• Tartalom

9/2013. (III. 29.) BM–Miniszterelnökségi együttes utasítás

9/2013. (III. 29.) BM–Miniszterelnökségi együttes utasítás

a Magyar Rendvédelmi Kar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának tagjaira vonatkozó nyilvántartásáról és a nyilvántartott adatok kezelésének szabályairól

2015.07.01.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 30/B. § (3) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 10. § (3) bekezdésére, valamint a Miniszterelnökség Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2012. (VIII. 31.) ME utasítás Mellékletének 2. § (4) bekezdésére – a következő utasítást adjuk ki:
1. A Magyar Rendvédelmi Kar (a továbbiakban: MRK) polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának hivatásos és közalkalmazotti állománya (a továbbiakban együtt: személyi állomány) tekintetében az MRK tagnyilvántartását az MRK Irodája polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítve, az érintett polgári nemzetbiztonsági szolgálattal hivatásos szolgálati viszonyban álló, a főigazgató által adatkezelésre kijelölt MRK-tag (a továbbiakban: adatkezelő) útján vezeti.
2. Az adatkezelőt a polgári nemzetbiztonsági szolgálat személyügyi nyilvántartást vezető szerve (a továbbiakban: személyügyi szerv) tájékoztatja
a)1 a hivatásos szolgálati viszony és közalkalmazotti jogviszony (a továbbiakban együtt: foglalkoztatási jogviszony) létesítéséről, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 304. § (1) bekezdés a)–c) pontjában és (2) bekezdés a) pontjában felsorolt adatok közlésével, valamint
b) a foglalkoztatási jogviszony megszűnéséről.
3.2 A személyügyi szerv a Hszt. 304. § (1) bekezdés a)–c) pontjában és (2) bekezdés a) pontjában felsorolt adatokban bekövetkezett változásról az adatok aktualizálása céljából minden hónap 10. napjáig írásban értesíti az adatkezelőt, aki az adatváltozást az általa kezelt tagnyilvántartásban a közléstől számított 15 napon belül átvezeti.
4. Foglalkoztatási jogviszony létesítése esetén a személyi állomány tagját az adatkezelő a 2. pont a) alpontjában meghatározott tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilvántartásba veszi. A tagságról az igazolást a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg az adatkezelő állítja ki.
5. A foglalkoztatási jogviszony megszűnése esetén az adatkezelő a nyilvántartásból a 2. pont b) alpontjában meghatározott tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül törli az adatokat.
6. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak felhasználása során biztosítani kell az adatkezelés nyomon követhetőségét.
7. Az egyes, polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatai sem a tagozaton belül, sem az MRK-tagokra vonatkozó más nyilvántartással nem kapcsolhatóak össze. Az adatok az MRK szerveinek nem továbbíthatóak.
8. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak tárolása a minősített adat védelméről szóló törvényben foglaltak szerint, az érintett polgári nemzetbiztonsági szolgálat erre a feladatra kialakított helyiségében, elektronikusan vagy papír alapon történhet. A tárolási feltételeket úgy kell kialakítani, hogy illetéktelen személy az adatokhoz ne férhessen hozzá (papír alapú tárolásnál külön lemezszekrényben, elektronikus adatkezelés esetében a jogosulatlan hozzáférés ellen védő jelszó használatával).
9. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak tárolási módját úgy kell megválasztani, hogy szükség esetén törlésük, módosításuk elvégezhető legyen, továbbá a törlés, módosítás ténye ellenőrizhető legyen.
10. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 20. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási kötelezettség alapján a személyi állomány tagját a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor a személyügyi szerv tájékoztatja a kötelező MRK tagsági viszonyról és ezzel összefüggésben a 2. pontban meghatározott adatok kezeléséről, olyan módon, hogy a tájékoztatás megtörténte ellenőrizhető legyen.
11. A személyi állomány tagja az Infotv. 14. § a) és b) pontjában meghatározott kérelmet az adatkezelőnél írásban terjesztheti elő.
12. A személyi állomány tagjának helyesbítési kérelme vagy az adatkezelő által észlelt helytelen adat esetén az adatkezelő a helytelen adatot a helyesbítés elvégzéséig az adat helytelen voltára vonatkozó jelzéssel látja el. A jelzéssel megjelölt adat csak a jelzéssel együtt használható fel, feltéve, hogy az adat felhasználása az adatkezelés céljára tekintettel a személyi állomány tagjának jogos érdekét nem sérti. Az adatkezelő köteles a helytelen adatokat legkésőbb az adatok helyesbítésére irányuló kérelem előterjesztésétől számított 30 napon belül helyesbíteni.
13. Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba.
14. Az utasítás hatálybalépését követően jelen utasítás szabályai szerint kell a Magyar Rendvédelmi Kar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának hivatásos állományú tagjaira vonatkozó nyilvántartásáról és a nyilvántartott adatok kezelésének szabályairól szóló 25/2012. (VI. 15.) BM–KüM utasítás szabályai szerint létrehozott nyilvántartást továbbkezelni. A Magyar Rendvédelmi Kar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának hivatásos állományú tagjaira vonatkozó nyilvántartásáról és a nyilvántartott adatok kezelésének szabályairól szóló 25/2012. (VI. 15.) BM–KüM utasítás alapján kijelölt adatkezelő helyett új adatkezelő kijelölése az utasítás hatálybalépésekor nem szükséges.
15.3 Az utasítás hatálybalépésekor közalkalmazotti jogviszonyban állók Hszt. 304. § (1) bekezdés a)–c) pontjában és (2) bekezdés a) pontjában felsorolt adatairól a személyügyi szerv az utasítás hatálybalépésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztatja az adatkezelőt. Az adatkezelő a tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napon belül nyilvántartásba veszi a közalkalmazottat, ezzel egyidejűleg a tagságról igazolást állít ki.
16. Az utasítás hatálybalépésének napján közalkalmazotti jogviszonyban állókat a 15. pontban meghatározott adatai kezeléséről a személyügyi szerv az adott polgári nemzetbiztonsági szolgálatnál szokásos módon 2013. április 30-áig tájékoztatja, úgy, hogy a tájékoztatás megtörténte ellenőrizhető legyen.
17.4
1

A 2. pont a) alpontja a 17/2015. (VI. 30.) BM–MvM együttes utasítás 1. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

2

A 3. pont a 17/2015. (VI. 30.) BM–MvM együttes utasítás 1. pont b) alpontja szerint módosított szöveg.

3

A 15. pont a 17/2015. (VI. 30.) BM–MvM együttes utasítás 1. pont b) alpontja szerint módosított szöveg.

4

A 17. pont a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére