• Tartalom

52/2014. (VII. 28.) HM utasítás

52/2014. (VII. 28.) HM utasítás

az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról szóló 3/2013. (I. 14.) HM utasítás módosításáról1

2014.07.29.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdés j) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról szóló 3/2013. (I. 14.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az utasítás alkalmazásában ingó eszköznek az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet szerint a nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök és a nemzeti vagyonba tartozó forgóeszközök minősülnek, az ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok, befektetett pénzügyi eszközök valamint értékpapírok kivételével.”

2. § Az Utasítás 6. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A PMT alapján a HM VGH)

e) a Munkacsoport egyetértése esetén a HM utasítás 1. mellékletében a felhatalmazás kiadására jogosult személy által jóváhagyott költségbecslést az IC képviselő útján megküldi a NOR részére felülvizsgálat és az IC általi jóváhagyás céljából;”

3. § (1) Az utasítás 14. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A költségvetési év során a programfelelős és a költségviselő honvédelmi szervezet
a) az intézményi költségvetésében jóváhagyott NAK előirányzatok kiadási előirányzatai teljesítéseihez szükséges pénzeszközt a honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról szóló 60/2012. (VIII. 31.) HM utasítás 13. § (2) bekezdésében foglaltak alapján igényli,
b) a teljesített kiadásokkal negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 10-ig, a IV. negyedévben december 1-jéig a HM VGH részére elszámol, és
c) a költségvetési év zárásáig felhasználásra nem kerülő pénzeszközöket legkésőbb december 20-ig a HM VGH lebonyolítási számlájára átutalja.
(6) A HM VGH az (5) bekezdés b) pontja szerinti elszámolásokat ellenőrzi és annak eredményéről az érintett honvédelmi szervezetet legkésőbb a tárgynegyedévet követő hónap végéig, a IV. negyedévet érintően december 5-ig tájékoztatja.”
„(8) Amennyiben a (6) bekezdésben foglalt felülvizsgálat megállapítja, hogy a kiadás a NAK költségvetése terhére nem számolható el, úgy azt az érintett honvédelmi szervezet költségvetésében rendelkezésre álló egyéb előirányzatok terhére kell elszámolni.”

4. § (1) Az Utasítás 16. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A sikeres műszaki átvételt követően a HM VGH)

d) térítés nélküli átvételként végrehajtja a beszerzett ingó eszköz analitikus nyilvántartásba vételét és a központi ellátó szervezet útján átadja a beszerzett eszközt az érintett honvédelmi szervezet részére.”

(2) Az Utasítás 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A honvédelmi szervezet a (4) bekezdés d) pontja szerint átvett
a) ingó eszközt analitikus nyilvántartásában az egyéb eszköz állománytól elkülönítetten, a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezet nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközeinek és készleteinek számítógépes analitikus nyilvántartásának rendjéről szóló HM VGHÁT szakutasításban meghatározottaknak megfelelően tartja nyilván,
b) ingó tárgyi eszközök fenntartásához és működtetéséhez szükséges tárgyévi költségvetési pót-előirányzati igényt – szolgálati úton – a HM VGH részére megküldi, és
c) az a) pont szerint nyilvántartásba vett eszközök továbbadását, feleslegessé minősítését és selejtezését a HM VGH előzetes engedélyével hajthatja végre.”

(3) Az Utasítás 16. §-a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki.

„(6a) A HM VGH a tárgyévet követő évek előirányzat igényéről, ideértve az időszakos ellenőrző mérésekkel és biztonsági felülvizsgálatokkal kapcsolatos előirányzatokat is tájékoztatja a HM GTSZF-et és a HVK LOGCSF-et, híradó, informatikai és információvédelem tekintetében a HVK HIICSF-et.”

5. § Az Utasítás 17/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Munkacsoport vezetőjének távolléte esetén a HM VGH főigazgatója vagy a főigazgató által kijelölt személy jogosult az ülések levezetésére.”

6. § Az Utasítás 17/D. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A NATO közös forrásokat nem igénylő projektek esetén a programfelelős előzetes költségbecslést készít. A költségbecslést a Munkacsoport egyetértésével a programfelelős jóváhagyásra felterjeszti a HM utasítás 1. mellékletében a felhatalmazás kiadására jogosult személy részére. Jóváhagyást követően a programfelelős a projektek végrehajtását azonnal megkezdheti.”

7. § (1) Az Utasítás 1. melléklet 1.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.1. A NATO általi ellenőrzések, továbbá a NATO és az NSIP végrehajtásában érintett nemzetközi szervezetek általi helyszíni szemlék, konzultációk esetén a napi ellátás normája a nemzetközi és belföldi (hazai) katonai együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. mellékletének a nem HM és MH alárendeltségében, külső szolgáltatónál történő napi ellátás „E” kategóriára megállapított összeg. Egy étkezés esetén a napi norma 70%-a használható fel. Az étkezéseken a HM, illetve az MH állományából szervezetenként egy-egy fő, a rendező szerv képviseletében – a gépjárművezetőt is beleértve – legfeljebb három fő vehet részt.”

(2) Az Utasítás 1. melléklet 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. Külföldi kiküldetéssel kapcsolatos normák
A külföldi kiküldetésekkel kapcsolatos szállás, utazási és egyéb kiadásokat, valamint a napidíjat a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet normái szerint kell megállapítani.”

8. § Az Utasítás

a) 2. §-ában a „védelemgazdasági” szövegrész helyébe a „védelemgazdaságért felelős”,

b) 3. § (2) bekezdésében a „NATO együttműködésre kijelölt személyek tárgyalási felhatalmazásáról szóló belső rendelkezésekben” szövegrész helyébe a „NATO és EU együttműködésre kijelölt személyek képviseleti felhatalmazásáról szóló 71/2013. (XI. 29.) HM utasításban (a továbbiakban: HM utasítás)”,

c) 10. § (1) bekezdés g) pontjában a „devizaellátmányára” szövegrész helyébe a „külszolgálati ellátmányára”,

d) 10. § (1) bekezdés l) pontjában a „nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítő és tartós külföldi tanulmányokat folytató személyi állomány nemzeti támogatásával összefüggő 2012. évi ellátási normákról szóló 49/2012. (HK 10.) HM KÁT-HVKF együttes intézkedésben” szövegrész helyébe a „külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi képzésben részt vevő személyi állomány nemzeti támogatásával összefüggő 2014. évi ellátási normákról szóló 31/2014. (HK 6.) HM KÁT-HVKF együttes intézkedésben”,

e) 16. § (1) bekezdés b) pontjában az „ingó vagyon” szövegrész helyébe az „ingó eszköz”,

f) 17/D. § (1) bekezdésben a „költségbecslést készít” szövegrész helyébe a „költségbecslés tervezetet készít”,

g) 17/D. § (1) bekezdésben a „véleményezés céljából” szövegrész helyébe az „elfogadás céljából”,

h) 18. § (2) bekezdésében a „devizaellátmány” szövegrész helyébe a „külszolgálati ellátmány”,

i) 18. § (2) bekezdésében a „Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő, és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes állományon kívüli pénzbeni járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet” szövegrész helyébe a „külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet”,

j) 20. §-ában a „Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet” szövegrész helyébe a „Nemzeti Biztonsági Felügyelet”

szöveg lép.

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. július 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére