• Tartalom

15/2014. (V. 5.) NGM utasítás

15/2014. (V. 5.) NGM utasítás

a Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 22/2013. (XI. 22.) NGM utasítás módosításáról1

2014.05.06.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdése és 28. § (1) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés a) pontja, valamint 1. melléklet 11. pontja alapján – figyelemmel az egyes miniszterek, valamint a miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában foglaltakra is – a következő utasítást adom ki:

1. § A Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 22/2013. (XI. 22.) NGM utasítás (a továbbiakban: utasítás) 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

2. § Az utasítás 2. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Ezen utasításnak a kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 22/2013. (XI. 22.) NGM utasítás módosításáról szóló 15/2014. (V. 5.) NGM utasítással megállapított rendelkezéseit a kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 22/2013. (XI. 22.) NGM utasítás módosításáról szóló 15/2014. (V. 5.) NGM utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

3. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 15/2014. (V. 5.) NGM utasításhoz

1. A Nemzetgazdasági Minisztérium kötelezettségvállalási és utalványozási szabályzatáról szóló 22/2013. (XI. 22.) NGM utasítás (a továbbiakban: utasítás) 1. melléklet I. alcím 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. A kötelezettségvállalásokat kezdeményező, véleményező, ellenjegyző és aláíró, továbbá a kapcsolódó pénzügyi-számviteli tevékenységeket végző kormánytisztviselők a kötelezettségek vállalása, nyilvántartása során a jelen szabályzat rendelkezéseinek megfelelően kötelesek eljárni. A jelen szabályzatban nem szabályozott kérdésekben az éves költségvetési törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet, valamint az SZMSZ és az egyéb vonatkozó belső utasítások, szabályzatok előírásait kell alkalmazni.”
2. Az utasítás 1. melléklet II. alcím 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1. Kötelezettségvállalás: az Áht. 2. § (1) bekezdés o) pontja szerinti jognyilatkozat, amelyet az NGM a költségvetési előirányzatainak terhére, illetve a fejezeti kezelésű előirányzatainak terhére vállal.”
3. Az utasítás 1. melléklet II. alcím 3. és 4. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„3. Kormányzati funkció: a költségvetési szerv közfeladatait, szakmai alaptevékenységét a kormányzati funkciók szerint – funkciószámmal és megnevezéssel – kell meghatározni, és azt az alapító okiratában feltüntetni.
4. Szerződés: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti szerződés, valamint a jelen szabályzat hatálya alá tartozó egyéb kötelezettségvállalási dokumentum.”
4. Az utasítás 1. melléklet IV. alcím 6. pont h) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az NGM Igazgatása által történő kötelezettségvállalásoknál a következő esetekben nincs szükség a közigazgatási államtitkár vagy a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály vezetője előzetes jóváhagyására és a Kötelezettségvállalási adatlap kitöltésére:)
h) a fizetési kötelezettség a pénzügyi szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódik,”
5. Az utasítás 1. melléklet IV. alcím 6. pontja a következő i) és j) alpontokkal egészül ki:
(Az NGM Igazgatása által történő kötelezettségvállalásoknál a következő esetekben nincs szükség a közigazgatási államtitkár vagy a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály vezetője előzetes jóváhagyására és a Kötelezettségvállalási adatlap kitöltésére:)
i) a fizetési kötelezettség összegét vagy az összeg megállapításának módját, továbbá a felek valamennyi jogát és kötelezettségét jogszabály, nemzetközi szervezetben való tagsági viszony vagy jogerős, illetve fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, hatósági döntés teljes körűen meghatározza, így különösen a normatív és normatív jellegű hozzájárulások, nemzetközi kötelezettséggel kapcsolatos hozzájárulások, kártalanítási, kártérítési és megtérítési kötelezettségek, a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljáráshoz kapcsolódó regisztrációs díjak,
j) a dologi kiadások közül:
ja) a kötbér,
jb) a bírság,
jc) a késedelmi kamat,
jd) a perköltség,
je) a közbeszerzési hirdetések díja,
jf) a közjegyzői díj,
jg) a tagdíj, hozzájárulási költség
kifizetéséhez.”
6. Az utasítás 1. melléklet IV. alcím 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. A fejezeti kezelésű előirányzatok és költségvetési szerv esetében a kormányzati funkciók, államháztartási szakfeladatok és szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 68/2013. (XII. 29.) NGM rendelet által meghatározott kormányzati funkció valamelyikét kell feltüntetni. A kormányzati funkció kiválasztásánál figyelemmel kell lenni annak tartalmi meghatározására és a kötelezettségvállalás tárgyára.”
7. Az utasítás 1. melléklet V. alcím 3. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Éven túli kötelezettségvállalásra)
b) az Áht. 36. § (4) bekezdésének figyelembevételével értékhatár nélkül a miniszter”
(jogosult.)
8. Az utasítás 1. melléklet VI. alcím 3. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Kötelezettségvállalást a szakmai szervezeti egység kezdeményezi)
b) kérelem, ajánlat, szakmai feladatellátáshoz kapcsolódó vállalások vagy váratlan események bekövetkezése, jogszabályi rendelkezés, illetve lebonyolítási és működési jellegű (beszerzés, megrendelés, közbeszerzési eljárások megindítása) döntés alapján.”
„5. A szakmai kezelő, a szakmai szervezeti egység a kötelezettségvállalást megelőzően köteles meggyőződni, hogy a partner átlátható szervezetnek minősül, melyhez ellenőrzi az Áht. 54/A. §-ában foglalt adatokat.
6. Az Áht. 54/A. §-ában meghatározott adatokat a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály kezeli, a szakmai kezelő, a szakmai szervezeti egység és teljesítésigazoló által nyújtott információk, adatok alapján.”
10. Az utasítás 1. melléklet IX. alcím A) 3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. A megrendelésnek az általános adatokon, feltételeken túlmenően tartalmaznia kell az Ávr. 50. § (1) és (1a) bekezdésében meghatározottakat és a teljesítésigazolásra jogosult személy nevét és munkakörét.”
11. Az utasítás 1. melléklet IX. alcím A) pontja a következő 5. ponttal egészül ki:
„5. Amennyiben az írásbeli megrendelés a partner által meghatározott formanyomtatvánnyal valósul meg, a 2. pontban meghatározott tartalmi elemeket – ha a formanyomtatvány nem tartalmazza – a Kötelezettségvállalási adatlapon szükséges feltüntetni.”
12. Az utasítás 1. melléklet IX. alcím B) 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére kötendő szerződések esetében törekedni kell arra, hogy egy szerződés kizárólag egy államháztartási azonosító számot (ÁHT-t) tartalmazzon.”
13. Az utasítás 1. melléklet IX. alcím C) 1. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A fejezeti kezelésű előirányzatból államháztartáson kívüli szervezetek részére költségvetési támogatás nyújtható közvetlenül:)
b) kérelemre.”
14. Az utasítás 1. mellékletének IX. alcím C) 2–6. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„2. A támogatói döntés meghozatalára és a szerződés aláírására a fejezeti kezelésű előirányzatok esetében az előirányzat felett kötelezettségvállalási jogkört gyakorló személy jogosult.
3. A támogatási szerződésben ismertetni kell a támogatási döntést megelőző eljárást (amennyiben volt ilyen), a támogatási döntés meghozatalának alapjául szolgáló jogszabályi helyet (amennyiben jogszabály kifejezetten rendelkezik az adott célra nyújtandó költségvetési támogatásról), illetve a támogatás indokait és jogcímét.
4. Az Ávr. 73. § (1) bekezdés d) pontja alapján a támogatási szerződés részét képezi a „Feladat-, költség- és ütemterv” elnevezésű dokumentum, amelyben pontosan meg kell határozni, hogy milyen célra kapja a költségvetési támogatást, a nyújtandó támogatásösszeg felhasználására vonatkozó költségeket, valamint a támogatás folyósításának ütemezését.
5. A kötelezettségvállalást előkészítő szervezeti egység feladata gondoskodni arról, hogy az Ávr. 72. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott iratok a támogatási szerződés megkötéséig rendelkezésre álljanak.
6. Részelszámolás benyújtására, támogatási előleg folyósítására lehetőség van, amennyiben ezt a jogosultságot a támogatói okirat vagy a támogatási szerződés tartalmazza.”
15. Az utasítás 1. melléklet X. alcím 6. és 7. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„6. A Jogi és Kodifikációs Főosztály feladata a szerződéstervezet, a Kötelezettségvállalási adatlap és a Szerződéses adatlap véleményezése.
7. A Jogi és Kodifikációs Főosztály jogi szempontból véleményezi a megküldött dokumentumokat, majd azt a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység részére 8 munkanapon belül visszaküldi. Ettől rövidebb véleményezési határidőt a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység kérelmezhet, egyidejűleg megjelölve a sürgősebb véleményezési határidő okát. Az elvárt véleményezési határidő 3 munkanapnál rövidebb nem lehet.”
16. Az utasítás 1. melléklet X. alcím 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. Abban az esetben, ha a véleményező vagy a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység különböző álláspontot képvisel a szerződéstervezettel kapcsolatosan, úgy a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység egyeztetést kezdeményez, amelyet mindaddig folytatni köteles, ameddig a véleményező és a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység azonos álláspontra nem jut. Amennyiben a szerződés megkötésének a Jogi és Kodifikációs Főosztály jogi akadályát látja vagy a szervezet nem minősül átláthatónak, úgy a szerződés nem köthető meg.”
17. Az utasítás 1. melléklet X. alcím 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„12. A jogi szempontú véleményezési eljárás lezárását követően a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység ügyintézője a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység vezetője jóváhagyásával a szerződéstervezetet, a Szerződéses adatlapot és Kötelezettségvállalási adatlapot véleményezés céljából megküldi a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályra. A véleményezés költségvetési és pénzügyi szempontból történik, illetve ellenőrzésre kerül, hogy a Szerződéses adatlapon, a Kötelezettségvállalási adatlapon szereplő adatok megegyeznek-e a szerződéstervezet adataival.”
18. Az utasítás 1. melléklet XI. alcím 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A pénzügyi kötelezettségvállalás dokumentumát a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység küldi meg jogi ellenjegyzés céljából a Jogi és Kodifikációs Főosztálynak. A szerződés jogszabályoknak való megfelelőségét a jogi ellenjegyző a szerződéstervezet valamennyi rendelkezésre bocsátott példányán aláírásával igazolja a dátum egyidejű megjelölésével.”
19. Az utasítás 1. melléklet XIII. alcím 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. Nincs szükség teljesítésigazolásra a IV. fejezet 5. pont a)–b) és f)–g) alpontjában, a 6. pont a)–i) alpontban felsorolt esetekben.”
20. Az utasítás 1. melléklet XIII. alcím 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„8. Figyelemmel az Áht. 41. §-ára, a számla kifizetéséhez a teljesítésigazolásra jogosult személy meggyőződik, hogy a partner átlátható szervezetnek minősül, melyhez ellenőrzi az Áht. 54/A. §-ában foglalt adatokat. Átlátható szervezet által kibocsátott számla kifizetéséhez a Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványon a teljesítésigazolásra jogosult személy engedélye szükséges.”
21. Az utasítás 1. melléklet XIII. alcím 10–13. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„10. A teljesítésigazolásra jogosult személy a formailag is ellenőrzött és megfelelően kiállított számlát a teljesítésigazolással együtt továbbítja a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály részére.
11. Amennyiben a támogatási szerződés előlegfizetésről rendelkezik, a költségvetési támogatás folyósítására a beszámoló vagy a részbeszámoló elfogadását követően kerül sor. A pénzügyi teljesítéshez, figyelemmel az Áht. 41. §-ára, a teljesítésigazolásra jogosult személy meggyőződik, hogy a partner átlátható szervezetnek minősül, melyhez ellenőrzi az Áht. 54/A. §-ában foglalt adatokat. Átlátható szervezet esetén a kifizetéshez a Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványon a teljesítésigazolásra jogosult személy engedélye szükséges. A Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványt a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály részére szükséges továbbítani.
12. A szerződő partner (kedvezményezett) szakmai és pénzügyi beszámolót együttesen köteles benyújtani a részbeszámoló és beszámoló esetén.
13. A pénzügyi beszámolót, részbeszámolót és mellékleteit a szerződésteljesítés igazolására jogosult személy a beszámoló elfogadása és a teljesítésigazolás kiállítása előtt megküldi a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályra a bizonylatok formai szempontú véleményezése céljából.”
22. Az utasítás 1. melléklet XIV. alcím 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. A Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály a Kiadási kötelezettségvállalás bejelentése (KT-01) nyomtatvány kitöltésével a kötelezettségvállalást követő 5 munkanapon belül gondoskodik a kötelezettségvállalásnak a Kincstár részére történő bejelentéséről.”
23. Az utasítás 1. melléklet XVI. alcím 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A kötelezettségvállalás lezárását az utolsó pénzügyi teljesítés kezdeményezésekor, a pénzügyileg teljesítendő számlával és teljesítésigazolással, valamint költségvetési támogatás nyújtása esetében a záró elszámolással együtt a Kötelezettségvállalás lezárása nyomtatvány kitöltése útján kell igazolni és azt a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály részére kell továbbítani.”
24. Hatályát veszti az utasítás 1. melléklet
1. II. alcím 2. pontja,
2. IX. alcím C) 7. pontja,
3. XI. alcím 2. pontja.

1. függelék a 15/2014. (V. 5.) NGM utasításhoz

Kötelezettségvállalási adatlap
Az adatlap és szerződéstervezet iktatórendszerből származó iktatószáma:

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS ADATAI

Ügyintéző:

Kötelezettségvállalás azonosítója:

Az NGM szerződő (külső) partnere:

Szerződő fél (felek) székhelye (lakóhelye):

Szerződő fél (felek) adószáma (adóazonosító jele):

Szerződő fél (felek) bankszámlaszáma:

Szerződés tárgya:

Kormányzati funkció szerinti besorolás (megnevezés és szám):

Forrás:

□Tárgyév

□............ évi maradvány □Egyebek

 

 

Kiadási előirányzat megnevezése:

 

ÁHT azonosító:

Szerződés összege:

Nettó:

Bruttó:

TELJESÍTÉSI ADATOK

Szakmai teljesítés(ek) határideje

Nettó összeg

Áfa

Bruttó összeg

Pénzügyi teljesítés időpontja

Ügyletkód

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teljesítésigazolásra jogosult neve:

 

Kötelezettségvállalás ellenjegyzése (Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály)

Ellenjegyző neve, beosztása:

Ellenjegyzés dátuma:

 

Ellenjegyző aláírása:

Ellenjegyzés eredménye:

□Forrás rendelkezésre áll

□Ellenjegyzés megtagadva

Ellenjegyzés megtagadásának indoka:

Egyetért:

Budapest, 201......................................

............................................................................
Szakmai Felügyeletet gyakorló felső vezető egyetért (Fejezeti kezelésű előirányzatok esetén)

 


Budapest, 201............................................

.............................................................................
Kötelezettségvállalásra jogosult vezető

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyetért: Budapest, 201....................................

...............................................................

 

 

 

 

Szerződés aláírása meghiúsult:

Meghiúsulás indoka:

................................................................................
Kötelezettségvállalásra jogosult vezető

Budapest, 201.......................................................

 

2. függelék a 15/2014. (V. 5.) NGM utasításhoz

Szerződéses adatlap
Az adatlap és szerződéstervezet iktatórendszerből származó iktatószáma:

AZ NGM SZERZŐDÉSSEL ÉRINTETT SZERVEZETI EGYSÉGEI, MUNKATÁRSAI

Szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység:

Kötelezettségvállaló:

Szakmai teljesítésigazoló:

Ügyintéző:

SZERZŐDÉS–ALAPADATOK

Kötelezettségvállalás azonosítója:

 

 

Az NGM szerződő (külső) partnere:

 

 

Szerződés típusa:

 

 

Szerződés tárgya:

 

 

Szerződés összege:

Nettó:

Bruttó:

A szakmai teljesítés véghatárideje:

 

 

Szerződés minősítése: Nem minősített Üzleti titok Államtitok Szolgálati titok

Közbeszerzés:

Amennyiben nem közbeszerzés, annak indoka:

Igen

Nem

Értékhatár alatti

Nem visszterhes szerződés

Nem a Kbt. hatálya alá tartozik

Kizárólagos jog/műszaki sajátosság

Alaptevékenységhez fűződő tanácsadás

A Kbt. (szakasz száma) szerinti kivételi kör

VÉLEMÉNYEZÉS

Véleményezés

Név

Dátum

Iktatószám

Jogi

 

 

 

Közbeszerzési

 

 

 

MÓDOSÍTÁS

Módosításra került szerződés azonosítója:

Megjegyzés:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kifizetéshez kapcsolódó visszterhes, támogatási szerződés esetén:

Nyilatkozom, hogy a szerződő fél(ek) a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény és az Áht. 54/A. §-ában foglalt adatok vizsgálata alapján átlátható szervezetnek minősül.

Budapest, 201.......................................

Szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység vezető

 

 

 

 

 

 

 

 

3. függelék a 15/2014. (V. 5.) NGM utasításhoz

Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése
A teljesítésigazolás iktatórendszerből származó iktatószáma:

TELJESÍTÉSIGAZOLÁS

Alapadatok

Szerződő fél(ek) megnevezése (külső partner):

Köt. váll. azonosító:

Szerződés tárgya:

Kormányzati funkció (megnevezés és szám):

 

Kötelezettségvállaló

Teljesítésigazoló

Ügyintéző

Szervezeti egység megnevezése:

 

 

 

Név:

 

 

 

Beosztása:

 

 

 

Kifizetés forrása:

Az előirányzat megnevezése:

ÁHT azonosító:

Forrás:
□Tárgyév □201...... évi maradvány
□Egyebek

A szerződés ezen pénzügyi teljesítés után még kifizethető része
(Ft vagy ..............)

Nettó:

Bruttó:

 

Teljesítés/támogatás
tartalma

Teljesítés dátuma

Ügyletkód

Összege (Ft vagy..........)

nettó

áfa

bruttó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

A teljesítést, a feladat szakszerű elvégzését, szolgáltatás teljesítését/a támogatás kifizetésének jogosságát igazolom és a kifizetést engedélyezem.
Visszterhes szerződéshez/támogatási szerződéshez kapcsolódó kifizetés esetén:
Nyilatkozom, hogy a szerződő fél(ek) a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény és az Áht. 54/A. §-ában foglalt adatok vizsgálata alapján átlátható szervezetnek minősül.
Budapest, 201... ........................... hó ...... nap
.....................................................
teljesítésigazoló aláírása

4. függelék a 15/2014. (V. 5.) NGM utasításhoz

Csomagszám: ..............................
Nemzetgazdasági Minisztérium
Kiadás utalvány
A MÁK .............................. számlája terhére a mellékelt dokumentumok alapján a kiadást a következők szerint érvényesítem/utalványozom:
Kiadási kötelezettségvállalás és számlaadatok
Szerződő partner:    Csoportos bizonylat száma:
Partner megnevezése:    Kincstári köt. váll. bejelentési száma:
Partner címe:    Fizetési mód:
Partner bankszámlája:     Külsőbiz. száma:
Partner bevételi ERA-kódja:     Nyilvántartási száma:
Köt. váll. nyilvántartási száma:     Fizetési határideje:
Pénzeszköz számla: Közbesz. tip.:    Köt. váll. száma:
    Kincstári kiegyenlítés dátuma:
    Költségvetési év:

Főkönyvi szám (megnevezéssel)

ERA
kód

Pénzforrás kód

Ügyfélkód
(megnevezéssel)

Szervezeti egység (megnevezéssel)

Egyedi gyűjtő

Keretgazda

Kormányzati funkció

Összeg (HUF)

Áfa (%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kormányzati funkció: Szakfeladat: Bruttó összeg:

 

 

Összesen HUF

 

 

Megjegyzés: .............................................................................................................................................................................................................
Mellékletek száma: ..................

.............................................

.............................................

............................................

érvényesítő

utalványozó

könyvelő

Kelt: Bp. 201…. …… ….

Kelt: Bp. 201…. …… ….

Kelt: Bp. 201…. …… ….

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. május 7. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére