• Tartalom

36/2014. (II. 19.) Korm. rendelet

36/2014. (II. 19.) Korm. rendelet

a tervpályázati eljárások szabályairól szóló 305/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet és a közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról szóló 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.02.20.

A Kormány

az 1. alcím tekintetében a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 182. § (1) bekezdés 4. pontjában;

a 2. alcím tekintetében a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 182. § (1) bekezdés 9. pontjában

kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A tervpályázati eljárások szabályairól szóló 305/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása

1. § A tervpályázati eljárások szabályairól szóló 305/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § A tervpályázati eljárásra a Kbt. 2. § (1)–(5) bekezdését, 21. § (2)–(4) bekezdését, 22. § (1) és (2) bekezdését, 34. és 35. §-át, 36. § (1) bekezdését, 37. §-át, valamint 57. § (2) bekezdését alkalmazni kell azzal, hogy közbeszerzés helyett tervpályázatot kell érteni.”

2. § (1) Az R1 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A titkosság biztosítása érdekében a pályaművek szerzőinek adatait a bírálóbizottság csak a bírálat lezárását és a zárójelentés elfogadását követően ismerheti meg és hozhatja nyilvánosságra.”

(2) Az R1 5. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A (2) bekezdésben foglaltak biztosítása érdekében a pályázók nevét, lakcímét, székhelyét, a kiírásban kért egyéb adatait elkülönítetten, titkosan kell kezelni, az ajánlatkérő a kiírásban köteles előírni, hogy a pályaműveknek, valamint a pályaművek benyújtása során a pályázóknak a titkosság biztosítása érdekében mely követelményeknek kell megfelelni. A pályaművet tartalmazó csomagot és az egyes munkarészeket a titkosságot sértő módon megjelölni nem szabad, a benyújtott elektronikus adathordozók esetén a pályázó személyére utaló bármely adat titkosságának megőrzése – az ajánlatkérő előírása szerint – az ajánlatkérő intézkedésével is történhet.”

3. § (1) Az R1 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bírálóbizottság az ajánlatkérővel kötött megállapodás szerint végzi munkáját, megbízása a felkéréstől a zárójelentés elfogadásáig tart. Külön megállapodás alapján a bírálóbizottság a kiírást elkészítheti vagy résztvevői a kiírás elkészítésében részt vehetnek.”

(2) Az R1 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bírálóbizottság résztvevője az elnök, amennyiben a (7) bekezdés szerint közreműködése szükséges, a társelnök, a bírálóbizottsági tagok, továbbá a szakértőként bevont személyek és szükség szerint a jogi szakértő.”

(3) Az R1 9. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Szavazásra jogosult az elnök, amennyiben a (7) bekezdés szerint közreműködése szükséges, a társelnök és a bírálóbizottsági tagok. A bírálóbizottságban szavazásra jogosultak száma – az egyszerű tervpályázati eljárás kivételével – legalább öt fő.”

(4) Az R1 9. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Amennyiben a bírálóbizottság tagja a dokumentációban foglaltakkal nem ért egyet, a bírálóbizottság munkájában való részvételről lemondhat a tervpályázat meghirdetése előtt. Szükség esetén az ajánlatkérő újabb tagot kérhet fel.”

4. § Az R1 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tervpályázat közreműködői tekintetében a Kbt. 24. §-ának rendelkezéseit kell alkalmazni az e rendeletben foglalt eltérésekkel. A tervpályázat bírálóbizottságának résztvevői a Kbt. 24. §-a alkalmazásában az ajánlatkérő nevében eljáró személyek.”

5. § (1) Az R1 14. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A dokumentáció mellékleteinek tartalmaznia kell különösen:)

e) a pályázók adatainak és a díjazás vagy megvétel szerzők közötti százalékos arányának feltüntetésére szolgáló kitöltendő adatlapot – amennyiben ezen adatokat a pályaműhöz csatoltan kéri ajánlatkérő benyújtani.”

(2) Az R1 14. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A dokumentációnak tartalmaznia kell a tervpályázattal kapcsolatos lényeges tájékoztató adatokat is, különösen:)

d) a teljes tervpályázati dokumentáció beszerzésének helyét (adott esetben elektronikus elérésének módját), költségét;”

(3) Az R1 14. § (4) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A dokumentációnak tartalmaznia kell a tervpályázattal kapcsolatos lényeges tájékoztató adatokat is, különösen:)

h) a bírálóbizottság elnökének (társelnökének) és tagjainak (póttagjainak) nevét és az általuk képviselt szervezetet vagy munkahelyet;”

(4) Az R1 14. § (4) bekezdés o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A dokumentációnak tartalmaznia kell a tervpályázattal kapcsolatos lényeges tájékoztató adatokat is, különösen:)

o) szükség esetén a nyelvhasználatra vonatkozó részletes szabályokat;”

(5) Az R1 14. § (4) bekezdése a következő p) ponttal egészül ki:

(A dokumentációnak tartalmaznia kell a tervpályázattal kapcsolatos lényeges tájékoztató adatokat is, különösen:)

p) amennyiben a pályaművek elbírálása, illetve rangsorolása több eljárási fordulóban történik, az eljárás menetére vonatkozó tájékoztatást.”

6. § (1) Az R1 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályaművek a dokumentációhoz csatolt címzéslap felhasználásával, – amennyiben a benyújtás nem elektronikusan történik – kizárólag postai szolgáltatás igénybevételével nyújthatók be. A benyújtás időpontjának – ha az ajánlatkérő a kiírásban eltérően nem rendelkezik – a pályamű kiírásban meghatározott helyre történő beérkezésének időpontját kell tekinteni. A tervpályázati kiírásban az ajánlatkérő rendelkezhet úgy, hogy a postai feladás igazolt dátumát kell a benyújtás időpontjának tekinteni és választása szerint azt is meghatározhatja, hogy a határidőben feladott, de meghatározott időtartamon túl beérkező pályaműveket nem veszi figyelembe.”

(2) Az R1 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ajánlatkérőnek a benyújtott pályaművek átvételéről jegyzőkönyvet kell készítenie. Az átvételi jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell az átvétel időpontját, valamint az azonosításhoz szükséges adatokat.”

7. § (1) Az R1 17. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A határidőben benyújtott pályaműveket a bírálóbizottság legalább három tagjának jelenlétében kell felbontani és a pályaművek valamennyi munkarészét bírálati sorszámmal kell ellátni. A bontásról jegyzőkönyvet kell készíteni (a továbbiakban: bontási jegyzőkönyv), amelynek legalább a pályaművek bírálati sorszámát, postai azonosítóját (adott esetben), továbbá a pályaművek munkarészeinek megnevezését és darabszámát kell tartalmaznia. A bontási jegyzőkönyvet a folyamatos jegyzőkönyvhöz kell csatolni.”
„(6a) Az ajánlatkérő a tervpályázati kiírásban rendelkezhet úgy, hogy az eljárásban a pályaművek elbírálása, illetve rangsorolása több eljárási fordulóban történik. Ebben az esetben az ajánlatkérő csak a bírálóbizottság által a kiírásban meghatározott szempontok szerint legmegfelelőbbnek ítélt pályaműveket benyújtó, a meghatározott keretszám szerinti pályázóval folytatja az eljárást. A tervpályázati kiírásban előre rögzíteni kell azokat az elbírálási szempontokat, amelyek szerint a bírálóbizottság a pályaműveket a további eljárási fordulóra történő kiválasztáshoz rangsorolja, valamint az egyes eljárási fordulókat követően a további tervpályázati fordulóra kiválasztott pályázói létszám felső határát. Az 5. §-ban foglaltak szerint a titkosság követelményét az eljárás minden fordulójában meg kell tartani, a további részvételre fel nem kért pályázók is kötelesek minden olyan magatartástól tartózkodni, mely az eredményhirdetést megelőzően a titkosság elvét sértheti. A dokumentációnak előre tartalmaznia kell az egyes fordulókban benyújtandó pályaművekre vonatkozó tervezési feladat részletes leírását, az esélyegyenlőség elvének sérelme nélkül az ajánlatkérő az egyes fordulókat követően az újabb pályamű benyújtására történő felhívásban a tervezési program egyes elemeit pontosíthatja.”

(3) Az R1 17. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A bírálóbizottság a zárójelentést átadja az ajánlatkérőnek, aki az abban foglaltak alapján teszi közzé a tervpályázat eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót.”

8. § (1) Az R1 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tervpályázat eredményét a dokumentációban rögzített időpontig az ajánlatkérőnek ki kell hirdetnie. Az eredményhirdetés alkalmával, de legkésőbb az eredményhirdetést követő 30 napon belül a tervezők számára megállapított díjakat és megvételeket ki kell fizetni.”

(2) Az R1 18. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A díjazásban vagy megvételben nem részesített pályaműveket az ajánlatkérő a pályázónak megkeresés után visszaadja, vagy a kiírásban rendelkezhet úgy, hogy a pályamű egy példányát a tervpályázat tárgyának kulturális jelentőségére tekintettel megőrzi és – a 16. § (5) bekezdés a) pontja szerinti nyilatkozat hiányában – kiállíthatja. A visszaadásra szánt és át nem vett pályaműveket az ajánlatkérő a nyilvános eredményhirdetéstől számított harminc napig köteles megőrizni.”

9. § Az R1 27/A. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg az eredeti szöveg megjelölése (1) bekezdésre változik:

„(2) E rendeletnek a tervpályázati eljárások szabályairól szóló 305/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet és a közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról szóló 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2014. (II. 19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód2. rendelet) megállapított rendelkezéseit a Mód2. rendelet hatálybalépését követően megkezdett tervpályázati eljárásokra kell alkalmazni.”

10. § (1) Az R1

a) 9. § (1) bekezdésében a „tagjai” szövegrész helyébe a „résztvevői” szöveg,

b) 9. § (6) bekezdésében a „szakmai titkár” szövegrész helyébe a „bírálóbizottság valamelyik tagja vagy szakértője” szöveg,

c) 11. § (2) bekezdésében a „kiírásban meghirdetett személyeken” szövegrész helyébe a „bírálóbizottság résztvevőin” szöveg,

d) 13. § (2) bekezdésében a „tagjai” szövegrész helyébe a „résztvevői” szöveg,

e) 13. § (4) bekezdés a) pontjában a „bírálóbizottság tagja” szövegrész helyébe a „bírálóbizottság résztvevője” szöveg,

f) 13. § (4) bekezdés b) pontjában a „meghirdetett tagja” szövegrész helyébe a „résztvevője” szöveg,

g) 17. § (12) bekezdésében, valamint a 21. § (2) bekezdésében a „lezárt boríték felbontása” szövegrész helyébe a „pályázó személyének megismerése” szöveg

lép.

(2) Hatályát veszti az R1 9. § (11) bekezdésében a „szakértőinek” szövegrész, a 10. § (1) bekezdés c) pontja, a 14. § (6) bekezdése, a 17. § (2) bekezdés c) pontjában az „az 5. § (2) bekezdés a) és b) pontja értelmében” szövegrész, a 17. § (11) bekezdése, a 19. § (2) bekezdése, valamint a 20. § (6) bekezdése, valamint 20/B. § (4) bekezdésében az „a tagjai által aláírt” szövegrész.

2. A közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról szóló 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet módosítása

11. § A közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról szóló 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A közbeszerzési és tervpályázati eljárásban elektronikusan gyakorolható egyes eljárási cselekmények lefolytatása során az ajánlatkérők, valamint az ajánlattevők, a részvételre jelentkezők és a pályázók (a továbbiakban: ajánlattevők), illetve a további résztvevők kötelesek biztosítani, illetve tiszteletben tartani a verseny tisztaságát és nyilvánosságát, az ajánlattevők esélyegyenlőségét, valamint az egyenlő bánásmód elvét.”

12. § (1) Az R2 3. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ajánlatkérő az elektronikus cselekmények gyakorlása, az elektronikus árlejtés során különösen a következőket köteles biztosítani:)

e) az ajánlatok vagy pályaművek benyújtása pontos időpontjának meghatározhatóságát;”

(2) Az R2 3. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ajánlatkérő az elektronikus cselekmények gyakorlása, az elektronikus árlejtés során különösen a következőket köteles biztosítani:)

f) az eljárás során az elbíráláshoz szükséges bármely adathoz kizárólag az arra jogosult személyek egyidejű intézkedésével, az informatikai biztonsági szabályzatban rögzített módon, a jogosultság azonosításával lehet hozzáférni;”

(3) Az R2 3. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A tervpályázati eljárásokra alkalmazni kell a 10. §, a 12. § (1) és (2) bekezdés, a 13. § és a 15. § (1)–(3) bekezdés rendelkezéseit, azzal, hogy közbeszerzési eljárás helyett tervpályázati eljárást, ajánlati vagy részvételi felhívás helyett tervpályázati kiírást, ajánlattevő vagy részvételre jelentkező alatt pályázót, ajánlat alatt pályaművet kell érteni. A 15. § (4) bekezdése szerinti esetben a bírálóbizottság a pályaművet a bírálatból kizárhatja.”

13. § Az R2 27. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendeletnek a tervpályázati eljárások szabályairól szóló 305/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet és a közbeszerzési eljárásokban elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus árlejtés alkalmazásáról szóló 257/2007. (X. 4.) Korm. rendelet módosításáról szóló 36/2014. (II. 19.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód2. rendelet) megállapított rendelkezéseit a Mód2. rendelet hatálybalépését követően megkezdett tervpályázati eljárásokra kell alkalmazni.”

3. Záró rendelkezés

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

15. § Ez a rendelet

a) a vízügyi, energiaipari, közlekedési és postai ágazatban működő ajánlatkérők beszerzési eljárásainak összehangolásáról szóló, 2004. március 31-i 2004/17/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek,

b) az építési beruházásra, az árubeszerzésre és a szolgáltatásnyújtásra irányuló közbeszerzési szerződések odaítélési eljárásainak összehangolásáról szóló, 2004. március 31-i 2004/18/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek

való megfelelést szolgálja.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. február 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére