• Tartalom

82/2013. (XII. 21.) HM utasítás

82/2013. (XII. 21.) HM utasítás

a pénzbeli juttatások folyósításának szabályairól

2013.12.23.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a fenntartói irányítása alá tartozó közoktatási intézményre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában pénzügyi és számviteli szerv:

a) a honvédelmi szervezet saját pénzügyi és számviteli szervezeti egysége, vagy

b) a honvédelmi szervezet pénzügyi és számviteli ellátására kijelölt honvédelmi szervezet pénzügyi és számviteli szervezeti egysége.

3. § A személyi állományt megillető pénzbeli juttatások (a továbbiakban: juttatások) folyósítását – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet lakossági folyószámlára történő átutalással, annak hiányában postai úton teljesíti. A juttatások folyósításához a honvédelmi szervezetek személyügyi szervezeti egysége, valamint a pénzügyi és számviteli szerv adatszolgáltatást– feladást teljesít.

4. § Ha jogszabály másként nem rendelkezik:

a) a havonta rendszeresen járó juttatások folyósítását úgy kell végrehajtani, hogy azok legkésőbb a tárgyhónap 5-én a jogosultak rendelkezésére álljanak;

b) az esetenként folyósításra kerülő, a teljes személyi állományt, vagy annak egyes állománycsoportjait egységesen érintő juttatások teljesítésének határideje a jogosultság feltételeit megállapító rendelkezésben meghatározott időpont;

c) az esetenként, meghatározott időpontban megnyíló juttatások, így többek között a jubileumi jutalom folyósítását úgy kell végrehajtani, hogy azok a jogosultság esedékességének napján a kedvezményezett rendelkezésére álljanak;

d) a b)–c) pontokban nem említett, alkalmanként folyósításra kerülő juttatások, különösen a jutalom, segély, illetményelőleg és egyes költségtérítések kifizetését úgy kell végrehajtani, hogy azok az elrendelő parancsban, határozatban, vagy engedélyben megjelölt időpontban, annak hiánya esetén a parancs, határozat, illetve engedély aláírását követő tizenöt napon belül a jogosultak rendelkezésére álljanak.

5. § (1) Az állományba nem tartozó személyeket szerződés, határozat, parancs, vagy más elrendelő okirat alapján megillető juttatások esetében a jogosultat tájékoztatni kell arról, hogy járandóságai lakossági folyószámlájára történő átutalással, lakcímére történő kiutalással vagy készpénzfizetéssel teljesíthetők.

(2) Az állományba nem tartozó személyek részére kifizetést csak akkor lehet teljesíteni, ha a számfejtéshez szükséges és a jogszabályban előírt adatok, nyilatkozatok, igazolások – így többek között a teljesítésigazolás, nyilatkozat az adózási mód választásáról – rendelkezésre állnak. A hiányzó adatokat, okmányokat az állományba nem tartozó személytől írásban kell bekérni. A juttatások kifizetését – eltérő rendelkezés hiányában – az okmányok teljes körű rendelkezésre állásától számított öt munkanapon belül kell teljesíteni.

6. § (1) A HM közigazgatási államtitkára szakutasításban határozza meg a készpénzfizetéssel folyósítható juttatások körét és feltételeit.

(2) A HM közigazgatási államtitkára és a Honvéd Vezérkar főnöke együttes intézkedésben határozza meg

a) a munkába járás költségeinek fedezeteként folyószámlára, vagy postai úton átutalt előlegek elszámolásának szabályait,

b) az utasításban foglalt feladatok végrehajtása érdekében szükséges adatszolgáltatás – számfejtés, feladás és elszámolás – eljárásrendjét.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)1

1

A 7. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát veszette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére