• Tartalom

4/2014. (II. 27.) OBH utasítás

4/2014. (II. 27.) OBH utasítás

a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal sajtótájékoztatási tevékenységéről, valamint a bíróságok központi honlapjának sajtószolgálatáról szóló szabályzatról szóló 8/2012. (IV. 25.) OBH utasítás módosításáról1

2014.02.28.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 9. §-ában foglaltakra figyelemmel – a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal sajtótájékoztatási tevékenységéről, valamint a bíróságok központi honlapjának sajtószolgálatáról szóló szabályzatról szóló 8/2012. (IV. 25.) OBH utasítást a következők szerint módosítja.

1. § A Szabályzat 2. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A (2) bekezdés szerinti engedély különösen a járásbírósági, illetve a közigazgatási és munkaügyi bírósági ügyekkel kapcsolatos sajtószóvivői feladatok ellátást érintheti.”

2. § A Szabályzat 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A bíróság elnöke a bíróság sajtószóvivőjének, sajtótitkárának személyében bekövetkezett változásról, a helyi sajtószabályzat módosításáról, sajtótevékenységhez kapcsolódó képzésszervezésről, együttműködési megállapodás kötéséről tájékoztatja az OBH Sajtóosztályát.”

3. § A Szabályzat 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bíróságok szervezetének vagy működésének egészét érintő ügyekben, illetve az OBH tevékenységéről az OBH elnöke, az Elnöki Kabinet vezetője, valamint az eseti vagy állandó jellegű megbízása alapján az OBH elnökhelyettese vagy sajtószóvivője jogosult sajtótájékoztatást adni.”

4. § A Szabályzat 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A törvényszék elnökének a járásbírósági, illetve a közigazgatási és munkaügyi bírósági ügyekkel kapcsolatos sajtószóvivői feladatokra – lehetőség szerint – közigazgatási és munkaügyi bírót kell kijelölni.”

5. § (1) A Szabályzat 4. § (4) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A sajtószóvivő)

e) felügyeli és segíti a sajtóanyagoknak a szolgálati helye szerinti internetes honlapon történő megjelenését,”

(2) A Szabályzat 4. § (4) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(A sajtószóvivő)

g) figyelemmel kíséri az OBH által üzemeltetett sajtószóvivői hálózat intranetes honlapjának tartalomváltozásait.”

6. § A Szabályzat 4. § (5) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

[A bíróság sajtószóvivője a (4) bekezdésben meghatározott feladatokon túl]

e) minden hónap 10. napjáig elektronikus úton jelentést küld az OBH Sajtóosztályának arról, mely tartalmak kerültek feltöltésre a bíróság internetes honlapjára. A jelentésnek a sajtóközlemények, hírek címét és az oldalra mutató linkjét kell tartalmaznia.”

7. § A Szabályzat 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bíróság elnöke, illetve az OBH elnöke a sajtószóvivő munkájának segítése érdekében sajtótitkárt köteles kijelölni.”

8. § A Szabályzat 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A sajtótitkár kiemelt feladata az OBH Sajtóosztályával történő kapcsolattartás.”

9. § A Szabályzat 8. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A sajtótájékoztatás)

a) a sajtóanyag internetes honlapon történő megjelentetésével,”

(valósul meg.)

10. § A Szabályzat 9. §-át megelőző címsor helyébe a következő rendelkezés lép:

„A bíróságok központi internetes honlapja”

11. § A Szabályzat 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) A bíróságok központi internetes honlapja a bíróságok és az OBH hivatalos (közhiteles) információs internetes megjelenési formája, amely a sajtótájékoztatás érdekében a 8. § (1) bekezdés b)–f) pontjaiban írt tartalmakat közöl az igazságszolgáltatás szerveinek tevékenységéről és működéséről. A központi internetes honlapon emellett – más szabályok alapján – közzé kell tenni azokat a tartalmakat, amelyeknek közlésére törvények vagy rendeletek kötelezik a bíróságokat és az OBH-t, továbbá a felületen más, a sajtó- vagy közérdeklődésre számot tartó vagy ilyennek tartott anyagok és dokumentumok is megjelentethetők.
(2) Az egész bírósági szervezetet és az OBH-t érintő tartalmak a bíróságok központi internetes honlapján jelennek meg.
(3) Az ítélőtáblák és a törvényszékek honlapjai a központi internetes honlap részeként, ahhoz hasonló formában, de attól elsősorban a tartalomfeltöltés tekintetében elkülönülve – a 4. § (4) bekezdés e) pontjában írtaknak megfelelően – működnek. Ennek keretében tesznek eleget a törvényben előírt közzétételi kötelezettségüknek.
(4) A törvényszék honlapján jelenhet meg – annak részeként – az illetékességi területén működő járásbíróság, illetve a közigazgatási és munkaügyi bíróság, valamint a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégium aloldala.”

12. § A Szabályzat a következő 9/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„A sajtószóvivői hálózat intranetes honlapja
(1) A bírósági sajtószóvivői hálózat jelszóval védett intranetes honlapja a vibe.birosag.hu/vibe/forum/sajto címen elérhető Bírósági Sajtófórum, amely a sajtószóvivői hálózat elsődleges elektronikus kommunikációs felülete.
(2) Az OBH Sajtóosztálya a bírósági szervezet sajtótevékenységét érintő szakmai anyagokat, híreket, felhívásokat, pályázatokat kizárólag a Bírósági Sajtófórumon jeleníti meg.
(3) Az OBH Sajtóosztálya a Bírósági Sajtófórumot a bírósági sajtószóvivői hálózattal közösen szerkeszti.
(4) Amennyiben az OBH Sajtóosztálya a szakmai anyagok, hírek, felhívások, pályázatok feltöltéséről a bírósági elektronikus levelezőrendszeren keresztül értesítést küld a sajtószóvivői hálózat tagjának, akkor az értesítés megnyitása esetén az értesítés tárgyát képező dokumentum kézbesítettnek minősül.”

13. § A közérdekű bejelentésekkel és panaszokkal kapcsolatos eljárásról szóló szabályzatról szóló 10/2012. (VI. 15.) OBH utasítás 10. § (1) bekezdésében a „helyi és munkaügyi bíróságokra” szövegrész helyébe a „járásbíróságokra és a közigazgatási és munkaügyi bíróságokra” szövegrész lép.

14. § Ez az utasítás a közzétételt követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére