• Tartalom

74/2013. (XI. 29.) HM utasítás

74/2013. (XI. 29.) HM utasítás

a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat speciális működési kiadásai államháztartási belső ellenőrzésének rendjéről1

2013.12.03.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 61. § (4) bekezdésében és 70. § (1) bekezdésében foglalt feladat ellátása, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 11. § (2) bekezdés e)–g) pontjában előírt kötelezettségek végrehajtása érdekében – a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), valamint a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) által elrendelt, fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzés vonatkozásában a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) belső ellenőrzési szervezeti egységére terjed ki.

2. § A KNBSZ speciális működési kiadásainak fedezetét biztosító elkülönített előirányzattal való gazdálkodás vizsgálata részét képezi a KNBSZ költségvetési szerv szintű államháztartási belső ellenőrzésének.

2. A speciális működési kiadások fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzése

3. § (1) A KNBSZ speciális működési kiadásainak fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését a miniszter által a HM éves államháztartási belső ellenőrzési tervében jóváhagyottak, illetve eseti külön miniszteri feladatszabás alapján a HM belső ellenőrzési szervezeti egysége a miniszter által jóváhagyott ellenőrzési program szerint végzi.

(2) A speciális működési kiadások fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzése kiterjed

a) a speciális gazdálkodási terület szabályozottságára,

b) a költségvetés, a speciális működési kiadások tervezésének szabályszerűségére,

c) az előirányzatok felhasználásának szabályszerűségére,

d) a pénzkezelés – ideértve a speciális pénzkezelés működését, a deviza- és valuta-felhasználást – szabályainak betartására,

e) a költségvetési beszámolóhoz, mérlegbeszámolóhoz, valamint egyéb, így különösen adó- és járulékbevallásokhoz kapcsolódó adatszolgáltatások pénzforgalmi okmányaira,

f) a számviteli elszámolási, nyilvántartási szabályok érvényesülésére,

g) a vagyon kezelése, nyilvántartása, az azzal való gazdálkodás, az értékesítés, beszerzés, leltározás, selejtezés kialakított rendjére.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott feladatok nem terjedhetnek ki a fedett objektum gazdálkodásának vizsgálatára.

(4) A HM belső ellenőrzési szervezeti egységének feladata, hogy a KNBSZ tevékenysége tekintetében a fejezetszintű belső ellenőrzés eszközeivel elősegítse

a) a Magyarország központi költségvetéséről szóló törvényben a KNBSZ részére jóváhagyott kiadási előirányzatokból a speciális működési kiadásokra elkülönített előirányzat szabályszerű teljesítését,

b) az a) pont szerinti címen rendelkezésre álló pénzeszközök szabályos kezelését, felhasználását,

c) a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Nbtv.) 63–66. §-ában előírt sajátos gazdálkodási szabályok betartását,

d) a zárszámadásban az a) pont szerinti előirányzatok megalapozott szerepeltetését,

e) a speciális működési körbe tartozó vagyonnal való rendeltetésszerű gazdálkodást, annak védelmét,

f) a számviteli és bizonylati rend érvényesülését,

g) az államháztartási belső ellenőrzés hatékony megszervezését és működését.

4. § (1) A fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzési feladatokat kizárólag a HM belső ellenőrzési szervezeti egysége állományába tartozó – a miniszter által kijelölt – olyan államháztartási belső ellenőr végezheti, akit érintően a nemzetbiztonsági ellenőrzés során biztonsági kockázati tényező nem került feltárásra.

(2) Az ellenőrzést végző személyek csak olyan iratokba, adathordozókba tekinthetnek be és csak olyan tevékenységet folytathatnak, amelyekre felhatalmazásuk kiterjed, az ellenőrzést a Nbtv. 66. § (2) bekezdésében előírtak érvényesítésével végezhetik.

5. § A speciális működési kiadások fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését a HM stratégiai államháztartási belső ellenőrzési tervében és a kockázatelemzés alapján felállított prioritásokon alapuló gyakorisággal kell végrehajtani.

3. A speciális működési kiadások költségvetési szerv szintjén megvalósuló államháztartási belső ellenőrzése

6. § A KNBSZ főigazgatója a speciális működési kiadások területén saját hatáskörben köteles kialakítani és működtetni a költségvetési szerv szintű államháztartási belső ellenőrzést.

7. § (1) A költségvetési szerv szintű államháztartási belső ellenőrzés keretében biztosítani kell, hogy a speciális működési kiadásokkal történő gazdálkodás valamennyi szakterületének vizsgálata kétévente legalább egy alkalommal megtörténjen.

(2) A költségvetési szerv szintű államháztartási belső ellenőrzés során az adatok megismerhetőségéről a KNBSZ főigazgatója dönt.

8. § A KNBSZ főigazgatója a speciális működési kiadások államháztartási belső ellenőrzésének tapasztalatairól a honvédelmi miniszter részére a tárgyévet követő év március 15-éig az államháztartási belső ellenőrzésektől független, önálló, minősített jelentést terjeszt fel.

4. Az államháztartási belső ellenőrzést végzők és az ellenőrzöttek jogai és kötelességei

9. § A KNBSZ speciális működési kiadásainak tekintetében a fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzést végzők és az ellenőrzöttek jogosultságára és kötelezettségére a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletet a 4. § figyelembevételével kell alkalmazni. A fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzést végzők jogosultsága a fedett objektumokba való belépésre nem terjed ki, az csak a KNBSZ főigazgató engedélyével történhet.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

11. §2

1

Az utasítást a 12/2016. (III. 31.) HM utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte 2016. április 3. napjával.

2

A 11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére