• Tartalom

26/2014. (VIII. 29.) NGM rendelet

26/2014. (VIII. 29.) NGM rendelet

a nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet módosításáról1

2014.08.30.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 14. pontjában és a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 2. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A nyugtaadási kötelezettség pénztárgéppel való teljesítésére kötelezett adóalanyoknak a pénztárgép jogszabályban meghatározott, online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról, valamint ezzel és az online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgép bevezetésével összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról szóló 16/2013. (VI. 3.) NGM rendelet 2. alcíme a következő 13/D. §-sal egészül ki:

13/D. § (1) A 4. § szerinti támogatás kiutalását a 2014. augusztus 31-ig üzembe helyezett, a Rendelet szerinti gyógyszertári pénztárgépek (a továbbiakban: gyógyszertári pénztárgép) tekintetében az üzemeltető 2014. szeptember 30-ig papír alapon benyújtott kérelemmel igényelheti az állami adóhatóságtól, amennyiben a felhasznált, támogatás igénylésére jogosító kódja után támogatás kiutalására még nem került sor, és 2013. december 31-ig a gyógyszertári pénztárgép megrendelése iránt igazoltan intézkedett. A kiutalás igénylésére vonatkozó határidő jogvesztő, amelynek elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.
(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelemhez mellékelni kell a gyógyszertári pénztárgép beszerzését igazoló számla másolatát és az eladó igazolását arra vonatkozóan, hogy a Rendeletben foglalt előírásoknak megfelelő gyógyszertári pénztárgépet az üzemeltető 2013. december 31-ig megrendelte – ideértve azt az esetet is, ha az ezen határidőig leadott megrendelést módosították –, és az üzemeltető a pénztárgép üzembe helyezését semmilyen módon nem késleltette. Amennyiben a 2013. december 31-ig leadott megrendelést az üzemeltető megszüntette és helyette új megrendelést adott le, az (1) bekezdés szerinti kérelemhez az újonnan leadott megrendelésre vonatkozó eladói igazolást, valamint a 2013. december 31-ig leadott és megszüntetett megrendelés másolatát kell mellékelni.
(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelemben fel kell tüntetni az üzemeltető és az eladó nevét, székhelyét, adószámát, valamint az üzembe helyezéshez felhasznált, a támogatás igénybevételére jogosító egyedi kódot.
(4) Az (1) bekezdés szerinti kérelmet az állami adóhatóság a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül határozattal bírálja el. Az állami adóhatóság a támogatás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül utalja ki a kérelmező részére.
(5) Ha az állami adóhatóság megállapítja, hogy az üzemeltető az (1) bekezdés szerinti támogatásra nem jogosult, a támogatás iránti kérelmet elutasítja. Az állami adóhatóság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja, ha annak előterjesztésére vagy az érintett pénztárgép üzembe helyezésére az (1) bekezdésben meghatározott jogvesztő határidő leteltét követően került sor. Az elutasító döntés elleni jogorvoslatra a 10. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.
(6) Az eladó 2014. szeptember 15-ig elektronikus úton köteles a nála gyógyszertári pénztárgépet megrendelő, a támogatás igénylésére jogosító egyedi kóddal rendelkező üzemeltetőkről a következő adatokat szolgáltatni az állami adóhatóság részére:
a) az üzemeltető neve és adószáma, az eladó részére átadott üzembehelyezési kód,
b) az online pénztárgép engedélyszáma,
c) a megrendelés időpontja és – amennyiben a megrendelés törlésre került – a megrendelés törlésének időpontja.”

2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. augusztus 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére