• Tartalom

10/2014. (XII. 12.) FM utasítás

10/2014. (XII. 12.) FM utasítás

a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszközből az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás felhasználásának szabályairól

2014.12.13.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben, valamint a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 7. § (6) bekezdésében foglaltak alapján a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszközből az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás felhasználására vonatkozóan az alábbi utasítást adom ki:

1. A pénzforrás

1. § (1) Ez az utasítás a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény (a továbbiakban: Mkk. törvény) 7. § (6) bekezdésében meghatározott, az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás (a továbbiakban: működési és fejlesztési forrás) felhasználására vonatkozik.

(2) A működési és fejlesztési forrás összege nem haladhatja meg az Mkk. törvény 7. § (6) bekezdése alapján a mezőgazdasági termelők által megfizetett összes kárenyhítési hozzájárulás tárgyévet megelőző év december 31-ei pénzállományából, valamint a központi költségvetésből nyújtott tárgyévi támogatásból képzett összeg 4%-át.

(3) A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrásfedezete a XII. Földművelésügyi Minisztérium 20/05/10 Nemzeti agrár-kárenyhítés fejezeti kezelésű előirányzaton áll rendelkezésre.

2. Felhasználási feltételek

2. § (1) A működési és fejlesztési forrás az időjárási kockázatkezelési rendszerben részt vevő szervezetek (a továbbiakban: szervezetek), valamint a Földművelésügyi Minisztérium (a továbbiakban: FM) Igazgatása részére osztható ki, az alábbi feladatok ellátásához:

a) kárbejelentések, kárenyhítő juttatás iránti kérelmek ellenőrzése és igazolása,

b) kockázatkezelési rendszerhez kapcsolódó mérőhálózatok, elektronikus rendszerek és a rendszerhez tartozó eszközök fenntartása,

c) adatok előállítása, szakvélemények összeállítása,

d) rendszerfejlesztés,

e) tranzakciós illeték fedezetének biztosítása.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatok (a továbbiakban: termelői bejelentéstől függő feladatok) finanszírozása az adott kárenyhítési évben beadott termelői kárbejelentések és kérelmek számától függően átalányelszámolás alapján kizárólagosan utólag történik.

(3) Az (1) bekezdés b)–d) pontjában meghatározott feladatok (a továbbiakban együtt: termelői bejelentéstől független feladatok) finanszírozásához előleg nyújtható, melynek felhasználására a szervezet tárgyévet követő év május 31-ig jogosult.

(4) Az agrárkár-megállapító szerv feladataihoz kapcsolódó rendszerfejlesztésre, rendszer üzemeltetésére és fenntartására kizárólag a mezőgazdasági igazgatási szerv jogosult.

3. Forrásigény és keretfelosztás

3. § (1) A termelői bejelentéstől függő feladatokat ellátó szervezetek tárgyévet megelőző év december 15-ig az Agrárközgazdasági Főosztály (a továbbiakban: AKF) által megadott formában adatot szolgáltatnak a tárgyévet megelőző kárenyhítési évben ellátott feladatokról az AKF-nek.

(2) A termelői bejelentéstől független feladatokat ellátó szervezetek a tárgyévet megelőző év december 15-ig megadják az AKF részére a kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatban a tárgyévben felmerülő költségek finanszírozására vonatkozó forrásigényüket. A forrásigényt részletes indoklással, költségkalkulációval és feladatmegjelöléssel kell alátámasztani. Szükség esetén az AKF a szervezetektől a forrásigény alátámasztására további információt kérhet.

(3) A 2. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladat tárgyévi forrásigényét a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KF) határozza meg, amelynek összegét tárgyév január 10-ig részletes indoklással megküldi az AKF részére.

4. § (1) A szervezetektől összegyűjtött forrásigény alapján az AKF tárgyév január 15-ig javaslatot tesz a működési és fejlesztési forrás felosztására vonatkozóan (a továbbiakban: keretfelosztás) a földművelésügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére. A keretfelosztás tartalmazza

a) a 2. § (2) bekezdés szerinti utófinanszírozott tárgyévet megelőző évi feladatok,

b) a 2. § (3) bekezdés szerinti előlegátadással finanszírozható tárgyévi feladatok,

c) a 2. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladat

forrásigényét.

(2) A keretfelosztást az AKF véleményezésre megküldi a KF részére, valamint felülvizsgálat előtt látja az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, az agrárgazdaságért felelős államtitkár, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár.

5. § A keretfelosztásról az AKF javaslata alapján tárgyév február 15-ig a miniszter dönt.

6. § A tárgyév folyamán a keretfelosztás a rendelkezésre álló szabad forrás kihasználásáig módosítható. A keretfelosztás módosítására is a 4–5. §-ban meghatározott rendelkezések vonatkoznak azzal, hogy a keretfelosztás módosításáról a miniszter 30 napon belül dönt.

4. Megállapodás

7. § (1) A miniszteri döntés alapján a kedvezményezett szervezetekkel az FM megállapodást köt.

(2) A megállapodást az FM részéről a KF pénzügyi ellenjegyzését követően a miniszter írja alá, felülvizsgálat előtt látja az Intézményfelügyeleti és Perképviseleti Főosztály, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint a közigazgatási államtitkár. A megállapodás tartalmazza a meghatározott időszakra vonatkozó feladat- és költségtervet.

5. Forrásátadás

8. § (1) Az AKF kezdeményezésére a KF a megállapodás aláírását, valamint a forrásátadáshoz szükséges jóváhagyások megszerzését követő 30 napon belül intézkedik a Magyar Államkincstár felé a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzforrásból megítélt összeg megállapodásnak megfelelő átcsoportosításáról a termelői bejelentéstől független feladatokat ellátó kedvezményezett szervezetek részére.

(2) A KF a megállapodásban rögzített feladatok teljesítésének elfogadását követő 30 napon belül intézkedik

a) a termelői bejelentéstől független feladatokat ellátó kedvezményezett szervezetek részére nyújtott forrásból még ki nem fizetett összeg,

b) a termelői bejelentéstől függő feladatokat ellátó kedvezményezett szervezetek részére a beszámoló alapján elfogadott összeg

kifizetéséről.

6. Beszámolási kötelezettség

9. § (1) A termelői bejelentéstől független feladatokat ellátó kedvezményezett szervezet a megállapodásban rögzített feladatok végrehajtásáról, a működési és fejlesztési forrás felhasználásáról és tételes elszámolásáról Beszámolót köteles készíteni, amit a tárgyévet követő év június 30-ig megküld az AKF részére.

(2) A termelői bejelentéstől függő feladatokat ellátó kedvezményezett szervezet a megállapodásban rögzített feladatok végrehajtásáról, a működési és fejlesztési forrás felhasználásáról és az átalány elszámolásáról Beszámolót köteles készíteni, amit a megállapodás aláírását követő 30 napon belül megküld az AKF részére.

(3) A Beszámoló készítésére és az elszámolásra a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból pályázati úton vagy egyedi elbírálás keretében pénzeszköz- vagy előirányzat-átadással biztosított támogatások felhasználása ellenőrzésének és a beszámolók összeállításának szabályairól szóló miniszteri utasítás szabályai vonatkoznak.

7. Egyéb eljárási szabályok

10. § (1) A működési és fejlesztési forrásból megítélt összeg fel nem használt részét, valamint az elszámolás során el nem fogadott költségeket a kedvezményezett szervezet köteles a megállapodásban foglaltak szerint visszautalni az FM részére.

(2) A kedvezményezett szervezet az átadott támogatás fel nem használt részét – az FM részéről történő felhívás nélkül is – legkésőbb a Beszámoló benyújtásának napjáig köteles visszafizetni.

8. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszközből az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás felhasználásának szabályairól szóló 26/2012. (XII. 29.) VM utasítás azzal, hogy ezen utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni a folyamatban levő megállapodások vonatkozásában.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére