• Tartalom

13/2014. (VIII. 14.) HM rendelet

13/2014. (VIII. 14.) HM rendelet

a honvédségi járművek fenntartásáról szóló 18/2009. (XII. 18.) HM rendelet módosításáról1

2014.08.19.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés m) pont ma) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 77. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva – a 4–9. § tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 109. § 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzeti fejlesztési miniszterrel egyetértésben, a 6. § tekintetében a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A honvédségi járművek fenntartásáról szóló 18/2009. (XII. 18.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

a) honvédségi jármű: a rendeltetésszerű használat során közutat is igénybevevő, az MH-ban rendszeresített és üzemeltetett közúti és terepjáró jármű, ide nem értve a kerekes harcjárműveket,”

2. § Az R. 3. §-a a következő (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) A honvédségi érdekkörbe tartozó civil szervezetek tagjai részére a honvédségi jármű vezetését szolgálati érdekből kérelemre a honvédelmi miniszter engedélyezi.”

3. § (1) Az R. 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A honvédségi járművek, harcjárművek és áramforrás aggregátok igénybevétele nem honvédségi szervezetek, természetes személyek, jogi személyek részére egyedi igény esetén – a (6) és (7) bekezdésben meghatározott kivétellel – kiegészítő tevékenység keretében engedélyezhető.”

(2) Az R. 4. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A honvédelmi miniszter által fenntartott köznevelési intézmény részére a honvédségi járművek, harcjárművek és áramforrás aggregátok igénybevétele honvédségi érdekből térítésmentesen engedélyezhető.
(7) Honvédségi érdekből a honvédségi szervezetekhez érkező delegációk, és nem honvédségi szervezetek tagjainak honvédségi járműveken a honvédségi szervezetek állományával együtt történő szállítása térítésmentesen engedélyezhető.”

4. § Az R. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A már forgalomba helyezett honvédségi jármű átalakításához szükséges előzetes engedély kiadására vonatkozó kérelmet a közlekedési hatósághoz – a szaktervező által jóváhagyott műszaki dokumentációval együtt – csak a hadfelszerelés fejlesztésekért felelős HM szervezet vezetőjének hozzájárulásával lehet benyújtani.”

5. § Az R. 17. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az ER. 2. § (9) bekezdése szerinti N kategóriába tartozó honvédségi járműveket nem kell felszerelni az MR. 92. § (2) bekezdésében meghatározott menetíró műszerrel (a továbbiakban: tachográf), és az MR. 93/A. §-ában meghatározott sebességkorlátozóval.”

6. § Az R. 27–29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

27. § (1) Az új honvédségi járművek forgalomba helyezés előtti vizsgálatát a tulajdonosként bejegyzett szervezet vezetőjének meghatalmazása alapján a hatósági szerződéssel rendelkező vizsgálóállomásokon a gyártó, vagy a forgalmazó végzi a speciális katonai követelmények figyelembevételével.
(2) A honvédségi szervezetek felelősek azért, hogy a rendelet hatálya alá eső, forgalomban tartott gépjárműveik a műszaki, közlekedés-biztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfeleljenek.
28. § (1) A hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott honvédségi járművek műszaki, közlekedés-biztonsági és környezetvédelmi megfelelőségének ellenőrzését egyidejűleg az időszakos vizsgálat keretében kell elvégezni.
(2) A honvédségi járművek időszakos vizsgálatát, a forgalmi engedélyek érvényességi idejének meghosszabbítását elsődlegesen a honvédségi vizsgáló állomásokon, a közlekedési hatóság által kiadott engedéllyel rendelkező honvédségi vizsgabiztosok (a továbbiakban: vizsgabiztosok) végezhetik. A honvédségi vizsgáztatás feltételeinek hiánya esetén az időszakos vizsgálatokat a közlekedési hatóság által üzemeltetett, vagy hatósági szerződéssel rendelkező vizsgáló állomásokon kell elvégezni.
(3) A honvédségi vizsgáló állomásokon a vizsgabiztosok kizárólag a honvédségi járművek időszakos vizsgálatát végezhetik.
(4) A honvédségi szervezetek mentesülnek az időszakos vizsgálatok elvégzésével kapcsolatos hatósági eljárások díjainak megfizetése alól, ha a jármű vizsgálatát honvédségi vizsgálóállomáson végzik.
29. § (1) A honvédségi járművek műszaki alkalmasságának érvényességét jelző érvényesítő címkéket és plaketteket – szín és darabszám szerint – a honvédségi vizsgálóállomások részére a tulajdonosként bejegyzett szervezet közvetlenül a gyártótól szerzi be, és ezekkel a szükséges mennyiségben ellátja a vizsgabiztosokat.
(2) A tulajdonosként bejegyzett szervezet a beszerzett címke készletekről és plakettekről – szín és darabszám szerint – készített kimutatást az átvételt követő 5 napon belül megküldi a közlekedési hatóságnak.”

7. § Az R. 30. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A vizsgabiztosok mentesülnek az ER. 12/A. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott követelmény teljesítése alól, amennyiben a honvédségi vizsgáló állomáson a vizsgált jármű mozgatása a jármű vezetésére jogosító vezetői engedéllyel rendelkező segítő személyzet útján biztosított.”

8. § Az R. 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

32. § (1) Az egykörös fékberendezéssel forgalomba helyezett, valamint a mérete alapján a vizsgasoron nem vizsgálható járművek időszakos vizsgálatánál a görgős fékerőmérő berendezés és a mérő-adatgyűjtő berendezés kiírószerkezetes vagy adattárolós lassulásmérő berendezéssel helyettesíthető.
(2) Az időszakos vizsgálatnál az ER. 2. § (9) bekezdése szerinti N kategóriába tartozó honvédségi járművek mentesülnek a beépített tachográf és sebességkorlátozó műszeres ellenőrzésének, hitelesítésének és illesztésének az ER. 5. mellékletében foglalt kötelezettsége alól.”

9. § Az R. 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

34. § (1) A Magyarország területén kívüli tartós katonai missziós feladatokra kijelölt honvédségi járműveken a külföldre távozás előtt el kell végezni az időszakos vizsgálatot.
(2) Az időszakos vizsgálatot csak a visszaérkezést követően kell végrehajtani, ha a honvédségi jármű következő időszakos vizsgálatának határideje a missziós feladat külföldön történő végrehajtásának időszakára esik.”

10. § Az R.

a) 9. § (2) bekezdésében az „intézkedést” szövegrész helyébe a „határozatot”,

b) 9. § (3) bekezdésében a „típusbizonyítvánnyal” szövegrész helyébe a „forgalombahelyezési engedéllyel”,

c) 11. § (1) bekezdésében a „HM felsőszintű logisztikai tervező, irányító és végrehajtó szerv” szövegrész helyébe a „hadfelszerelés fejlesztésekért felelős HM szervezet”,

d) 14. § (1) bekezdésében az „EURO–4” szövegrész helyébe az „EURO–4 és annál magasabb”,

e) 30. § (1) bekezdésében a „műszaki adatlappal” szövegrész helyébe a „plakettekkel”,

f) 30. § (2) bekezdésében a „műszaki adatlapokat” szövegrész helyébe a „plaketteket”,

g) 38. § (1) bekezdésében az „EURO–5” szövegrész helyébe az „EURO–5 és annál magasabb”

szöveg lép.

11. § Hatályát veszti az R. 9. § (2) bekezdésében az „ , illetve a szervezetbe állítási” szövegrész, valamint a 35–36. §.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. augusztus 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére