• Tartalom

6/2014. (VIII. 28.) MEKH rendelet

6/2014. (VIII. 28.) MEKH rendelet

a földgáz csatlakozási díjakról és alkalmazásuk szabályairól1

2014.09.02.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 12. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben alkalmazott fogalmakat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) és a felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok szerint kell értelmezni.

(2) E rendelet hatálya a szállítási rendszerüzemeltető, a földgáztermelő, a földgázelosztó vagy a földgázelosztó kapcsolt vállalkozásának tulajdonában lévő vezetékre történő csatlakozásra terjed ki.

2. A csatlakozási díjak alkalmazásának szabályai

2. § (1) Tételes csatlakozási díj esetén a földgázelosztó vagy a szállítási rendszerüzemeltető az igény benyújtásakor alkalmazandó, e rendeletben foglalt csatlakozási díj mértékét szerződéses ajánlatában közli a leendő vagy a már csatlakozott felhasználóval vagy a földgáztermelővel.

(2) Ha a csatlakozási díj a hatósági ár kiszámítására vonatkozó előírások alapján kerül meghatározásra, a földgázelosztó vagy a szállítási rendszerüzemeltető a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó vagy a földgáztermelő által fizetendő csatlakozási díjat az igény benyújtása időpontjában hatályos szabályok szerint számítja ki, és szerződéses ajánlatában közli a leendő vagy a már csatlakozott felhasználóval vagy a földgáztermelővel.

(3) Ha a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó vagy a földgáztermelő a csatlakozási díj mértékével nem ért egyet, kérelmet nyújthat be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) annak kivizsgálására, hogy a földgázelosztó vagy a szállítási rendszerüzemeltető által az ajánlatában megadott vagy kiszámított csatlakozási díj megfelel-e a jogszabályokban foglalt rendelkezéseknek.

(4) A csatlakozási szerződésben rögzíteni kell a csatlakozási díjat, annak pénzügyi feltételeit, valamint – a tételes csatlakozási díj kivételével – a csatlakozási díj meghatározására vonatkozó részletes számítást.

(5) Az engedélyesek csatlakozási pontonként és helyrajzi számonként részletes, ellenőrizhető és egymástól elkülönített nyilvántartást vezetnek a befizetett csatlakozási díjról, valamint a földgáz csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól és a csatlakozási díjak elemeiről szóló 35/2014. (VIII. 15.) NFM rendelet (a továbbiakban: R.) 5. §-ában foglalt kötelezettségek teljesítéséről.

3. § (1) A leendő vagy a már csatlakozott felhasználó vagy a földgáztermelő a csatlakozási díjon kívül a csatlakozásért, a kapacitásnövelésért és az üzembe helyezés érdekében felmerülő egyéb tevékenységekért – a 7. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel – más jogcímen díj vagy térítés megfizetésére nem köteles.

(2) Nem kérhető csatlakozási díj, ha a vásárolt kapacitást a csatlakozási szerződés a több felhasználási helyet is tartalmazó egybefüggő telephelyre vonatkozóan tartalmazza, és az egybefüggő telephelyen belül meglévő felhasználási helyen többletkapacitás iránti igény jelentkezik úgy, hogy

a) a felhasználási helyek száma nem nő, és

b) fejlesztés vagy kapacitásnövelés nem szükséges az igény kielégítése érdekében.

3. A csatlakozási díjak mértéke elosztóvezetékhez történő csatlakozás esetén

4. § (1) Az elosztóvezetékhez történő csatlakozás esetén a csatlakozási díjakat

b) az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti fejlesztés esetén

ba) egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóra vonatkozóan a 2. melléklet 1. pont b) és c) alpontja,

bb) egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóra vonatkozóan a 2. melléklet 2. pontja,

c) az R. 1. § (2) bekezdés 4. pontja szerinti kapacitásnövelés és az R. 1. § (2) bekezdés 7. pontja szerinti rákapcsolás esetén a 2. melléklet 3. pontja

tartalmazza.

(2) A földgázelosztó a vezeték üzembe helyezését követő naptári év kezdetétől a tételes csatlakozási díj megállapításakor az 1. melléklet szerinti inflációs korrekciót veszi figyelembe.

(3) Amennyiben az R. 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti bekapcsolásra az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerint, a 2. melléklet 1. pont b) alpontja szerinti csatlakozási díj megfizetésével megvalósult gerincvezeték szakaszon kerül sor, a földgázelosztó a vezeték használatbavételét követő négy éven keresztül a 2. melléklet 1. pont b) alpontja szerinti díjra jogosult. A négy év eltelte után a csatlakozási díj számítása tekintetében az (1) bekezdés a) pontja az irányadó.

5. § (1) Amennyiben az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén az igénylőnként számított beruházási összeg a 2. melléklet 1. pont b) alpontja szerinti csatlakozási díj kétszeresét meghaladja, a földgázelosztó a 2. melléklet 1. pont c) alpontja szerinti csatlakozási díjra jogosult.

(2) Amennyiben a földgázelosztó a csatlakozási díjat az (1) bekezdésre tekintettel állapította meg, a földgázelosztó az elosztóvezetékre később csatlakozó felhasználó, illetve felhasználók által befizetett csatlakozási díjat – csökkentve a fogyasztásmérő berendezés felszerelési költségével – az (1) bekezdés szerint csatlakozó felhasználó, illetve felhasználók részére megtéríti mindaddig, amíg a később csatlakozó felhasználó, illetve felhasználók által befizetett összegekkel csökkentett, az (1) bekezdés szerint megfizetett csatlakozási díj egyenlő nem lesz a 2. melléklet 1. pont b) alpontja szerinti csatlakozási díjjal.

(3) A földgázelosztó az (1) bekezdés szerinti gerincvezetékre történő bekapcsolás esetén a vezeték használatbavételét követően a 2. melléklet 1. pont b) alpontja szerinti csatlakozási díjra jogosult, mindaddig, amíg a (2) bekezdés szerinti megtérítési kötelezettség maradéktalanul nem teljesül. A megtérítési kötelezettség teljesítése után a csatlakozási díj számítása tekintetében a 4. § (1) bekezdés a) pontja az irányadó.

6. § (1) Amennyiben az R. 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti bekapcsolás és az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén a leendő felhasználóktól csatlakozási díj címén beszedhető összeg meghaladja a beruházás összegét, a leendő felhasználóktól csatlakozási díjként legfeljebb olyan összeg szedhető, amely a beruházás összegének és a beszedhető csatlakozási díjak összegének a hányadosával korrigálásra került.

(2) A földgázelosztó az (1) bekezdés szerinti rendelkezést az 5. § (2) bekezdése szerinti megtérítési kötelezettség teljesítése során is figyelembe veszi.

7. § (1) Az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén a leendő felhasználó a fejlesztés földgázelosztó által kiszámított teljes összegét köteles a fejlesztés megkezdése előtt megfizetni a földgázelosztó részére. A csatlakozási szerződés tartalmazza a 2. § (2) bekezdése szerint kiszámított csatlakozási díj összegét, valamint külön fizetendő tételként a fejlesztés teljes összege és a csatlakozási díj különbözetének összegét.

(2) A földgázelosztó köteles a beruházás teljes összege és a csatlakozási díj különbözetének, vagy a (4) bekezdés szerinti esetben a beruházás teljes összegének visszafizetését megkezdeni a felhasználó részére, ha a beruházás tervezésekor figyelembe vett kapacitásigény az üzembe helyezést követő két egymás utáni gázévben teljes mértékben lekötésre és legalább a gázévente tervezett mennyiség átvételre került. A földgázelosztó a különbözetet, vagy a teljes összeget a fenti két gázév eltelte után két gázév alatt kamatmentesen két egyenlő részletben fizeti vissza, amennyiben a felek ettől eltérően nem állapodnak meg.

(3) A csatlakozási díj mértéke a beruházásra értékesítési kategóriánként számított várható elosztott mennyiségre vetített üzemeltetési költség, tőkeköltség és értékcsökkenés, és az értékesítési kategóriánként számított fajlagos elosztási díj üzemeltetési költség, tőkeköltség és értékcsökkenés elemei különbségének a várható elosztott mennyiséggel szorzott értéke.

(4) Nem kérhető a leendő felhasználótól csatlakozási díj abban az esetben, ha a (3) bekezdés szerinti szorzat kisebb vagy egyenlő, mint nulla.

(5) A leendő felhasználó által fizetendő csatlakozási díjat a földgázelosztó a kapacitásigény alapján értékesítési kategóriánként határozza meg. Több leendő felhasználó esetén a csatlakozási díj kapacitásarányosan kerül megállapításra.

(6) A (2) bekezdés szerinti visszafizetést az adott felhasználási helyen földgázt vételező mindenkori ingatlantulajdonos részére kell teljesíteni.

8. § (1) A földgázelosztó az 5. § (2) bekezdése szerinti megtérítést az újabb csatlakozások üzembe helyezésétől számított 60 napon belül teljesíti a jogosult felhasználó részére.

(2) A 4. § (2) és (3) bekezdésében, az 5. és 6. §-ban, valamint a 7. § (2) bekezdésében foglalt kötelezettségek teljesítése érdekében a földgázelosztó részletes nyilvántartást vezet minden csatlakozási díjszámításról.

(3) A földgázelosztó üzletszabályzata tartalmazza a 4. § (3) bekezdése, az 5. és 6. §, valamint a 7. § (3)–(5) bekezdése szerinti csatlakozási díjszámítás és az 5. § (2) bekezdése szerinti megtérítés részletes szabályait.

(4) Az 5. § (1) bekezdése szerinti csatlakozás esetén a földgázelosztó a csatlakozási szerződés megkötését követő 10 napon belül a csatlakozás költségeiről – azok indokolásával – részletesen tájékoztatja a Hivatalt.

9. § Amennyiben a felhasználó kapacitásnövelési igénye elosztóvezeték kiépítése nélkül kielégíthető, és a felhasználó a megnövekedett kapacitásigény miatt a továbbiakban egyetemes szolgáltatásra nem jogosultként vételez, a felhasználó a 2. melléklet 3. pontja szerinti kapacitásnövelési díjat, valamint az új kategóriának megfelelően számított csatlakozási díj és az eredetileg megfizetett csatlakozási díj különbözetét fizeti meg.

4. A csatlakozási díjak mértéke szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetén

10. § (1) A szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetén a csatlakozási díjat a 2. melléklet 4. pontja tartalmazza.

(2) Fejlesztés vagy kapacitásnövelés esetén a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó a beruházás szállítási rendszerüzemeltető által kiszámított teljes összegét köteles megfizetni a szállítási rendszerüzemeltető részére. A beruházásról szóló megállapodás tartalmazza a 2. § (1) bekezdése szerinti tételes csatlakozási díjat vagy a 2. § (2) bekezdése szerint kiszámított csatlakozási díjat.

(3) A szállítási rendszerüzemeltető köteles visszafizetni a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó részére a beruházás teljes összege és a csatlakozási díj közötti különbözetet, valamint a (4) bekezdés szerinti esetben a beruházás teljes összegét, ha a beruházás tervezésekor figyelembe vett kapacitás teljes mértékben lekötésre került. Az elszámolás módját és időbeli ütemezését a szállítási rendszerüzemeltető üzletszabályzata tartalmazza.

(4) Nem kérhető a leendő vagy a már csatlakozott felhasználótól csatlakozási díj abban az esetben, ha a fejlesztés vagy a kapacitásnövelés eredményeképpen a szállítási díjak nem emelkednek.

5. A csatlakozási díjak mértéke földgáztermelő csatlakozása esetén

11. § (1) A földgáztermelő csatlakozása esetén a csatlakozási díjat a 2. melléklet 5. pontja tartalmazza.

(2) A földgáztermelő elosztóvezetékre történő csatlakozási igénye esetén a csatlakozási díjat a 7. §-ban foglaltak szerint, szállítóvezetékre történő csatlakozási igénye esetén a 10. §-ban foglaltak szerint fizeti meg.

6. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2014. szeptember 1-jén lép hatályba.

13. §2

14. § Attól a felhasználótól vagy földgáztermelőtől, aki vagy amely e rendelet hatálybalépéséig visszterhesen vagy ingyenesen jutott hozzá a vásárolt kapacitáshoz, e korábbi bekapcsolásért, fejlesztésért vagy kapacitásnövelésért utólag díj és térítés nem szedhető.

15. § A szállítási rendszerüzemeltető és a földgázelosztó üzletszabályzatát e rendeletnek megfelelően átdolgozza és e rendelet kihirdetését követő 2 hónapon belül a Hivatal részére jóváhagyásra benyújtja.

1. melléklet a 6/2014. (VIII. 28.) MEKH rendelethez

A vezeték üzembe helyezését követő évben a csatlakozási díj mértékének megállapításánál alkalmazandó inflációs korrekció
A csatlakozási díj inflációs korrekciója – 5 éves periódussal – az alábbiak szerint történik:
a) Az üzembe helyezést követő években inflációs korrekcióra abban az esetben kerül sor, ha az adott évre vonatkozó inflációs előrejelzés mértéke meghaladja az 5%-ot. A korrekció mértéke az adott évre vonatkozó inflációs előrejelzés 5%-ot meghaladó része. A csatlakozási díj számításánál figyelembe vehető inflációs előrejelzés a Magyar Nemzeti Bank által a számítás évét megelőzően közzétett legutolsó, „Jelentés az infláció alakulásáról” című kiadványban a számítás időszakára vonatkozó fogyasztóiár-index értéke (százalékban kifejezve).
b) Amennyiben az a) pont szerinti inflációs előrejelzés mértéke egymást követő 5 évben nem haladja meg az évi 5%-ot, a csatlakozási díj kiszámításakor figyelembe vett beruházás aktivált eszközértéke a rákövetkező évben 5%-kal megemelhető. Az ezt követő 5 évben az a) pont szerinti inflációs szabály érvényes.

2. melléklet a 6/2014. (VIII. 28.) MEKH rendelethez

A csatlakozási díjak mértéke (a díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák)
1. Elosztóvezetékhez történő csatlakozás során az R. 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti bekapcsolás és az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
a) Az R. 1. § (2) bekezdés 1. pontja szerinti esetben a csatlakozási díj:
aa)    4 m3/h-ig: 150.000 Ft
ab)    4 m3/h-nál nagyobb - 20 m3/h-nál nem nagyobb: 150.000 Ft + 5.000 Ft x (k-4)
ac)    20 m3/h-nál nagyobb: 230.000 Ft + 1.500 x (k-20)
b) Az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén a csatlakozás díja kapacitás kategóriánként:
ba)    4 m3/h-ig: 285.000 Ft
bb)    4 m3/h-nál nagyobb - 20 m3/h-nál nem nagyobb: 285.000 Ft + 9.500 x (k-4)
bc)    20 m3/h-nál nagyobb: 437.000 Ft + 2.850 x (k-20)
c) Az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén, amennyiben a beruházás összege meghaladja a b) pont szerinti, kapacitáskategóriának megfelelő díj kétszeresét, a csatlakozás díja:
ca)    4 m3/h-ig: Fi = Bi – 285.000 Ft
cb)    4 m3/h-nál nagyobb - 20 m3/h-nál nem nagyobb: Fi = Bi – (285.000 Ft + 9.500 x (k-4))
cc)    20 m3/h-nál nagyobb: Fi = Bi – (437.000 Ft + 2.850 x (k-20)
ahol:

 

A

B

1.

Fi

Az adott beruházáshoz igénylőnként kiszámított csatlakozási díj, forint.

2.

Bi

A beruházás során az igénylőnként számított, a számviteli törvény szerint aktiválható eszközérték, kivéve a felhasználónál beszerelt vagy beszerelendő fogyasztásmérő berendezés és nyomásszabályozó számviteli törvény szerint aktiválható eszközértékét és beszerelési költségét, forint.

3.

k

az igényelt kapacitás (m3/h).

2. Elosztóvezetékhez történő csatlakozás során az R. 1. § (2) bekezdés 2. pontja szerinti, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó érdekében megvalósuló fejlesztés esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
Az értékesítési kategóriánként számított csatlakozási díj mértéke:

ha a kifejezés értéke nagyobb, mint 0.

Egyéb esetben a csatlakozási díj 0 (F=0).
A felhasználóktól szedhető csatlakozási díj maximuma: Fmax = B
ahol:

 

A

B

1.

F

Az adott beruházáshoz kiszámított összes csatlakozási díj, forint.

2.

B

A beruházás során a számviteli törvény szerint aktiválható eszközérték, kivéve a felhasználónál beszerelt vagy beszerelendő fogyasztásmérő berendezés és nyomásszabályozó számviteli törvény szerint aktiválható eszközértékét és beszerelési költségét, forint.

3.

TK1

A beruházásra értékesítési kategóriánként számított tőkeköltség.

4.

TK0

Az adott értékesítési kategóriára vonatkozó, elosztási díjban elismert tőkeköltség.

5.

ÉCS1

A beruházásra értékesítési kategóriánként számított értékcsökkenés.

6.

ÉCS0

Az adott értékesítési kategóriára vonatkozó, elosztási díjban elismert értékcsökkenés.

7.

ÜK1

A beruházásra értékesítési kategóriánként számított üzemeltetési költség.

8.

ÜK0

Az adott értékesítési kategóriára vonatkozó, elosztási díjban elismert üzemeltetési költség.

9.

m1

Várható elosztott mennyiség.

10.

m0

A rendszerhasználati díjak számításánál figyelembe vett, tarifakategóriánkénti elosztott mennyiség.

3. Elosztóvezetékhez történő csatlakozás során az R. 2. § (1) bekezdés 4. pontja szerinti kapacitásnövelés és az R. 2. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti rákapcsolás esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
Az R. 2. § (1) bekezdés 4. pontja szerinti kapacitásnövelés díja
a)    Amennyiben a kapacitásnövelés elvégzése során az adminisztratív tevékenységeken túli mérnöki ellenőrzés időtartama a 2 munkaórát nem haladja meg: 30.000 Ft
b)    Amennyiben a kapacitásnövelés elvégzése során az adminisztratív tevékenységeken túli mérnöki ellenőrzés időtartama a 2 munkaórát meghaladja: 70.000 Ft.
Az R. 2. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti rákapcsolás csatlakozási díja: 20.000 Ft
4. Szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetében a fejlesztés és kapacitásnövelés esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
1. Csatlakozási díj nem szedhető, ha az új árbevétel-igény és lekötés alapján számított fajlagosok kisebbek vagy egyenlők a jelenlegi árbevétel és lekötés alapján számított fajlagosoknál, azaz
F = 0
2. Csatlakozási díj szedhető, ha a megváltozott árbevétel-igény és a lekötés alapján számított fajlagosok meghaladják a jelenlegi árbevétel-igény és lekötés alapján számítottakat.
A betáplálási kapacitások tekintetében, ha
akkor a csatlakozási díj mértéke: F = BBT - BB0
A kiadási kapacitások tekintetében, ha
akkor a csatlakozási díj mértéke: F = BKT - BK0
3. táblázat: A képletek jelöléseit az alábbi táblázat tartalmazza

A

B

1.

Á

árbevétel-igény, forint

2.

F

csatlakozási díj, forint

3.

L

lekötött kapacitás, MJ/h; MJ/nap

4.

f

fajlagos árbevétel-igény, forint/MJ

5.

BBT

a beruházás tényleges összege, belépési pont létrehozása esetén, forint

6.

BKT

a beruházás tényleges összege, kilépési pont létrehozása esetén, forint

7.

BB0

a két fajlagos (jelenlegi és új) egyezősége esetén számított beruházási összeg, belépési pont létrehozása esetén, forint

8.

BK0

a két fajlagos (jelenlegi és új) egyezősége esetén számított beruházási összeg, kilépési pont létrehozása esetén, forint

5. A földgáztermelő földgáz szállító- és elosztóvezetékhez történő csatlakozása esetén alkalmazandó csatlakozási díj
Ft = Bt
4. táblázat: A képlet jelöléseit az alábbi táblázat tartalmazza

A

B

1.

Ft

A földgáztermelő csatlakozása esetén alkalmazandó díj, forint.

2.

Bt

Szállítóvezetékhez történő csatlakozás es etében:
a kialakítandó csatlakozási pont kivitelezésének költsége, forint.
Elosztóvezetékhez történő csatlakozás esetében:
- ha biztosítható a földgáztermelő által betáplált földgázmennyiség továbbítása, akkor az elosztóvezetéken kialakítandó csatlakozási pont kivitelezésének költsége, forint;
- ha nem biztosítható a földgáztermelő által betáplált földgázmennyiség továbbítása, akkor figyelembe veendő a csatlakozási pont kivitelezésének költsége mellett a meglévő vezetékrendszeren szükségessé való hálózatfejlesztés költsége és a betáplálásra kerülő földgáz műszaki, minőségi paramétereinek méréséhez szükséges eszközök költsége, forint.

1

A rendeletet a 9/2014. (IX. 29.) MEKH rendelet 18. §-a hatályon kívül helyezte 2014. október 1. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 19–21. §-át.

2

A 13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére