• Tartalom

6/2013. (VII. 16.) HM rendelet

6/2013. (VII. 16.) HM rendelet

a honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendelet módosításáról1

2013.07.17.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 81. § (2) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következő rendeletet adom ki:

1. § A honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendelet 2–6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

2. § A honvédelmi szervezetek jogi képviseletét a 3–5. §, illetve a 6. § (1) bekezdés b)–c) pontja és (2) bekezdése szerinti kivételekkel a bíróságok, illetve más hatóságok előtti közigazgatási, büntető, szabálysértési, valamint polgári peres és nemperes eljárásokban – ideértve a fizetési meghagyásos eljárásokat és az azok nyomán megindult végrehajtási eljárások során a végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelem előterjesztését is – a HM jogi képviseletének ellátásáért felelős szervében foglalkoztatott jogi munkatárs látja el.
3. § A HM jogi képviseletének ellátásáért felelős szerve a jogi képviselet ellátására írásban az eljárásban félként szereplő honvédelmi szervezetben foglalkoztatott, vagy a HM közigazgatási államtitkár által kijelölt jogi munkatársat is meghatalmazhatja.
4. § Ha azt az ügy tárgya, a felek személye vagy az eljáró hatóság hatásköre indokolja, a jogi képviselet ellátására a miniszter meghatalmazhat ügyvédi irodát vagy egyéni ügyvédet (a továbbiakban együtt: ügyvéd).
5. § A Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény által előírt kötelező jogi képviselet esetén a honvédelmi szervezetek jogi képviseletét a HM jogi képviseletének ellátásáért felelős szervében foglalkoztatott, továbbá a 3. § szerint meghatalmazott, jogi szakvizsgával rendelkező jogi munkatárs vagy a 4. § szerint meghatalmazott ügyvéd látja el.
6. § (1) A végrehajtási eljárásban a végrehajtást kérő honvédelmi szervezetek jogi képviseletét
a) a területfelhasználási, telekalakítási engedélyezési, az ingatlan szolgalmával kapcsolatos, a kisajátítási, az elhelyezési, az infrastrukturális, továbbá a lakhatási támogatással és az ingatlannal kapcsolatos egyéb ügyekben a HM jogi képviseletének ellátásáért felelős szervének,
b) ha a végrehajtási eljárás jogosultja az MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK) – a 2. §-ban meghatározott kérelem előterjesztésének kivételével – az MH EK,
c) minden más esetben HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH)
jogi munkatársa látja el.
(2) A honvédelmi szervezeteket jogerős bírósági határozat alapján megillető vagy terhelő pénzkövetelések érvényesítése vagy teljesítése iránt a HM VGH jogi munkatársa intézkedik.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. július 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére