• Tartalom

225/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet

225/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet

az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet és az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.09.05.

A Kormány az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény 39. § (1) bekezdés a)–e), g) és j) pontjában és az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény 14. § (5) bekezdés b)–e) és i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet módosítása

1. § Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) Az üzemeltető a harmadik kereskedési időszak minden tárgyévét követő január 20-áig
a) a létesítmény kapacitásával, tevékenységi szintjével és működésével kapcsolatos, a 13. § (1) és (3) bekezdése és a 14. § (1) bekezdése szerint lényeges, a tárgyévre vonatkozó tényleges változásról, valamint
b) a 11. § (1) bekezdése, a 12. § (1) bekezdése, a 13. § (1) és (3) bekezdése és a 14. § (1) bekezdése szerinti, a tárgyévet követő évre vonatkozó tervezett változásról
jelentést nyújt be az államháztartásért felelős miniszternek (a továbbiakban: miniszter) az általa vezetett minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) honlapján közzétett formanyomtatványon.
(2) A miniszter jogosult az (1) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatáson túl a vonatkozó hazai és európai uniós jogszabályokban foglalt követelmények teljesítéséhez további információkat kérni az üzemeltetőktől.”

2. § Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter minden évben – az Európai Bizottság erre vonatkozó közlésétől számított 30 napon belül – tájékoztatja az energiapolitikáért felelős minisztert és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: MNV Zrt.) az adott évben az állam által az 1031/2010/EU bizottsági rendeletben meghatározott módon értékesíthető ÜHG-egységek mennyiségéről.”

3. § Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A miniszter az ÜHG-egységek értékesítésének pénzügyi teljesítését követő 30 napon belül tájékoztatja az energiapolitikáért felelős minisztert és az MNV Zrt.-t az értékesítés tényéről, az értékesített ÜHG-egységek mennyiségéről és az ÜHG-egység vételáráról.”

4. § Az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában való részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet a következő 22/A. §-sal egészül ki:

22/A. § A miniszter a 12. § (2), (4), (5) és (8) bekezdésében, a 13. § (5) és (6) bekezdésében, a 14. § (3) és (4) bekezdésében, a 14/A. § (1) bekezdésében és a 23. § (2) bekezdésében meghatározott feladatait az energiapolitikáért felelős miniszterrel együttműködésben látja el.”

2. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve
végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet módosítása

5. § Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 15. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A kibocsátás-csökkentési egységek átadásáról a miniszter – az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével – a benyújtástól számított 30 napon belül írásban dönt. A (2) bekezdésben foglaltaknak nem megfelelő tartalommal benyújtott kibocsátás-csökkentési egységek átadására irányuló kérelmet a miniszter – az államháztartásért felelős miniszter egyetértése esetén – elutasítja. Az elutasítást indokolni kell.
(5) A 12. § (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelő mennyiségű kibocsátás-csökkentési egységet a forgalmi jegyzék kezelője a miniszternek az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben meghozott döntése alapján a kötelezettségvállalási időszak minden évét követő május 31-éig, a kibocsátás-csökkentés értékesítési szerződésnek megfelelően vezeti át az Átvevő részes állam számlájára, illetve megfelelő felhatalmazással rendelkező Átvevő esetében az Átvevő által megnevezett számlára.”

6. § Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § (1) Az államháztartásért felelős miniszter a kiotói egységek értékesítésével, illetve vételével kapcsolatos döntését:
a) az Éhvt. 9. § (6) bekezdése alapján közzétett közleményre,
b) a Nemzeti Kibocsátási Leltárra,
c) az Éhvt. 4. § (3) bekezdése alapján készített előrejelzések összesítésére,
d) a Magyarország által vállalt nemzetközi kötelezettségek – ideértve az Éhvt. 9. § (4) bekezdése szerinti kötelezettséget – várható teljesülésére,
e) a nemzetközi kibocsátás-kereskedelem területén kialakuló piaci mechanizmusokra és árviszonyokra, és
f) a kibocsátás-csökkentés költséghatékony megvalósításának elvére
figyelemmel hozza meg.
(2) A kiotói egységek értékesítésére vonatkozó döntéséhez az államháztartásért felelős miniszter tájékoztatást, információkat kérhet a minisztertől. A miniszter a kért tájékoztatását 15 napon belül adja meg.”

7. § (1) Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha az államháztartásért felelős miniszter a Vevő vételi ajánlatát az adott piaci viszonyok között elérhető legmagasabb ár és a 20. § (1) bekezdésében foglalt szempontok alapján elfogadja, megköti a kiotói egység átruházására vonatkozó szerződést.”

(2) Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 21. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pénzügyi teljesítést követő 30 napon belül az államháztartásért felelős miniszter tájékoztatja a minisztert:
a) az értékesítés tényéről,
b) az értékesített kiotói egységek mennyiségéről, és
c) a kiotói egység vételáráról.”

(3) Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet 21. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A miniszter az államháztartásért felelős minisztert – annak kérésére – tájékoztatja az Éhvt. 10. § (3) bekezdésével összhangban az értékesítésből befolyt vételár felhasználásával kapcsolatosan kidolgozott javaslatáról.”

8. § Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet

a) 7. § (3) bekezdésében a „számára” szövegrész helyébe az „és az államháztartásért felelős miniszter számára” szöveg,

b) 10. § (4) bekezdésében az „a vidékfejlesztésért, a gazdaságpolitikáért, a területfejlesztésért, a külpolitikáért, az államháztartásért felelős miniszternek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak (a továbbiakban: az érintett miniszterek)” szövegrész helyébe az „az agrárpolitikáért felelős miniszternek, a gazdaságpolitikáért felelős miniszternek, a környezetvédelemért felelős miniszternek, a területfejlesztésért felelős miniszternek, a külpolitikáért felelős miniszternek, az államháztartásért felelős miniszternek és a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszternek (a továbbiakban együtt: érintett miniszterek)” szöveg

lép.

3. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. szeptember 6. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére