• Tartalom

4/2014. (II. 7.) NFM utasítás

4/2014. (II. 7.) NFM utasítás

a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelésének és gazdálkodásának szabályairól1

2017.01.01.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet rendelkezéseire figyelemmel, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörömben a következő utasítást adom ki:

I. Általános rendelkezések

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya

a) a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (a továbbiakban: KNPA) előirányzataira,

b) a KNPA tervezésére, kezelésére, felhasználására, a KNPA-val kapcsolatos beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtására,

c) a KNPA-ból átadott pénzeszközökre,

d) a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra (a továbbiakban: alapkezelő) mint alapkezelő szervre

terjed ki.

2. § (1) A KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért a közigazgatási államtitkár felel, az ezzel kapcsolatos operatív feladatokat a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár irányítása alá tartozó Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály (a továbbiakban: ISZF) látja el.

(2) Az alapkezelő szerv igazgatása által a KNPA kezelésére átvett pénzeszközöket az alapkezelő igazgatási (működési) költségvetésének részeként, az egyéb bevételektől számvitelileg elkülönítve kell kezelni.

(3) A KNPA kezelésére, működtetésére átvett pénzeszköz elszámolását az alapkezelő a számviteli politikájában rögzíti.

II. A KNPA gazdálkodásának részletes szabályai

2. A tervezés és a költségvetési javaslat

3. § (1) A KNPA költségvetési javaslatának tervezetét – a tervezési köriratban foglaltak szerint és a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) előírásainak figyelembevételével – az alapkezelő készíti el.

(2) A költségvetési javaslatot az alapkezelő – a miniszter egyetértését követően – az államháztartásért felelős miniszter részére küldi meg.

(3) A tervezési feladatok ellátásának az alapkezelő belső szervezeti egységeire irányadó határidejét és a végrehajtásért felelős személyeket az alapkezelő belső tervezési köriratban határozza meg. Az alapkezelő a KNPA tárgyévi előirányzat-felhasználására vonatkozó tervét az érintett miniszterek, államigazgatási szervek bevonásával a tárgyévet megelőző évben a központi költségvetés tervezésével összhangban készíti el.

3. A kincstári és az elemi költségvetés

4. § (1) A KNPA kincstári költségvetését a miniszter hagyja jóvá. A KNPA alapkezelő által elkészített elemi költségvetését az ISZF küldi meg az Atomenergetikai Főosztály részére. A KNPA elemi költségvetését az Atomenergetikai Főosztály terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(2) A KNPA miniszter által jóváhagyott kincstári költségvetését az alapkezelő küldi meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére, a KNPA elemi költségvetését a Kincstár és a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: NGM) részére.

4. A finanszírozási terv

5. § (1) A KNPA finanszírozási tervét miniszteri jóváhagyást követően az alapkezelő küldi meg a Kincstár részére.

(2) Ha a finanszírozási terv havi adatai és a tárgyhavi teljesítés adatai között 10%-nál nagyobb eltérés mutatkozik, az alapkezelő módosított finanszírozási tervet készít, amelyet a miniszter jóváhagyását követően benyújt a Kincstárnak.

5. Pénzeszközátadás

6. § (1) A KNPA kezelésével összefüggő kiadások fedezetéül szolgáló pénzeszközátadást az éves költségvetési törvényben e célra jóváhagyott éves keretösszeg negyedéves bontásának meghatározásával a miniszter a jóváhagyott előirányzat-felhasználási terv alapján engedélyezi. Az éves keretösszeg megváltoztatását szöveges indokolással alátámasztott kérelem alapján a közigazgatási államtitkár javaslatára a miniszter engedélyezi.

(2) A KNPA-tól átvett pénzeszköz elszámolását legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig kell elkészíteni, majd a tárgyévi kötelezettségvállalással nem terhelt maradványt a KNPA Kincstárnál vezetett fizetési számlájára a tárgyévet követő év április 30-áig visszautalni.

6. Előirányzat-módosítás, zárolás

7. § (1)2 Előirányzat-módosítást vagy zárolást a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár kezdeményezhet a miniszternél az energetikáért felelős helyettes államtitkár előzetes egyetértésével.

(2) A KNPA kiemelt kiadási előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti átcsoportosítás a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár hatáskörébe tartozik.

7. Követelésállomány nyilvántartása, kezelése

8. § (1) A KNPA könyvvezetéséhez alkalmazott követelésállományának nyilvántartását és kezelését az alapkezelő végzi. A követelésállomány alakulását, a követeléskezelés tapasztalatait az éves költségvetési beszámolóban kell bemutatni.

(2) Az éves költségvetési elektronikus nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az éves költségvetési beszámoló analitikus alátámasztására.

8. Követelés fejében kapott részvények, üzletrészek, egyéb vagyontárgyak

9. § (1) A követelés fejében történő értékpapír-, vagyon-, illetve tulajdonjog-átruházást írásbeli megállapodásban kell rögzíteni.

(2) A megállapodást a közigazgatási államtitkár javaslata alapján a miniszter köti meg, az abból származó bevétel – a költségvetési támogatás arányában a központi költségvetést megillető hányad kivételével – a KNPA-t illeti meg.

(3) A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyetértésével jön létre.

9. Könyvvezetés, beszámolás, adatszolgáltatás

10. § (1) A KNPA – az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet szerint végzett – könyvvezetését az alapkezelő (ezen belül az ISZF Számviteli Osztálya) látja el, pénzforgalmát az alapkezelő bonyolítja.

(2) Az alapkezelő a KNPA egységes számviteli rendjét a miniszter jóváhagyásával készíti el.

(3) A számviteli rend tartalmazza

a) a számviteli politikát,

b) az eszközök és források értékelési szabályzatát,

c) az eszközök és források leltárkészítési szabályzatát,

d) a pénzkezelési szabályzatot,

e) a számlarendet, számlatükröt,

f) a bizonylati szabályzatot.

11. § (1) A KNPA alapkezelő által elkészített éves költségvetési beszámolóját az ISZF küldi meg az Atomenergetikai Főosztály részére. A KNPA éves költségvetési beszámolóját az Atomenergetikai Főosztály terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(2) Az alapkezelő a miniszteri jóváhagyást követően az éves költségvetési beszámolót a Kincstár és az Állami Számvevőszék (a továbbiakban: ÁSZ) részére küldi meg.

12. § (1) Az alapkezelő a KNPA eszközeinek és forrásainak alakulásáról negyedévenként mérlegjelentést, a negyedik negyedévre vonatkozóan gyorsjelentést készít, majd megküldi a miniszter részére jóváhagyásra.

(2) A miniszter által jóváhagyott jelentéseket az alapkezelő a közigazgatási államtitkár útján küldi meg a Kincstár részére.

13. §3

10. Egyéb adatszolgáltatás

14. § A KNPA-ra vonatkozó egyéb adatszolgáltatásokat az alapkezelő a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár útján küldi meg a Kincstár részére.

15. § Az alapkezelő a KNPA előirányzat-felhasználásával összefüggésben

a) a kötelezettségvállalás, ellenjegyzés, a teljesítésigazolás, az érvényesítés, az utalványozás gyakorlásának módjával, eljárási és dokumentációs részletszabályaival, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjével és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésével kapcsolatos belső előírásokat, feltételeket,

b) a belső ellenőrzés szabályait,

c) a támogatások felhasználása ellenőrzésének szabályait,

d) a belső kontrollok rendszerét

szabályzatban határozza meg.

16. § A zárszámadási törvényjavaslat előkészítéséhez szükséges – az NGM tájékoztatója és a miniszter által előírt – számszaki és szöveges információkat az alapkezelő készíti el és a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár útján küldi meg a miniszter részére. A zárszámadáshoz szükséges adatszolgáltatást a miniszter jóváhagyását követően az alapkezelő küldi meg az NGM részére.

11. Hatásköri szabályok

17. § A KNPA vonatkozásában, a 19. §-ban foglaltak kivételével

a) a támogatási szerződések esetében a kötelezettségvállaló személy

aa) önkormányzati társulásokkal kötött támogatási szerződéseknél a közigazgatási államtitkár,

ab) a fejlesztési célú támogatásoknál a közigazgatási államtitkár,

ac) a működési célú támogatásoknál a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár,

b) egyéb pénzügyi kötelezettségvállalásoknál a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár,

c) pénzügyi ellenjegyzője: az ISZF vezetője vagy az általa írásban kijelölt személy,

d) teljesítést igazoló: az egyes támogatási szerződésekben megjelölt személy,

e) érvényesítő: ISZF vezetője vagy az általa írásban kijelölt személy,

f) utalványozó: ISZF vezetője vagy az általa írásban kijelölt személy.

12. A KNPA kezelésével kapcsolatos működtetési költségek és a hozzá kapcsolódó hatásköri szabályok

18. § (1) A KNPA működtetésével kapcsolatos kiadások között kell elszámolni a közigazgatási államtitkár által irányított önálló szervezeti egységeknél erre a feladatra alkalmazottakkal kapcsolatos közvetlen kiadásokat.

(2) Szintén a KNPA működtetési költségeinek terhére kell elszámolni a közigazgatási államtitkár által irányított önálló szervezeti egységeknél a KNPA kezelésével kapcsolatos feladatellátás személyi költségeit. Ilyen költségek lehetnek különösen:

a) számviteli feladatok ellátásával kapcsolatos többletfeladatok ellenértékeként céljuttatások, megbízási, illetve túlmunka díjak, valamint a vonatkozó túlmunka alapján járó szabadidő vagy szabadidő-átalány megváltása,

b) a közigazgatási államtitkár által irányított önálló szervezeti egységeknél a kezelési költségkeret elszámolásánál jelentkező feladatokhoz kapcsolódó többletfeladatok ellenértékeként céljuttatás, megbízási, illetve túlmunka díj, valamint a vonatkozó túlmunka alapján járó szabadidő vagy szabadidő-átalány megváltása.

19. § A KNPA-ból az NFM Igazgatás Szervezeti és Működési költségvetésébe átadott pénzeszközök vonatkozásában

a) kötelezettségvállaló: a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár,

b) pénzügyi ellenjegyzője: a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár által a Gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: GF) vezetőjének javaslatára írásban kijelölt személy,

c) teljesítést igazoló: ISZF vezetője vagy az általa írásban kijelölt személy,

d) érvényesítő: a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár által a GF vezetőjének javaslatára írásban kijelölt személy,

e) utalványozó: a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár által a GF vezetőjének javaslatára írásban kijelölt személy.

III. Záró rendelkezés

13. Hatályba léptető rendelkezés

20. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 21/2021. (VIII. 9.) ITM utasítás 19. §-a hatályon kívül helyezte 2021.augusztus 10. napjával.

2

A 7. § (1) bekezdése a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 22. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 13. §-t a 28/2016. (XII. 29.) NFM utasítás 18. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére