• Tartalom

9/2013. (III. 29.) BM rendelet

9/2013. (III. 29.) BM rendelet

a belügyminiszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek hivatásos állományú tagjainak 2013. évi ruházati utánpótlási ellátmánya felhasználási rendjéről1

2013.10.22.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdés 6. és 11. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § d), e), f), g), n) és q) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A belügyminiszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek e rendeletben meghatározott hivatásos állományú tagjai a 2013. évi ruházati utánpótlási ellátmány terhére az e rendeletben meghatározott természetbeni ellátásban részesülnek a ruházati utánpótlási ellátmány mértékének 50%-áig.

2. § (1) A 3. §-ban meghatározott kivétellel természetbeni ellátásban részesül

a) az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv egyen- és vegyes ruhás állománya;

b) az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv tábornoki és polgári ruhás állománya;

c) a büntetés-végrehajtási szervezet egyen- és vegyes ruhás állománya;

d) a hivatásos katasztrófavédelmi szervek katasztrófavédelmi egyen és vegyes ruhás állománya;

e) a rendészeti szakközépiskolákba vezényelt hivatásos állomány.

(2)2 Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott állománykategóriák természetbeni ellátása – a (3) és (3a) bekezdésben foglalt kivétellel – a következő cikkekből áll:

a)3

b) 12M e.r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, világoskék (a közlekedésrendészeti szolgálati ágnál szolgálatot teljesítő állomány esetében 1 db) 2 db

c) 12M e.r. szolgálati téli kabát (a vegyes ruhás állomány kivételével) 1 db

d) taktikai öv 1 db

e) hímzett névkitűző 2 db

f) hímzett váll-lap (testületi színnek megfelelő) 1 pár

(3)4 A Készenléti Rendőrség egyenruhás állományának természetbeni ellátása a következő cikkekből áll:

a) KR köznapi teniszing, sötétkék 2 db

b) KR ünnepi teniszing, fehér 2 db

c) 10M e.r. gyakorló nadrág (könnyített) 1 db

d) 10M e.r. gyakorló zubbony (könnyített) 1 db

e) KR felirat nagy 2 db

f) KR felirat kicsi 2 db

g) 12M e.r. gyakorló bakancs (könnyített) 1 pár

h) 12 M e. r. taktikai öv klt. 1 db

i) hímzett névkitűző 2 db

j) hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés 2 db

k) karjelvény 2 db

l) hímzett szövetsapka (pilotka), bordó 1 db

m) tépőzáras karszalag, bordó 1 db

(3a)5 A Készenléti Rendőrség tábornoki, vegyes és polgári ruhás állományának természetbeni ellátása a következő cikkekből áll:

a) KR köznapi teniszing, sötétkék 1 db

b) KR ünnepi teniszing, fehér 1 db

c) 10M e.r. gyakorló nadrág (könnyített) 1 db

d) 10M e.r. gyakorló zubbony (könnyített) 1 db

e) KR felirat nagy 2 db

f) KR felirat kicsi 2 db

g) 12M e.r. gyakorló bakancs (könnyített) 1 pár

h) 12 M e. r. taktikai öv klt. 1 db

i) hímzett névkitűző 2 db

j) hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés 2 db

k) karjelvény 2 db

l) hímzett szövetsapka (pilotka), bordó 1 db

m) tépőzáras karszalag, bordó 1 db

(4)6 Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott állománykategóriák természetbeni ellátása – a (3a) bekezdésben foglalt kivétellel – a következő cikkekből áll:

a) taktikai öv 1 db

b) hímzett névkitűző 2 db

c) gyakorló póló 1 db

d) hímzett tépőzáras rendfokozati jelzés 2 db

(5) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott állománykategóriák természetbeni ellátása a következő cikkekből áll:

a) 12M e.r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, világoskék 2 db

b) taktikai öv 1 db

c) hímzett azonosító szám 2 db

d) hímzett váll-lap (testületi színnek megfelelő) 1 pár

e) 12M e.r. szolgálati ing/blúz, hosszú ujjú, világoskék 1 db

f) 12M e.r. szolgálati félcipő (nyári) 1 db

(6) Az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott állománykategóriák természetbeni ellátása – a (7) bekezdésben foglalt kivétellel – a következő cikkekből áll:

a) 12M e.r. téli sapka, szerelve 1 db

b) 12M e.r. szolgálati ing/blúz, rövid ujjú, világoskék 2 db

c) 12M e.r. szolgálati téli kabát 1 db

d) hímzett névkitűző 2 db

e) hímzett váll-lap (testületi színnek megfelelő) 1 pár

(7) A hivatásos katasztrófavédelmi szervek tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet végző, beavatkozó állomány természetbeni ellátása a következő cikkekből áll

a) 12M e.r. téli sapka 1 db

b) gyakorló póló, sötétkék 4 db

c) 10M e.r. gyakorló nadrág (könnyített) 1 db

d) 10M e.r. gyakorló zubbony (könnyített) 1 db

e) tépőzáras acélbetétes félcipő 1 pár

f) hímzett tép. rendfokozati jelzés 2 db

g) hímzett névkitűző 2 db

(8) Az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott állománykategóriák természetbeni ellátását a vezénylő szerv szerinti, a (2)–(4) bekezdésben meghatározott természetbeni ellátás alapján kell biztosítani.

(9) Az igényjogosult hivatásos állomány részére a természetbeni ellátásban felsorolt ruházati termékeket csak a rendszeresítést követően lehet kiadni.

3. § Nem részesül természetbeni ellátásban

a)7 a Miniszterelnökségnél, a minisztériumokban, külszolgálaton, a Terrorelhárítási Központban, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetnél, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Tanúvédelmi Szolgálat törzsnél, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Tanúvédelmi Szolgálat Védelemszervező és Információs Osztálynál, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Tanúvédelmi Szolgálat Nemzetközi Műveleti Osztálynál, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnál, az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál szolgálatot teljesítő állomány;

b) a BM Nemzetközi Oktatási Központba, a BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságra, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez vezényelt hivatásos állomány;

c) a rendelkezési állományban lévő állomány;

d) aki szülési szabadságon van;

e) a terhes nő, ha a terhességét orvos igazolta;

f) aki felmentési idejét tölti;

g) aki 2013. december 31-ig nyugállományba vonul;

h) a szenior állomány.

4. § Aki e rendelet alapján természetbeni ellátásban részesül, annak a ruházati utánpótlási ellátmány maradványrészét, 48 313 Ft-ot – az 5. és 6. §-ban foglaltak figyelembevételével – kell kifizetni.

5. § Ha az állomány részére a belügyminiszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek hivatásos állományú tagjainak 2012. évi ruházati utánpótlási ellátmánya felhasználási rendjéről szóló 19/2012. (IV.11.) BM rendeletben meghatározott természetbeni ellátás cikkösszetétele 2012. év során nem került kiadásra, és az állomány részére ellátási körbe tartózó ruházati termék beszerzési ára a visszatartott összegből kifizetésre került, a terméket a 2013. évi ellátmány terhére pótlólag biztosítani kell.

6. § A 2. § (2)–(8) bekezdés szerinti természetbeni ellátás, valamint az esetleges túlellátás fedezetére együttesen jóváírt ruházati utánpótlási ellátmány összegének – 2013. évben – legfeljebb 70%-a tartható vissza.

7. § A ruházati utánpótlási ellátmány kifizetésre kerülő részét az igényjogosult állomány részére 2013. május 31-ig kell kifizetni.

8. § (1) A természetbeni ellátás cikkösszetételének méretbesorolásához szükséges méretfelvételt és az igények összesítését az állományilletékes parancsnok szervezi meg.

(2) A méretek pontos besorolásáért az igényjogosult a felelős.

(3) A gyártáshoz szükséges személyre szóló és összesített méretek közléséért a méreteket megadó szerv állományilletékes parancsnoka a felelős.

(4) A késedelmes vagy hiányos megrendelés miatti ellátási késedelem felelőssége az igénylő szerv állományilletékes parancsnokát terheli.

(5) A természetbeni ellátásban érintett hivatásos állomány tagjait írásban tájékoztatni kell az egyenruházati cikkek áráról, legkésőbb az ellátás időpontjáig.

9. § Ha a 2011–2013. évben szolgálati jogviszonyt létesítő állomány, az alapellátás, vagy alapellátás-kiegészítés során az alapellátási normájának megfelelő kiváltásra kerülő szolgálati ruházat cikkeit nem kapta meg, akkor az ellátást az újonnan bevezetett és rendszeresített termékekből kell biztosítani. Az alapellátásban, vagy alapellátás kiegészítésben részesülő állományt az éves utánpótlási ellátmány terhére nem kell a már kiadott termékből az utánpótlási ellátmány terhére ellátni.

10. § Ha a 2011–2012. évben szolgálati jogviszonyt létesítő állomány az alapellátás, vagy alapellátás-kiegészítés során a kiváltásra kerülő szolgálati ruházat cikkeit kapta meg, akkor részére az újonnan bevezetett és rendszeresített termékeket az utánpótlási ellátmány terhére kell biztosítani.

11. § (1) Az időarányos ruházati utánpótlási ellátmány összegét a ruházati utánpótlási ellátmányra jogosult részére ki kell fizetni, ha az nem haladja meg az éves ruházati utánpótlási ellátmány összegének 50%-át. A természetben kiadásra kerülő ruházat ellenértékét a következő évi ruházati utánpótlási ellátmány terhére túlellátásként kell előjegyezni. A túlellátásként előjegyzett összeget a teljes kiegyenlítésig kell göngyölíteni.

(2) Ha az időarányos ruházati utánpótlási ellátmány összege a 48 313 Ft-ot meghaladja, a ruházati utánpótlási ellátmányra jogosult részére a visszatartott összeg feletti maradványrészt kell kifizetni.

12. § (1) Ha a természetbeni ellátásra vonatkozó jogosultság a 2013. év során megváltozik, és az igényjogosult a természetbeni ellátásra kötelezetté válik, részére a ruházati termékeket ki kell osztani, és a termékek ellenértékét az éves ruházati utánpótlási ellátmányból vissza kell tartani. Ha a ruházati ellátmány kifizetésre került, a termékek ellenértékét túlellátásba kell helyezni.

(2) Ha az igényjogosult természetbeni ellátásra szóló jogosultsága az 3. § alapján megszűnik, részére a természetbeni ellátás visszatartott ellenértékét ki kell fizetni, továbbá a kiosztott ruházati termékeket be kell vonni.

13. § A hivatásos szolgálati viszony 2013. évben történő megszűnése esetén, ha az érintett 2013. évben természetbeni ellátásban részesült, a biztosított ruházatot vissza kell venni és részére a ruházati utánpótlási ellátmányt a visszatartott összeggel együtt

a) a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátására jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges foglalkoztatási állomány ruházati-, fegyverzeti-, kényszerítőeszköz és világítástechnikai felszereléséről szóló 71/2011. (XII. 31.) BM rendelet (a továbbiakban: RUSZ) 27. § (3) és (4) bekezdésében, valamint

b) az örökös részére a RUSZ 27. § (5) bekezdésében

foglaltaknak figyelembevételével kell biztosítani.

14. § A belügyminiszter irányítása alá tartozó belügyi szervek közötti áthelyezés esetén, ha a természetbeni ellátás még nem történt meg, az áthelyezett felmért méretadatait az átadásra kerülő ruházati ellátási dokumentáció részeként kell átadni, valamint a megrendelt termékeket tovább kell küldeni a fogadó szervhez, ha az igényjogosult ruházati normája nem változott.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 16/2015. (IV. 17.) BM rendelet 9. §-a hatályon kívül helyezte 2015. április 18. napjával.

2

A 2. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 59/2013. (X. 21.) BM rendelet 5. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdés a) pontját az 59/2013. (X. 21.) BM rendelet 6. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (3) bekezdése az 59/2013. (X. 21.) BM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § (3a) bekezdését az 59/2013. (X. 21.) BM rendelet 3. §-a iktatta be.

6

A 2. § (4) bekezdése az 59/2013. (X. 21.) BM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § a) pontja az 52/2013. (IX. 10.) BM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére