• Tartalom

63/2014. (III. 6.) Korm. rendelet

63/2014. (III. 6.) Korm. rendelet

a szépkorúak jubileumi köszöntéséről szóló 255/2008. (X. 21.) Korm. rendelet módosításáról1

2014.03.14.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szépkorúak jubileumi köszöntéséről szóló 255/2008. (X. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a a következő (4)–(7) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az (1) bekezdésben meghatározott köszöntés, valamint a (2) bekezdésben meghatározott okirat és juttatás nem jár annak, aki az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetéséről szóló 1991. évi XII. törvény szerinti saját jogán folyósított pótlékra a kárpótlásért felelős miniszter határozata alapján érdemtelen.
(5) A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (a továbbiakban: Igazgatóság) a (4) bekezdésben meghatározott feltétel ellenőrzése céljából a tárgyévet megelőző év szeptember 30-áig – a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 21. § k) pontja szerint – adatot igényel a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (a továbbiakban: KEKKH) azon, (1) bekezdés szerinti személyek természetes személyazonosító adatairól, akik a tárgyévben betöltik az (1) bekezdés szerinti életkort.
(6) A KEKKH az (5) bekezdés szerinti adatigénylést az igényelt adatokat tartalmazó összesítés megküldésével az adatigénylés kézhezvételétől számított 30 napon belül teljesíti. A KEKKH az adattovábbítás teljesítését követően haladéktalanul törli az Igazgatóságnak megküldött összesítést.
(7) Az Igazgatóság a 2. § (1) bekezdése szerinti megkeresés teljesítése céljából az adatigénylés (6) bekezdés szerinti teljesítését követő 30 napon belül megküldi a KEKKH-nak a (6) bekezdés szerinti összesítésben szereplő azon személyeknek az összesítés szerinti természetes személyazonosító adatait, akik tekintetében a (4) bekezdésben meghatározott kizáró körülmény nem áll fenn. Az Igazgatóság az adattovábbítás teljesítését követően haladéktalanul törli a KEKKH-nak megküldött adatokat.”

2. § Az R. 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A KEKKH a szépkor betöltését megelőzően legalább 60 nappal – a lakóhelyén és a tartózkodási helyén – írásban keresi meg a jogosultsági feltételeknek megfelelő szépkorú személyt, hogy a KEKKH által e célra rendszeresített és megküldött űrlapon
a) jelentse be azt a lakcímet, amelyen személyes köszöntés céljából elérhető, vagy amelyre ennek hiányában az okirat elküldhető;
b) jelentse be azt a lakcímet vagy fizetési számlaszámot, amelyre a jubileumi juttatás folyósítását kéri;
c) adja írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy a köszöntés megszervezése, lebonyolítása, az okirat elkészítése és a jubileumi juttatás folyósítása céljából
ca) az Igazgatóság kezelhesse a nevét, születési nevét, anyja születési nevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét, tartózkodási helyét (a továbbiakban együtt: személyazonosító adatok), továbbá az a) és a b) pont szerinti adatokat,
cb) az a) pont szerinti lakcím szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) kezelhesse a személyazonosító adatait és a lakcímet, amelyen személyes köszöntés céljából elérhető.
(2) Ha a szépkorú személy a köszöntést és az azzal járó jubileumi juttatást nem utasítja vissza, valamint az (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti hozzájárulást a köszöntés és a juttatás folyósítása érdekében megadta, a megfelelően kitöltött űrlap beérkezését követő 5 napon belül a KEKKH elektronikus úton átadja
a) az (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti adatokat az Igazgatóságnak,
b) az (1) bekezdés c) pont cb) alpontja szerinti adatokat – amennyiben a szépkorú személy a személyes köszöntésre igényt tart és az adatkezeléshez hozzájárult – a jegyzőnek.”

3. § Az R. a következő 5. §-sal egészül ki:

5. § Az Igazgatóság – a szépkorúak jubileumi köszöntéséről szóló 255/2008. (X. 21.) Korm. rendelet módosításáról szóló 63/2014. (III. 6.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Mód.r.) megállapított 1. § (5) bekezdésében foglaltaktól eltérően – az 1. § (1) bekezdése szerinti életkort a Mód.r. hatálybalépésének napja és 2014. december 31-e között betöltő személyek vonatkozásában az 1. § (5) bekezdése szerinti adatigényléssel 2014. április 30-áig keresi meg a KEKKH-t.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2014. március 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére