• Tartalom

57/2014. (XII. 31.) NGM rendelet

57/2014. (XII. 31.) NGM rendelet

a közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet módosításáról és az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap Garanciarészlegéből történő kifizetések utólagos ellenőrzéséről szóló 23/2004. (IV. 22.) PM rendelet hatályon kívül helyezéséről1

2015.01.01.

A közösségi vámjog végrehajtásáról szóló 2003. évi CXXVI. törvény 82. § (1) bekezdés h), j), k), p), q) és r) pontjában, valamint a 82. § (3) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a 10. § tekintetében az agrárpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 53. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

53. § (1) Az ügyfél a folyószámlán található rendezetlen tételeinek egyeztetése érdekében egy példányban a 3. számú melléklet szerinti Folyószámla Feletti Rendelkezés Bizonylatot köteles benyújtani a vámhatósághoz a (3) bekezdésben foglaltak kivételével. A benyújtott Folyószámla Feletti Rendelkezés Bizonylat a számla feletti rendelkezésnek minősül.
(2) A vámhatóság a számla rendezésének elvégzése után a Korrekciós Bizonylat egy példányának a megküldésével igazolja az ügyfélnek a folyószámla művelet végrehajtását.
(3) Átalakulás esetén a vámhatóság a jogelőd folyószámlájának adatait a jogutód folyószámlájára hivatalból vezeti át.”

2. § Az R. 54. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

54. § (1) A közölt vámösszeg és nem közösségi adók és díjak megfizetésének időpontja az a nap, amikor a teljes összeg az előírásnak megfelelően a NAV által kezelt államháztartási számlán jóváírásra került. A fizetési szolgáltató és a NAV megállapodást köthet a készpénzben megfizetett vámbiztosíték, a vám és a nem közösségi adók és díjak Magyar Államkincstáron át történő összevont átutalásának teljesítéséről.
(2) A vámhatóság hatáskörébe tartozó közvetlen közösségi bevételi számlát érintő nyilvántartás vezetése során a Vtv. 52. § (1) bekezdése szerinti átutalással történő teljesítésnek kell érteni a vámhatósághoz teljesítendő befizetések vonatkozásában jogszabályban meghatározott elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül átutalással történő elektronikus fizetést is, valamint bankkártya felhasználásával történő teljesítésnek kell érteni a jogszabályban meghatározott, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren keresztül POS terminál útján történő bankkártyás fizetést.”

3. § Az R. X. fejezete a következő 64/A. §-sal egészül ki:

64/A. § Az EK végrehajtási rendelet 266. cikk a) pont i. alpont első francia bekezdése, b) pont első francia bekezdése, valamint 273. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján az engedélyes által a vámhatóság részére küldendő értesítések elektronikus üzenet formájában történő beküldésének a lehetséges módját, az üzenet információtartalmának struktúráját a NAV elnöke a NAV internetes honlapján, tájékoztatásban teszi közzé.”

4. § (1) Az R. 72/C. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) A Vtv. 61/A. § (6a) bekezdésének alkalmazása során a vámigazgatási bírság kiszabásának napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett deviza középárfolyamot kell figyelembe venni.”

(2) Az R. 72/C. §-a a következő (7)–(11) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A vámigazgatási bírság a Vtv. 61/A. § (6c) bekezdés szerinti gyorsított eljárásban (a továbbiakban: gyorsított eljárás) történő kiszabása feltételeinek megléte esetén, ha az ellenőrzést végző a gyorsított eljárás lefolytatása mellett dönt, ezt közli az ügyféllel és egyúttal tájékoztatja a gyorsított eljárás lefolytatásának törvényi feltételeiről és a jogkövetkezményekről.
(8) A jogsértő személy a gyorsított eljárás lefolytatása és annak jogkövetkezményei tudomásul vételét külön nyilatkozat aláírásával ismeri el.
(9) A jogsértő személy beleegyező nyilatkozata esetén az ellenőrzést végző a felvett jegyzőkönyv alapján a helyszínen határozatot hoz.
(10) A határozat eredeti példányát és a kiszabott bírság megfizetésének tényét igazoló nyugtát a jogsértő személy részére igazoltan át kell adni. Az átadott nyugta tartalmazza a határozatot hozó szerv megnevezését, a vámigazgatási bírság kiszabásáról rendelkező határozat számát, a jogsértő személy nevét, vámazonosító számát, adóazonosító számát, annak hiányában a személyazonosító okmány számát, a kiszabott vámigazgatási bírság összegét és az államháztartási számla számát.
(11) Ha a gyorsított eljárás lefolytatásának feltételei, a magyar nyelvet nem beszélő, külföldi állampolgárral szemben állnak fenn, akkor az ellenőrzést végző gondoskodik arról, hogy a jogsértő személy az általa beszélt nyelven megismerje a Vtv. 61/A. § (6d) bekezdésének megfelelően a NAV elnöke által kiadott tájékoztatást és a szükséges nyilatkozatokat megtehesse. Ha a jogsértő személy a tájékoztatást nem értette meg, úgy tolmács kirendelésére kerül sor.”

5. § Az R. a következő XVI/B. fejezettel egészül ki:

„XVI/B. LEFOGLALÁSRA, ELKOBZÁSRA, MEGSEMMISÍTÉSRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
72/E.§ (1) Az eljáró vámszerv a lefoglalt dolgokat – a vámigazgatási eljárás lefolytatásához szükséges áruazonosításra alkalmas módon – jelzéssel látja el.
(2) A Vtv. 61/C. § (1) bekezdése szerint lefoglalt jövedéki termékek megsemmisítése tekintetében – a vámjogszabályokban foglaltak sérelme nélkül – a jövedéki jogszabályok rendelkezései irányadóak.
(3) A Vtv. 61/C. § (14) bekezdésében foglalt eszközök átadásának, elszámolásának részletes szabályait a NAV elnöke határozza meg.”

6. § Az R. XVIII. fejezete a következő 88. §-sal egészül ki:

88. § A közösségi vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló 15/2004. (IV. 5.) PM rendelet módosításáról és az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap Garanciarészlegéből történő kifizetések utólagos ellenőrzéséről szóló 23/2004. (IV. 22.) PM rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 57/2014. (XII. 31.) NGM rendelettel (a továbbiakban: Mód2. rendelet) megállapított 56/A. § (2) és (7) bekezdését, valamint 72/C. § (5a) bekezdését a Mód2. rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”

7. § Az R. XVIII. fejezete a következő 89. §-sal egészül ki:

89. § Ez a rendelet a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló, 1992. október 12-i 2913/92/EGK tanácsi rendelet, valamint a Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról szóló 1993. július 2-i 2454/93/EGK bizottsági rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.”

8. § Az R.

a) 56/A. § (1) és (2) bekezdésében a „felszámítás napján” szövegrész helyébe a „kérelem benyújtásának napján” szöveg, továbbá a (2) bekezdésében az „az árukiadást” szövegrész helyébe az „a vámáru-nyilatkozat elfogadását” szöveg, valamint a „lefelé” szövegrész helyébe a „felfelé”szöveg,

b) 57. § (3) bekezdésében a „13. melléklet tartalmazza” szövegrész helyébe az „a NAV elnöke a NAV honlapján tájékoztatásban teszi közzé” szöveg,

c) 72/B. § (1) bekezdésében a „(4) és (5) bekezdése” szövegrész helyébe a „(4) bekezdése szerinti felügyelete és 14q. cikk (5) bekezdése” szöveg

lép.

9. § (1) Hatályát veszti az R. 3. számú mellékletében az „A folyószámlák összevezetését (jogelőd, jogutód vonatkozásában) külön kérelemmel kell kezdeményezni.” szövegrész.

(2) Hatályát veszti az R. 13. számú melléklete.

10. § Hatályát veszti az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap Garanciarészlegéből történő kifizetések utólagos ellenőrzéséről szóló 23/2004. (IV. 22.) PM rendelet.

11. § Ez a rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2015. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére