• Tartalom

174/2014. (VII. 18.) Korm. rendelet

174/2014. (VII. 18.) Korm. rendelet

a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.07.21.

A Kormány a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 259. § (1) bekezdés 3. pont d) alpontban kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § A nagykövet és a főkonzulátust vezető főkonzul külszolgálata ideje alatt a Kttv. szerinti osztályvezetői illetményre és illetménypótlékra jogosult. Egyedi döntés alapján osztályvezetői illetményre és illetménypótlékra a 4. § (1) bekezdés d)–f) pontjában felsorolt képviselet-vezető is jogosult lehet.”

2. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § A szakdiplomata kiválasztásának módját a szakminiszter határozza meg. A szakdiplomata álláshelyeket a szakminiszter – indokolt esetben – a Kttv. szerinti pályázat útján meghirdeti. A szakdiplomata személyére a szakminiszter tesz javaslatot a kihelyező szerv hivatali szervezete vezetőjének. A kihelyező szerv hivatali szervezete vezetője egyetértése esetén a kiválasztott személyt – a külügyi-diplomáciai felkészülés és a külszolgálat idejére – a Kttv. szerinti határozott idejű áthelyezéssel a kihelyező szerv állományába kell helyezni.”

3. § Az R. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szakdiplomata felkészítésének, szakmai irányításának, valamint a szaktárca és a szakdiplomata közötti kapcsolattartás részletes szabályait a külpolitikáért felelős miniszter utasításban szabályozza.”

4. § Az R. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) A szakdiplomata külszolgálatának megszűnésére, illetve megszüntetésére a 19–21. §-át kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a külszolgálat megszüntetését a szakminiszter is kezdeményezheti a kihelyező szervnél.
(2) A szakdiplomata kihelyezésének meghiúsulása vagy külszolgálatának megszűnése, illetve megszüntetése esetén a szakdiplomatát vissza kell helyezni a szaktárca állományába. A visszahelyezésről a kihelyező szerv intézkedik, a szaktárca egyidejű értesítése mellett.”

5. § Az R. 3. alcíme a következő 12/A. §-sal egészül ki:

12/A. § (1) A szakdiplomatára a 18. §-t azzal kell alkalmazni, hogy
a) a 18. § (2) bekezdés a) pontjában az ideiglenes hazarendelésnek a kihelyező szerv mellett a szaktárca működési körén kívül eső elháríthatatlan ok is alapját képezheti,
b) a 18. § (3) bekezdése szerinti, a külszolgálat folytatásáról vagy megszüntetéséről szóló döntést a szakminiszter is kezdeményezheti.
(2) A szakdiplomatára egyebekben a kihelyező szerv kormánytisztviselőjére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.”

6. § Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kihelyező szerv állományába a szaktárcától határozott időre áthelyezett kormánytisztviselő esetében az első rang adományozására – a külpolitikáért felelős miniszter rangadományozásról kiadott szabályzatának figyelembevételével – a szakminiszter tesz javaslatot.”

7. § (1) Az R. 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A külszolgálat időtartama legfeljebb három év. A külszolgálat várható időtartamáról a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője a kihelyező okiratban tájékoztatja a külszolgálatra jelölt személyt. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a kihelyezés kezdő dátumát és a külszolgálat befejezésének naptári évét. A külszolgálat megszüntetésének időpontját a külszolgálat befejezésének naptári évében a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője határozza meg.”

(2) Az R. 17. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az (1) bekezdés g) pontjában foglalt feltétel alól indokolt esetben – a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter véleményének figyelembevételével – a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője felmentést adhat.”

8. § Az R. 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ezen időtartam alatt a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője dönt a külszolgálat folytatásáról vagy megszüntetéséről. A (2) bekezdés a) pontjában foglalt esetben a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője az ideiglenes hazarendelés időtartamát egy alkalommal, legfeljebb három hónapos időtartamra hosszabbíthatja meg.”

9. § (1) Az R. 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés d) pontjában foglaltak fennállása kérdésében a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője dönt.”

(2) Az R. 19. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A (2) bekezdésben foglalt esetekben a nagykövet külszolgálata is megszüntethető, ez azonban a kinevezését nem érinti.”

10. § Az R. 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kihelyezés 19. § (1) bekezdés a) pontja szerinti megszűnéséről, illetve a más külföldi állomáshelyre történő áthelyezésről és annak időpontjáról a kihelyezettet a kihelyező szerv lehetőleg hat hónappal megelőzően írásban értesíti.”

11. § Az R. 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A külszolgálatnak a kihelyezés visszavonásával történő megszüntetéséről a külképviselet diplomáciai személyzetének tagja, a hivatásos konzuli tisztviselő, a szakdiplomata, a tartós külszolgálatot ellátó kormánytisztviselő, a kormányzati ügykezelő, illetve a munkavállaló esetében egyaránt a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője dönt. Szakdiplomata esetében a külszolgálatnak a kihelyezés visszavonásával történő megszüntetéséről a kihelyező szerv haladéktalanul értesíti a szakminisztert.”

12. § Az R. 5. alcíme a következő 21/A. §-sal egészül ki:

21/A. § A kihelyezés megszűnésével a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője – a szakdiplomata kivételével – gondoskodik a kormánytisztviselő eredeti vagy más munkakörbe történő helyezéséről.”

13. § (1) Az R. 22. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kihelyezésről, a külszolgálat megszüntetéséről és a kihelyezés visszavonásáról, továbbá a más külföldi állomáshelyre történő áthelyezésről szóló munkáltatói intézkedést írásba kell foglalni.
(2) A kihelyezésre és a más külföldi állomáshelyre történő áthelyezésre vonatkozó okiratnak tartalmaznia kell a külszolgálattal kapcsolatos minden lényeges adatot, így különösen a kihelyezett
a) rangját, munkakörét, az 1. melléklet szerinti munkaköri kulcsszámát,
b) állomáshelyét,
c) alapellátmányának a kihelyezés (más külföldi állomáshelyre történő áthelyezés) időpontjában érvényes pénznemét, összegét, az arra utaló jogszabályhelyet, ellátmánya szorzószámát, az ellátmánypótlékokra való jogosultságát és mértékét,
d) ellátmánypótlékára jogosító személyek nevét, családi jogállását, a gyermekek születési idejét,
e) állomáshelyére és visszautazásához, valamint a szabadságra történő hazautazásához biztosított utazási napok számát,
f) külszolgálatának kezdő időpontját (kihelyezés napja), valamint a külszolgálat megszüntetésének a 17. § (5) bekezdése szerint megállapított naptári évét, illetve a más külföldi állomáshelyre történő áthelyezés napját,
g) biztonsági szolgálat ellátására vonatkozó kötelezettségét,
h) kötelezettségeit és jogosultságait, a külszolgálat ellátásával kapcsolatos egyéb feltételeket.
(3) A kihelyezés visszavonásáról szóló okiratnak tartalmaznia kell:
a) a külszolgálat megszűnésének napját,
b) a szolgálat átadásával, valamint a hazautazással kapcsolatos kötelezettségeket.”

14. § (1) Az R. 27. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ellátmánypótlék nem jár)

a) ha az ellátmánypótlékra jogosító személy – a kihelyező szerv által fizetett munkabéren (illetményen) kívüli – belföldi munkajövedelme és a kihelyező szerv által fizetett ellátmánya, illetve a külföldön szerzett munkajövedelme (megbízási díja, munkabére) összességében tárgyhónapban meghaladja az állomáshely szerinti, 1,0 szorzószámmal számított ellátmány összegét;”

(2) Az R. 27. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ellátmánypótlék nem jár)

c) ha a kihelyezett házastársa az Európai Unió intézményénél vagy nemzetközi szervezetnél dolgozik és a vele közös háztartásban élő gyermeke, gyermekei után pótlékot, költségtérítést kap.”

15. § (1) Az R. 27. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A kihelyezett a külképviseleten írásban köteles bejelenteni – a fogadó államból történő el-, illetve visszautazást követő 3 napon belül – a képviselet vezetőjének és a számfejtést végző kiküldöttnek
a) az ellátmánypótlékra jogosító személyek fogadó államból való távollétének kezdő és befejező időpontját,
b) a 3. § 12. pontjában nem említett családtagoknak az állomáshelyen való tartózkodásának kezdő és befejező időpontját, valamint
c) írásban a (3) bekezdés a) és c) pontja szerinti jövedelem megszerzésének tényét, az azt igazoló okirat bemutatásával.”

(2) Az R. 27. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A (2) bekezdés bb) alpontjának alkalmazásakor az iskolai rendszerű oktatás keretében folytatott középfokú szakképzés befejezésének időpontja alatt az első érettségi, illetve szakmunkás bizonyítvány megszerzési hónapjának végét kell érteni.”

16. § Az R. 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kihelyező szerv – a kihelyezett kérelmére, a külképviseletre történt megérkezést követően, az első teljes havi ellátmány kifizetéséig – egy alkalommal, az állomáshelyre jogszabályban megállapított alapellátmánnyal, a kihelyezett ellátmányszorzójával, de legfeljebb 2,5 szorzószámmal számítva
a) kéthavi,
b) az ellátmánypótlékra jogosító gyermekkel kihelyezésre kerülő kiküldött részére háromhavi
kamatmentes ellátmányelőleget nyújt.”

17. § Az R. 31. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselet vezetője válsághelyzet esetén biztonsági okból elrendelheti a kihelyezetteknek és a 3. § 12. pontjában meghatározott személyeknek a külképviselet helyiségeiben történő tartózkodását.”

18. § Az R. 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

32. § A kihelyezettek munkarendjét, valamint a rendkívüli munkavégzés, az ügyelet és a készenlét elrendelésének, nyilvántartásának és elszámolásának szabályait a kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője állapítja meg. A munkaidőt a külképviselet vezetője osztja be.”

19. § (1) Az R.

a) 3. § 3. pontjában a „központi államigazgatási szerv” szövegrész helyébe a „külpolitikáért felelős miniszter által irányított központi államigazgatási szerv”,

b) 3. § 5. pontjában a „Külügyminisztériumban” szövegrész helyébe a „kihelyező szervnél”,

c) 3. § 6. pontjában a „Külügyminisztériumba” szövegrész helyébe a „kihelyező szervhez”,

d) 3. § 7. pontjában a „– szakdiplomaták esetében a szaktárca – által” szövegrész helyébe az „által – szakdiplomaták esetében a szaktárcával egyeztetett –”

e) 4. § (2) bekezdésében, 17. § (2) bekezdésében, 27. § (11) bekezdésében a „külpolitikáért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”,

f) 8. § (1) bekezdésében a „(2. melléklet)” szövegrész helyébe az „a 2. mellékletben meghatározott tervezési segédlet szerint”,

g) 8. § (2) bekezdésében a „Külügyminisztérium” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv”,

h) 10. § (1) bekezdésében a „Külügyminisztérium” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetőjének”,

i) 10. § (4) bekezdésében a „szakminiszter” szövegrész helyébe a „szaktárca”, a „külpolitikáért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”,

j) 11. § (1) bekezdésében a „szaktárca” szövegrész helyébe a „szaktárcával egyeztetve a kihelyező szerv”, a „Külügyminisztérium” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv”, a „külpolitikáért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”,

k) 17. § (1) bekezdés nyitó szövegében a „személy” szövegrész helyébe a „kormánytisztviselő”,

l) 17. § (1) bekezdés b) pontjában a „szabályzatában” szövegrész helyébe az „által”,

m) 17. § (3) és (4) bekezdésében a „kihelyező szerv” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”,

n) 17. § (6) bekezdésében a „munkáltatói jogkör gyakorlója” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”, a „szakminiszter” szövegrész helyébe a „szaktárca”,

o) 18. § (2) bekezdés a) pontjában az „az államigazgatási” szövegrész helyébe az „a kihelyező”,

p) 19. § (1) bekezdés a) pontjában az „az értesítő okiratban” szövegrész helyébe az „a 20. § (2) bekezdése szerinti előzetes értesítésben”,

q) 20. § (1) bekezdésében a „Külügyminisztérium” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv”,

r) 20. § (4) bekezdésében, 33. § (2) bekezdésében a „munkáltatói jogkör gyakorlója” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője”,

s) a 24. § (2) bekezdésben a „közigazgatási és igazságügyi miniszter” szövegrész helyébe az „igazságügyért felelős miniszter”,

t) 25. § (1) bekezdésében, 33. § (4) bekezdésében a „munkáltatói jogkör gyakorlójának” szövegrészek helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetőjének”,

u) 31. § (1) bekezdésében a „melyre” szövegrész helyébe az „amelyért”,

v) 40. §-ában a „külpolitikáért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „kihelyező szerv hivatali szervezetének vezetője előzetes”,

w) 44. § (1) bekezdésében a „Külügyminisztérium” szövegrészek helyébe a „kihelyező szerv”

szöveg lép.

(2) Az R. a következő 49. §-sal egészül ki:

49. § E rendeletnek a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendelet módosításáról szóló 174/2014. (VII. 18.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Módr.) módosított, illetve megállapított 9. §-át, 10. § (2) bekezdését, 12. §-át, 12/A. §-át, 21. § (2) bekezdését, 21/A. §-át, valamint a Módr. 19. § (1) bekezdése által módosított rendelkezéseket a Módr. hatálybalépését megelőzően külszolgálatra kihelyezett szakdiplomatákra is alkalmazni kell.”

20. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az R. 20. § (1) bekezdése.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. július 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére