• Tartalom

44/2014. (XII. 30.) FM rendelet

44/2014. (XII. 30.) FM rendelet

a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet módosításáról1

2015.01.02.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés f) pontjában, valamint a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 4. § 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Miniszterelnökséget vezető miniszterrel egyetértésben –

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Amennyiben a szőlőtörköly szállítójárműre történő rakodását a kötelezett vállalja magára, abban az esetben a lepárlóüzem rakodási költségtérítést fizet. A rakodási költségtérítést a lepárlóüzemnek a rakodást követő 90 napon belül a kötelezett részére meg kell fizetni.”

(2) Az R. 9. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A 14. § szerinti lepárlóüzem minden év július 20-ig tájékoztatja az MVH-t a következő borpiaci évre vonatkozóan a kötelezettnek fizetendő beszállítási és rakodási költségtérítés összegeiről, amely azt az adott év július 31-ig közleményben közzéteszi.”

(3) Az R. 9. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A (7) bekezdésben szereplő tájékoztatás elmulasztása esetében a lepárlóüzem támogatás igénybevételére nem jogosult.”

2. § Az R. 10. § (5) bekezdés nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A lepárlóüzem borpiaci évenként az átvételi elismervényekben szereplő adatokról kötelezettenként tételes kimutatást vezet. A kimutatásnak tartalmaznia kell”

3. § Az R. 12. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A lepárlóüzem borpiaci évenként a támogatott lepárlással érintett borászati melléktermékekről kötelezettenként tételes kimutatást vezet.
(5) A (4) bekezdés szerinti kimutatásnak tartalmaznia kell a 10. § (5) bekezdésében foglaltakon túl a borászati melléktermék lepárlása során előállított alkoholmennyiség hektoliterben kifejezett térfogatszázalékát.”

4. § (1) Az R. 16. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási kérelmeket az MVH által közleményben közzétett nyomtatványokon, postai úton vagy személyesen kell benyújtani az MVH részére. A kérelemnek tartalmaznia kell)

a) a lepárlóüzem
aa) ügyfél-azonosítóját,
ab) cégnevét,
ac) székhelyét,
ad) kapcsolattartási információit,”

(2) Az R. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A lepárlóüzem havonta egy támogatási kérelem alapján jogosult támogatásra. A támogatási kérelem benyújtásának legkorábbi időpontja az adott borpiaci év október 5-e, legkésőbbi időpontja pedig a következő borpiaci év augusztus 30-a. A benyújtási határidő elmulasztása esetén igazolásnak nincs helye.”

5. § Az R. 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § (1) Amennyiben a benyújtott támogatási kérelmek alapján az összesített támogatási igény a keretösszeget meghaladja, úgy a keretösszegen felüli, jogos támogatási igényt tartalmazó támogatási kérelmek kapcsán a kifizetésre a következő pénzügyi évre meghatározott keretösszeg terhére kerül sor.
(2) Amennyiben a 17. § (2) bekezdése szerint soron következő támogatási kérelemben szereplő támogatási igény a keretösszeget meghaladja, abban az esetben a támogatási kérelem keretösszegen felüli támogatási igényének kifizetése a következő pénzügyi évre meghatározott keretösszeg terhére történik.”

6. § Az R.

a) 10. § (1) bekezdés a) pontjában a „regisztrációs számát” szövegrész helyébe az „ügyfél-azonosítóját” szöveg,

b) 10. § (5) bekezdés a) pontjában a „regisztrációs számát” szövegrész helyébe az „ügyfél-azonosítóját” szöveg,

c) 13. § (3) bekezdésében a „borpiaci” szövegrész helyébe a „pénzügyi” szöveg,

d) 16. § (1) bekezdés e) pontjában a „regisztrációs száma” szövegrész helyébe az „ügyfél-azonosítója” szöveg,

e) 16. § (1) bekezdés f) pontjában a „regisztrációs száma” szövegrész helyébe az „ügyfél-azonosítója” szöveg,

f) 16. § (2) bekezdés f) pontjában a „(4) bekezdése” szövegrész helyébe az „(5) bekezdése” szöveg,

g) 19. § (1) bekezdés a) pontjában a „regisztrációs szám” szövegrész helyébe az „ügyfél-azonosító” szöveg

lép.

7. § Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2011. évtől igényelhető támogatásról szóló 83/2011. (VIII. 31.) VM rendelet 3. § (5) bekezdés b) pontjában a „4 000 000” szövegrész helyébe a „8 000 000” szöveg lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. január 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére