• Tartalom

47/2014. (XII. 30.) NGM rendelet

47/2014. (XII. 30.) NGM rendelet

az egyes adóigazgatási tárgyú NGM rendeletek módosításáról1

2015.01.01.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (12) bekezdés a) pontjában,

a 2. alcím tekintetében az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (13) bekezdésében,

a 3. alcím tekintetében az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (30) bekezdésében

kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A kiemelt adózók kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról szóló 4/2012. (II. 14.) NGM rendelet módosítása

1. § A kiemelt adózók kijelöléséről, valamint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózók körének megállapításáról szóló 4/2012. (II. 14.) NGM rendelet

a) 2. § a) pontjában az „a 730 000 000 forintot” szövegrész helyébe az „a 770 000 000 forintot” szöveg,

b) 2. § b) pontjában az „a 153 000 000 forintot” szövegrész helyébe az „a 163 000 000 forintot” szöveg

lép.

2. Az adóügyek állami adóhatóság előtt történő elektronikus intézésének szabályairól és egyéb adózási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 47/2013. (XI. 7.) NGM rendelet módosítása

2. § Az adóügyek állami adóhatóság előtt történő elektronikus intézésének szabályairól és egyéb adózási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 47/2013. (XI. 7.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM2 rendelet) 2. § (1) bekezdése a következő k)–l) ponttal egészül ki:

(E rendelet hatálya kiterjed)

ka) 4. pont szerinti távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókra vonatkozó különös szabályokkal kapcsolatos ügyintézésére,
kb) 5. pont szerinti távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókra vonatkozó különös szabályokkal kapcsolatos ügyintézésre, és
l) a részletfizetés vagy fizetési halasztás (a továbbiakban együtt: fizetési könnyítés) vagy mérséklés iránti kérelmek alapján indult eljárások egyes szabályaira.”

3. § (1) Az NGM2 rendelet 3. §-a a következő (1a) és (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Az állami adóhatóság a 2. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontjában meghatározott adóügyek elektronikus intézésének biztosítása érdekében külön hozzáférhető informatikai rendszert működtet.
(1b) Az (1a) bekezdésben meghatározott elektronikus ügyintézés feltétele, hogy az adózó a bejelentkezés során általa megadott felhasználói névvel és a bejelentkezés során meghatározott jelszóval rendelkezzen. Az eljárás során a (3)–(9) bekezdések rendelkezései nem alkalmazhatóak.”

(2) Az NGM2 rendelet 3. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) Az adózó vagy képviselője a 2. § (1) bekezdés a)–f), j) és l) pontjában, valamint k) pont ka) alpontjában meghatározott adóügy elektronikus intézésére irányuló eljárást a KR útján a felhasználói nevével és jelszavával, sikeres azonosítást követően kezdeményezhet. A magánszemély adózó, valamint a nem magánszemély adózó önálló képviseleti joggal rendelkező törvényes képviselője automatikusan jogosult az adózó adóügyeinek elektronikus intézésére. Amennyiben a törvényes képviselő együttes képviseleti joggal rendelkezik, – a KR útján történt azonosítás után – az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen nyilatkozik arról, hogy az adóügyek elektronikus intézésére mely törvényes képviselővel együtt jogosult. Együttes törvényes képviselet esetén az adóügyek elektronikus intézése az érintett törvényes képviselők jóváhagyását követően lehetséges.”

(3) Az NGM2 rendelet 3. § (5)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Az állandó meghatalmazott, megbízott az Art. 17. § (5) bekezdésében meghatározott határidőn belül, de legkésőbb a 2. § (1) bekezdés a)–f), h), l) pontjaiban és k) pont kb) alpontjában megjelölt adóügy első elektronikus intézését, illetve a 2. § (1) bekezdés i) pontja szerinti első telefonos ügyintézés időpontját megelőző 8. napig az erre rendszeresített nyomtatványon, papír alapon jelenti be képviseleti jogosultságát az állami adóhatósághoz. Az állandó meghatalmazott, megbízott képviseleti jogosultságát – az elektronikus irattá alakított meghatalmazás, megbízás egyidejű csatolásával – az adózó, illetve törvényes képviselője is bejelentheti – a KR útján történt azonosítás után – az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen, mely bejelentést az állandó meghatalmazottnak, megbízottnak a 2. § (1) bekezdés a)–f), h) és l) pontjaiban valamint k) pont kb) alpontjában megjelölt adóügy első elektronikus intézését megelőző 8. napig kell jóváhagynia. Az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen bejelentett meghatalmazás, megbízás az állandó meghatalmazott, megbízott jóváhagyásával válik érvényessé.
(6) Az állandó meghatalmazott, megbízott, illetve az adózó, vagy törvényes képviselője az (5) bekezdés szerinti bejelentés teljesítése során nyilatkozni köteles arról, hogy a bejelentett képviseleti jogosultság tartalma mely adóügyek elektronikus intézésére terjed ki.
(7) A bejelentés alapján az állami adóhatóság a képviselőt az adóalanyok nyilvántartásának részét képező – az Art. 179/A. § szerint közhiteles – képviseleti nyilvántartásba bejegyzi, és erről az adózót haladéktalanul értesíti. Amennyiben az adózó vagy törvényes képviselője rendelkezik értesítési tárhellyel, az állami adóhatóság az értesítést kizárólag a tárhelyére küldi.
(8) Ha az (5) bekezdés szerinti első bejelentést követően a képviseleti jogosultság tartalmában vagy a képviseleti jogosultság terjedelmét nem érintő bejelentett adatokban változás következett be, azt a KR útján történt azonosítás után az állandó meghatalmazott az állami adóhatóság honlapján közvetlenül elérhető elektronikus űrlapon, vagy az adózó, illetve törvényes képviselője – az elektronikus irattá alakított meghatalmazás, megbízás egyidejű csatolásával – az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen a bejelentéskor meglévő valamennyi jogosultságra kiterjedően jelenti be. Az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen bejelentett meghatalmazás, megbízás az állandó meghatalmazott, megbízott jóváhagyásával válik érvényessé.
(9) Az adózó vagy törvényes képviselője az (5) bekezdés szerint bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles papír alapon vagy elektronikus úton vagy az állami adóhatóság által működtetett elektronikus felületen bejelenteni az állami adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó állandó meghatalmazottja, megbízottja is bejelentheti. Az állami adóhatóság a bejelentésről az adózót írásban értesíti. Amennyiben az adózó vagy törvényes képviselője rendelkezik értesítési tárhellyel, az állami adóhatóság az értesítést kizárólag a tárhelyére küldi.”
4/A. § (1) Az állami adóhatóság a 2. § (1) bekezdés k) pontjában meghatározott adóügyek távolról történő intézéséhez olyan online felületet biztosít, amelyen keresztül intézett adóügyeket az adózón és a képviselőn kívül csak az állami adóhatóság ismerhet meg.
(2) A 2. § (1) bekezdés k) pont kb) alpontja szerinti eljárások esetében a KR rendszeren keresztül hozzáférhető, a 2. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontjában meghatározott eljárások esetében a 3. § (1a) bekezdés szerinti online felületen keresztül teljesíti az Art. 10. számú melléklete szerinti bejelentkezési, változás-bejelentési és bevallási kötelezettségét.
(3) Az állami adóhatóság az online felületen megadható adatokat (a továbbiakban: online adatlap), valamint az eljáráshoz kapcsolódó egyéb adatot (azonosító szám) informatikai rendszerében tárolja. Az adózó és képviselője az állami adóhatóság informatikai rendszerében tárolt adatokat ellenőrizheti.
(4) A 2. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontjában meghatározott adóügyek elektronikus intézése esetében az online adatlap útján teljesítendő bejelentkezési, változás-bejelentési, bevallási kötelezettség teljesítésének időpontja az időbélyegzőben szereplő időpont.
(5) Az állami adóhatóság a 2. § (1) bekezdés k) pont kb) alpontja szerinti eljárás során hozott határozatát, végzését és egyéb értesítéseit a KR rendszeren keresztül, a 2. § (1) bekezdés k) pont ka) alpontja szerinti eljárások esetében elektronikus levélben közli az adózóval vagy a képviselőjével.
(6) A 2. § (1) bekezdés k) pontjában meghatározott adóügyekben az adózó befizetési kötelezettségét kizárólag az adózó vagy képviselője által benyújtott bevallás referenciaszámára hivatkozással teljesíti.”

5. § Az NGM2 rendelet 7. §-a a következő (2a) és (2b) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az állami adóhatóság fizetési könnyítési vagy mérséklési kérelem elektronikus úton történő kezdeményezése esetén az eljárás során hozott határozatát, végzését, egyéb értesítéseit és felhívásait elektronikus úton közli az adózóval vagy a kérelmet benyújtó képviselőjével, kivéve, ha az adózó vagy a képviselője elektronikus kérelmében kifejezetten kéri, hogy az eljárás során ne elektronikus úton kerüljön sor a kapcsolattartásra.
(2b) Fizetési könnyítési vagy mérséklési eljárásban az Art. szabályai szerint elektronikus kérelem előterjesztésére nem kötelezett adózó vagy képviselője a fizetési könnyítés, mérséklés iránti kérelmében kérheti az elektronikus kapcsolattartást, amennyiben teljesíti a 3. § (2) bekezdésében foglalt feltételeket.”

6. § Az NGM2 rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A telefonos ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszere útján, az adózó vagy képviselője telefonon előterjesztett kérelme alapján az állami adóhatóság
1. az adózó – állami adóhatóságnál nyilvántartott törzsadataira vonatkozó – egyedi bejelentéseivel, változás-bejelentéseivel kapcsolatban jár el,
2. igazolást állít ki az adóazonosító jelről,
3. rögzíti a levelezési címet,
4. közösségi adószámot képez,
5. az Art. 23. § (3) bekezdése szerinti bejelentést fogadja,
6. az egészségügyi szolgáltatási járulék hatálya alá bejelentkezést rögzít,
7. javítja az Art. 16. § (4) bekezdése szerinti kötelezettséggel összefüggésben a munkáltató vagy kifizető által hibásan benyújtott bejelentő és változásbejelentő adatlapot, az adózó személyes jelenlétét nem igénylő esetben,
8. a papír alapon érkezett, vagy papír alapon is benyújtható, elektronikus úton érkezett bevallásokat az adózó személyes jelenlétét nem igénylő esetben javítja,
9. átvezetést teljesít,
10. a hibásan benyújtott átvezetési és kiutalási kérelmet javítja, az adózó személyes jelenlétét nem igénylő esetben,
11. a személyi jövedelemadó tartozás rendezését követő kiutalást teljesít az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárhoz, a nyugdíj-előtakarékossági számlára, nyugdíjbiztosítási számlára,
12. észrevételt rögzít az adófolyószámla egészét, illetve egyes adónemeit érintően,
13. az adózó adó-, együttes adó- és jövedelemigazolás iránti kérelmét rögzíti,
14. a gépjármű forgalmazók illetékmentességének megállapításához kapcsolódó nyilatkozatot rögzíti,
15. tájékoztatást nyújt az ellenőrzést végző személy személyazonosságáról és megbízásának érvényességéről, a megbízólevél számáról, az ellenőrzés alá vont adónemekről és időszakról,
16. tájékoztatást nyújt a közösségi adószám érvényességéről, illetve
17. egyedi tájékoztatást ad az adózó állami adóhatósághoz bejelentett törzsadatairól, az adózó adószámlájáról, az adózó adószámla-kivonatáról, az adózót érintő fizetési kötelezettségekről, köztartozásokról, a 3. § szerinti regisztrációról, az állandó meghatalmazásról, az adózó bevallásainak adatairól, az adózó hibás bevallásáról, az adózó által elmulasztott bevallások miatt kiszabott mulasztási bírságról.”

7. § Az NGM2 rendelet

a) 1. § 1. és 3. pontjában, 16. § (1) bekezdésében, 20/A. § (3) bekezdésében, 20/B. § (1) bekezdésében, 20/C. § (1) bekezdésében a „bankkártyás fizetés” szövegrész helyébe a „bankkártyával bonyolított fizetési művelet” szöveg,

b) 1. § 1. pontjában a „lebonyolított bankkártyás fizetési megoldás” szövegrész helyébe a „bankkártyával bonyolított fizetési művelet,” szöveg,

c) 1. § 11. pontjában a „szolgáló, határozott ideig alkalmazható, véletlenszerűen képzett nyolcjegyű szám,” szövegrész helyébe a „szolgáló számsor,” szöveg,

d) 2. § (1) bekezdés g) pontjában, 20/A. § (2) bekezdésében a „bankkártyás fizetésre” szövegrész helyébe a „bankkártyával bonyolított fizetési műveletre” szöveg,

e) 2. § (1) bekezdés i) pontjában az „ügyintézésre, és” szövegrész helyébe az „ügyintézésre,” szöveg,

f) 2. § (1) bekezdés j) pontjában a „kézbesítésére.” szövegrész helyébe a „kézbesítésére, és” szöveg,

g) 3. § (1) és (2) bekezdésében a „h) és j) pontjában” szövegrész helyébe a „h), j), l) pontjában és k) pont kb) alpontjában” szöveg,

h) 4. § (1) bekezdésében az „a)–f) pontjában” szövegrész helyébe az „a)–f) és l) pontjában” szöveg,

i) 16. § (2) bekezdésében, 20/A. § (1) bekezdésében a „bankkártyás fizetést” szövegrész helyébe a „bankkártyával bonyolított fizetési műveletet” szöveg,

lép.

3. Az üzemeltető részére nyújtott, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti, a nyugtaadási kötelezettség gépi kiállítással történő megvalósítása esetén kötelező, közvetlen adatlekérdezéssel megvalósított adatszolgáltatást biztosító valamennyi szolgáltatás hatósági áráról és a hatósági árszabályozás részletes szabályairól és egyéb adózási tárgyú NGM rendelet módosításáról szóló 74/2013. (XII. 30.) NGM rendelet módosítása

8. § Az üzemeltető részére nyújtott, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti, a nyugtaadási kötelezettség gépi kiállítással történő megvalósítása esetén kötelező, közvetlen adatlekérdezéssel megvalósított adatszolgáltatást biztosító valamennyi szolgáltatás hatósági áráról és a hatósági árszabályozás részletes szabályairól és egyéb adózási tárgyú NGM rendelet módosításáról szóló 74/2013. (XII. 30.) NGM rendelet (a továbbiakban: az NGM3 rendelet) 1. §-a a következő 4. és 5. ponttal egészül ki:

„4. szolgáltatás szüneteltetése: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti szolgáltatás szüneteltetése;
5. szolgáltatás korlátozása: az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti szolgáltatás korlátozása.”

9. § Az NGM3 rendelet 2. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A szolgáltatás szüneteltetésének idejére a hatósági árat nem kell megfizetni, a szolgáltató a szüneteltetés megkezdésekor és a szolgáltatás újabb megkezdésekor sem számíthat fel díjat az üzemeltető terhére.”

10. § Az NGM3 rendelet a következő 4/A. §-sal egészül ki:

4/A. § Az egyes adóigazgatási tárgyú NGM rendeletek módosításáról szóló 47/2014. (XII. 30.) NGM rendelettel (a továbbiakban: Mód. rendelet) megállapított 2. § (2a) bekezdést a Mód. rendelet hatálybalépését megelőzően kötött szolgáltatásra vonatkozó szerződésekre is alkalmazni kell.”

11. § Az NGM3 rendelet

a) 2. § (2) bekezdés a) pontjában az „esetén 2500 Ft/hó” szövegrész helyébe az „esetén legfeljebb 2500 Ft/hó” szöveg,

b) 2. § (2) bekezdés b) pontjában az „esetén 1500 Ft/hó” szövegrész helyébe az „esetén legfeljebb 1500 Ft/hó” szöveg,

lép.

4. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére