• Tartalom

356/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet

356/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet

a sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet módosításáról1

2015.01.13.

A Kormány a sportról szóló 2004. évi I. törvény 79. § (1) bekezdés b) pont bg) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A sportorvoslás szabályairól és a sportegészségügyi hálózatról szóló 215/2004. (VII. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) 18. életévét be nem töltött versenyző a felsőbb korcsoportban – a birkózás, cselgáncs, karate, ökölvívás, súlyemelés, valamint a harcművészeti ágak semikontakt és kontakt ágaiban – az érintett sportágak nemzetközi szakszövetségeinek a korcsoportokra vonatkozó szabályzataiban foglaltaknak megfelelően versenyezhet. Egyéb sportágak versenyzői a sportszövetség versenykiírásának megfelelően felsőbb korcsoportban is versenyezhetnek.”

(2) Az R. 10. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) 18. életévét be nem töltött versenyző a küzdősportokban és a kontakt harcművészeti ágakban csak a sportszövetség versenyszabályzatában meghatározott, a fokozott sérülésveszély megelőzésére alkalmas sport-, illetve védőfelszerelések szabályszerű használata esetén versenyezhet vagy vehet részt szervezett edzésen, bemutatón.”

2. § Az R. 12. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Ha a szabadidősport eseményen való részvétel során a küzdő felek egymás testének vagy a testnek a szabadidős tevékenység során használt tárggyal való ütközése eredményeként kialakuló sérülésveszély fokozottan fennáll, 18. életévét be nem töltött szabadidős sportoló esetében az adott szabadidősport eseményen való részvétel előzetes egészségügyi elbírálása kötelező.”

3. § Az R. 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A sportrendezvényen és a szabadidősport eseményen előforduló sérülések és balesetek ellátása érdekében a szervező a sportrendezvény és a szabadidősport esemény jellegétől függően köteles biztosítani a mentésről szóló 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüMr.) szerinti:
a) gyalogőrséget,
b) ügyeletet, vagy
c) mozgóőrséget.”

4. § Az R. 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szervező az EüMr.-ben foglaltak figyelembevételével köteles megszervezni a szükséges egészségügyi ellátást, ha a várhatóan tömeges részvétellel és fokozott fizikai igénybevétellel járó szabadidősport eseményen, vagy a szabadidősport eseményen való részvétel során a küzdő felek egymás testének vagy a testnek a szabadidős tevékenység során használt tárggyal való ütközése eredményeként kialakuló sérülésveszély fokozottan fennáll.”

5. § (1) Az R. 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A sportrendezvény és szabadidősport esemény egészségügyi biztosításának e rendeletben nem szabályozott kérdései tekintetében az EüMr. 2. mellékletének a rendelkezései szerint kell eljárni.”

(2) Az R. 19. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az OSEI a módszertani levélben meghatározott egyes sportágakban – a sportágra jellemző szabályszerű sporttevékenység során jelentkező test-test elleni küzdelem vagy test-tárgy közötti érintkezéssel együtt járó fokozott sérülésveszély bekövetkezésének lehetőségére figyelemmel – rendelkezik arról, hogy az „alkalmas” és a „versenyezhet” minősítés igazolására legkorábban milyen életkor betöltését követően kerülhet sor.”

6. § Az R. 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti díj legkisebb összege az orvos esetében minden megkezdett óra után a tárgyévre vonatkozó központi költségvetésről szóló törvény vonatkozó melléklete szerinti A fizetési osztály 1. fizetési fokozatában megjelölt összeg 6%-a. Az egészségügyi szakdolgozó esetében a díj legkisebb összege az orvos részére megállapított összeg 50%-a.”

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. január 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére