• Tartalom

44/2014. (II. 25.) Korm. rendelet

44/2014. (II. 25.) Korm. rendelet

a szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.03.15.

A Kormány a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény 66. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés 4. és 12. pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

„4. fogyasztó: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott fogyasztó,”
„12. vállalkozás: a Polgári Törvénykönyvben meghatározott vállalkozás,”

2. § Az R. 13. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

13. § (1) A vállalkozás a fogyasztó számára a 9–11. § alapján elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a vállalkozással kötött szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.”

3. § Az R. 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

25. § (1) A fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a viszontértékesítési szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig vagy a viszontértékesítési szerződés egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a viszontértékesítési szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.”

4. § (1) Az R. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) Az R. 3. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

(4) Az R. 4. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

5. § Ez a rendelet 2014. március 15-én lép hatályba.

6. § Ez a rendelet a szálláshelyek időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre, ezek viszontértékesítésére és cseréjére vonatkozó szerződések egyes szempontjai tekintetében a fogyasztók védelméről szóló, 2009. január 14-i 2008/122/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 44/2014. (II. 25.) Korm. rendelethez

Az R. 1. mellékletének 7.1.2. mezője helyébe a következő mező lép:

(7.)

(Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról)

(7.1.)

(Elállási jog)

 

 

(7.1.2.)

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a szálláshely időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

2. melléklet a 44/2014. (II. 25.) Korm. rendelethez

1.    Az R. 2. mellékletének 3.1. mezője helyébe a következő mező lép:

(3.)

(Az ellenérték)

(3.1.)

A jogok megszerzéséért egy összegben vagy időszakonként visszatérően járó, illetve rendszeresen fizetendő ellenérték, ideértve a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzájutásért teljesítendő ellenértéket is.

 

 

 

 

 

 

2.    Az R. 2. mellékletének 6.1.2. mezője helyébe a következő mező lép:

(6.)

(Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról)

(6.1.)

(Elállási jog)

 

 

(6.1.2.)

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

 

 

3. melléklet a 44/2014. (II. 25.) Korm. rendelethez

Az R. 3. mellékletének 5.1.2. mezője helyébe a következő mező lép:

(5.)

(Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról)

(5.1.)

(Elállási jog)

 

 

(5.1.2.)

A fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a viszontértékesítési szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig vagy a viszontértékesítési szerződés egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet, és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó bármilyen jogcímen a viszontértékesítési szerződéssel kapcsolatban harmadik személy részére teljesít.

4. melléklet a 44/2014. (II. 25.) Korm. rendelethez

Az R. 4. mellékletének 6.1.2. mezője helyébe a következő mező lép:

(6.)

(Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról)

(6.1.)

(Elállási jog)

 

 

(6.1.2.)

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a csereszerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. március 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére