• Tartalom

21/2014. (III. 10.) BM rendelet

21/2014. (III. 10.) BM rendelet

a belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló 37/2012. (VIII. 2.) BM rendelet módosításáról1

2014.03.11.

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § y) és z) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A belügyminiszter által alapított és adományozott elismerésekről szóló 37/2012. (VIII. 2.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 9/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Régészeti örökségért – Schönvisner István-díj a régészeti örökség védelme érdekében kimagasló, a feltáró és tudományos munkásságon túlmutató, széleskörű szakmai tevékenység elismerésére évente egy régész szakember részére adományozható.”

2. § Az R. a következő 9/B. alcímmel egészül ki:

„9/B. Vásárhelyi Pál Díj
9/B. § (1) Vásárhelyi Pál Díj adományozható a vízügy érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenység, valamint életmű elismeréseként.
(2) Évente öt díj adományozható, a március 22-ei Víz Világnapja alkalmából.”

3. § Az R. a következő 10/A. §-sal egészül ki:

10/A. § (1) A 9/B. §-ban meghatározott díjjal plakett, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár.
(2) A 9/B. §-ban meghatározott díjakkal járó pénzjutalom összege díjazottakként a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mindenkori illetményalap hatszorosa.
(3) A pénzjutalom fedezetét a minisztérium költségvetésében kell előirányozni.”

4. § Az R. 12. §-a a következő h) ponttal egészül ki:

[A(z)]

h) 9/B. §-ban meghatározott díj leírását a 29. melléklet tartalmazza.”

5. § Az R. a következő 24/B. alcímmel és a hozzá tartozó 26/B. §-sal egészül ki:

„24/B. Lampl Hugó Emlékplakett
26/B. § (1) Lampl Hugó Emlékplakett adományozható a tervezési, kivitelezési, technológiai, tájesztétikai és környezetvédelmi szempontból kimagasló, gazdaságosan megvalósított, továbbá gazdaságosan üzemeltethető vízi létesítmények (a továbbiakban: létesítmény) tervezéséért, kivitelezéséért felelős természetes személynek, a létesítmény megvalósításában való meghatározó közreműködéséért, valamint az eredményesség érdekében kifejtett munkája elismerésére.
(2) Az emlékplakettet évenként egy, a pályázat benyújtásának évében vagy az azt megelőző három évben Magyarországon üzembe helyezett létesítmény tervezéséért, kivitelezéséért felelős természetes személy nyerheti el.
(3) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell, hogy évente legfeljebb egy Emlékplakett elnyerésére kerülhet sor, amelynek átadására a Víz Világnapján – március 22-én – kerül sor.
(4) A pályázati felhívásban rögzíteni kell, hogy a tervezésért és a kivitelezésért felelős természetes személy emlékplakettet és adományozást igazoló oklevelet kap. A létesítményen az emlékplakett adományozását igazoló emléktábla kerül elhelyezésre.
(5) Az emlékplakett bírálati lapját a 30. melléklet tartalmazza.
(6) Az emlékplakett és az emléktábla leírását a 31. melléklet tartalmazza.
(7) Az emlékplakett adományozására vonatkozó eljárást a 32. melléklet tartalmazza.”

6. § Az R. a következő 52/B. §-sal egészül ki:

52/B. § (1) A 9., a 9/B., a 26. és a 26/B. §-ban meghatározott elismerések (a továbbiakban: vízügyi elismerések) adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai kuratórium fogadja be, véleményezi és rangsorolja.
(2) A szakmai kuratórium elnökét és tagjait évente a vízügyért felelős helyettes államtitkár kéri fel a vízügyi szakemberek közül.
(3) A kuratórium 9 főből áll, döntését szótöbbséggel hozza.
(4) A szakmai kuratórium döntését követően a vízügyi elismerések adományozására vonatkozó javaslatát eljuttatja a belügyminiszterhez.
(5) A szakmai kuratóriumban való részvételért tiszteletdíj nem jár.”

7. § Az R.

a) 26. § (2) bekezdés nyitó szövegrészében a „8” szövegrész helyébe a „12” szöveg,

b) 26/A. § (3) bekezdésében a „szerzett személyek” szövegrész helyébe a „szerzett, a szakterületet támogató tevékenységet végző személyek” szöveg

lép.

8. § Az R.

c) a 3. melléklet szerinti 31. melléklettel és

egészül ki.

9. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 21/2014. (III. 10.) BM rendelethez

A Vásárhelyi Pál Díj leírása
A Vásárhelyi Pál díj díszdobozban elhelyezett ezüstérem, amelyhez adományozó okirat jár. Az érem 42,5 mm átmérőjű, 3 mm vastag. Előlapján Vásárhelyi Pál mellképe, alatta „Vásárhelyi Pál Díj” felirat látható. Hátoldalán Magyarország címere helyezkedik el, amelyet a „BELÜGYMINISZTERTŐL” felirat vesz körül.”

2. melléklet a 21/2014. (III. 10.) BM rendelethez

A Lampl Hugó Emlékplakett bírálati lapja

1. A létesítmény megnevezése:

2. A létesítmény tervezéséért felelős mérnök:

3. A létesítmény kivitelezéséért felelős mérnök:

4. A pályázat értékelése:

4.1. Műszaki leírás:

________pont

4.2. Tervek:

________pont

4.3. Gazdasági értékelés:

________pont

4.4. Kiegészítő dokumentumok:

________pont

4.5. Esztétikai megjelenés:

________pont

4.6. Nyelvi igényesség:

________pont

5. A létesítmény értékelése:

5.1. A célnak való megfelelőség:

________pont

5.2. Egyedi szakmai szempontok:

________pont

5.3. Szerkezeti elemek kialakítása:

________pont

5.4. Időtállóság:

________pont

5.5. Munkavédelem:

________pont

5.6. Esztétikai kialakítás:

________pont

5.7. Környezetvédelem:

________pont

Összesen:

________pont

 

Az előző kérdések mindegyikére 0-tól 5-ig terjedő pont adható. A magasabb pontszám jelenti a jobb osztályzatot.

 

Kelt: .......................................

 

......................................................
a bíráló aláírása

3. melléklet a 21/2014. (III. 10.) BM rendelethez

A Lampl Hugó Emlékplakett és Emléktábla leírása
1.     Emlékplakett
Az emlékplakett 75 mm átmérőjű, 5 mm vastag bronzérem, amelynek előlapján
„.............................. (a kitüntetett neve) -nak kiemelkedő jelentőségű vízilétesítmény megvalósításában való közreműködéséért (dátum)” felirat látható.
Az emlékplakett hátoldalán Magyarország címere helyezkedik el, amelyet a „Lampl Hugó Emlékplakett” és „a vízgazdálkodásért felelős minisztertől” felirat vesz körbe.
2. Emléktábla
Az emlékplakett odaítélésének tényét igazolja, a létesítmény külső felületén jól látható módon elhelyezve.
Az emléktábla 67x125 cm méretű, rézből készült, amit felül a Vízügy 20 cm átmérőjű emblémája (egymást metsző folyók sematikus ábráján bal oldalon felül egy vízcsepp, alul a VÍZÜGY felirat) díszít, alá 6 cm-es magasságú kidomborodó betűkkel a következő szöveg kerül:
„E létesítmény megvalósításában közreműködő személyt a vízgazdálkodásért felelős miniszter Lampl Hugó Emlékplakettel tüntette ki.”

4. melléklet a 21/2014. (III. 10.) BM rendelethez

A Lampl Hugó Emlékplakett adományozására vonatkozó eljárás
1. A Lampl Hugó Emlékplakett elnyerése tervezési, kivitelezési, technológiai, tájesztétikai és környezetvédelmi szempontból kimagasló, gazdaságosan megvalósított, továbbá gazdaságosan üzemeltethető vízi létesítmények (a továbbiakban: létesítmény) tervezéséért, kivitelezéséért felelős természetes személy által, a létesítmény megvalósításában való meghatározó közreműködéséért, valamint az eredményesség érdekében kifejtett munkája elismerésére tűzhető ki. A pályázati kiírásban meg kell határozni a 2–3. pontban rögzített követelményeket.
2. Az emlékplakettet évenként egy, a pályázat benyújtásának évében vagy az azt megelőző három évben Magyarországon üzembe helyezett létesítmény tervezéséért, kivitelezéséért felelős természetes személy nyerheti el.
3. A pályázatot úgy kell kiírni, hogy az emlékplakett elnyerésére a létesítmény tervezéséért vagy a kivitelezéséért felelős természetes személy nyújthasson be pályázatot. A pályázat többször is benyújtható. Emlékplakett ugyanazon létesítmény tervezéséért, kivitelezéséért egy alkalommal nyerhető el.
4. A javaslatok véleményezésére létrehozott szakmai kuratórium a beérkezett pályázatokat az 5. pontban foglaltak teljesülésének értékelésével, valamint az 30. melléklet szerinti bírálat lap kitöltésével minősíti, majd javaslatát eljuttatja a belügyminiszterhez.
5. A pályázati kiírásban meg kell jelölni a pályázat általános tartalmi és formai követelményeit, amelyek az alábbiak:
a) a pályázat benyújtójának neve,
b) műszaki leírás; a kiviteli terv műszaki leírásának rövidített változata legfeljebb 15 oldal terjedelemben,
c) átnézeti helyszínrajz, amely bemutatja a létesítmény földrajzi helyét és a más létesítményekhez való kapcsolatát,
d) részletes helyszínrajz, a létesítmény jellemző méreteinek feltüntetésével,
e) technológiai folyamatábra (működési hossz-szelvény) – ha a mű bemutatásához szükséges – amely tartalmazza a létesítmény fő méreteit és az egyes részek egymáshoz való csatlakozását, továbbá a lényeges technológiai adatokat,
f) a pályázó által szükségesnek ítélt részlettervek az építményekről és építményrészletekről,
g) gazdasági értékelés, amely tartalmazza a fajlagos anyag, energia és egyéb költségmutatókat, továbbá összehasonlítást más hasonló célú már működő berendezésekkel,
h) kiegészítő dokumentumok a pályázat értékelésének elősegítésére: fényképek, az üzem működésének eredményeit igazoló dokumentumok, szakvélemények stb.,
i) a dokumentáció mérete: A/4 vagy ennek többszöröse, A/4 méretre hajtogatva,
j) a pályázat nyelve magyar, és a pályázónak mindegyik dokumentumrészt aláírásával kell ellátnia.
6. A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell, hogy évente legfeljebb egy Emlékplakett elnyerésére kerülhet sor, amelyet a Víz Világnapján – március 22-én – kell átadni.
7. A pályázati felhívásban rögzíteni kell, hogy a tervezésért és a kivitelezésért felelős természetes személy emlékplakettet és adományozást igazoló oklevelet kap. A létesítményen az emlékplakett adományozását igazoló emléktábla kerül elhelyezésre.”
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. március 12. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére