• Tartalom

72/2013. (XI. 29.) HM utasítás

72/2013. (XI. 29.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek jogi képviseletének egyes szabályairól

2022.04.22.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján, figyelemmel a honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendeletre, a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet), és az azok jogi képviseletét – a honvédelmi szervezetek jogi képviseletéről szóló 18/2011. (XII. 29.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) hatálya alá tartozó eljárásokban (a továbbiakban: ügy) – ellátó, jogi végzettséggel rendelkező kormánytisztviselőkre, közalkalmazottakra és katonákra (a továbbiakban együtt: jogi munkatárs) terjed ki.

(2) A HM jogi képviselet ellátásáért felelős szerve a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály (a továbbiakban: HM IJKF).

2. § (1) A HM IJKF az R. 3. §-a alapján a jogi képviselet ellátására az eljárásában félként szereplő honvédelmi szervezetben foglalkoztatott, lehetőség szerint jogi szakvizsgával rendelkező jogi munkatársat akkor hatalmazza meg, ha azt az ügy tárgya, illetve az eljáró bíróság vagy más hatóság székhelye indokolja.

(2) A meghatalmazás tartalmazhatja azoknak a jogi munkatársaknak a megjelölését is, akik a meghatalmazott jogi munkatárs helyettesítésére jogosultak.

(3) Az R. 3. §-a alapján fizetési meghagyás iránti kérelem benyújtására a HM IJKF a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH), az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és az MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK) jogi munkatársát – az elektronikus okirat kiállításához és benyújtásához szükséges feltételeknek a meghatalmazottnál való fennállása esetén – meghatalmaztatja.

(4) A fizetési meghagyás iránti kérelem benyújtására adott meghatalmazásban fel kell tüntetni a kérelem jogalapját, jogcímét és az érvényesíteni kívánt tőkeösszeget, lehetőség szerint a késedelmi kamat esedékessége kezdő időpontjának megjelölésével. A meghatalmazáshoz mellékelni kell az ügy lényeges iratainak másolatait.

3. § (1) A jogi munkatárs az ügy bármely szakaszában kezdeményezheti a jogi képviselet HM IJKF általi átvételét, illetve a jogi képviselet körében szakmai tanácsot kérhet. A HM IJKF a jogi képviselet átvételéről hozott döntését a megkeresés kézhezvételétől számított 8 napon belül írásban közli.

(2) A HM IJKF az ügyben félként szereplő honvédelmi szervezet állományába tartozó jogi munkatárs által képviselt ügyről soron kívül tájékoztatást kérhet, és írásban a jogi képviseleti tevékenységre vonatkozó szakmai utasítást adhat.

4. § (1) A honvédelmi szervezet az ügyről való tudomásszerzéskor haladéktalanul értesíti a HM IJKF-et, és megküldi

a) a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet,

b) az idéző végzést,

c) a keresetlevelet és annak mellékleteit és

d) a keresettel támadott munkáltatói intézkedést tartalmazó okmányokat,

továbbá megteszi a jogi képviselet ellátásával kapcsolatban szükséges egyéb intézkedéseket.

(2) A HM IJKF az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül, az R. 5. §-ának előírásait is figyelembe véve dönt az R. 3. és 4. §-a alapján jogi munkatárs meghatalmazásáról vagy ügyvéd meghatalmazásának a miniszternél történő kezdeményezéséről. A HM IJKF a döntéséről az értesítést küldő honvédelmi szervezetet haladéktalanul tájékoztatja.

(3) A (2) bekezdés szerinti döntés hiányában a jogi képviseletet a HM IJKF látja el.

5. § (1)1 A honvédelmi szervezetet pénzösszeg megfizetésére és – a 7. § (1) bekezdés a) pontja kivételével – a honvédelmi szervezet részére pénzösszeg megfizetésére mást kötelező jogerős bírósági határozat vagy fizetési meghagyás, továbbá a peren kívüli egyezség egy példányát a teljesítés érdekében a jogi munkatárs a kézhezvételtől számított nyolc munkanapon belül a HM VGH-nak megküldi. A határozat vagy a meghagyás jogerejét – ha azt maga a közokirat nem tartalmazza – a jogi munkatárs a bíróság vagy a közjegyző által kiadott további határozattal vagy záradékkal, a peren kívüli egyezség létrejöttét pedig annak eredeti példányával igazolja.

(2) A kifizetés teljesítéséhez szükséges adatokat a jogi munkatárs a jogerős bírósági határozattal együtt küldi meg a HM VGH-nak.

(3) Ha a jogerős bírósági határozat vagy fizetési meghagyás a honvédelmi szervezetet nem pénzösszeg megfizetésére kötelezi, azt az (1) bekezdésben foglaltak szerint a HM IJKF-nek is meg kell küldeni.

6. § (1) Ha az 5. § (1) bekezdése szerint megküldött jogerős bírósági határozat vagy fizetési meghagyás a honvédelmi szervezet részére pénzösszeg megfizetésére mást kötelez, teljesítés hiányában – a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti kivétellel –, a HM VGH a kötelezettet fizetési felszólításban, határidő kitűzésével hívja fel a teljesítésre. A HM VGH a fizetési felszólítás egy példányát tájékoztatásul megküldi a jogosult honvédelmi szervezet pénzügyi referense (a továbbiakban: referens) részére.

(2) A referens a fizetési felszólításban megjelölt fizetési határidő letelte után nyolc munkanapon belül tájékoztatja a HM VGH-t a kötelezett teljesítéséről, illetve a teljesítés elmaradásáról.

(3) Ha a referens tájékoztatása szerint a fizetési határidő eredménytelenül telt el, a HM VGH jogi munkatársa a pénzkövetelés érvényesítése érdekében végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelmet terjeszt elő.

7. § (1) A honvédelmi szervezet végrehajtható követelésének teljesítése hiányában

a) az R. 6. § (1) bekezdés a) pontja és a HM IJKF által előterjesztett, jogerős fizetési meghagyás esetében a HM IJKF,

b) minden más esetben a jogosult honvédelmi szervezet

jogi munkatársa a végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelmet terjeszt elő.

(2) Az R. 3. §-a szerint meghatalmazottak által képviselt ügyekben a végrehajtható követelés teljesítése hiányában a végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelmet a meghatalmazott terjeszti elő, majd a rendelkezésre álló okiratok másolatait az R. 6. §-a szerint jogi képviselet ellátására jogosult honvédelmi szervezetnek megküldi.

8. § (1) A HM IJKF és az MH EK jogi munkatársa által előterjesztett végrehajtható okirat kiállítására irányuló kérelem kivételével a végrehajtási eljárás további szakaszára a végrehajtást kérő jogi képviselőként a HM VGH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság Jogi és Kártérítési Osztály osztályvezetőjét kell megjelölni.

(2) Ha a bíróság a végrehajtási lap kiállítása helyett közvetlenül letiltó végzést hoz, az ügyben jogi képviseletet ellátó jogi munkatárs a végzést a végrehajtást kérő honvédelmi szervezet részére haladéktalanul megküldi. A végzés alapján a végrehajtást kérő referense ellenőrzi a közvetlen bírósági letiltás eredményességét, és arról az ügyben jogi képviseletet ellátó jogi munkatársat értesíti.

(3) Ha a közvetlen bírósági letiltás nem vezet eredményre, azt a végrehajtást kérő honvédelmi szervezet jogi munkatársa végrehajtható okirat kiállítása céljából a bíróságnak bejelenti.

(4) A végrehajtó felhívása alapján a végrehajtás költségeit – az MH EK végrehajtási ügyei kivételével – a végrehajtást kérő honvédelmi szervezet helyett a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a HM IJKF, a b) pontja szerinti esetben a HM VGH előlegezi meg. A bevételi bizonylat megérkezését követően a végrehajtást kérő honvédelmi szervezet a megelőlegezett összeget a HM IJKF, illetve a HM VGH részére megtéríti, és azt kiadásként elszámolja.

(5) A végrehajtás felfüggesztése vagy szünetelése esetén a végrehajtás folytatásáról, az ügyben jogi képviseletet ellátó jogi munkatárs tájékoztatása alapján, a jogosult honvédelmi szervezet dönt.

(6) A végrehajtást kérő a 7. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a HM IJKF-et, a b) pontja szerinti esetben a HM VGH-t haladéktalanul tájékoztatja a végrehajtandó követelés megtérüléséről, a részteljesítésről, illetve azok elmaradásáról.

(7) Ha az végrehajtó a végrehajtást arra tekintettel szünetelteti, hogy az adósnak nincs lefoglalható vagyontárgya, illetve a lefoglalt vagyontárgy értékesítése sikertelen volt, az ügyben jogi képviseletet ellátó jogi munkatárs erről a végrehajtást kérő honvédelmi szervezetet tájékoztatja. A követelés behajthatatlanná minősítéséről a jogosult honvédelmi szervezet dönt, és arról az ügyben jogi képviseletet ellátó jogi munkatársat, továbbá a HM VGH-t értesíti.

9. § (1) Ha a perbeli vagy a peren kívüli egyezség a honvédelmi szervezet pénzügyi kötelezettségére is kiterjed, az egyezség tervezetét – a HM VGH jogi munkatársa által képviselt ügyek kivételével – a pénzügyi fedezet véleményezése céljából a HM VGH-nak meg kell küldeni.

(2) Az R. 3. §-a alapján eljáró jogi munkatárs a perbeli és a peren kívüli egyezség megkötése előtt – a 10. §-ban meghatározott esetek kivételével – az egyezség tervezetét az ügyhöz kapcsolódó összes egyéb irattal véleményezésre megküldi a HM IJKF-nek.

(3) A HM VGH, illetve a HM IJKF az egyezség tervezetét a kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül – ha az eljáró bíróság vagy más hatóság az egyezségre vonatkozó nyilatkozattételre ennél rövidebb határidőt állapít meg, akkor erre a határidőre figyelemmel – véleményezik, és erről a jogi munkatársat az iratok visszaküldésével egyidejűleg soron kívül tájékoztatják.

(4) Vélemény kérésének hiányában vagy a véleményben foglaltak ellenében egyezség nem köthető. A határidőn belül visszaküldött véleményben foglalt feltételek az egyezség megkötésére irányadóak.

10. § (1) Ha a honvédelmi szervezet követelés jogosultja és a kötelezett a követelést jogcímében, összegszerűségében és esedékességében is elismeri, a jogi munkatárs az ügyben jogosult – perben és peren kívül – a részletfizetésről történő megállapodás megkötésére azzal, hogy

a) jogszabály előírása esetén a szükséges hozzájáruló nyilatkozatot előzetesen beszerzi,

b) a havi részlet mértéke 10 000 Ft/hó összegnél alacsonyabb, a futamidő pedig 60, az államháztartás alrendszerébe tartozó szervezettel szembeni követelés esetén a HM közigazgatási államtitkár eseti engedélye alapján 120 hónapnál hosszabb nem lehet,

c) a részletfizetés teljes futamidejére a törvényes késedelmi kamattal megegyező mértékű kamatot kell számítani, és

d) ki kell kötni, hogy bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetén a teljes hátralék egy összegben válik esedékessé.

(2) Ha a részletfizetés engedélyezésére a 7. § (1) bekezdés b) pontja szerinti végrehajtási eljárás keretein belül kerül sor, a HM VGH a hozzá érkezett részletfizetési kérelemről nyolc munkanapon belül tájékoztatja a végrehajtást kérő honvédelmi szervezetet. A részletfizetés engedélyezéséről a végrehajtást kérő honvédelmi szervezet dönt, és a döntésről haladéktalanul tájékoztatja a HM VGH-t.

(3)2 Az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a fegyveres és a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél a hivatásos szolgálat elismerése céljából megállapított szolgálati juttatásról szóló 712/2021. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) szerinti szolgálati juttatást a Korm.rendelet 10. §-a és 12. §-a esetén haladéktalanul, egy összegben vissza kell követelni.

(4)3 A szolgálati juttatásban részesült személy indokolással ellátott kérelme alapján, különös méltánylást érdemlő esetben – az (1) bekezdés c) és d) pontjának alkalmazása mellett –

a) a HM gazdálkodási ügyekért felelős államtitkári főtanácsos által legfeljebb 6 havi,

b) a HM közigazgatási államtitkár által 6 hónapnál hosszabb, de 60 hónapot meg nem haladó mértékű futamidőre szóló

részletfizetés engedélyezhető.

10/A. §4 (1) A honvédelmi szervezet pénzbeli követelésének behajthatatlanná minősítése a követelés behajthatatlanná minősítésére külön jogszabály alapján jogosultnál, ennek hiányában a követelésre jogosult honvédelmi szervezet vezetőjénél az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 1. § (1) bekezdés 1. pontjában foglaltakra hivatkozással a követelést kezelő, jogi képviselet ellátása esetén a jogi képviseletet ellátó honvédelmi szervezet vezetője által kezdeményezhető.

(2) A követelés különösen akkor minősíthető a Korm. rend. 1. § (1) bekezdés 1. pont b) alpontja szerint behajthatatlanná, ha

a) a végrehajtási eljárás megindítását megelőzően

aa) jogerős és végrehajtható okirat hiányában az adóssal szemben a követelés keletkezésének kezdő időpontja előtti egy éven belül honvédelmi szervezetet azonos jogcímen megillető összes követelést az arra az (1) bekezdés szerint jogosult behajthatatlanná minősítette, vagy

ab) az aa) alpont szerinti feltétel a követelés fennállását megállapító okirat jogerőre emelkedése után, de még a végrehajtási lap kiállítása előtt bekövetkezik, vagy

ac) a követelés tőkeösszege nem haladja meg a fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezése esetén fizetendő legalacsonyabb díjat, és az adós írásbeli felszólítás ellenére sem teljesített;

b) a végrehajtási eljárás során

ba) a végrehajtó írásban nyilatkozik arról, hogy a követelés az eljárás adott szakaszában behajthatatlan, ide nem értve a Korm. rend. 1. § (1) bekezdés 1. pont a) alpontjának második fordulatát, vagy

bb) a végrehajtás alá vont végrehajtható vagyonának árverezése három alkalommal sikertelennek bizonyult, vagy

bc) a végrehajtási eljárásban érvényesített követelés tőkeösszegét a követelés érvényesítése érdekében indított eljárásokban már kifizetett költségek – így különösen az eljárási díj, díjelőleg, illeték együttes összege – meghaladja, és a követelés még részben sem térült meg.

(3) A behajthatatlanná minősítést kezdeményező – a (2) bekezdés szerinti indokolással ellátott – átirathoz mellékelni kell azokat az okiratokat, amelyek a behajthatatlanság tényét és mértékét alátámasztják.

11. § (1) A honvédelmi szervezet a folyamatban lévő ügyeiről negyedévente, a naptári negyedévet követő hónap ötödik napjáig írásban tájékoztatást ad a HM IJKF-nek, a HM IJKF által meghatározott tartalommal és formában.

(2) Az ügydöntő, valamint az annak jogerőre emelkedését megállapító határozat egy másolati példányát soron kívül, de legfeljebb a kézhezvételétől számított nyolc napon belül a HM IJKF-nek meg kell küldeni.

12. § (1) Jelen utasítás honvédelmi szervezeteknél történő végrehajtását a HM IJKF folyamatosan ellenőrzi. Az ellenőrzési tevékenység iratbekérést, helyszíni iratellenőrzést és egyes eljárási cselekményeknél való jelenlétet is magában foglalhat.

(2) Ha a HM IJKF az ellenőrzés során szabálytalanságot tapasztal, arról a honvédelmi szervezet vezetőjét tájékoztatja, és felhívja a szabálytalanság megszüntetésére, szükség esetén felelősségre vonást, illetve az R. 3. §-a szerinti meghatalmazás visszavonását kezdeményezi.

(3) A HM IJKF időszakonként a honvédelmi szervezetek vezetőivel előzetesen egyeztetett időpontban a honvédelmi szervezetek jogi munkatársai részére szóbeli tájékoztatót tart. Szakmai értekezlet vagy egyeztetés tartását, a felmerült kérdések megjelölésével a honvédelmi szervezet vezetője is kezdeményezheti.

13. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

14–15. §5

1

Az 5. § (1) bekezdése a 46/2015. (IX. 10.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 10. § (3) bekezdését a 18/2022. (IV. 21.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

3

A 10. § (4) bekezdését a 18/2022. (IV. 21.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

4

A 10/A. §-t a 46/2015. (IX. 10.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

5

A 14–15. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére