• Tartalom

1/2014. (I. 6.) BM–KIM együttes utasítás

1/2014. (I. 6.) BM–KIM együttes utasítás

az Egységes Szabálysértési Nyilvántartó és Eljárás-támogató Rendszer fejlesztéséről

2017.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontjában és 37. § o) pontjában meghatározott feladatkörünkben eljárva az alábbi utasítást adjuk ki:

1. § (1) Az Egységes Szabálysértési Nyilvántartó és Eljárás-támogató Rendszer (a továbbiakban: ESZNYER) kiterjed

a) a szabálysértési nyilvántartási rendszer működésének támogatására,

b) az általános szabálysértési hatóság és a helyszíni bírságolást végző egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységének informatikai támogatására, valamint

c) a szabálysértési pénzbírság és helyszíni bírság kiszabásával, megfizetésével és elszámolásával kapcsolatos adatok elektronikus továbbításának és feldolgozásának megvalósítására.

(2) Az ESZNYER a következő fejlesztési elemekre terjed ki:

a) a járási hivatalok szabálysértési eljárást, nyilvántartási és statisztikai adatközlést támogató alkalmazása (a továbbiakban: ESZNYER I.),

b) a helyszíni bírság kiszabására jogosultak eljárást, nyilvántartási és statisztikai adatközlést támogató alkalmazása (a továbbiakban: ESZNYER II.),

c) a NOVA KGIR elnevezésű, a szabálysértési pénzbírság és helyszíni bírság egységes kezelését biztosító modul,

d) az egységes pénzbírság és helyszíni bírság internetes felületen történő megfizetését biztosító alkalmazás,

e) a STATVIR elnevezésű, a szabálysértési statisztikai adatok gyűjtését és megjelenítését biztosító alkalmazás,

f) a szabálysértési nyilvántartási rendszer és az a)–e) pontban említett rendszerelemek kommunikációját biztosító Mediátor modul,

g)1 az a)–f) pontban megjelölt alkalmazásokhoz kapcsolódó interfészek és adatszolgáltatási ágak, a Robotzsaru rendszer és a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) alkalmazásai közötti adatkapcsolat,

h) a szabálysértési nyilvántartási rendszer adatkapcsolatait támogató Enterprise Service Bus ESB köztes, kommunikációs réteg,

i) a járási hivatalok szabálysértési tevékenységét segítő ügymenet-támogató alkalmazás (a továbbiakban: NOVA ESZNYER), amely magában foglalja az ESZNYER I. és az ESZNYER II. eljárást támogató funkcióit,

j) országosan egységes helyszíni bírságolási adatlapok és a pénzbírság és helyszíni bírság egységes kezelését biztosító egyedi sorszámmal és vonalkóddal ellátott készpénzátutalási megbízások biztosítása a szabálysértési hatóságok és a helyszíni bírságolásra jogosult szervek számára.

(3) A (2) bekezdés szerinti fejlesztési elemeket az alábbi ütemezésben kell megvalósítani:

a) az 1. § (2) bekezdés a) pontjában szereplő alkalmazás végfelhasználói tesztelésre történő átadása: 2014. január 2., éles üzembe állítása: 2014. február 15.,

b) az 1. § (2) bekezdés b) pontjában szereplő alkalmazás végfelhasználói tesztelésre történő átadása: 2014. január 2., éles üzembe állítása: 2014. február 15.,

c) az 1. § (2) bekezdés c) pontjában szereplő alkalmazás végfelhasználói tesztelésre történő átadása: 2014. június 1., éles üzembe állítása: 2014. július 1.,

d) az 1. § (2) bekezdés d) pontjában szereplő alkalmazás éles üzembe állítása: 2014. október 1.,

e) az 1. § (2) bekezdés e) pontjában szereplő alkalmazás éles üzembe állítása: az adatok gyűjtését elősegítő alkalmazás vonatkozásában a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény végrehajtásával kapcsolatos rendelkezésekről, valamint ahhoz kapcsolódó egyes rendeletek módosításáról szóló 22/2012. (IV. 13.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 42. §-ában előírt határidőkkel megegyezően, az adatok megjelenítését biztosító alkalmazás vonatkozásában a BM rendelet 42. §-ában előírt határidőket követő 30. nap,

f) az 1. § (2) bekezdés f) és g) pontjában szereplő alkalmazás üzembe állítása a kapcsolódó alkalmazások rendszerbe lépésével párhuzamosan történik,

g) az 1. § (2) bekezdés h) pontjában szereplő alkalmazás éles üzembe állítása: 2014. február 15.,

h) az 1. § (2) bekezdés i) pontjában szereplő alkalmazás éles üzembe állítása: 2014. július 1.,

i) az 1. § (2) bekezdés j) pontjában meghatározottak biztosítása a szabálysértési hatóságok és a helyszíni bírságolásra jogosult szervezetek részére: 2015. január 1.

(4)2 Az 1. § (2) bekezdés a), b), d)–f) és h) pontjában meghatározott feladatok végrehajtását a BM végzi.

(5) Az 1. § (2) bekezdés c), i) és j) pontban meghatározott feladatok végrehajtását az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) végzi.

(6)3 Az 1. § (2) bekezdés g) pontjában szereplő interfészek kialakítását a BM és az ORFK (a továbbiakban együtt: közreműködők) közösen végzi.

2. §4

3. § (1) Ha a közös fejlesztés megvalósítását támogató külső szakértői tevékenység elvégzéséhez a közreműködők valamelyikének tevékenysége vagy – személyes adatokra ki nem terjedő – adatszolgáltatása szükséges, az érintett szerv három munkanapon belül köteles ennek teljesítésére. Ha az adatszolgáltatást a teljesítésre nyitva álló határidőben el nem hárítható ok akadályozza, az érintett a másik szervet az akadályoztatás megszűnését követően haladéktalanul, de legfeljebb három munkanapon belül tájékoztatja, egyben az elmulasztott tevékenységet vagy adatszolgáltatást pótolja.

(2) A közreműködők az utasítás hatálya alá tartozó feladatok megvalósítása során folyamatos egyeztetést folytatnak.

(3) A közreműködők kötelesek az együttműködés kapcsán tudomásukra jutott információkat megőrizni, azokat kizárólag az utasítás hatálya alá tartozó feladatok végrehajtása érdekében használhatják fel.

(4) A közreműködők a tudomásukra jutott adatot, információt az arra jogosult írásos hozzájárulása nélkül harmadik fél részére nem közölhetik.

(5) A közreműködők lehetőséget biztosítanak arra, hogy egymás telephelyén az egyes informatikai elemek működését megismerhessék, és a másik közreműködő fél által végzett fejlesztési folyamatokat nyomon követhessék.

(6) A közreműködők biztosítják, hogy a másik fél – erre vonatkozó igény esetén – részt vehet az egyes alkalmazások tesztelésében.

(7)5 A NOVA ESZNYER kifejlesztése érdekében a BM az ORFK rendelkezésére bocsátja a szabálysértési nyilvántartási rendszer fejlesztése kapcsán készített igazgatási dokumentációkat.

4. § (1) A közreműködők az utasítás hatálybalépésétől számított 3 munkanapon belül az 1. § (2) bekezdésben meghatározott fejlesztések során ellátandó, elsősorban operatív feladatok összehangolt elvégzésére és az operatív döntések meghozatalára kapcsolattartót jelölnek ki.

(2) A közreműködők a kijelölt kapcsolattartó nevét, elektronikus levelezési címét és telefonszámát a kijelölést követő 5 munkanapon belül írásban megküldik egymás, valamint a KIM és a BM részére.

(3) A közreműködők folyamatosan és lehetőség szerint a tudomásra jutástól számított három munkanapon belül tájékoztatást adnak az 1. §-ban meghatározott tevékenységgel, a közösen lebonyolított fejlesztéssel, valamint az (1) bekezdésben megjelölt kapcsolattartó személyével összefüggő minden lényeges változásról, és minden olyan körülményről, amely az utasítás célkitűzéseire hatással lehet.

(4) A tájékoztatás írásban, szóban vagy az érintett szervek által elfogadott módon történhet.

5. § (1) A közösen lebonyolított fejlesztéssel kapcsolatos stratégiai jellegű döntéseket a KIM és a BM döntésre jogosult vezetője közösen, a közreműködők véleményének kikérését követően hozza meg. Ennek során lehetőség szerint közvetlen tárgyalások útján kell a vitás kérdésekben egyetértésre jutni.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában stratégiai jellegű döntésnek minősül a fejlesztés terjedelmének és főbb irányainak meghatározását vagy eredményességét befolyásoló kérdésekben történő döntés.

6. § (1) A közösen lebonyolított fejlesztéssel kapcsolatos egyéb, operatív döntések meghozatalára a kapcsolattartásra kijelölt személyek jogosultak.

(2) A közreműködők kapcsolattartói az egyéb, operatív döntéseket egyhangú döntéshozatal eredményeként hozzák meg. Egyetértés hiányában a vitás kérdésről írásban jelentést kell készíteni, amelyet a kapcsolattartó az általa képviselt szerv stratégiai kérdésben döntésre jogosult vezetőjéhez terjeszt fel. A felterjesztett vitás kérdésben az 5. § (1) bekezdése szerint kell döntést hozni.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § (2) bekezdés g) pontja a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 20. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (4) bekezdése a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 20. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (6) bekezdése a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 20. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. §-t a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 20. § (5) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (7) bekezdése a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 20. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére