• Tartalom

66/2013. (III. 8.) Korm. rendelet

66/2013. (III. 8.) Korm. rendelet

az egyes gazdálkodó szervezetek részére nyújtott 2013. évi egyedi támogatásokról, költségtérítésekről, valamint az egyéb vállalati támogatások mértékéről és felhasználási szabályairól1

2013.10.18.

A Kormány a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 77. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alapján

a) a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Bányavagyon-hasznosító),

b) a Mecsek-Öko Környezetvédelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Mecsek-Öko),

c) a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MÁV-START),

d) a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: GYSEV),

e) a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 25. §-a szerinti szerződéssel rendelkező, autóbusszal helyközi személyszállítási közszolgáltatást végző társaság (a továbbiakban: autóbusszal szolgáltatást végző társaság), és

f) a MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: MÁV)

a 2013. gazdasági évre a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 1. melléklet XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, 21. Vállalkozások folyó támogatása cím, 1. Egyedi támogatások, ellentételezések alcím, 2–4. jogcím-csoport és a Kvtv. 1. melléklet XLII. A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai fejezet, 30. Vállalkozások folyó támogatása cím, 2. Egyéb vállalati támogatások alcím, 1. Termelési támogatás jogcím-csoport, 2. Mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalása jogcím terhére egyedi támogatást vagy költségtérítést igényelhet.

2. § (1) Bányászati tevékenységgel összefüggő

a) egyedi támogatásként bányabezárásra 1000,0 millió forint,

b) a mecseki uránbányászok baleseti járadékainak és egyéb kártérítési kötelezettségeinek átvállalására 225,0 millió forint

igényelhető.

(2) Költségtérítésként

a)2 a MÁV-START által az Sztv. 25. §-ában meghatározott szerződés alapján végzett személyszállítási közszolgáltatáshoz 144 092,2 millió forint,

b)3 a GYSEV által az Sztv. 25. §-ában meghatározott szerződés alapján végzett személyszállítási közszolgáltatáshoz 10 400,0 millió forint,

c)4 az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok helyközi személyszállítási közszolgáltatásaihoz 45 995,0 millió forint,

d) a GYSEV által a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 28. § (1) bekezdésében meghatározott szerződés alapján működtetett vasúti pályahálózathoz 4380,0 millió forint,

e) a MÁV által a Vtv. 28. § (1) bekezdésében meghatározott szerződés alapján működtetett vasúti pályahálózathoz 65 620,0 millió forint

igényelhető.

(3) A költségtérítés igénybevételét előre meghatározott szolgáltatások, hatékonysági elvárás teljesítéséhez, valamint utólagos elszámolási kötelezettséghez kell kötni.

3. § (1) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyedi támogatás a Bányavagyon-hasznosító által a szénbányászati szerkezetátalakításból átvett és a bányászatban jelentkező egyéb állami kötelezettségek – köztük az állami tulajdonú meddő szénhidrogén kutak kezelése és a bánya-erőmű integrációs szerződések megkötésekor még nem ismert kötelezettségek – vagyon-értékesítésből nem fedezett részének finanszírozására használható fel.

(2) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyedi támogatás folyósítására negyedéves ütemezéssel kerül sor. A folyósításról – a Bányavagyon-hasznosító kezdeményezése alapján – a bányászati ügyekért felelős miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) útján gondoskodik.

(3) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyedi támogatás felhasználásáról a Bányavagyon-hasznosító havonta beszámol a bányászati ügyekért felelős miniszternek.

(4) A 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti kötelezettség átvállalás – az uránbányászatban 1993. december 31-éig keletkezett baleseti járadékok és a munkavégzéssel kapcsolatos egyéb kártérítési kötelezettségek Mecsek-Öko által történt kifizetését követő – utólagos folyósítására a bányászatért felelős miniszter által a NAV részére megküldött elszámolás alapján kerül sor.

4. § (1) A 2. § (2) bekezdés a), b), d) és e) pontja szerinti költségtérítés a vasúti személyszállítási közszolgáltatás és a vasúti pályahálózat működtetéséhez kapcsolódó tevékenység bevételekkel nem fedezett indokolt költségei, továbbá az ágazatban szokásos ésszerű nyereség megtérítésére használható fel.

(2) A 2. § (2) bekezdés a), b), d) és e) pontja szerinti költségtérítés folyósítása a vasúti személyszállítási közszolgáltatási tevékenységet és a vasúti pályaműködtetési közszolgáltatási tevékenységet érintő, várható gazdasági folyamatokon alapuló pénzforgalmi terv alapján havonként, a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV pénzforgalmi igényeihez igazított mértékben történik.

(3) A 2. § (2) bekezdés a), b), d) és e) pontja szerinti költségtérítés (2) bekezdés alapján havonként folyósítandó mértékét a közlekedésért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter együttesen a (2) bekezdés szerinti pénzforgalmi terv alapján

a) – a MÁV-START és a GYSEV esetében – az Sztv. 25. §-a szerinti közszolgáltatási szerződés (a továbbiakban: vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés),

b) – a MÁV és a GYSEV esetében – a Vtv. 28. § (1) bekezdése szerinti vasúti pályahálózat működtetésére kötött szerződés (a továbbiakban: pályaműködtetési szerződés)

záradékában határozza meg.

(4) A záradék (3) bekezdés alapján megállapított rendelkezése a közlekedésért felelős miniszter és az államháztartásért felelős miniszter együttes döntésével módosítható. A módosítást a megelőző időszak tényleges pénzforgalma és az (1) bekezdés szerinti pénzforgalmi terv közötti eltérés okainak bemutatásával a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV is kezdeményezheti.

5. § (1) A MÁV-START és a GYSEV a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti költségtérítés 4. § (3) bekezdése alapján megállapított mértékének 50%-át a tárgyhónap első napjától külön feltétel nélkül, további 50%-át a közlekedésért felelős miniszter által kiállított és az általa a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján a NAV-tól igényli.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a MÁV-START és a GYSEV a vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződésben meghatározott esetben a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti költségtérítés 4. § (3) bekezdése alapján megállapított mértékének 60%-át (a továbbiakban: rendelkezésre állási költségtérítés) veheti igénybe. A rendelkezésre állási költségtérítés alkalmazásának szükségességéről a közlekedésért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel történő előzetes egyeztetést követően értesíti a NAV-ot.

6. § (1) A 2. § (2) bekezdés d) és e) pontja szerinti költségtérítést a MÁV és a GYSEV a pályaműködtetési szerződés alapján végzett vasúti pályahálózat-működtetési tevékenységéhez a közlekedésért felelős miniszter által a tárgyhónapot megelőző második hónapra vonatkozóan kiállított és a NAV részére megküldött megrendelői teljesítésigazolás alapján igényli.

(2) A közlekedésért felelős miniszter a teljesítésigazolás kiállításáról a NAV-ot is értesíti.

(3) Ha a közlekedésért felelős miniszter megállapítja, hogy a MÁV vagy a GYSEV a pályaműködtetési szerződésben meghatározott valamely kötelezettségét nem teljesítette, a teljesítésigazolásban rendelkezik a 2. § (2) bekezdés d) és e) pontja szerinti költségtérítés arányos csökkentéséről és annak a csökkentett összegen felüli része folyósításának felfüggesztéséről.

(4)5 A közlekedésért felelős miniszter a teljesítésigazolás kiállításának megtagadásáról, a 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti költségtérítés csökkentéséről és a csökkentés indokáról a MÁV-START és a GYSEV által megküldött, a vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés szerinti havi jelentés megérkezését követő 8 napon belül értesíti a NAV-ot és az államháztartásért felelős minisztert.

7. § (1) A 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségtérítés az autóbusszal végzett helyközi személyszállítási közszolgáltatás bevételekkel nem fedezett indokolt költségei és az ágazatban szokásos, ésszerű nyereség megtérítésére használható fel.

(2) A 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségtérítést az autóbusszal szolgáltatást végző társaságok között a várható gazdasági és pénzforgalmi folyamatok alapján, a várható bevételekkel nem fedezett indokolt költségek arányában kell felosztani.

(3) A 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségtérítés folyósítása az autóbusszal szolgáltatást végző társaság pénzforgalmi igényeihez igazított mértékben történik.

(4) A 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségtérítés (3) bekezdés alapján folyósítandó mértékét a közlekedésért felelős miniszter – az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben – az autóbusszal személyszállítási közszolgáltatást végző társasággal kötött közszolgáltatási szerződés záradékában határozza meg.

8. § (1) A NAV

a) a 2. § (2) bekezdés a), b), d) és e) pontja szerinti költségtérítést a kedvezményezettnek a tárgyhónap első napját követő igénylésétől,

b) a 2. § (2) bekezdés c) pontja szerinti költségtérítést a közlekedésért felelős miniszternek a záradékban meghatározott ütemezés alapján történő intézkedésétől

számított 15 napon belül folyósítja.

(2) A 2. § (1) bekezdés a) pontja szerinti egyedi támogatás és a 2. § (2) bekezdése szerinti költségtérítés folyósítása az 10032000-01905049 Egyedi támogatás fizetési számla, a 2. § (1) bekezdés b) pontja szerinti egyedi támogatás folyósítása az 10032000-01905135 Egyéb vállalati támogatás fizetési számla terhére történik az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései alapján.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2014. március 31-én hatályát veszti.

1

A rendelet a 9. §-a alapján hatályát vesztette 2014. március 31. napjával.

2

A 2. § (2) bekezdés a) pontja a 366/2013. (X. 17.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdés b) pontja a 366/2013. (X. 17.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdés c) pontja a 366/2013. (X. 17.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (4) bekezdése a 366/2013. (X. 17.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére