• Tartalom

29/2014. (IV. 30.) KIM rendelet

29/2014. (IV. 30.) KIM rendelet

az egyes igazságügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról1

2014.07.01.

A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 183. § f) pontjában,

a 2. § vonatkozásában az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 131. § (1) bekezdés b) pontjában,

a 3. § vonatkozásában a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény 75. § a) pontjában

kapott felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény végrehajtásáról szóló 13/1991. (XI. 26.) IM rendelet módosítása

1. § (1) A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény végrehajtásáról szóló 13/1991. (XI. 26.) IM rendelet (a továbbiakban: Kjvhr.) 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § (1) A közjegyző a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig köteles a tárgyhónapban elintézett közjegyzői ügyekről – kivéve a fizetési meghagyásos ügyeket, a fizetési meghagyások alapján a végrehajtás elrendelése iránti és biztosítási intézkedés elrendelése iránti ügyeket – az 5. számú melléklet szerinti adattartalommal statisztikai jelentést készíteni és azt a 28. § szerinti nyilvántartás útján elektronikusan megküldeni az országos kamarának.
(2) Az országos kamara az országos összesítést a miniszter által vezetett minisztériumhoz és a Központi Statisztikai Hivatalhoz továbbítja.”

(2) A Kjvhr. 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közjegyző a Ktv. rendelkezései szerint záradék formájában kiállított tanúsítványokat a hitelesítések nyilvántartó könyvébe jegyzi be. A hitelesítések nyilvántartó könyvében kell feltüntetni az elektronikus letéti tárban történő elhelyezést, az elhelyezés meghosszabbítását, törlését és a letéti tárból papír alapú vagy elektronikus másolat kiadását is.”

(3) A Kjvhr. 29. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A névaláírás hitelesítésekor az ügyfél aláírását kinyomtatott űrlap (aláíró lap) tartalmazza, amelyen fel kell tüntetni legalább az ügyszámot, az ügyfél családi és utónevét, valamint az ügyfél aláírását. A névaláírás hitelesítési ügyekben az okmányellenőrzés sikertelenségét vagy a hitelesítés más okból történő elmaradását a hitelesítések nyilvántartó könyvének a megjegyzés rovatába „meghiúsult” bejegyzéssel kell feltüntetni.”

(4) A Kjvhr. 29/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

29/A. § (1) A hitelesítések nyilvántartó könyvében az ügyek 1-es ügyszámmal kezdődnek és az ügyek érkezésének megfelelően folyamatosan növekednek.
(2) A névaláírás hitelesítésnél az ügyfél által aláírt, kinyomtatott aláíró lapot a névaláírást követően meg kell őrizni.
(3) A folyamatos oldalszámozással ellátott kinyomtatott űrlapokat a tárgyévet követő év március hó 31-ig kell összefűzni.
(4) A közjegyző az összefűzött űrlapokat az utolsó bejegyzés alatt aláírásával és hivatali bélyegző lenyomatával ellátva lezárja.”

(5) A Kjvhr. 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

31. § (1) A pénztárkönyvet és a pénztárnaplót a területi elnökség által jóváhagyott és az országos kamara által a közjegyzők rendelkezésére bocsátott számítógépes nyilvántartás útján kell vezetni. Az országos kamara olyan számítógépes nyilvántartást bocsát a közjegyzők rendelkezésére, amely a titoktartási szabályok megtartását biztosítja.
(2) A havi és éves zárás esetén a záróadatokat a számítógépes nyilvántartásból való nyomtatással, papír alapon is meg kell őrizni.”

(6) A Kjvhr. 33. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha a közjegyző az ügyet elintézte, ezt a pénztárkönyvben jelzi. A naptári év végén a pénztárkönyvet le kell zárni, és a még elintézetlen ügyeket, továbbá az egyenleget a számítógépes nyilvántartásban át kell vinni a következő évre.”

(7) A Kjvhr. 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

35. § (1) A közjegyző a nyilvántartásba, valamint a pénztárkönyvbe bevezetett ügyekről elektronikus úton külön-külön betűrendes névmutatót vezet. A névmutató a fél (felek) nevét és az ügy számát tartalmazza.
(2) A közjegyző köteles az elintézetlen bizalmi őrzési ügyeket minden hónap utolsó napjával ellenőrizni és rögzíteni, hogy a pénztárkönyv és a pénztárnapló havi egyenlegének összege megegyezik-e. Az ellenőrzés során készült számítást meg kell őrizni.”

(8) A Kjvhr. 5. számú melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(9) A Kjvhr. 22/C. §-ában az „a hitelesítések nyilvántartó könyvébe” szövegrész helyébe az „az országos kamara által jóváhagyott számítógépes nyilvántartásba (a továbbiakban: hitelesítések nyilvántartó könyve)” szöveg lép.

(10) Hatályát veszti a Kjvhr. 29. § (2) bekezdése.

2. A pártfogó ügyvéd és a kirendelt védő részére megállapítható díjról és költségekről szóló
7/2002. (III. 30.) IM rendelet módosítása

2. § A pártfogó ügyvéd és a kirendelt védő részére megállapítható díjról és költségekről szóló 7/2002. (III. 30.) IM rendelet 5. § (7) bekezdésében a „díjigényét” szövegrész helyébe a „díjigényét – a támogatás megvonásának esetét kivéve –” szöveg lép.

3. A jogi segítségnyújtás igénybevételének részletes szabályairól szóló
56/2007. (XII. 22.) IRM rendelet módosítása

3. § (1) A jogi segítségnyújtás igénybevételének részletes szabályairól szóló 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jstr.) 2. §-a a következő 20–22. pontokkal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„20. tolmács: az a jogi segítségnyújtó szolgálattal szerződött természetes vagy jogi személy, aki a kiutasított külföldi számára biztosított peren kívüli támogatás igénybevétele során a kiutasított külföldi fél és a jogi szolgáltatást nyújtó jogi segítő közötti kommunikáció során nyelvi segítséget nyújt;
21. kiutasított külföldi: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 42. § (1) bekezdése vagy 43. § (2) bekezdése alapján jogerősen kiutasított személy;
22. idegenrendészeti hatóság: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 42. § (1) bekezdése, vagy 43. § (2) bekezdése alapján kiutasító döntést hozó hatóság.”

(2) A Jstr. 40. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A központi hivatal a kifizetendő összegek listáján szereplő összeget a jogi segítő részére a lista kézhezvételét követően, a jogi segítő által kiállított számlán szereplő teljesítési határidőn belül a „Jogi segítségnyújtás” elnevezésű célelőirányzat (a továbbiakban: célelőirányzat) terhére utalja át. Ha a lista kézhezvételekor a számlán szereplő teljesítési határidőből 8 munkanapnál kevesebb van hátra, akkor az átutalásról a központi hivatal legkésőbb a lista kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül gondoskodik.”

(3) A Jstr. az V. fejezetet követően a következő V/A. fejezettel egészül ki:

„V/A. FEJEZET
A KIUTASÍTOTT KÜLFÖLDIEK RÉSZÉRE BIZTOSÍTOTT
PEREN KÍVÜLI TÁMOGATÁSI ELJÁRÁS
Általános szabályok
46/A. § (1) A Jst. 41. § (2) bekezdése szerinti támogatási eljárásokban e Rész szabályait az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) E fejezet tekintetében nyomtatvány alatt a 4. mellékletben meghatározott nyomtatványt (a továbbiakban e fejezetben: nyomtatvány) kell érteni.
(3) E fejezet hatálya alá tartozó eljárások során a jogi segítségnyújtó szolgálat és jogi segítő, illetve a tolmács között elsősorban az elektronikus kapcsolattartást kell igénybe venni.
46/B. § (1) A kiutasított külföldi számára az idegenrendészeti hatóság segítséget nyújt a nyomtatvány kitöltésében. A fél kérésére az idegenrendészeti hatóság alkalmazottja a nyomtatványt – a fél jelenlétében – helyette kitöltheti; ennek tényére a nyomtatvány Közlemény rovatában utalni kell. Az idegenrendészeti hatóság alkalmazottja aláírás előtt ismerteti a kérelmezővel a nyomtatvány tartalmát.
(2) Amennyiben a kiutasított külföldi – az (1) bekezdésben foglalt tájékoztatás ellenére – a nyomtatványban nem adja meg magyarországi értesítési címét, illetve olyan elektronikus levélcímet vagy telefax számot, amelyen a neki kézbesítendő iratokat fogadni tudja, úgy a területi hivatal az eljárást megszünteti.
(3) A kiutasított külföldi Jst. 5. § (2) bekezdésének h) pontja szerinti rászorultságát az idegenrendészeti hatóság jogerős kiutasító határozata igazolja.
(4) A kiutasított külföldinek a nyomtatványban jeleznie kell, hogy a jogerős kiutasító határozat elleni bírósági felülvizsgálati kérelem előterjesztéséhez szükséges peren kívüli jogi szolgáltatás igénybevétele során tolmács közreműködésére igényt tart-e. Ha a kiutasított külföldi tolmács közreműködését kéri, úgy azt a nyelvet is meg kell jelölnie, amelyen a szolgáltatást igénybe kívánja venni.
Jogi segítő és tolmács kirendelése
46/C. § (1) A területi hivatal a kiutasított külföldi számára a jogerős kiutasító határozat elleni bírósági felülvizsgálati kérelem előterjesztéséhez biztosított jogi szolgáltatás nyújtását engedélyező határozattal egyidejűleg jogi segítőt és – a fél kérelme alapján – tolmácsot rendel ki.
(2) A területi hivatal a kirendelő végzésben megjelöli:
a) a kiutasított külföldi adatait,
b) a támogatást engedélyező határozat számát,
c) az eljárás tárgyát,
d) a jogerős kiutasító határozat számát,
e) az idegenrendészeti hatóságot,
f) a kirendelt jogi segítő nevét, címét, telefonszámát, fax számát, és e-mail címét (elérhetőségét),
g) szükség szerint a kirendelt tolmács nevét, címét, telefonszámát, fax számát, és e-mail címét (elérhetőségét).
(3) A kirendelő végzéshez mellékelni kell a támogatást engedélyező határozatot és az idegenrendészeti hatóság jogerős kiutasító döntését.
46/D. § (1) A területi hivatal jogi segítőként, illetve tolmácsként elsősorban a kiutasított külföldi ügyében eljárt idegenrendészeti hatóság székhelyén, vagy ha ezt a kiutasított külföldi körülményei indokolják, a kiutasított külföldi értesítési címe (őrzött szállás, közösségi szállás, magánszállás) szerinti településen működő tolmácsot, illetve a szolgáltatási szerződésben polgári és közigazgatási szakterületet, azon belül idegenrendészeti tevékenységi kört vállalt jogi segítőt rendel ki.
(2) Az (1) bekezdés szerinti jogi segítő, illetve tolmács hiányában a területi hivatal
a) a kiutasított külföldi ügyében eljárt idegenrendészeti hatóság székhelyéhez, a kiutasított külföldi értesítési címe (őrzött szállás, közösségi szállás, magánszállás) szerinti településhez közeli településen működő tolmácsot, illetve elsősorban idegenrendészeti tevékenységi kört vállalt jogi segítőt,
b) az a) pont szerinti jogi segítő vagy tolmács hiányában a kiutasított külföldi ügyében eljárt idegenrendészeti hatóság székhelyén, a kiutasított külföldi értesítési címe (őrzött szállás, közösségi szállás, magánszállás) szerinti település szerinti megyén kívül működő tolmácsot, illetve elsősorban idegenrendészeti tevékenységi kört vállalt jogi segítőt rendel ki.
(3) Ha a kiutasított külföldi ügyében eljárt idegenrendészeti hatóság a kiutasított külföldi tartózkodási helyének megváltozásáról értesíti a területi hivatalt, a területi hivatal haladéktalanul tájékoztatja a jogi segítőt és a tolmácsot a tartózkodási hely megváltozásáról. Ha a tartózkodási hely megváltozása már a támogatási kérelem benyújtásakor ismert, az idegenrendészeti hatóság a kérelem továbbításával egyidejűleg értesíti a területi hivatalt, aki az új tartózkodási helynek megfelelően rendeli ki a jogi segítőt és a tolmácsot.
(4) A közreműködés megtagadása esetén a területi hivatal felmentheti az idegenrendészeti tevékenységet vállalt jogi segítőt a kirendelés alól, ha
a) a kiutasított külföldi tartózkodási helyének kirendelést követő változása miatt a jogi segítőnek a székhelyén kívüli megyében kellene eljárnia, vagy
b) a jogi segítő igazolja, hogy egyéb elháríthatatlan akadály merül fel.
(5) A közreműködés megtagadása esetén a területi hivatal felmentheti a tolmácsot a kirendelés alól, ha a tolmács igazolja, hogy a kirendelés ellátása elháríthatatlan akadályba ütközik.
(6) A kirendelő végzés visszavonásáról, új jogi segítő, illetve tolmács kirendeléséről a támogatás engedélyezésének ügyében eljárt területi hivatal dönt.
(7) Az idegenrendészeti tevékenységi körben is eljáró jogi segítőnek rövid úton történő elérhetőséget kell biztosítania a jogi segítségnyújtó szolgálat részére és vállalnia kell, hogy az e fejezetben szabályozott kirendelés esetén 1 munkanapon belül visszajelzi a kirendelő végzés kézhezvételének tényét és azt is, ha a közreműködés megtagadásának oka áll fenn.
(8) Az idegenrendészeti őrizetben lévő kiutasított külföldit a jogerős kiutasító határozat elleni bírósági felülvizsgálati kérelem megszerkesztéséhez szükséges jogi segítségnyújtási eljárásban a jogi segítő keresi fel személyesen, egyébként pedig rövid úton értesíti a kiutasított külföldit arról, hogy hogyan veheti fel a kapcsolatot a jogi segítővel.
A jogi segítő működése
46/E. § (1) Ha a kiutasított külföldi részére tolmácsot is kirendeltek, a jogi segítőnek a kirendelés kézhezvételét követően haladéktalanul fel kell vennie a kapcsolatot a tolmáccsal.
(2) A jogi segítőnek a Jst. 47/A. § (1) bekezdése szerinti kézbesítést úgy kell teljesítenie, hogy a részére elektronikus úton továbbított kézbesítendő iratokról papíralapú másolatot készít, amelyet a kiutasított külföldivel való személyes kapcsolatfelvétellel egyidejűleg részére átad.
(3) Ha a jogi segítő a kézbesítés érdekében a szükséges és elvárható intézkedéseket megtette és a kézbesítés ennek ellenére sikertelen, úgy ezt a tényt a jogi segítőnek haladéktalanul jeleznie kell a területi hivatalnak. A területi hivatal ezt követően a hirdetményi kézbesítésre vonatkozó szabályok alapján jár el. Sikertelen kézbesítés esetén a jogi segítő részére 1 órányi tevékenységért járó díj állapítható meg.
(4) A kiutasított külföldinek a teljesítés igazolására szolgáló nyomtatványon aláírásával kell igazolnia a személyes kapcsolatfelvétel megtörténtét, illetve a jogi segítő általi kézbesítés esetén a kézbesítés tényét.
(5) A jogi segítő a kiutasított külföldiek peren kívüli támogatási eljárásaiban a jogi szolgáltatás nyújtásának befejezését követően a teljesítés igazolására szolgáló aláírt nyomtatvány, valamint a felülvizsgálati kérelem egy érkeztetett példányának bemutatásával igazolja a támogatást engedélyező területi hivatalnak azt, hogy a jogi szolgáltatás nyújtását elvégezte. A felülvizsgálati kérelem benyújtását a postai feladóvevény és a kérelem egy másolati példányának együttes bemutatása is igazolhatja.
A tolmács díjának megfizetése
46/F. § A kiutasított külföldi számára biztosított peren kívüli támogatás igénybevételéhez biztosított tolmács díjának megfizetésére a szakfordítói díj megfizetésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a tolmácsolási tevékenység, a várakozás és a készenlét időtartamát a jogi segítő, az utazási költséget pedig a tolmács igazolja.”

(4) A Jstr. 106. § (2) bekezdésében a „pártfogó ügyvédi díjat” szövegrész helyébe a „díjigény alapján, a bírósági eljárás befejezése előtt megállapított pártfogó ügyvédi díjat” szöveg lép.

(5) A Jstr. a 2. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2014. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 29/2014. (IV. 30.) KIM rendelethez

A Kjvhr. 5. számú melléklet 3. pontja helyébe a következő pont lép:
„3. Közjegyzői nemperes ügyek - kivéve a végrehajtás elrendelése iránti ügyek
1. Hagyatéki ügy
2. Értékpapír- és okirat semmissé nyilvánítási ügy
3. Zálogjogi nyilvántartással összefüggő ügy
4. Szakértői kirendelés
5. Előzetes bizonyítás
6. Bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetése
7. Záradéki tanúsítványok készítése során közreműködés megtagadása
8. Gépjármű zálognyilvántartás
9/a. Élettársi kapcsolat fennállásáról szóló nyilatkozat bejegyzése
9/b. Élettársi kapcsolat fenn nem állásáról szóló nyilatkozat bejegyzése
10. Európai fizetési meghagyásos ügy
11. Hitelbiztosítéki nyilvántartásba bejegyzett jogosult vagy kötelezett jogutódjának megállapítására irányuló nemperes eljárás
12. A házassági és az élettársi vagyonjogi szerződések elektronikus nyilvántartásába történő bejegyzésére és a bejegyzett vagyonjogi szerződés módosítása, törlése, megszüntetése vagy megszűnése tényének bejegyzésére irányuló nemperes eljárás
13/a. közjegyzői letétbevételi kérelem záradékolása
13/b. közjegyzői letét kiutalásáról szóló határozat
14. Összesen

Az ügyek száma, megoszlása

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

az eljárás időtartama szerint

a

b

 

a

b

 

Előző hónapról folyamatban maradt

 

 

 

Érkezett

 

 

 

Befejezett

 

 

 

Összesen

 

 

 

Folyamatban maradt

1 éven túli

 

 

 

2 éven túli

 

 

 

5 éven túli

 

 

 

Jogerőre emelkedett nemperes ügyek/végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyásos ügyek száma

 

 

 

Az adott hónapban érkezett fellebbezések száma

 

 

 

Felterjesztett

 

 

 

Fel nem terjesztett

Intézkedést igénylő

 

 

 

fellebbezések

Visszavonás

 

 

 

Elutasítás

 

 

 

A másodfokú

Helybenhagyás

 

 

 

bíróságról visszaérkezett

Hat. kívül helyezés, új eljárás

 

 

 

ügyekben hozott határozatok:

Megváltoztatás

 

 

 

Meghiúsult ügyek száma

 

 

 

 

Az európai fizetési meghagyásos ügyekben érkezett ellentmondások száma

 

 

 

 

A befejezett

0-3 hónap

 

 

 

 

ügyekben

3-6 hónap

 

 

 

 

az eljárás

6-12 hónap

 

 

 

 

1 év felett

 

 

 

 

2 év felett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* A kezdőirat érkezésétől a befejezésig eltelt idő. A határértékek az alacsonyabb kategóriában vannak feltüntetve.”

2. melléklet a 29/2014. (IV. 30.) KIM rendelethez

NYOMTATVÁNY


a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról

és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény 42. § (1) bekezdése vagy 43. § (2) bekezdése alapján

hozott kiutasító határozat elleni bírósági felülvizsgálati kérelem elkészítésére vonatkozó jogi segítségnyújtás engedélyezése iránti kérelemhez

A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat
érkeztető bélyegzője

A) A KÉRELMEZŐ SZEMÉLYI ADATAI

1. Neve:

2. Születési helye és ideje:

3. Anyja születési neve:

4. Személyazonosító okmányának típusa, száma:

5. Lakó- vagy tartózkodási helyének (kijelölt tartózkodási helyének) címe:

6. Magyarországi értesítési címe, telefonszáma, e-mail címe:

7. Állampolgársága:

8. A kérelmező által beszélt nyelv vagy nyelvek:

 

9. A kérelmező tolmácsolás biztosítása iránti kérelme:

nem kér tolmácsolást

tolmácsolást kér a következő nyelven:

B) A KIUTASÍTÁSI ÜGY ADATAI

A jogerős kiutasító határozat száma:

 

Eljárt idegenrendészeti hatóság:

 

KÖZLEMÉNY

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az általam tett nyilatkozatok megfelelnek a valóságnak. A jogi segítségnyújtó szolgálat által lefolytatott, a támogatás engedélyezése és a jogi segítői díj megállapítása iránti eljárásában felmentem a jogi segítőt a jogi szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban fennálló titoktartási kötelezettsége alól. Tudomásul veszem, hogy megfelelő magyarországi elérhetőségi adatok hiányában a jogi segítségnyújtó szolgálat a támogatás engedélyezése iránti eljárást megszünteti. A támogatás engedélyezése esetén a fellebbezési jogomról lemondok.

Kérésemre az idegenrendészeti hatóság alkalmazottja a nyomtatványt – a jelenlétemben – helyettem töltötte ki. Az idegenrendészeti hatóság alkalmazottja aláírás előtt ismertette a nyomtatvány tartalmát. (szükség szerint aláhúzandó)

Egyéb nyilatkozatok:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

.........................................., ......... év ............................ hó ........ nap. ………………………………………………..

kérelmező aláírása

Melléklet:

…………………………………………………………. számú kiutasító határozat

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. július 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére