• Tartalom

50/2014. (VII. 28.) HM utasítás

50/2014. (VII. 28.) HM utasítás

a nyomtatványrendszeresítés, módosítás és hatályon kívül helyezés szabályairól, valamint a Nyomtatványrendszeresítő Munkacsoport felállításáról és működésének rendjéről1

2014.08.06.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § (1) A honvédelmi szervezetek egészét vagy jelentős részét érintő nyomtatványok rendszeresítésére, módosítására vagy hatályon kívül helyezésére a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) véleményező-javaslattevő szerveként Nyomtatványrendszeresítő Munkacsoport (a továbbiakban: NYMCS) működik.

(2) Az NYMCS elnöke: a HVKF helyettese.

(3) Az NYMCS titkára: a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK LOGCSF), Logisztikai Ellátó Osztály osztályvezetője.

(4) Az NYMCS tagjai:

a) a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője,

b) a HM Jogi Főosztály főosztályvezetője,

c) a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztály főosztályvezetője,

d) a HVK Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke,

e) a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke,

f) a HVK LOGCSF csoportfőnöke,

g) a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke,

h) a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke,

i) a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója és

j) a KNBSZ főigazgatója.

(5) Az NYMCS tagját akadályoztatás esetén szervezetszerű helyettese képviseli.

3. § (1) A nyomtatványok rendszeresítésére, a rendszeresített nyomtatványok módosítására, hatályon kívül helyezésére a HM főosztályvezetők, a HVK csoportfőnökei, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek vezetői, a KNBSZ főigazgatója, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK), az MH Egészségügyi Központ, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora tehet javaslatot, amelyet az NYMCS titkár útján kell felterjeszteni az NYMCS elnökének.

(2) Az NYMCS titkára előzetesen megvizsgálja, hogy a beérkezett előterjesztés megfelel-e a 4. §-ban meghatározott követelményeknek. Amennyiben szükséges, az NYMCS titkára a hiányzó adatokat bekéri a felterjesztőtől. Az NYMCS titkára a formai, alaki és tartalmi előírásoknak megfelelő javaslatot – az NYMCS elnökének a munkacsoport ülés összehívásával kapcsolatos előzetes döntését követően – legkésőbb 10 nappal az ülés előtt megküldi az NYMCS tagjainak, és egyidejűleg értesíti az előterjesztőt a munkacsoport ülés időpontjáról.

(3) Az NYMCS évente kétszer – az első és a harmadik negyedévben – vagy az NYMCS elnökének döntése alapján szükség szerint ülésezik. Az üléseket az NYMCS titkára készíti elő. Az ülésről jegyzőkönyv készül, amelyet az NYMCS elnöke és a titkára ír alá. Az aláírt jegyzőkövet az NYMCS titkára elektronikus formában megküldi az NYMCS tagjainak.

(4) A nyomtatványrendszeresítéssel, a rendszeresített nyomtatványok módosításával és hatályon kívül helyezésével összefüggő okmányokat az NYMCS titkára kezeli és tartja nyilván.

4. § Az új nyomtatvány rendszeresítésére, a használatban lévő nyomtatvány belső tartalmának, rovatszerkezetének módosítására, továbbá az elavult nyomtatvány hatálytalanítására irányuló előterjesztésnek a következőket kell tartalmaznia:

a) az új nyomtatvány rendszeresítésére, a használatban lévő nyomtatvány módosítására, az elavult nyomtatvány hatálytalanítására okot adó körülményt, tényt, adatot,

b) a rendszeresíteni, a módosítani, hatálytalanítani kívánt nyomtatvány eredeti méretű kézirati példányát – két példányban –, grafikai mintáját nyomtatott és amennyiben létezik elektronikus formában,

c) a nyomtatvány papírminőségét, formai kialakítását,

d) az új nyomtatvány szigorú számadás-kötelezettségére, későbbi – kitöltést követő – minősíthetőségére vonatkozó igényt,

e) a nyomtatvány bevezetésének, módosításának, hatálytalanításának időpontját, a várható felhasználás éves mennyiségét,

f) amennyiben az újonnan rendszeresítésre tervezett nyomtatvány azonos rendeltetésű nyomtatványt vált fel, a meglévő régi nyomtatvány alkalmazhatóságának végső határidejét,

g) a nyomtatványt felhasználó katonai szervezetek megnevezését, az ügycsoportok körét, valamint a használat gyakoriságát,

h) a kitöltött vagy betelt nyomtatvány megőrzésére vonatkozó előírást és

i) a régi – hatályon kívül helyezésre javasolt – nyomtatvány megnevezését, raktári vagy más azonosító számát, az alkalmazás megszűnésének idejét, az alkalmazás megszüntetését elrendelő intézkedést vagy arra irányuló más belső rendelkezés tervezetét, valamint amennyiben szükséges, a további irattározására vagy megsemmisítésére vonatkozó javaslatot.

5. § (1) Az NYMCS a beérkezett felterjesztéseket a javaslatot tevő vagy annak képviselője, valamint szükség esetén a nyomtatványt felhasználó honvédelmi szervezet képviselője jelenlétében, bizottsági ülésen vitatja meg.

(2) Az NYMCS a javaslat elbírálásakor megvizsgálja, hogy a bevezetésre tervezett nyomtatvány alkalmas-e a szükséges adatok rögzítésére és az esetleges gépi adatfeldolgozásra, a nyomtatvány rendszeresítésével, módosításával, hatályon kívül helyezésével a kívánt cél elérhető-e, továbbá rendszeresítése, módosítása, használata, valamint hatályon kívül helyezése nem ütközik-e jogszabályba.

(3) Az NYMCS szavazással – szavazategyenlőség esetén az NYMCS elnöke – dönt a nyomtatvány rendszeresítésére, módosítására, hatályon kívül helyezésére vonatkozóan

a) a jóváhagyásra történő előterjeszthetőségéről,

b) a javaslat részletes szakmai kiegészítéséről és ismételt megvitatásáról és

c) a nyomtatvány rendszeresítésével, módosításával, hatályon kívül helyezésével kapcsolatos indítvány elutasításáról.

(4) Az NYMCS elnöke a bizottság döntési javaslatát előterjeszti jóváhagyásra a HVKF részére.

(5) A HVKF az NYMCS elnökének előterjesztése alapján parancsot ad ki a nyomtatvány rendszeresítéséről, módosításáról, hatályon kívül helyezéséről.

(6) A nyomtatvány rendszeresítéséről, módosításáról, hatályon kívül helyezéséről szóló parancsot a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.

(7) Egyes rendszeresített közérdekű nyomtatványok, az NYMCS elnökének döntése alapján, a HM hivatalos honlapján, a http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium oldalon is közzétehetők.

6. § A nyomtatvány rendszeresítéséről szóló parancs megjelenését követően az MH LK parancsnoka gondoskodik a nyomtatvány MH Geoinformációs Szolgálat útján történő legyártatásáról.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2)2

1

Az utasítást az 1/2023. (II. 8.) HM utasítás 1. § 28. pontja hatályon kívül helyezte 2023. február 9. napjával.

2

A 7. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére