• Tartalom

30/2014. (XII. 5.) FM rendelet

30/2014. (XII. 5.) FM rendelet

a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az egyes földrajzi jelzés nélküli borászati termékek nyomon követhetőségének javításához kapcsolódó ellenőrzésről és fizetendő ellenőrzési díjról szóló piacszervezési intézkedésének kiterjesztéséről1

2016.07.21.

A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló 2012. évi CXXVIII. törvény 23. § b) és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Gazdasági Versenyhivatal elnöke véleményének kikérésével – a következőket rendelem el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed

a) azon földrajzi jelzés nélküli borra, gyöngyözőborra, valamint a széndioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborra (a továbbiakban együtt: földrajzi jelzés nélküli borászati termék), amelyekre a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet [a továbbiakban: 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet] 14. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott származási bizonyítványt (a továbbiakban: C-típusú származási bizonyítvány) e rendelet hatálybalépését követően kérelmeztek; és

b) azon földrajzi jelzés nélküli borászati termékekre, amelyeket Magyarország területén fogyasztónak vagy kereskedelmi egységnek első alkalommal értékesítenek.

(2) E rendelet előírásait nem kell alkalmazni azon földrajzi jelzés nélküli borászati termékekre, amelyekre – az alkoholtartalom növeléséhez és az édesítéshez felhasznált anyagokat kivéve – legkésőbb 2014. január 10-ig kérelmeztek származási bizonyítványt a 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet 14. § (2) bekezdésében meghatározott módon.

2. Földrajzi jelzés nélküli borászati termékek ellenőrzése

2. § A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (a továbbiakban: HNT) az 1. § (1) bekezdés szerinti borászati termékeket azok forgalomba hozatalát követően nem diszkriminatív módon

a) kockázatelemzési módszerekkel meghatározott helyen és gyakorisággal a helyszínen ellenőrzi a földrajzi jelzés nélküli borászati termékek előállítóinál, illetve a kis- és nagykereskedelmi forgalmazóinál,

b) tételesen és teljes körűen nyomon követi, amelynek során figyelemmel kíséri azok forgalmazási útját az első magyarországi forgalomba hozótól a fogyasztóig.

3. Az ellenőrzési díj

3. § (1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti földrajzi jelzés nélküli borászati termékek forgalomba hozatalát megelőzően a HNT részére ellenőrzési díjat kell fizetni.

(2) Az ellenőrzési díj mértéke 30 forint a kiszerelési egység minden megkezdett literére.

(3) Az adott földrajzi jelzés nélküli borászati termék tételéhez kapcsolódó ellenőrzési díj megfizetésének igazolhatóságát a forgalmazás minden szakaszában a forgalmazónak kell biztosítania.

4. Az ellenőrzési díj megfizetése

4. § Az ellenőrzési díjat a forgalomba hozatalt megelőzően előre kell megfizetni átutalással a HNT 10103173-40079500-01004008 számú bankszámlájára.

5. Az ellenőrző jegy

5. § (1) A HNT az ellenőrzési díj megfizetése után kérelemre ellenőrző jegyet ad. Az ellenőrző jegy hologramot tartalmaz, sorszámozott 1, 2, 5 vagy 20 literes címletű.

(2) A kiadott ellenőrző jegyekről az ellenőrző jegyek sorszáma alapján a HNT nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza:

a) a kérelmező nevét, címét, adószámát, adóazonosító jelét;

b) a gazdasági akta számát;

c) a földrajzi jelzés nélküli borászati termék C-típusú származási bizonyítványának számát vagy a kapcsolódó szállítási okmányok számát;

d) az ellenőrzési díj megfizetéséhez kapcsolódó adatokat.

6. A Magyarország területén kívülre értékesített borászati termékek

6. § (1) Az ellenőrzési díj visszajár azon földrajzi jelzés nélküli borászati termékek után, amelyekre az ellenőrzési díjat megfizették, majd Magyarország területén kívülre értékesítették.

(2) A HNT a kiszállítást igazoló szállítási okmányok bemutatását és a kiszállított tételre kiadott ellenőrző jegyek visszaszolgáltatását követően 8 napon belül visszautalja az előzetesen megfizetett ellenőrzési díjat.

7. Az ellenőrző jegy ellenértékéből befolyt összeg felhasználása és elszámolása

7. § (1) Az ellenőrzési díjbevételt a HNT a működésére használhatja, amelynek során azt a 2. § szerinti ellenőrzésnek, valamint tételes és teljes körű nyomon követhetőségnek a költségeire fordítja.

(2) A HNT minden negyedév végét követő hónap 10. napjáig köteles honlapján nyilvánosságra hozni – az e rendelet szerinti bevételek elkülönített bemutatásával készített – beszámolóját az ellenőrzési díj bevételének felhasználásáról.

8. Záró rendelkezések

8. §2 Ez a rendelet 2014. december 15-én lép hatályba és 2017. július 30-án hatályát veszti.

9. § (1) Ez a rendelet a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról, és a 922/72/EGK, a 234/79/EK, az 1037/2001/EK és az 1234/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg.

(2) A rendelet tervezetének – a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel, továbbá a 2006/96/EK tanácsi irányelvvel módosított – a műszaki szabványok és szabályok terén történő információszolgáltatási eljárás és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályok megállapításáról szóló 1998. június 22-i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2017. július 30. napjával.

2

A 8. § a 49/2016. (VII. 20.) FM rendelet 1. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére