, vagy a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló 2018. évi CXIV. törvény, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény, vagy a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján a jogviszony létesítésére jogosult személy (a továbbiakban: kezdeményező) írásban, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetbiztonsági Főosztály (a továbbiakban: HM NBF) útján a KNBSZ-nél, az 1. melléklet szerinti okmányon kezdeményezi. A KNBSZ állományának nemzetbiztonsági ellenőrzését a KNBSZ főigazgatója kezdeményezi és egyben elrendeli.

(2)5 Az ellenőrzés kizárólag az Nbtv. és a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet alapján munkaköri jegyzékben, illetve állománytáblában vagy a kormányzati irányítás alá nem tartozó foglalkoztató szervezet esetében a szervezet vezetője által munkáltatói intézkedésben ellenőrzés alá eső jogviszonyként megjelölt munkakörök esetében kezdeményezhető.

4. § (1)6 A foglalkoztató szervezetek vezetői legalább egy főt (a továbbiakban: nemzetbiztonsági összekötő) jelölnek ki az ellenőrzéssel összefüggő, ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtására. A kijelölést a nemzetbiztonsági összekötő munkaköri leírásában rögzíteni kell.

(2)7 A foglalkoztató szervezetek vezetői a HM NBF részére megküldik a nemzetbiztonsági összekötők nevét, elérhetőségét, továbbá az ezen adatokban bekövetkezett változásokat.

(3) Az ellenőrzések egységes végrehajtásának biztosítása érdekében a nemzetbiztonsági összekötő

a)8 a foglalkoztató szervezetnél folyamatosan vezeti a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyok nyilvántartását – beleértve a nemzetbiztonsági ellenőrzésre okot adó minősített adat felhasználás tervezett szintjét –, kezeli a 17. § szerinti iratokat,

b) biztosítja az ellenőrzéshez szükséges biztonsági kérdőívet (a továbbiakban: kérdőív) és gondoskodik arról, hogy azt az ellenőrzöttek a kezdeményezést megelőzően kitöltsék,

c)9 biztosítja az 1. melléklet szerinti ellenőrzést kezdeményező okmányt,

d) a kitöltött és aláírt kérdőívet eljuttatja és a kezdeményező okmányt aláírásra felterjeszti a kezdeményező részére,

e)10 előzetesen egyeztet a HM NBF-fel a kezdeményezések ütemezéséről, valamint megküldi az aláírt kezdeményezést és a kérdőívet a HM NBF részére,

f)11 közreműködik a a nemzetbiztonsági ellenőrzés és a felülvizsgálati eljárás során a biztonsági kérdőív kitöltésének eljárási szabályairól, valamint a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggésben a lényeges adatokban bekövetkezett változás bejelentésének rendjéről szóló 418/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. melléklete szerinti adatlap HM NBF-hez történő eljuttatásában,

g) közreműködik a Korm. rendelet 6. §-a szerinti megkeresés ellenőrzött részére történő eljuttatásában,

h) tájékoztatja az ellenőrzöttet az ellenőrzés menetéről, különösen a kérdőív szempontjából lényeges adatok változása esetén követendő eljárásról, a nyilatkozattételi kötelezettségekről és a jogorvoslatról,

i)12 közreműködik a 16. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatás végrehajtásában,

j)13 az a)–i) pontokban felsorolt feladatok végrehajtása során szükség szerint kapcsolatot tart a HM NBF-fel,

k)14 az új beosztások és az újonnan beosztásba helyezett személyek tekintetében soron kívül tájékoztatja a HM NBF kapcsolattartóját az a) pont szerinti nyilvántartás változásairól.

(4)15 A biztonsági szakvéleménnyel rendelkező személyek esetén a (3) bekezdés e) pontja szerinti előzetes egyeztetést a kockázatmentes biztonsági szakvélemény érvényességi idejének lejártát megelőző 180. napig kell végrehajtani.

5. § (1)16 A kitöltött és aláírt kérdőívet az ellenőrzött által lezárt borítékban kell az NBI részére továbbítani. A zárt borítékot csak a HM NBF, az ellenőrzést végrehajtó KNBSZ szervezeti elem állománya, illetve az ellenőrzött bonthatja fel.

(2)17 A 4. § (3) bekezdés e) pontja szerinti egyeztetést követően a kezdeményezést olyan időpontban kell megküldeni a HM NBF részére, hogy az ellenőrzés végrehajtására és a biztonsági szakvélemény elkészítésére a 9. § (5) bekezdésében meghatározott időtartam rendelkezésre álljon.

(3)18 A kérdőív elektronikusan letölthető a www.nbf.hu honlapról. A kérdőív szempontjából lényeges adatok körét, valamint a kérdőív szempontjából lényeges adatok változásának bejelentésére szolgáló adatlap mintáját a Korm. rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.

(4)19 Az ellenőrzött a 4. § (3) bekezdés h) pontja szerinti tájékoztatás tudomásul vételére vonatkozó nyilatkozatát és a Korm. rendelet 5. §-ában foglalt írásbeli hozzájárulását a 2. melléklet szerinti nyilatkozat aláírásával a nemzetbiztonsági összekötőnél teszi meg. A nemzetbiztonsági összekötő a nyilatkozatot – annak aláírását követően – megküldi a HM NBF részére.

6. § (1)20 A HM NBF a 4. § (3) bekezdés e) pontja szerinti egyeztetés keretében vizsgálja, hogy

a) a kezdeményezés az arra jogosulttól származik-e,

b) a kezdeményezés szerinti jogviszony nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonynak minősül-e,

c)21 a kérdőív tartalmazza-e az ellenőrzött nemzetbiztonsági ellenőrzéshez történő, az Nbtv. 71/A. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulását, és

d) az ellenőrzés a KNBSZ illetékességébe tartozik-e.

(2)22 A HM NBF fontossági sorrendet állapít meg, ha az egyeztetések során a nemzetbiztonsági összekötők által jelzett, ellenőrzésre tervezett személyek száma azt szükségessé teszi. A sorrend megállapításánál elsőbbséget kell biztosítani a nemzetközi kötelezettségvállalás miatt szükséges kezdeményezéseknek.

7. § (1)23 Ha a kezdeményezés vagy a kérdőív nem felel meg az Nbtv. előírásainak, azt a HM NBF a kifogások megjelölésével hiánypótlás céljából visszaküldi a kezdeményező részére. Hiánypótlás nélkül az ellenőrzés nem hajtható végre.

(2)24 A törvényes követelményeknek megfelelő kezdeményezést, illetve kérdőívet a HM NBF – az ellenőrzés elrendelésére vonatkozó javaslatával – a 9. § (1) bekezdése szerinti elrendelésre jogosult részére soron kívül felterjeszti.

(3)25 Azon ellenőrzöttek esetében, akik nem tartoznak a foglalkoztató szervezetek állományába, de ellenőrzésük a KNBSZ hatáskörébe tartozik, a kezdeményezésre jogosultakkal a HM NBF vagy a KNBSZ kijelölt szervezeti eleme tartja a kapcsolatot.

8. §26 A HM NBF

a) a 4. § (3) bekezdésében rögzített feladataik végrehajtásában támogatja a nemzetbiztonsági összekötőket,

b) továbbítja a kezdeményezőhöz a Korm. rendelet 6. §-a szerinti megkeresést,

c)27

d)28

e) tájékoztatja a kezdeményezőt, illetve a kezdeményező útján az ellenőrzöttet az ellenőrzés eredményéről.

3. Az ellenőrzési eljárás

9. § (1)29 Az ellenőrzést a KNBSZ főigazgatója a kezdeményező okmány, valamint a kitöltött és az ellenőrzött által aláírt kérdőív alapján – a 6. § (2) bekezdésében foglalt, valamint egyéb nemzetbiztonsági vagy honvédelmi érdekből meghatározott fontossági sorrend figyelembevételével – az Nbtv. 71/B. § (1) bekezdése alapján 8 napon belül elrendeli.

(2)30 A kezdeményező okmányon fel kell tüntetni az elrendelést és annak időpontját.

(3)31 Ha az ellenőrzés nem tartozik a KNBSZ hatáskörébe, az iratokat a kezdeményező egyidejű tájékoztatása mellett a HM NBF továbbítja a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszterhez.

(4) Az ellenőrzés akkor is végrehajtható, ha a kérdőíven az előírt hozzátartozói tudomásulvételt igazoló nyilatkozat hiányzik.

(5)32 Ha a kezdeményező értesítést kap a nemzetbiztonsági ellenőrzés határidejének Nbtv. 71/B. § (1) bekezdése szerinti meghosszabbításáról, arról az ellenőrzöttet az Nbtv. 71/B. § (2) bekezdése alapján haladéktalanul értesíti.

10. § (1)33 Az ellenőrzés elrendelését követően a HM NBF haladéktalanul továbbítja az okmányokat a KNBSZ ellenőrzést végrehajtó szervezeti elemének vezetője részére.

(2)34 Ha az ellenőrzés végrehajtása érdekében az ellenőrzött személyianyag-gyűjtőjének biztosítása szükséges, azt a HM NBF közvetlenül kéri be a foglalkoztató szervezettől. A foglalkoztató szervezet 5 napon belül köteles az ellenőrzött személyianyag-gyűjtőjét a KNBSZ részére megküldeni.

11. § (1)35 A KNBSZ illetékes szervezeti eleme végrehajtja az ellenőrzést, és az Nbtv. 71/C. § (1) bekezdése alapján elkészíti a 3. melléklet szerinti biztonsági szakvéleményt.

(2) A biztonsági szakvéleményben rögzíteni kell a döntés indokait. Kockázati tényező megállapítása esetén csak megalapozott és bizonyítható tényeken alapuló adatok tüntethetőek fel. A biztonsági szakvélemény nem tartalmazhat olyan adatot, amely a titkos információgyűjtő tevékenységet veszélyeztetné, vagy a minősített adatok védelmére vonatkozó előírásokat sértené. Az alkalmazott intézkedések törvényességéért a KNBSZ a felelős.

12. § (1)36 A kezdeményező az ellenőrzés tartama alatt a Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott adatok változása esetén fennálló bejelentési kötelezettség keretében hozzá eljuttatott, az ellenőrzött által kitöltött és aláírt adatlapot a változás tudomására jutásával haladéktalanul a nemzetbiztonsági összekötő útján, futárszolgálat közreműködésével, az ellenőrzött nevét feladóként megjelölő zárt borítékban megküldi a HM NBF részére, valamint kockázati tényező észlelése esetén a HM NBF útján értesíti a KNBSZ-t.

(2)37 Az Nbtv. 68. § (1) bekezdése szerinti kockázati tényezőkre utaló körülményeket vagy az ilyen körülményeket tartalmazó írásbeli bejelentéseket a munkáltatói jogkört gyakorló a KNBSZ és az MH együttműködésének szabályairól szóló miniszteri utasításban meghatározottak szerint a KNBSZ illetékes műveleti tisztje részére továbbítja.

13. § (1) Az ellenőrzés eredményének ellenőrzöttel való ismertetéséért a kezdeményező, vagy az általa kijelölt személy a felelős. A tájékoztatás során a KNBSZ által megjelölt minősített adatokról az ellenőrzött nem tájékoztatható.

(2)38 Az ellenőrzés végrehajtásának eredményét úgy kell ismertetni, hogy az biztosítsa az ellenőrzött Nbtv. szerinti jogorvoslati jogának érvényesítését. Az ismertetés megtörténtét az ellenőrzött a 3. melléklet szerinti szakvélemény aláírásával tanúsítja. A szakvéleményben foglaltakkal kapcsolatos panaszát az ellenőrzött a 4. melléklet szerinti nyilatkozat kitöltésével teheti meg.

14. §39

15. §40 Az ellenőrzött az Nbtv. 72/D. § (1) bekezdése szerinti, miniszterhez címzett panaszát a HM NBF útján juttatja el a KNBSZ főigazgatójához, aki

a) egyetértése esetén az Nbtv. 72/D. § (3) bekezdése szerint jár el, vagy

b) egyet nem értése esetén az Nbtv. 72/D. § (4) bekezdése szerint jár el azzal, hogy az állásfoglalás előkészítéséért a KNBSZ illetékes szervezeti eleme felel.

16. § (1)41 A kezdeményező vagy az általa kijelölt személy az ellenőrzés megszüntetését célzó, az Nbtv. 72/A. § (1) bekezdése szerint a KNBSZ irányába fennálló tájékoztatási kötelezettségét a HM NBF részére teljesíti. Ha a tájékoztatás eredményeként a KNBSZ főigazgatója az ellenőrzést megszünteti, arról az HM NBF értesíti a kezdeményezőt, valamint a kezdeményező útján az ellenőrzöttet.

(2) A KNBSZ főigazgatója a megszüntető döntését és annak indokát az 5. melléklet szerinti okmányon tünteti fel.

17. §42 A biztonsági szakvélemény két példányban készül. Az 1. számú példányt a HM NBF továbbítja a kezdeményező részére, aki a 13. § (1) bekezdése szerinti tájékoztatást követően azt megküldi az illetékes nemzetbiztonsági összekötő részére. Az illetékes nemzetbiztonsági összekötő a biztonsági szakvélemény az ellenőrzött által aláírt 1. számú példányát az egyéb anyagoktól elkülönítve, zárt borítékban tárolja. A biztonsági szakvélemény 2. számú példányát a KNBSZ tárolja.

4. A nemzetbiztonsági ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos egyéb rendelkezések

18. § (1)43 Az ellenőrzést végrehajtó KNBSZ szervezeti elemek által az ellenőrzés végrehajtása során alkalmazandó intézkedésekkel kapcsolatos részletes szabályokat a KNBSZ főigazgatója határozza meg.

(2) A nemzetbiztonsági ellenőrzés során keletkezett anyagokból adatszolgáltatás kizárólag a miniszter vagy a KNBSZ főigazgatójának engedélyével, az Nbtv. vonatkozó előírásai szerint teljesíthető.

(3) A KNBSZ az ellenőrzés végrehajtása során keletkezett iratokat az egyéb nemzetbiztonsági és más tevékenységétől elkülönített adattárban kezeli.

19. § (1) A KNBSZ állományára vonatkozó ellenőrzést a KNBSZ főigazgatója tervezi.

(2) A KNBSZ állománya tekintetében lefolytatott ellenőrzések anyagait a 18. § (3) bekezdése szerinti adattártól elkülönítetten kell kezelni.

20. § A biztonsági szakvélemény 5 évig érvényes, a biztonsági szakvélemény alapján kiadásra kerülő személyi biztonsági tanúsítvány érvényességi idejét a minősített adat védelméről szóló törvény (a továbbiakban: Mavtv.) rögzíti.

5. Záró rendelkezések

21. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

22. §44 (1) A foglalkoztató szervezeteknél – kivéve a KNBSZ-t – az ellenőrzés alá eső jogviszonyokat 2015. szeptember 30-ig kell megállapítani és megjelölni a munkaköri jegyzékekben és az állománytáblákban. Az ellenőrzés alá eső jogviszonyok megállapítása során kerülni kell az általánosításokat, és alapvetően a legalább „Bizalmas!” minősítésű adatok megismerésére és felhasználására ténylegesen jogosult munkaköröket kell nevesíteni a Mavtv. szerinti szükséges ismeret elvének betartásával.

(2) Az Nbtv. 69. § (2) bekezdés b) pontjára figyelemmel a kormányzati irányítás alatt nem álló foglalkoztató szervezet vezetője az Nbtv. 69. § (2) bekezdés b) pontja szerinti munkáltatói intézkedést 2015. szeptember 30-ig felülvizsgálja, és a KNBSZ főigazgatója útján jóváhagyásra felterjeszti a miniszter részére.

(3)45

23. §46

1. melléklet az 57/2013. (IX. 20.) HM utasításhoz47

(KEZDEMÉNYEZŐ SZERVEZET MEGNEVEZÉSE) . számú példány
Nyt. szám:
(Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója)
(HM Nemzetbiztonsági Főosztály főosztályvezető neve, rendfokozata)
(a HM Nemzetbiztonsági Főosztály főosztályvezetője útján)
Budapest
Tárgy: nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezése
Tisztelt Főigazgató Úr/Altábornagy Úr, Jelentem!
A ..................................................................................................................... (foglalkoztató szervezet megnevezése) állományába tartozó ..................................................................... (feladat megnevezése) az alábbi személy nemzetbiztonsági ellenőrzése vált szükségessé:
Név (születési név), állománykategória, rendfokozat, SZTSZ:
Születési hely, idő, anyja neve:
Bejelentett lakóhely:
Jelenlegi beosztás megnevezése:
MAK:
Tervezett beosztás/külszolgálat megnevezése, kiutazás várható időpontja:
MAK:
A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 74. § i) pont ... alpontja, valamint a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet ....... melléklet ... pontja alapján nevezett nemzetbiztonsági ellenőrzését kezdeményezem, egyben kérem nemzetbiztonsági ellenőrzésének elrendelését.
Csatolva: 1 db zárt boríték (biztonsági kérdőív)
1 db nyilatkozat
(Székhely), ..............................................
..................................................................
parancsnok neve, rendfokozata
A nemzetbiztonsági ellenőrzést elrendelem.
Budapest, ...................................................
..................................................................
elrendelő
Készült: 2 példányban
Egy példány: ...... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják: 1. sz. pld.: KNBSZ

2. sz. pld.: Kezdeményező

2. melléklet az 57/2013. (IX. 20.) HM utasításhoz48

NYILATKOZAT

Alulírott

(név, rendfokozat),
(születési hely, idő, anyja neve),
(bejelentett lakóhely)
a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 74. § i) pont ... alpontja, valamint a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörét érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek meghatározásáról szóló 2/2015. (IV. 10.) HM rendelet .............. melléklet ... pontja alapján tudomásul veszem, hogy jelenlegi/tervezett1 beosztásom nemzetbiztonsági ellenőrzést igényel.

Tájékoztatást kaptam a nemzetbiztonsági ellenőrzés menetéről, a nemzetbiztonsági ellenőrzés és a felülvizsgálati eljárás során a biztonsági kérdőív kitöltésének eljárási szabályairól, valamint a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggésben a lényeges adatokban bekövetkezett változás bejelentésének rendjéről szóló 418/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. mellékletében rögzített lényeges adatok köréről, a lényeges adatok bejelentésének rendjéről, nyilatkozattételi kötelezettségeimről és a nemzetbiztonsági ellenőrzéshez kötődő jogorvoslatról.

Hozzájárulok/nem járulok hozzá2 ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzés kezdeményezője a személyügyi nyilvántartást kezelő szerv útján és az általa kezelt adatok közül a biztonsági kérdőív I–IV. pontjában foglalt lényeges adatok, tények és körülmények változásáról annak tudomására jutásától számított 15 napon belül tájékoztassa a HM Nemzetbiztonsági Főosztályt.

Hozzájárulásom megtagadása esetén tudomásul veszem, hogy a Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt valamennyi, a biztonsági kérdőív szempontjából lényeges adat változásáról az Nbtv.-ben és a Korm. rendeletben foglaltak szerint változásbejelentési kötelezettség terhel.



(Település), 2..............................................
.............................................................
ellenőrzésre kötelezett






_____________________
1 A megfelelő rész aláhúzandó!
2 A megfelelő rész aláhúzandó!

3. melléklet az 57/2013. (IX. 20.) HM utasításhoz49

Nyt. szám:
Hiv. szám:
(Kezdeményező neve, rendfokozata,
szervezetének megnevezése,
beosztása)
Helyőrség
Tárgy: biztonsági szakvélemény
Tisztelt (…)!
Tájékoztatom, hogy a fenti hivatkozási számon a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső jogviszonyt betöltő vagy jogviszonyba jelölt név, állománykategória, rendfokozat (születési hely, idő, anyja neve) vonatkozásában a ................ év ............................. hó ............ napján elrendelt nemzetbiztonsági ellenőrzést a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat végrehajtotta.
Nevezettel összefüggésben, nemzetbiztonsági szempontú biztonsági kockázati tényező nem merült fel/ kockázati tényező merült fel1.
Az érintett a jelen biztonsági szakvéleményben foglaltak ellen a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/D. § (1) bekezdésében meghatározottak alapján panasszal élhet.
Budapest, ..............................................
.................................................................
főigazgató
A biztonsági szakvéleményben foglaltakat megismertem. A szakvéleményben foglaltakkal szemben panasszal nem élek/panasszal élek!2
.............................................., ..............................................
.........................................................................................................
nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vont személy
Készült: 2 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző:
Kapják: 1. sz. pld.: Kezdeményező
2. sz. pld.: KNBSZ
_______________________________
1 A megfelelő rész aláhúzandó! Kockázati tényező megállapítása esetén – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 71/C. § (1) bekezdés c) pontja szerint – fel kell sorolni a kockázati tényező megállapításának indokait.
2 A megfelelő rész aláhúzandó! Panasz esetén a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 57/2013. (IX. 20.) HM utasítás 4. mellékletét töltse ki.

4. melléklet az 57/2013. (IX. 20.) HM utasításhoz50


. számú példány


NYILATKOZAT


Alulírott (..........................................................) név (.................................) rendfokozat (születési hely, idő, anyja neve) kijelentem, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésem eredményét tartalmazó biztonsági szakvéleményt előttem ismertették. Az azzal kapcsolatos jogorvoslati jogomról tájékoztattak.

A biztonsági szakvéleményben foglaltakkal szemben panasszal élek.1






Budapest, ................... év ................... hó ........... nap
............................................................
ellenőrzött








Készült: 1 példányban
Egy példány 1 lap
Ügyintéző:
Kapják: 1. sz. pld.: Kezdeményező/nemzetbiztonsági összekötő/HM NBF2




______________________
1 Az érintettnek rögzítenie kell a kifogásolt megállapításokat és kifogásának okait!
2 A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/D. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek ellenőrzésével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 57/2013. (IX. 20.) HM utasítás 15. §-ában foglaltakra figyelemmel.

5. melléklet az 57/2013. (IX. 20.) HM utasításhoz51

KATONAI NEMZETBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT

. számú példány

Nyt. szám:
Hiv. szám:1

(Kezdeményező neve, rendfokozata,
szervezetének megnevezése,
beosztása)

(HM Nemzetbiztonsági Főosztály főosztályvezető neve, rendfokozata)
a HM Nemzetbiztonsági Főosztály
főosztályvezetője útján

Helyőrség

Tárgy: nemzetbiztonsági ellenőrzés megszüntetése

Tisztelt ( )!

A fenti hivatkozási számú ügyirata alapján a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 72/A. § (2) bekezdése szerint

(név, rendfokozat, születési hely, idő, anyja neve) személyét érintően a 20............. év ..................... hó ......... napján,
......................... nyt. számon elrendelt nemzetbiztonsági ellenőrzést megszüntetem.

Kérem, hogy az Nbtv. 72/A. § (3) bekezdése alapján a megszüntetés tényéről az érintett személyt haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjék.

Budapest, 2............................................................
............................................................
főigazgató


Készült: 1 példányban
Egy példány 1 lap
Ügyintéző:
Kapják: 1. sz. pld.: KNBSZ



_____________________________________
1 A nemzetbiztonsági ellenőrzés megszüntetésére vonatkozó okmány száma.
1

Az 1. § (1) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § (2) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § (1) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

7

A 4. § (2) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (3) bekezdés a) pontja a 9/2018. (II. 28.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 4. § (3) bekezdés c) pontja a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (3) bekezdés e) pontja a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 9. pontja, a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1–2. pontja szerint módosított szöveg.

12

A 4. § (3) bekezdés i) pontja a 9/2018. (II. 28.) HM utasítás 4. § a) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 4. § (3) bekezdés j) pontja a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

14

A 4. § (3) bekezdés k) pontját a 9/2018. (II. 28.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, szövege a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

15

A 4. § (4) bekezdését a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

17

Az 5. § (2) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

18

A 3. § (3) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 8. § b) pontja, a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

19

Az 5. § (4) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

20

A 6. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

21

A 6. § (1) bekezdés c) pontja a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

22

A 6. § (2) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

23

A 7. § (1) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

24

A 7. § (2) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

26

A 8. § nyitó szövegrésze a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 5. pontjával megállapított szöveg.

27

A 8. § c) pontját a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 5. § 1. pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 8. § d) pontját a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 5. § 1. pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 9. § (1) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 15. pontja és 8. § c) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 9. § (2) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

31

A 9. § (3) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

32

A 9. § (5) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

34

A 10. § (2) bekezdése a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

35

A 11. § (1) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

37

A 12. § (2) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

38

A 13. § (2) bekezdése a 4/2017. (II. 3.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

39

A 14. §-t a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

40

A 15. § a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 4. §-ával megállapított, nyitó szövegrésze a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

43

A 18. § (1) bekezdése a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 6. § 21. pontja szerint módosított szöveg.

44

A 22. § a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

45

A 22. § (3) bekezdését a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 5. § 2. pontja hatályon kívül helyezte.

46

A 23. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

49

A 3. melléklet a 37/2022. (X. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

50

A 4. melléklet a 4/2017. (II. 3.) HM utasítás 5. §-ával megállapított, a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 9. pontja szerint módosított szöveg.

51

Az 5. melléklet a 33/2015. (VI. 30.) HM utasítás 7. § (4) bekezdésével megállapított, a 71/2019. (XII. 23.) HM utasítás 3. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére