• Tartalom

76/2013. (III. 13.) Korm. rendelet

76/2013. (III. 13.) Korm. rendelet

a Magyar Tudományos Akadémia hazai tagjai és a Magyar Tudományos Akadémia Doktora címmel rendelkező személyek tiszteletdíjáról, illetve az akadémikus elhalálozása esetén megállapítható hozzátartozói ellátásokról szóló 4/1995. (I. 20.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.03.14.

A Kormány a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény 24. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Magyar Tudományos Akadémia hazai tagjai és a Magyar Tudományos Akadémia Doktora címmel rendelkező személyek tiszteletdíjáról, illetve az akadémikus elhalálozása esetén megállapítható hozzátartozói ellátásokról szóló 4/1995. (I. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Akadémia Doktori Tanácsa által – az akadémiai szabályozásban meghatározott feltételek szerint – odaítélt Akadémia Doktora címmel rendelkező személyek tudományos teljesítményét és köztestületi munkáját az Akadémia tiszteletdíj folyósításával is elismerheti. A tiszteletdíj ez esetben havonta 90 ezer forint, a (2)–(5) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.”

(2) A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tiszteletdíjat folyósítani lehet a magyar állampolgárnak, ha Magyarországon van a lakóhelye, illetve folyósítható – kérelemre –, ha Magyarországon munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya, közszolgálati jogviszonya vagy lakóhelye nincs, de a hazai tudományos életben aktívan részt vesz. A tiszteletdíj nem magyar állampolgárnak – kérelmére – csak abban az esetben folyósítható, ha Magyarországon letelepedett vagy itt letelepedési szándékkal jogszerűen tartózkodik. A kérelmet az Akadémia elnöke bírálja el.”

2. § A Rendelet 16. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az (1) bekezdés szerinti tiszteletdíj és hozzátartozói ellátás folyósítását az Akadémia elnöke felfüggesztheti, ha a jogosult bűncselekmény szándékos elkövetése miatt jogerős szabadságvesztés büntetés hatálya alatt áll. A felfüggesztés időtartama a jogerős ítélet alapján végrehajtott szabadságvesztés időtartamával azonos, amely az előzetes letartóztatásban eltöltött idővel meghosszabbodik. Ha az ítélet szerinti közügyektől eltiltás büntetés a szabadságvesztés időtartamát meghaladja, a tiszteletdíjat vagy a hozzátartozói ellátást a közügyektől eltiltás időtartamára kell felfüggeszteni.
(6) A tiszteletdíj és a hozzátartozói ellátás folyósításának felfüggesztése az erről szóló döntésnek az érintettel való közlése hónapját követő hónaptól érvényes.”

3. § A Rendelet a következő 22. §-sal egészül ki:

22. § A Magyar Tudományos Akadémia hazai tagjai és a Magyar Tudományos Akadémia Doktora címmel rendelkező személyek tiszteletdíjáról, illetve az akadémikus elhalálozása esetén megállapítható hozzátartozói ellátásokról szóló 4/1995. (I. 20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 76/2013. (III. 13.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód.R.) megállapított 16. § (5) és (6) bekezdését a Mód.R. hatálybalépésekor folyósított tiszteletdíj és hozzátartozói ellátás tekintetében is alkalmazni kell, azzal, hogy a folyósítás felfüggesztési időpontjának megállapítása során a 16. § (6) bekezdése szerinti közlés időpontjaként a Mód.R. hatálybalépését követő időpont vehető figyelembe.”

4. § A Rendelet

a) 11. § (1) bekezdésében a „főtitkárához” szövegrész helyébe az „elnökénél” szöveg,

b) 12. § (2) bekezdésében, 16. § (2) és (3) bekezdésében a „főtitkára” szövegrész helyébe az „elnöke” szöveg,

c) 16. § (4) bekezdésében a „főtitkárától” szövegrész helyébe az „elnökétől” szöveg

lép.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. március 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére