• Tartalom

1448/2014. (VII. 31.) Korm. határozat

1448/2014. (VII. 31.) Korm. határozat

az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 azonosító számú („Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című) projektjavaslat támogatásának jóváhagyásáról és akciótervi nevesítéséről1

2014.07.31.

A Kormány

1. jóváhagyja az 1. melléklet szerint az ÉMOP-2.1.1/F-14-2014-0001 azonosító számú, „Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése” című, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslatot (a továbbiakban: projekt),

2. elfogadja az 1. melléklet szerint az 1. pontban meghatározott projekt kiemelt projektként történő nevesítését,

3. hozzájárul az 1. pontban meghatározott projekt támogatási szerződésének megkötéséhez.

Felelős: nemzetgazdasági miniszter

Határidő: a támogathatósági feltételek teljesítését követő harminc napon belül

1. melléklet az 1448/2014. (VII. 31.) Korm. határozathoz

 

A

B

C

D

E

F

G

1.

Projekt azonosító száma

Projekt megnevezése

Támogatást igénylő megnevezése

Akciótervi nevesítés támogatási összege
(Ft)

Akciótervi nevesítés elszámolható közkiadás összege (Ft)

Projekt rövid bemutatása

Támogathatósági feltételek

2.

ÉMOP-
2.1.1/F-14-
2014-0001

Kiemelt turisztikai attrakciók- és szolgáltatások fejlesztése

Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft., mint konzorciumvezető, valamint a következő települési önkormányzatok:

Abaújszántó Város Önkormányzata,

Bekecs Község Önkormányzata,

Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata,

Bodrogkisfalud Község Önkormányzata,

Bodrogolaszi Község Önkormányzata,

Erdőbénye Község Önkormányzata,

Erdőhorváti Községi Önkormányzat,

Golop Község Önkormányzata,

Hercegkút Község Önkormányzata,

Legyesbénye Község Önkormányzata,

Mád Község Önkormányzata,

Makkoshotyka Község Önkormányzata,

Mezőzombor Község Önkormányzata,

Monok Község Önkormányzata,

Olaszliszka Község Önkormányzata,

Rátka Község Önkormányzata,

Sárazsadány Község Önkormányzata,

Sárospatak Város Önkormányzata,

Sátoraljaújhely Város Önkormányzata,

Szegi Község Önkormányzata,

Szegilong Község Önkormányzata,

Szerencs Város Önkormányzata,

Tállya Községi Önkormányzat,

Tarcal Község Önkormányzata,

Tokaj Város Önkormányzata,

Tolcsva Község Önkormányzata,

Vámosújfalu Község Önkormányzata

2 300 000 000

2 300 000 000

A projekt keretében 27 település együttműködésében a Tokaj-hegyalja kultúrtáj, mint világörökségi helyszín kulturális infrastruktúráját hasznosító, valamint a térség hagyományain alapuló fejlesztésekre, a kulturális, vallási, művészeti rendezvények és a hozzájuk szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatások megvalósítására kerülhet sor. A projekt fő célja, hogy a kultúra eszközrendszerének felhasználásával, valamint a Tokaj-hegyalján megtalálható természeti és épített értékek komplex turisztikai termékké alakításával a térség önállóan is vonzerőt jelentsen a turisták számára mind regionális, mind országos, de akár nemzetközi szinten is. Az idegenforgalmi bevételek és az itt élők foglalkoztatottságának növekedésével a térség gazdasági fellendülése várható.

A) A támogatási szerződés megkötéséig teljesítendő feltételek:

a)    Szükséges a projekt keretében tervezett tevékenységek és funkciók tekintetében a megvalósíthatósági tanulmány javítása, kiegészítése és a tartalmi ellentmondások feloldása az általános pályázati útmutatónak, valamint a vonatkozó kiemelt projekt felhívás C.1. és C6.3. pontjában foglaltaknak megfelelően, különös tekintettel az alábbiakra:

i)    a konzorciumvezető Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által megvalósítandó és aktiválásra kerülő projektelemek, szakmai feladatok részletes bemutatása;

ii)    az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott, így az ÉMOP esetében nem támogatható tématerületektől való egyértelmű lehatárolás, tekintettel arra, hogy az ÉMOP esetében, így a jelen projektben nem támogathatók különösen a következők:

1.    a falu környezetét és megjelenését, a településképet javító kisléptékű infrastrukturális fejlesztések;

2.    a helyi védelem alatt álló épületek felújítása tájház kialakítása céljából, amely regionális turisztikai attrakció helyett a helyi népművészet, néprajzi és kulturális értékek bemutatását tűzi ki célul;

3.    a turisztikai igények helyett a helyi közösségi, lakossági igényekre építő, azokat kiszolgáló szolgáltató központok kialakítása;

4.    alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltatások, vadászati, erdei-, horgász-, valamint bor- és gasztroturizmussal kapcsolatos, a 100 000 eurót meg nem haladó fejlesztések;

iii)    a jelen felhívás keretében nem, vagy csak de minimis keret terhére támogatható tevékenységek pontosítása vagy módosítása, tekintettel arra, hogy jelen projektben nem támogatható különösen a piacon más piaci szereplőkkel versenyezve kifejtett tényleges gazdasági tevékenység (pl. szállásférőhely, kemping, függővasút, kalandpark, étterem kialakítása);

iv)    vallási turizmust érintő fejlesztések esetén annak bemutatása, hogy a fejlesztendő helyszín már működő zarándokút, vagy létező vallási turizmus célú tematikus út része, vagy a fejlesztéssel az egyházakhoz kapcsolódó vallási turizmus célú tematikus út jön létre, továbbá az érintett egyházakkal való együttműködés benyújtása.

b)    Szükséges a projekt a) pont szerint pontosított műszaki és szakmai tartalmára vonatkozó, projektszintű és projektelemenkénti költségvetésének a vonatkozó kiemelt projekt felhívás C3.3. és C.4. pontjában foglalt előírások szerint történő javítása, a felhívás keretében nem értelmezhető költségtípusok és a nem megfelelően alátámasztott költségek pontosítása.

c)    Szükséges az a) pont szerint pontosított műszaki és szakmai tartalommal összhangban a közbeszerzési kötelezettségek figyelembevételével tevékenység-ütemezés készítése, figyelemmel a kiemelt projekt felhívásban rögzített 2015. szeptember 30-i véghatáridőre.

d)    Szükséges az a)-c) pont szerint pontosított megvalósíthatósági tanulmányban foglaltakkal összhangban valamennyi konzorciumi tag vonatkozásában módosítani, illetve a hiányzó adatok tekintetében javítani a projekt adatlapot.

e)    Szükséges a projekt megvalósításához szükséges konzorciumi megállapodás benyújtása a vonatkozó kiemelt projekt felhívás E2. pontja szerint.

f)    Szükséges az érintett konzorciumi tagok tekintetében a megfelelően kitöltött közszféra nyilatkozatok benyújtása.

g)    Szükséges valamennyi konzorciumi tag vonatkozásában a rendelkezésre álló de minimis keret igazolása és a projekt költségvetésében történő tervezett felhasználás bemutatása.

B) Az első kifizetési kérelem benyújtásáig teljesítendő feltételek:

a)    Szükséges az egyes projektelemek tekintetében a megvalósítandó műszaki és szakmai tartalomhoz illeszkedő, az attrakció működtetéséhez szükséges valamennyi költséget tartalmazó, projektszinten és konzorciumi tagonként elkészített tételes költségvetés alátámasztása az általános pályázati útmutató C2. pontjában foglalt előírások szerint.

b)    Szükséges a számszerűsített vállalások javítása, az indikátoroknak a kiemelt projekt felhívás szerinti értelmezése a projektelemenként vállalt indikátorok (látogatószám) alátámasztásával és a mérési módszertan bemutatásával.

c)    Szükséges a létrehozott kapacitások fenntartására és működtetésére vonatkozóan az „Útmutató megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez” című dokumentumban foglaltak szerinti pénzügyi elemzés elkészítése, különös tekintettel a jelen projekt keretében nem elszámolható, de a működtetéshez elengedhetetlen beszerzésekre, azok forrására.

d)    Szükséges a projektszintű és a projektelemenkénti részletes üzemeltetési és humánerőforrás terv kidolgozása, különös tekintettel a turisztikai szakértő – legalább a fenntartási időszakban történő – alkalmazására vonatkozó előírásra.

e)    Szükséges a fejlesztéssel érintett valamennyi helyszínt egy attrakcióként kezelő programfüzet összeállítása, amely a Tokaj-hegyalja területét lefedő komplex turisztikai desztinációt mint egységes terméket mutatja be. Ezen felül szükséges az egyes rendezvényhelyszíneket érintő projektelemek esetében a megvalósulástól számított két évre vetítve rendezvénynaptár készítése is.

C) A támogatott tevékenységhez kapcsolódó kifizetési kérelem benyújtásáig teljesítendő feltétel:

a)    Szükséges a szakmailag alátámasztott üzleti marketing tervben az egyes projektelemek, különböző turisztikai termékek összehangolása, programcsomagok nevesítése, programozása, és a hozzá illeszkedő költségvetés kidolgozása, figyelemmel a vonatkozó kiemelt projekt felhívás C6.3. pontjában foglalt előírásokra.

b)    Szükséges valamennyi releváns konzorciumi tag és projektelem esetében az általános pályázati útmutató 1. mellékletében és a vonatkozó kiemelt projekt felhívás E2. pontjában foglalt formai és tartalmi előírások alapján a tervezett szakmai tartalomnak megfelelő nyilatkozatok, együttműködési megállapodások, engedélyezési- és tervdokumentációk pontosítása és benyújtása.

c)    Szükséges valamennyi fejlesztéssel érintett helyszín tekintetében igazolni a tulajdonviszonyokat, illetve nem a projektelemet megvalósító konzorciumi tag tulajdonán történő fejlesztés esetén benyújtani a tulajdonosi hozzájárulásokat.

1

A határozatot az 1829/2018. (XII. 27.) Korm. határozat 2. pont 2.287. alpontja visszavonta 2018. december 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére