• Tartalom

321/2014. (XII. 13.) Korm. rendelet

321/2014. (XII. 13.) Korm. rendelet

az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról, a népegészségügyi szakigazgatási feladatok ellátásáról, valamint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 323/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.12.15.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 4. § tekintetében az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 15. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatról, a népegészségügyi szakigazgatási feladatok ellátásáról, valamint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv kijelöléséről szóló 323/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 323/2010. Korm. rendelet) 7. § (6) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(Az OTH ellátja az alapító okiratában, illetve jogszabályokban számára meghatározott feladatokat)

e) a munkaegészségügy (munkahigiéne és foglalkozás-egészségügy) területén, azzal, hogy a munkaegészségügyi feladatok vonatkozásában első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, másodfokon az OTH bevonandó szakhatóságként jár el.”

2. § A 323/2010. Korm. rendelet 3. alcíme a következő 7/A. §-sal egészül ki:

7/A. § (1) Az OTH ellátja a jogszabályban meghatározott munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi kutatással összefüggő feladatait.
(2) Az OTH ellátja a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szervnek az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Eüak.) 15/A. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatait.
(3) Az OTH munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szervként részt vesz:
a) a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi tevékenységgel összefüggő kormányzati döntések, stratégiák megalapozásában, ezzel kapcsolatos felmérésekben,
b) a környezeti (munkakörnyezeti) és biológiai monitorozás módszertanának kialakításában és fejlesztésében,
c) az európai uniós tagállami működéssel kapcsolatos, közösségi jogharmonizációs, továbbá az Európai Unió döntéshozatali folyamataiban a munkahigiéne, valamint a foglalkozás-egészségügy területén,
d) a munkaegészségügyi vonatkozású hazai és európai uniós programok végrehajtásával kapcsolatos feladatok megoldásában,
e) a munkaegészségüggyel foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetek tevékenységében.
(4) Az OTH ellátja a túlnyomásos munkahelyen foglalkoztatottak orvosi alkalmassági vizsgálatával kapcsolatosan jogszabály által hatáskörébe utalt feladatokat.
(5) Az OTH ellátja a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági vizsgálatával kapcsolatosan jogszabály által hatáskörébe utalt feladatokat.
(6) Az OTH az egyes rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak foglalkozási betegsége, fokozott expocíciós esete szolgálattal összefüggő jellegének megállapításához, minősítéséhez jogszabály alapján véleményt ad.
(7) Az OTH működteti a hajózási egészségi alkalmasság másodfokú vizsgálatát végző bizottságot.
(8) Az OTH ellátja a munkaköri, szakmai és személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatával és véleményezésével kapcsolatosan a jogszabály által hatáskörébe utalt feladatokat.
(9) Az OTH biztosítja a foglalkozási megbetegedésben szenvedők szakvizsgálatait és elbírálja a megbetegedések foglalkozási eredetét.
(10) Az OTH munkahigiénés (munkakörnyezeti műszeres- és biológiai expozíciós) vizsgálatokat végez.
(11) Az OTH egyes meghatározott tevékenységekre akkreditált laboratóriumokat működtet és tart fenn.”

3. § A 323/2010. Korm. rendelet 8. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve tekintetében a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról 2010. évi XLIII. törvény 2. § (1) bekezdés g)–i) pontja szerinti hatáskörök gyakorlására jogosult szakmai irányító szerv vezetője a munkaegészségügyi feladatok – a munkavédelmi hatósági hatáskörben gyakorolt munkaegészségügyi feladat- és hatáskörök kivételével – tekintetében az országos tisztifőorvos.”

4. § A 323/2010. Korm. rendelet 12. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A Kormány – kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szervként az OTH-t jelöli ki.”

5. § A 323/2010. Korm. rendelet 12. § (3) bekezdés c) pontjában az „egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Eüak.)” szövegrész helyébe az „Eüak.” szöveg lép.

6. § Ez a rendelet 2014. december 15-én lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. december 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére