20/2014. (X. 31.) FM rendelet
20/2014. (X. 31.) FM rendelet
a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet módosításáról1
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés b), e), g), h), i) és m) pontjában, valamint a hegyközségekről szóló 2012. évi CCXIX. törvény 61. § (2) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:
1. § (1) A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] 1. § a) pontja a következő 1. alponttal egészül ki:
(E rendelet alkalmazásában:
adatszolgáltatással kapcsolatos fogalmak:)
(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § b) pont 17. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E rendelet alkalmazásában:
a terület azonosításával kapcsolatos fogalmak:)
(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 1. § d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(E rendelet alkalmazásában:)
2. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
3. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
4. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
5. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 9. és 10. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:
6. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 11. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
7. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
8. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(3) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 13. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
9. § (1) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
10. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
11. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
12. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
13. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
14. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
15. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
16. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 25. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
17. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
18. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet Második Része a MÁSODIK RÉSZ BORÁSZATI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK címet követően a következő alcímmel egészül ki:
19. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 31. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
20. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
21. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
22. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 34. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:
23. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
24. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 36. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
25. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 39. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
26. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 40. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az integrált szőlészeti és borászati nyilvántartó rendszer az alábbiakat tartalmazza:)
27. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet a 41. §-t követően a következő 41/A. §-sal egészül ki:
28. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet az 51/B. §-t követően a következő 51/C. §-sal egészül ki:
29. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 54. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
30. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 56. §-t megelőző alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:
31. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet
a) 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet,
b) 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet,
c) 10. számú melléklete helyébe a 3. melléklet,
d) 11. számú melléklete helyébe a 4. melléklet,
e) 12. számú melléklete helyébe az 5. melléklet,
f) 15. számú melléklete helyébe a 6. melléklet
lép.
32. § A 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet
a) 3. § (4) bekezdésében a „hegyközségi kódját (kódjait)” szövegrész helyébe a „gazdasági akta számát”,
b) 4. § (1) bekezdésében az „azonosítószámát” szövegrész helyébe a „számát”,
c) 8. § (1) bekezdésében a „szeptember” szövegrész helyébe az „augusztus”,
d) 20. § (3) bekezdésében az „5 napon” szövegrész helyébe az „1 munkanapon”,
e) 24. §-ában a „rögzítheti” szövegrész helyébe a „rögzíti”,
f) 26. § (1) bekezdésében a „Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH)” szövegrész helyébe a „NÉBIH”,
g) 29/A. § (1) bekezdés a) pontjában a „12. számú melléklet B13–16., C9., D3. vagy D10. pontjában” szövegrész helyébe a „12. számú mellékletben”,
h) 33. § (7) bekezdésében a „vizsgálhatja” szövegrész helyébe a „vizsgálja”, az „ellenőrizheti” szövegrész helyébe az „ellenőrzi”,
i) 34. § (2) bekezdésében a „30” szövegrész helyébe a „10”,
j) 36. § (1) bekezdésében az „Országos Borszakértő Bizottság (a továbbiakban: OBB)” szövegrész helyébe az „OBB”,
k) 36. § (2) bekezdésében a „12. számú melléklet B, C, D vagy E pontjaiban” szövegrész helyébe a „12. számú mellékletben”,
l) 39. § (1) bekezdés a) pontjában a „38. § a)–d)” szövegrész helyébe a „38. § (2) bekezdés a)–c)”,
m) 40. § (1) bekezdés a) pontjában a „nyilvántartási számát” szövegrész helyébe a „számát”,
n) 9. számú mellékletében a „Potenciális alkohol-tartalom (%/vol)” szövegrész helyébe a „Potenciális alkohol-tartalom (%/vol)/Magyar mustfok”, az „ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)” szövegrész helyébe az „ÁTLAGOS POTENCIÁLIS ALKOHOLTARTALOM (%vol)/mustfok”
szöveg lép.
33. § Hatályát veszti a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet
c) 27/A. §-a, valamint az azt megelőző alcím,
d) 55. §-a, valamint az azt megelőző alcím,
e) 63–68. §-a, és az azokat megelőző alcímek,
34. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.
1. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
2. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
|
A |
B |
C |
|
1. |
Borvidék |
|
Beérkezett |
|
2. |
Hegyközség (vagy hegyközségi tanács) |
Sorszám/oldal |
||
3. |
|
|
|
|
4. |
Adatszolgáltató adatai |
|||
5. |
Név: |
Cím: |
Képviselő neve: |
|
6. |
Anyja neve*: |
Születési hely és idő*: ...................... |
Telefonszám*: |
|
7. |
E-mail cím: |
Fax*: |
*-gal jelölt részek kitöltése egyben a személyes adatok kezeléséhez való hozzájárulást jelenti) |
|
8. |
Jogi forma (a megfelelő rész aláhúzandó): |
FM által elismert termelői csoport |
igen nem |
|
9. |
természetes személy |
Termelői csoporti tagság |
igen nem |
|
10. |
egyéni vállalkozó |
Adószám: |
||
11. |
őstermelő |
Adóazonosító jel: |
||
12. |
szövetkezet |
MVH ügyfél-azonosító szám: |
||
13. |
korlátolt felelősségű társaság |
Adóraktári engedélyszám: |
||
14. |
nyilvánosan működő részvénytársaság |
NÉBIH engedélyszám: |
||
15. |
zártkörűen működő részvénytársaság |
Vállalkozás regisztrációs száma (cégjegyzékszám, egyéni vállalkozói igazolvány száma vagy őstermelői igazolvány száma: |
||
16. |
betéti társaság |
|||
17. |
közkereseti társaság |
NAK nyilvántartási szám: |
||
18. |
állami fenntartású intézmény |
GA szám: |
||
19. |
egyéb: |
|
|
|
20. |
Adatszolgáltató: |
hegyközségi tag |
önkéntes tag |
|
21. |
|
külföldi termelő |
|
|
22. |
Tevékenység az illetékes hegyközség területén (a megfelelő rész aláhúzandó): |
|||
23. |
Szőlőtermesztés |
|
|
|
24. |
Szőlőfelvásárlás |
|
|
|
25. |
Borelőállítás |
|
|
|
26. |
Borfelvásárlás |
|
|
adatszolgáltató aláírása
A |
B |
C |
||
1. |
Eredetvédelmi kategóriák és földrajzi árujelzők |
Fehér |
Vörös/rozé |
|
2. |
.................................... OEM |
|||
3. |
.................................... OEM |
|||
4. |
.................................... OFJ |
|||
5. |
.................................... OFJ |
|||
6. |
FN borászati termék fajtamegjelöléssel |
|||
7. |
FN borászati termék |
Hegyközségi tag/Adatszolgáltató aláírása
3. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
Hegyközségi Tanács: |
Hegyközség: |
|||
Termelő neve: |
Felvásárló neve: |
|||
Termelő címe: |
Címe: |
|||
GA száma: |
GA száma: |
A |
B |
C |
|
1. |
A borá- |
termékkategóriája (kóddal)1 |
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
□ a termelő címével azonos |
|
3. |
□ a felvásárló címével azonos |
||
4. |
□ egyéb: |
||
5. |
színe: |
□ fehér |
|
6. |
□ rozé |
||
7. |
□ vörös |
||
8. |
származási országa: |
□ Magyarország |
|
9. |
□ egyéb: |
||
10. |
alkoholtartalmát növelték |
□ igen |
|
11. |
□ nem |
||
12. |
édesítése megtörtént |
□ igen |
|
13. |
□ nem |
||
14. |
savtartalmát növelték |
□ igen |
|
15. |
□ nem |
||
16. |
savtartalmát csökkentették |
□ igen |
|
17. |
□ nem |
||
18. |
mennyisége (hl – a pincekönyv szerint) |
A |
B |
C |
D |
E |
|
1. |
Tétel- |
A bevonandó szőlő származási bizonyítvány száma |
Legmagasabb eredetvédelmi kategória2 |
Potenciális alkoholtartalom |
Mennyiség |
2. |
|||||
3. |
|||||
4. |
|||||
5. |
ÖSSZESEN |
Bizonyítványt kérelmező aláírása
A bor származási bizonyítvány |
A |
készletigazolás |
||||
B |
másik adóraktárba történő átszállítás |
|||||
C |
forgalomba hozatali engedély igénylése |
|||||
|
|
|
|
|
||
Borvidék: |
|
|
Hegyközség: |
|
||
Termelő neve: |
|
|
Felvásárló neve: |
|
||
Termelő címe: |
|
|
Címe: |
|
||
GA száma: |
|
|
GA száma: |
|
A |
B |
C |
|
1. |
A borá- |
termékkategóriája (kóddal)1 |
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
□ a termelő címével azonos |
|
3. |
□ a felvásárló címével azonos |
||
4. |
□ egyéb: |
||
5. |
színe: |
□ fehér |
|
6. |
□ rozé |
||
7. |
□ vörös |
||
8. |
származási országa: |
□ Magyarország |
|
9. |
□ egyéb: |
||
10. |
alkoholtartalmát növelték |
□ igen |
|
11. |
□ nem |
||
12. |
édesítése megtörtént |
□ igen |
|
13. |
□ nem |
||
14. |
savtartalmát növelték |
□ igen |
|
15. |
□ nem |
||
16. |
savtartalmát csökkentették |
□ igen |
|
17. |
□ nem |
||
18. |
készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr mennyisége (hl) |
||
19. |
készítéséhez felhasznált tirázs vagy expedíciós likőr összes alkoholtartalma (%vol) |
||
20. |
készítése során keletkezett borseprő mennyisége (hl) |
||
21. |
készítése során keletkezett technológiai veszteség mennyisége (hl) |
A |
B |
C |
D |
E |
|
1. |
Tétel- |
A bevonandó szőlő vagy bor származási bizonyítvány vagy forgalomba hozatali engedély száma |
Termékkategória kódja1 |
Alkoholtartalom2(%vol) |
Mennyiség3(hl) |
2. |
|||||
3. |
|||||
4. |
|||||
5. |
ÖSSZESEN |
A |
B |
|
1. |
oltalom alatt álló eredetmegjelölés vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzés4 |
|
2. |
a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés |
|
3. |
a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek), |
|
4. |
a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek), |
|
5. |
az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek), |
|
6. |
az édességi kategória megnevezése5 |
Bizonyítványt kérelmező aláírása
4. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
Példányszám: |
Sorszám: |
|||
Borvidék: |
Hegyközség: |
|||
Termelő neve: |
Felvásárló neve: |
|||
Termelő címe: |
Címe: |
|||
GA száma: |
GA száma: |
A |
B |
C |
D |
|
1. |
A borá- |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
összes alkoholtartalma (%vol) |
|
||
13. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
14. |
Poten- |
eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok) |
|
|
15. |
földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok) |
|
||
16. |
évjárat |
|
||
17. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
18. |
Tör- |
a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
összes alkoholtartalom (%vol) |
mennyiség (hl – pincekönyv alapján) |
19. |
|
|
|
|
20. |
|
|
|
|
21. |
|
|
|
|
22. |
|
|
|
Hegybíró aláírása
A |
B |
C |
D |
|
1. |
A borá- |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye (adóraktár száma): |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
összes alkoholtartalma (%vol) |
|
||
13. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
14. |
Poten- |
eredetmegjelölés(ek) és bortípus(ok) |
|
|
15. |
földrajzi jelzés(ek) és bortípus(ok) |
|
||
16. |
évjárat |
|
||
17. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
18. |
Tör- |
a bevont szőlő vagy bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
összes alkoholtartalom (%vol) |
mennyiség (hl – pincekönyv alapján) |
19. |
|
|
|
|
20. |
|
|
|
|
21. |
|
|
|
|
22. |
|
|
|
Hegybíró aláírása
Példányszám: |
Sorszám: |
|||
Borvidék: |
Hegyközség: |
|||
Termelő neve: |
Felvásárló neve: |
|||
Termelő címe: |
Címe: |
|||
GA száma: |
GA száma: |
A |
B |
C |
D |
|
1. |
A |
megnevezése: |
|
|
2. |
tárolási helye: |
|
||
3. |
termékkategóriája: |
|
||
4. |
színe: |
|
||
5. |
származási országa: |
|
||
6. |
évjárata |
|
||
7. |
szőlőfajtája vagy fajtái |
|
||
8. |
alkoholtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
9. |
édesítése megtörtént: |
igen/nem |
||
10. |
savtartalmát növelték: |
igen/nem |
||
11. |
savtartalmát csökkentették: |
igen/nem |
||
12. |
teljes mennyisége (hl) |
|
||
13. |
minimális összes alkoholtartalma: |
|
||
14. |
A |
eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés és bortípus |
|
|
15. |
az eredetmegjelölés termőterületénél kisebb földrajzi egység(ek) neve(i) |
|
||
16. |
a Btv. 13/A. § (3), (5) és (6) bekezdésében meghatározott hagyományos kifejezés |
|
||
17. |
a Btv. 36. §-ában, valamint az 55. §-ban meghatározott hagyományos kifejezés(ek) |
|
||
18. |
a 607/2009/EK bizottsági rendelet 66. cikkében meghatározott bizonyos előállítási eljárásokra utaló kifejezés(ek) |
|
||
19. |
az 56. §-ban meghatározott egyéb korlátozottan használható kifejezés(ek) |
|
||
20. |
a termékleírásban szabályozott egyéb kifejezés(ek) |
|
||
21. |
évjárat |
|
||
22. |
borszőlőfajta(ák) neve(i) |
|
||
23. |
|
az édességi kategória megnevezése |
|
|
24. |
Törté- |
a bevont bor származási bizonyítvány(ok) vagy forgalomba hozatali engedély(ek) száma |
a borászati termék megnevezésre |
mennyiség |
25. |
|
|
|
|
26. |
|
|
|
|
27. |
|
|
|
|
28. |
|
|
|
Hegybíró aláírása
5. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
6. melléklet a 20/2014. (X. 31.) FM rendelethez
A |
B |
C |
D |
E |
|
Kifejezés |
Borászati termékek, melyek címkéjén a kifejezés feltüntethető |
Hagyo- mányos kifejezés |
A kifejezés használatának feltétele. |
1. |
„barrique” |
bor (OEM és OFJ) |
nem |
Olyan bor, amelynek legalább egyharmadát 350 liternél nem nagyobb térfogatú, új tölgyfahordóban tárolták, amely esetében a 606/2009/EK bizottsági rendelet I. A melléklete táblázatának 38. sorában szereplő technológiát nem alkalmazták, valamint a bor a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges minősítés során a barrique hordóban való érlelésre jellemző érzékszervi tulajdonságokkal rendelkezik. |
2. |
„blanc de blanc” |
minőségi pezsgő |
nem |
100%-ban chardonnay szőlőfajtából származó küvéből készült. |
3. |
„blanc de noir” |
minőségi pezsgő |
nem |
100%-ban a pinot noir szőlőfajta gyors feldolgozásával nyert küvéből készült. |
4. |
borkülönlegesség |
bor (OEM, Tokaj) |
|
A „borkülönlegesség” szó feltüntetése kizárólag a Tokaji borok címkéjén lehetséges, a termékleírásban foglaltaknak megfelelően. |
5. |
„első szüret” vagy „virgin vintage” |
|
nem |
Az ültetvényről első alkalommal szüretelt szőlőből készült bor. |
6. |
„főbor” |
bor (OEM) |
igen |
Olyan bor: |
7. |
„jégbor” |
bor (OEM és OFJ) |
igen |
Túléretten, megfagyottan szüretelt és préselt szőlőbogyók felhasználásával előállított bor |
8. |
„muskotály” (magyar), vagy az Európai Unió bármely hivatalos nyelvének fordításában |
– bor, |
nem |
Legalább 85%-ban a következő szőlőfajták közül egynek vagy többnek a terméséből készülnek: |
9. |
„nyerspezsgő” |
minőségi pezsgő |
nem |
Palackban erjesztett, expedíciós likőrt egyáltalán nem adtak hozzá. |
10. |
„primőr” |
nem |
A szüret évében palackozott bor. |
|
11. |
„szemelt” |
bor (OEM és OFJ) |
|
Teljesen érett vagy nemesen rothadt bogyóknak a kevésbé érettektől való különválogatásával nyert bor, melynek természetes alkoholtartalma legalább 13,59 térfogatszázalék. |
12. |
„szűretlen” (magyar) |
bor |
nem |
Olyan bor, amely esetében mellőzték a szűrést. |
13. |
„termőhelyen palackozva” |
bor (OEM és OFJ) |
nem |
A bor 100%-ban az adott OEM- vagy OFJ-körzetből származik, valamint a palackozás is az adott körzeten belül történt. |
14. |
„töppedt szőlőből készült bor” |
bor (OEM és OFJ) |
nem |
Olyan szőlőbogyók felhasználásával előállított bor, amelynek élettanilag a teljes érésen túljutott, a vízvesztés következtében az értékes alkotórészek betöményedésével jellemezhető szőlőtermés, amelyet a Botrytis cinerea még nem támadott meg és amelyek természetes alkoholtartalma legalább12,83 térfogatszázalék. |
15. |
„újbor” (magyar) |
bor |
nem |
A szüret évében palackozott bor. |
16. |
„válogatott szüretelésű bor” |
bor (OEM és OFJ) |
nem |
A tőkén teljesen beérett szőlőből kiválogatott (az éretlen, a beteg, a penészes fürtök különválasztásával), egészséges, részben túlérett bogyóiból előállított bor, amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék. |
17. |
„ó” (fajtanév vagy a ,,bor” szó elé írva) |
bor |
nem |
A szüretet követő legalább harmadik évben palackozott bor. |
18. |
„termelői pezsgő” (magyar) |
pezsgő, minőségi pezsgő, illatos minőségi pezsgő |
nem |
– A terméket a palackban történő második alkoholos erjesztéssel teszik pezsgővé; |
19. |
„cuvée” |
bármely borászati termék |
nem |
Legalább két szőlőfajta borából készült borászati termék. |
20. |
„prémium” (magyar) |
bármely borászati termék (OEM) |
nem |
Legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik. |
21. |
„superior” (latin) |
bármely borászati termék (OEM) |
nem |
Legfeljebb 60 hl/ha seprős újbor hozamú szőlőültetvény terméséből készítik. |
22. |
„reserve” (angol) |
bor, pezsgő, minőségi pezsgő (OEM) |
nem |
– A vörösborokat minimum 18 hónapon keresztül kell érlelni, amiből legalább 12 hónapig maximum 330 l űrmértékű tölgyfahordókban, és a fennmaradó időben palackban kell tárolni. |
23. |
késői szüretelésű bor |
bor (OEM és OFJ) |
igen |
Olyan a bor, amelyet az általános szüreti időszak után szüretelt, érett szőlőből állítottak elő, és amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék. |
24. |
Válogatott szüretelésű bor |
bor (OEM és OFJ) |
igen |
Olyan bor, amelyet a tőkén teljesen beérett szőlőből kiválogatott, egészséges, részben túlérett bogyóiból állítottak elő, és amelynek természetes alkoholtartalma legalább 12,08 térfogatszázalék. |
25. |
muzeális bor |
bármelyik (OEM) |
igen |
Olyan borászati termék, amelyet legalább öt évig érleltek palackban. |
26. |
siller |
bor (OEM és OFJ) |
igen |
A rövid héjon erjesztés következtében élénk, halvány színű vörösbor. |
A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. november 6. napjával.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás