• Tartalom

63/2014. (IX. 26.) HM utasítás

63/2014. (IX. 26.) HM utasítás

a Honvédelmi Ágazati Döntési Rendszer bevezetésével és működtetésével kapcsolatos egyes feladatokról1

2019.02.05.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter irányítása alá tartozó központi hivatalokra, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. §3 Az utasítást rendkívüli állapot, szükségállapot, megelőző védelmi helyzet, terrorveszélyhelyzet, váratlan támadás időszakában, honvédelmi veszélyhelyzet kihirdetésekor valamint ettől eltérő időszakban a miniszter külön döntése esetén, a felső szintű döntések és a szükséges szabályozók előkészítése érdekében kell alkalmazni.

2. A Honvédelmi Ágazati Döntési Rendszer rendeltetése, felépítése

3. § A jogszabályokban meghatározott feladatok ellátására Honvédelmi Ágazati Döntési Rendszer (a továbbiakban: HÁDR) működik.

4. §4 A honvédelemhez kapcsolódó tevékenységek összehangolása és szervezése, a gyorsított döntéshozatali eljárás során szükséges felső szintű döntések és a szükséges szabályozók előkészítése, az MH teljes műveleti készenlétének elérésére meghatározott feladatok tervszerű végrehajtásának irányítása, valamint az ágazati szintű szakmai stratégiai feladatok koordinációja a HÁDR-ben valósul meg.

5. §5 A HÁDR felső szintű munkacsoportjainak és a HM Közigazgatási Döntés-előkészítő Rendszer (a továbbiakban: HM KDR) munkacsoportjainak kialakításáért és működtetéséért a HM közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) felelős. A HM KÁT tevékenységét a HM honvédelmi államtitkára (a továbbiakban: HM HOÁT), a Magyar Honvédség parancsnoka (a továbbiakban: MHPK) és a KNBSZ főigazgatója támogatja.

3. A HÁDR elemei

6. § (1) A HÁDR felső szintű munkacsoportokat, a HM Közigazgatási Döntés-előkészítő Rendszert (a továbbiakban: HM KDR), az MH Műveleti Vezetési Rendszert (a továbbiakban: MH MVR), valamint a Katonai Egységes Felderítő Rendszer HÁDR felderítő támogatását ellátó elemeit foglalja magába.

(2) A HÁDR felső szintű munkacsoportjai

a) a Miniszteri Döntéshozó Testület (a továbbiakban: MDT) és

b) a Minisztériumi Döntés-előkészítő Csoport (a továbbiakban: MDCS).

(3)6 A HM KDR elemei a honvédelemmel kapcsolatos tevékenység irányítására, vezetésére vonatkozó stratégiai döntéseket előkészítő és ezek működését támogató munkacsoportok.

(4)7 A HM KDR-t a HM KÁT vezeti.

(5)8 Az MH MVR az MH katonai irányítását, vezetését végrehajtó vezetési elemeket tartalmazza.

(6)9 Az MH MVR-t az MHPK vezeti.

(7)10 A Katonai Egységes Felderítő Rendszer (a továbbiakban: KEFR) a HÁDR felderítő támogatása érdekében működik, és a KNBSZ stratégiai, valamint az MH hadműveleti, harcászati felderítő elemeiből tevődik össze.

(8)11 A KEFR szakmai irányítását a KNBSZ főigazgatója végzi.

(9)12 A HÁDR a kialakult helyzet függvényében, a vezető döntése alapján kiegészülhet az együttműködő szövetséges, kormányzati és nem kormányzati, valamint HM és MH szervek, szervezetek állományából delegált összekötőkkel és szakértőkkel, akik az üléseken tanácskozási joggal rendelkeznek.

6/A. §13 (1) A HÁDR működésének időszakában a miniszter döntéseit, feladatszabásait a HM KDR-en, az MH MVR-en és a KEFR-en keresztül kell érvényre jutatni, ennek érdekében a rendszerelemei a (2)–(4) bekezdés szerinti feladatokat végzik:

(2) A HM KDR

a) biztosítja a stratégiai szintű döntések összehangolt előkészítését és azok végrehajtását,

b) előkészíti a katonai szakmai javaslatok szakterületi vizsgálatait az állami és katonai felső vezetés számára,

c) felel a miniszter által hozott döntések végrehajtásra történő továbbításáért és visszaellenőrzéséért,

d) végzi az MH különleges jogrend időszaki igények kielégítésének tárcaközi koordinációjával összefüggő ágazati feladatot.

(3) Az MH MVR

a) biztosítja a békeidőszaki készenléti rendszer működését,

b) egységes rendszerben biztosítja a katonai szervezetek tevékenységének stratégiai irányítását és a hadműveleti és harcászati szintű műveletek vezetését,

c) felel a miniszter és az MHPK által hozott, az MH alkalmazásával, katonai tevékenységekkel kapcsolatos döntések végrehajtásáért és visszaellenőrzéséért.

(4) A KEFR

a) a nemzeti és a NATO követelményeknek megfelelően, egységes elvek mentén végzi, a stratégiai, hadműveleti és harcászati szintű katonai felderítő rendszer irányítását,

b) működteti a KNBSZ stratégiai, illetve az MH Katonai Felderítési feladatait biztosító szervezeti elem, valamint az MH katonai szervezeteinek állományában lévő hadműveleti, harcászati felderítő elemeit,

c) biztosítja az MDT döntéshozói, az MDCS, illetve az MH KDR és MH MVR döntés-előkészítői rendszerének hatékony működéshez szükséges felderítő támogatást.

4. Miniszteri Döntéshozó Testület

7. § (1) A miniszteri döntések meghozatala érdekében a miniszter külön döntésére MDT működik.

(2)14 Az MDT vezetője a miniszter, állandó tagjai:

a) a HM parlamenti államtitkára,

b) a HM HOÁT,

c) a HM KÁT,

d) az MHPK,

e) a HM helyettes államtitkárai,

f) a KNBSZ főigazgatója,

g) a HM kabinetfőnöke,

h) a HM sajtófőnök.

(3) Az MDT közvetlenül támogatja a minisztert döntései meghozatalában, a honvédelmi ágazat legfelsőbb szintű döntéshozatali szintjeként ellátja a Miniszteri Értekezlet békeidőszaki feladatait is.

(4) Az MDT működésének rendjét, kötelező okmányait a miniszter az MDT ügyrendjében szabályozza, melynek előkészítésért a HM kabinetfőnök felel.

(5)15 Az MDT munkájának támogatását és működési feltételeinek megteremtését a HM kabinetfőnöke vezetésével, a HM Miniszteri Kabinetben kialakított kiszolgáló részleg igényei szerint, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár hajtja végre.

5. Minisztériumi Döntés-előkészítő Csoport

8. § (1) A miniszteri döntések szakmai előkészítése és a szakterületi javaslatok összehangolása érdekében a HM KÁT külön döntésére MDCS működik.

(2)16 Az MDCS vezetői a HM KÁT és a HM HOÁT.

(3)17 Az MDCS állandó tagjai:

1. a Védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár,

2. a Védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár,

3. a Jogi és Igazgatási Ügyekért felelős helyettes államtitkár,

4. a Humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár,

5. a Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezetője,

6. a HM kabinetfőnöke,

7. a HM sajtófőnök,

8. az MHPK helyettese,

9. a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) főosztályvezetője,

10. a KNBSZ főigazgató helyettese.

(4) Az állandó tag távolléte esetén a csoport munkájában a kijelölt helyettes vesz részt.

(5)18 Az MDCS végzi az MDT munkájának szakmai támogatását, a miniszteri döntések közvetlen előkészítését, összehangolását, jogszerűségi vizsgálatát, a honvédelmi szervezetek szakirányításához kapcsolódó döntések előkészítését, az ágazati szintű szakmai feladatok koordinálását, valamint a tárcán kívüli szervekkel történő együttműködés biztosítását.

(6)19 Az MDCS javaslatait a hatáskörükbe tartozó feladataiknak megfelelően a HM KÁT és a HM HOÁT terjeszti fel az MDT részére.

(7)20 Az MDCS tevékenységét az MDCS vezetői által meghatározott munkarendben végzi. Az MDCS tagok elvégzendő feladatait és a szakmai felelősségi körét tartalmazó munkajegyeit, a HM TKF, valamint a HVK HDMCSF koordinálásával a részt vevő szervek, szervezetek vezetői készítik el és terjesztik fel a HM KÁT, illetve az MHPK részére jóváhagyásra.

(8)21 Az MDCS munkáját Operatív Törzs segíti, melynek személyi állományát az MDCS szakmai működési feltételei biztosításáért felelős HM TKF, valamint a szükség esetén bevont szakterületek kijelölt állománya alkotja.

6. A honvédelmi szervezetek és egyes vezetők feladatai

9. § (1)22 A HM sajtófőnök részt vesz a 10. § (3) bekezdésében meghatározott intézkedések kidolgozásában, szakembert biztosít az MDCS Operatív Törzsébe, valamint a HÁDR aktiválása esetén kiemelt feladatként végzi a stratégiai kommunikációs tevékenységet.

(2) A KNBSZ főigazgatója:

a)23 a HÁDR felderítő támogatása érdekében, az MHPK követelményei szerint vezeti a Katonai Egységes Felderítő Rendszert,

b)24 szakterülete vonatkozásában részt vesz a 10. § (3) bekezdésében meghatározott intézkedések kidolgozásában,

c) szakembereket biztosít a HM KDR és az MH MVR csoportjaiba, valamint az MH MVR részeként működteti a HÁDR stratégiai szintű felderítő támogató elemeit,

d) gondoskodik a HÁDR működtetéséhez szükséges nemzetbiztonsági ellenőrzések végrehajtásáról,

e) biztosítja a HÁDR működése során szükséges katonai nemzetbiztonsági tevékenység ellátását.

7. Szervezeti és szabályozási feladatok

10. § (1) Ezen utasítás hatálya alá tartozó szervezetek vezetői és parancsnokai kiadják az utasítás végrehajtásáról szóló belső rendelkezéseiket.

(2) Ezen utasítást a hatálya alá tartozó szervek és szervezetek vezetői állománya teljes, a beosztott személyi állomány pedig a szükséges mértékben ismerje meg.

(3)25 A HÁDR-rel kapcsolatos részletes feladatokat a HM KÁT és az MHPK intézkedésekben határozza meg. Az intézkedések tervezetét a HM TKF főosztályvezetője, valamint az MHP HDMCSF csoportfőnöke készíti elő.

8. Záró rendelkezések

11. § Ez az utasítás 2014. október 1-jén lép hatályba.

1

Az utasítást az 58/2019. (VIII. 9.) HM utasítás 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2019. szeptember 2. napjával.

2

Az 1. § az 54/2016. (X. 17.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (3) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (4) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 6. § (5) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 6. § (6) bekezdését a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 6. § (7) bekezdését a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 6. § (8) bekezdését a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 6. § (9) bekezdését a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

13

A 6/A. §-t a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 4. §-a iktatta be.

14

A 7. § (2) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

15

A 7. § (5) bekezdése az 54/2016. (X. 17.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 8. § (2) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § c) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 8. § (3) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 8. § (5) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 8. §-a szerint módosított szöveg.

19

A 8. § (6) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § d) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 8. § (7) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § e) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (8) bekezdése az 54/2016. (X. 17.) HM utasítás 3. § h) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 9. § (1) bekezdése a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § f) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 9. § (2) bekezdés a) pontja a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § g) pontja szerint módosított szöveg.

24

A 9. § (2) bekezdés b) pontja az 54/2016. (X. 17.) HM utasítás 3. § j) pontja szerint módosított szöveg.

25

A 10. § (3) bekezdése az 54/2016. (X. 17.) HM utasítás 2. §-ával megállapított, a 9/2019. (I. 31.) HM utasítás 7. § h) és i) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére