• Tartalom

6/2013. (I. 31.) NFM utasítás

6/2013. (I. 31.) NFM utasítás

az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás módosításáról1

2013.02.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló 36/2011. (VII. 8.) NFM utasítás (a továbbiakban: NFM utasítás) 2.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2.1. A nemzetközi feladatok összehangolása érdekében a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek és az államtitkárságok a tárgyévet megelőző év november 15-éig utazási tervet készítenek, amelyet a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály összesít. A Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárral egyetértésben javaslatot tesz a miniszternek az utazási tervre, aki azt jóváhagyja.”

2. § Az NFM utasítás 2.5. és 2.6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2.5. Az utazási keretek felhasználásáról a Gazdálkodási Főosztály tárgyév május 31-ig kimutatást küld a miniszternek és az államtitkároknak, valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály vezetőjének. A miniszter közvetlen irányítása alatt álló szervezeti egységek és az államtitkárságok szükség szerint félévkor felülvizsgálják az éves utazási tervet, amit a közigazgatási államtitkár hagy jóvá.
2.6. Az utazási keret jobb tervezhetősége érdekében a tárgyév elején az Igazgatás költségvetésében rendelkezésre álló összeg 85%-a osztható fel a miniszter és az államtitkárságok között. A fennmaradó 15% tartalékalapot képez a nem tervezett utazásokra.”

3. § Az NFM utasítás 3.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3.1. A kiküldetési engedélyt – egyéni kiküldetés esetében az 1/a. melléklet, delegáció esetében az 1/b. melléklet szerint – a kiküldő szervezeti egység tölti ki 2 példányban. A kiküldött a kiküldetési engedélyt a meghívóval vagy programmal együtt köteles az utazás előtt legalább 10 munkanappal eljuttatni a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályára. A tartalmi és formai követelmények ellenőrzését követően a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály a kiküldetési engedélyt pénzügyi ellenjegyzés céljából továbbítja a Gazdálkodási Főosztályra.”

4. § Az NFM utasítás 3.3.–3.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3.3. Az államtitkár, a kabinetfőnök, a kabinetfőnök-helyettes, a miniszteri biztos kiküldetését a miniszter, a helyettes államtitkár kiküldetését az irányítást gyakorló államtitkár rendeli el.
3.4. A miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkatársainak kiküldetését a kabinetfőnök rendeli el. Más munkatársak kiküldetését a közvetlen szakmai felügyeletet ellátó főosztályvezető javaslatára a helyettes államtitkár rendeli el.
3.5. Az utazás módosítására csak indokolt esetben kerülhet sor. Amennyiben a módosítás többletköltsége meghaladja az eredetileg jóváhagyott összeg 10%-át, új kiküldetési engedélyt kell jóváhagyatni a 3.1 pontban leírtak szerint.”

5. § Az NFM utasítás 3.7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„3.7. A külföldi kiküldetés utazásszervezését – a szolgálati és a diplomata-útlevéllel kapcsolatos ügyintézést, a vízum, illetve a repülőjegy, illetve vonatjegy beszerzését, a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás intézését, valamint a 2.4. pontban foglaltak ellenőrzését és ennek alapján engedélyezését – a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály végzi.”

6. § Az NFM utasítás a következő 3.11. ponttal egészül ki:

„3.11. A nem tervezett utazásokat a közigazgatási államtitkárhoz intézett feljegyzésben szükséges megindokolni. Az utazásokra pénzügyi ellenjegyzés után, a közigazgatási államtitkár egyedi engedélyével kerülhet sor.”

7. § Az NFM utasítás 8.5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8.5. A kiküldöttet az indulásnál és az érkezésnél megilleti a tartózkodási helytől az állomásig (repülőtérig), az állomástól (repülőtértől) a tartózkodási helyig, valamint tranzitálás esetében (ha a tranzitországban az érkezési és indulási állomás/repülőtér nem azonos) a megtett út számlával igazolt költsége. Indokolt esetben (így különösen a késő esti érkezés, kora reggeli indulás, nem központi repülőtérre történő érkezés és indulás esetében) számlával vagy bizonylattal igazolt taxiköltség az alábbiak szerint számolható el:
a) külföldön a helyi közlekedés (tömegközlekedés, taxi, parkolás, autópálya-használat stb.) költsége menetjeggyel, egyéb bizonylattal is igazolható, amennyiben az tartalmazza az ellenértéket és a felhasználás időpontját. A menetjegyen, bizonylaton az elszámoláshoz dokumentálni kell, hogy az adott út mely pontok között, mely programra való eljutást szolgálta. A nem hivatalos programokhoz kötődő helyi közlekedési költségek a kiküldöttet terhelik.
b) Magyarországon költségmegtakarítás szempontjából a repülőtéri minibusz használata javasolt. Taxi vagy saját gépkocsi parkolási díjának számlával igazolt költsége akkor számolható el, ha az nem haladja meg a repülőtéri minibusz költségét, vagy késő esti érkezés, kora reggeli indulás esetében. Ettől eltérni csak kivételesen indokolt esetben, a közigazgatási államtitkár engedélyével lehet. A kiküldött a kiküldetési engedélyben a repülőtéri oda- és visszautazás költségének fedezésére magyar forintban igényelhet útielőleget.”

8. § Az NFM utasítás 9.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.1. A kiküldetést követően a kiküldött köteles a 2. mellékletet kitölteni, az abban szereplő adatokat igazoltatni és a kiküldetés befejezésétől számított 5 munkanapon belül – a 3.9., valamint a 4.5. pontra is figyelemmel – a Gazdálkodási Főosztályon elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell a következőket: útijelentés, menetjegy, biztosítási kötvény, szállodai számla, helyi közlekedési eszközök esetleges költségeinek számlái vagy bizonylatai, bankkártya-használat bizonylatai, egyéb felmerült költségek számlái, tanácsülés, illetve tanácsi munkacsoport ülés esetében aláírt jelenléti ív.”

9. § Az NFM utasítás 9.4.–9.9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.4. Az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a kiküldött a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 72. § (1) bekezdésében számított kamatkedvezmény összege után az ott meghatározott mértékű személyi jövedelemadót köteles fizetni.
9.5. Az útielszámolásból adódó tartozás, illetve követelés csak az előlegként felvett pénznemben rendezhető.
9.6. Ha az útielszámolás egyenlege nulla (kiküldetés előtt felvett előleg összege megegyezik a napidíj és az egyéb kiadások összegével), a kiküldött akkor is köteles az elszámolást a 9.1. pontban foglaltak szerint igazoltatni és azt a Gazdálkodási Főosztályon leadni.
9.7. Ha a kiküldöttel szemben bűncselekményt, szabálysértést követnek el, köteles azt a rendőrségen, illetve az ügyben eljárni jogosult szervnél haladéktalanul bejelenteni. A kiküldött a bűncselekmény, szabálysértés tényét az erről felvett jegyzőkönyvvel igazolja.
9.8. A Minisztérium költségvetése terhére kiadásként nem számolható el:
a) a 9.7. pont szerinti bűncselekményből, szabálysértésből eredő kár;
b) a kiküldött hibájából eredő bármilyen anyagi kár ellenértéke;
c) a közlekedés-rendészeti kihágás és az egyéb hatósági büntetés költségei.
9.9. A kiküldött a kiküldetést elrendelő vezető részére a 4. melléklet alapján készített útijelentés eredeti példányát a Gazdálkodási Főosztály, másolati példányát a kiküldetés témája alapján a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály vagy az Európai Uniós Főosztály vezetője részére köteles eljuttatni.”

10. § Az NFM utasítás

lép.

11. § Hatályát veszti az NFM utasítás

a) 2.2. pontja,

b) 2.3. pontja,

c) 8.6. pontja.

12. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2013. (I. 31.) NFM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:

 

Iktatószám:

EGYÉNI UTAZÁS ALKALMÁVAL

Ügyintéző:

 

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

 

Születési helye, ideje:

 

Útlevél/személyi ig. szám:

 

Szervezeti egység neve:

 

Munkaköri besorolása:

 

Kiküldetés helye és időtartama:

 

Tanácsi mcs.
ülés betűjele:

 

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)



A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)



Költségviselő:
Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– NFM Igazgatás

– Strukturális Alapok

 

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság
(utazási költségek)

 

– egyéb:

 

Utazás módja:


Utazási költség:

 

Szállásköltség
(nap x összeg):

 

Egyéb dologi kiadás valutanemenként:

 

Napidíj (nap x összeg):

 

Utazási tervben szerepel:

igen ......... sorszámú út / nem
(kérjük megjelölni)

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

Érkezési adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály)

(dátum)

(név, aláírás)

2. melléklet a 6/2013. (I. 31.) NFM utasításhoz

Kötelezettségvállalás száma:

DELEGÁCIÓ UTAZÁSA ALKALMÁVAL

Iktatószám:

Ügyintéző:

IDEIGLENES KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI ENGEDÉLY

A kiküldött neve:

 

Születési helye, ideje:

 

Útlevél/személyi ig. szám:

 

Szervezeti egység neve:

 

Munkaköri besorolása:

 

Kiküldetés helye és időtartama:

 

Tanácsi mcs. ülés betűjele:

 

Kiküldetés célja:
(max. 150 karakter)


A részvétel indoka, előzménye:
(max. 150 karakter)

 

Költségviselő:
Amennyiben több költségviselő van, a költségtípus (utazás, szállás, napidíj stb.) megjelölése is szükséges.

– NFM Igazgatás

– Strukturális Alapok

 

– Tanács (utazási költségek)

– EU Bizottság
(utazási költségek)

 

– egyéb:

 

Utazás módja:

 

Utazási költség:

 

Szállásköltség
(nap x összeg):

 

Egyéb dologi kiadás
valutanemenként:

 

Napidíj (nap x összeg):

 

Utazási tervben szerepel:

igen ......... sorszámú út / nem
(kérjük megjelölni)

Jóváhagyta:
(ha nem szerepel az utazási tervben)

(közigazgatási államtitkár)

UTAZÁSI VISZONYLATOK

Indulási adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

Érkezési adatok (nap – járatszám – viszonylat – óra, perc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A delegáció tagjai

Úti okmány száma

Munkahely, besorolás

Szállásköltség + utazási költség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elrendelte:
(kötelezettségvállaló)

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenjegyezte:
(Gazdálkodási Főosztály

(dátum)

(név, aláírás)

Ellenőrizte:
(Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály)


(dátum)

(név, aláírás)

3. melléklet a 6/2013. (I. 31.) NFM utasításhoz

Útijelentés

A kiküldött szervezeti egysége:

 

A kiküldött neve és elérhetősége:

 

Kapja:

elrendelő vezető

 

Gazdálkodási Főosztály

 

Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály/Európai Uniós Főosztály

1.

A kiküldetés témája, illetve célja:

 

2.

Időpont, helyszín, résztvevők köre, fogadó intézmény neve:

 

3.

Előzmények:

 

4.

Magyar hozzászólás, állásfoglalás
(a tárgyaláson megtárgyalt témák, álláspontok):

 

5.

Meghozott döntés, elért eredmény:

 

6.

További lépések, javaslatok:

 

7.

Egyéb:

 

8.

Mellékletek (pl. napirend):

 

9.

A kiküldetés hozadéka:*

 

10.

Utazás, szállás, ellátás értékelése:

 


* A KEHI által meghatározott kategóriák szerint: 1 = Nemzetközi szerződés; 2 = Egyéb kétoldalú szerződés, megállapodás; 3 = Könyv, folyóirat, egyéb publikáció, oktatás; 4 = Vizsga, szakképesítés megszerzése, ismeretek továbbadása; 5 = Jelentéskészítés; 6 = Nemzetközi szervezetben való képviselet megszerzése; 7 = Külföldön élő magyarok érdekérvényesítése; 8 = Szakmai alapfeladattal kapcsolatos érdekérvényesítés; 9 = Egyéb.

(dátum)

 

kiküldetést elrendelő aláírása

kiküldött aláírása

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. február 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére